Normale controle ?!?

Author:
suzanne
Posted:
di, 05/28/2002 - 08:43
Ik heb onlangs een nieuwe tandarts. De wachttijd voor een afspraak was 3 maanden. Nu heb ik nog nooit gaatjes gehad (ik ben ondertussen 29) en het enige wat altijd tijdens een controle gebeurde was wat tandsteen weg halen. Nu kom ik eindelijk na die 3 maanden bij die tandarts. Hij kijkt er vluchtig naar en constateert dat ik geen gaatjes heb (nog nooit gehad, dus dat was niet zo gek).
Vervolgens moet ik een nieuwe afspraak maken met een mondhygieniste van 30 minuten om wat tandsteen weg te halen, omdat hij dat nooit meer bij patienten doet. Bovendien konden zij mij niet aangeven hoeveel een dergelijke afspraak kostte.

Ik heb dit jaar voor het eerst geen tandartsverzekering genomen (mede op advies van mijn vorige tandarts), juist omdat ik nooit iets aan mijn gebit heb. Ik krijg het idee dat deze tandarts/mondhygienist alleen maar geld aan mij wil verdienen.

Is de bovengeschetste situatie normaal? Kan ik anders voortaan alleen een afspraak maken met de mondhygieniste zonder de tandarts?
de digitale tandarts

Er zijn verschillende manieren waarop een tandheelkundige praktijk gevoerd kan worden.

Het voorbeeld dat u geeft waarbij de tandarts de controle uitvoert en een hulpkracht bijvoorbeeld de tandsteen verwijderd, wordt in steeds meer praktijken ingevoerd.

In dit concept wordt er vanuit gegaan dat de academisch geschoolde tandarts te hoog is opgeleid voor een 'simpele klus' als tandsteen boven het tandvlees weghalen.

In verschillende concepten en aanbevelingen van werkgroepen aan/van de overheid wordt ook gesproken over een team van mondverzorgenden waarbij de tandarts de hoofdverantwoordelijke/leidinggevende is.

Hiervoor is wel wat te zeggen; zeker in deze tijden met een tandartstekort, maar naar mijn mening moet er wel erg opgelet worden dat de kwaliteit niet achteruit gaat en de tandarts de centrale figuur in dit team blijft.

Dit is dus duidelijk anders dan u gewend bent. Ik kan moeilijk beoordelen wat de kosten zijn van het schoonmaken, dit zou toch uw eigen tandarts u moeten vertellen.
Belangrijk hierbij is het of u alleen tandsteen heeft, of dat er mogelijk meer met de steunweefsels aan de hand is, zoals bij parodontitis.

Ik begrijp dat u doordat u mogelijk meer geld kwijt bent, denkt dat deze praktijkvoering alleen bedoeld is om u meer te laten betalen. Maar het hierboven beschreven concept gaat vnl om taakdelegatie, waarbij de tandarts minder taken zelf uitvoert en meer delegeert.

In de toekomst zullen waarschijnlijk grotere tandheelkundige centra ontstaan, waarin naast de tandarts er meerdere medewerkers verrichtingen zullen uitvoeren.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-06-03 21:40 ]
ma, 06/03/2002 - 18:54 Permalink
Stefan

Kort geleden ben ik ook voor controlle bij de tandarts geweest. Ik ben 35 jaar en vanaf mijn 12 jaar nooit geen gaatjes gehad.
Ook weinig tandsteen. Ik kreeg bij de laatste bezoek een rekening van 20 euro v55 voor schoonmaken gebitsreineging middelmaat.
Erg vreemd.
ma, 06/03/2002 - 21:28 Permalink
de digitale tandarts

U bent waarschijnlijk ziekenfondsverzekerd.

Voor ziekenfondsverzekerden waren tot 1 januari 2002 gebitsreiniging boven het tandvlees, controles en consulten als cluster in het standaardziekenfondspakket opgenomen.
Sinds dit jaar wordt de tweede controle en het tandsteen verwijderen niet meer uit het standaardziekenfondspakket vergoed.
Dit zal waarschijnlijk de reden zijn dat u nu een rekening gekregen heeft van de gebitsreiniging (M55=gemiddeld).

Een positief iets is dat rontgenfoto's nu altijd worden vergoed bij ziekenfondsverzekerden. Hierdoor kan uw gebit op regelmatige basis rontgenologisch gecontroleerd worden.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-06-03 21:55 ]
ma, 06/03/2002 - 21:53 Permalink
Stefan

Klopt ZF verzekerd. Tijd dat daar verandering in komt. Kans is heel groot met het nieuwe kabinet CDA LPF en VVD.
1 volksverzekering.

Dit was voor dit jaar de eerste bezoek. Eigelijk had er een foto gemaakt moeten worden wand de laatste is zeker langer dan drie jaar geleden.

Bedankt voor het antwoord.
en de groeten.
di, 06/04/2002 - 17:23 Permalink