Nieuwe tandarts...ineens allemaal gaatjes! Wat nu?

Author:
ankesmits
Posted:
do, 03/02/2006 - 21:58
Vandaag is mij iets overkomen, 't leek wel een nachtmerrie.

Ik heb altijd, van kleins af aan, bij een tandarts gezeten in het dorp van mijn ouders. Alles ging altijd prima en ik had nooit iets. Hij zei alleen maar dat ik zo'n goed gebit had. Omdat ik nu verhuisd ben wilde ik een tandarts in de buurt. Daarnaast had mijn moeder een aantal keren in haar omgeving verhalen gehoord van dat patienten die naar een andere tandarts gingen en waar toen bleek dat ze ineens allemaal gaatjes hadden. Ik vond het altijd wat merkwaardig maar goed, die verhalen waren er ook niet voor niks. Aangezien ik een stukje van mijn kies af had bedacht ik me dat dit het juiste moment zou zijn op over te stappen.

Ik dus vandaag naar mijn nieuwe tandarts. Je voelt het al aankomen. Ik had maar liefst 6 gaatjes. Ik schrok me kapot. De tandarts vond het ook vreemd. Hij heeft ook direct 2 foto's gemaakt. Was ook nooit eerder gebeurd. Nu moet ik nog 2 x terug komen om alles te laten vullen, wat een ellende. Ik ben zo boos op die andere tandarts!

Ik wil dus nu iets gaan doen en daarom zou ik willen weten welke mogelijkheden er zijn om iets te doen met mijn oude tandarts. Kan ik ergens een klacht / claim indienen?

Bedankt alvast
dj

Ja, mogelijkheden om te klagen zijn er wel. Snuffel maar eens rond op het forum en Google eens wat rond als je breedband hebt.

Voorbarig, tsja. Misschien wel, misschien niet. Oude foto's, datum van de laatste controle bij de oude tandarts, stadium waarin de verondestelde gaatjes zich nu bevinden, patroon bij andere patienten. Misschien is er inderdaad voldoende reden voor een klacht. Dit zijn wel vaak moeilijke dingen hoor!

Tja. Vertrouw je de nieuwe tandarts of twijfel je aan zijn diagnose dat je zes gaatjes hebt?
do, 03/02/2006 - 23:24 Permalink
ankesmits

Ik heb in deze tandarts vertrouwen. Hij heeft mij de foto's zelf ook laten zien en ik zag zelf de gaatjes erop terug.

Ik zal 'ns wat gaan surfen inderdaad. Bedankt voor de tips en mochten jullie nog wat tegenkomen, let me know :D
ma, 03/06/2006 - 21:16 Permalink
Traveller

Dag Anke,

Laat je door eerdere reacties niet ontmoedigen. Het is een logische vraag die je stelt: altijd netjes geweest en nu zes gaatjes, hoe kan dat, heeft er hier iemand een steek laten vallen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je dat afvraagt. Als ik je mag raden over het proces om hier wat mee te doen: ga het gesprek aan met je oude tandarts, met de nieuwe foto's. Open vragen hoe het kan, zonder een verwijt uit te delen. Daarmee krijgt hij ook een kans om te leren en om uit te leggen. Is de reactie afwijzend, bot, ontkennend en wat dies meer zij, dan zou ik richting formele klacht gaan. Als je dat doet, mag je inderdaad wel zoals DJ al aangeeft flink je mouwen opstropen, want dat vergt behoorlijk wat van je. Maar nogmaals: laat je daardoor niet ontmoedigen. Scheidt de feiten en de emoties en hou vast aan de feiten. Dan kom je een heel eind.

Veel succes!
Traveller
ma, 03/06/2006 - 22:35 Permalink
vV

waarmee je er maar wel even vooraf vanuit gaat dat de oude tandarts daadwerkelijk een steek heeft laten vallen.....

enne ook al zou dat zo zijn, geen enkele tandarts maakt zelf gaatjes, wij herstellen ze alleen.

Dus het enige discussie punt zou kunnen zijn dat de gaatjes heel misschien groter zijn geworden dan nodig als ze eerder geconstateerd waren.

Overigens kan er in de 3 jaar die er gelegen zouden hebben tussen controlefoto`s veel gebeuren.. Ik kom zelf ook helaas vaker tegen dat de kleine plekjes veel sneller groter geworden zijn dan normaal gesproken het geval. En uiteraard ga je dan na wat de oorzaken zijn, meestal toch eet/drink/poetspatroon.
di, 03/07/2006 - 08:11 Permalink
robinson

Inderdaad,
misschien ooit van het begrip "arrested lesion" gehoord?
Wanneer aanwezige ontkalkingen of glazuurcaviteiten bij röntgencontrole niet daadwerkelijk groter geworden zijn moet je ze niet behandelen.
Altijd de laatst gemaakte foto's ter controle bekijken en vergelijken met de nieuwe, vuistregel bij de "normale" patiënt plm. 3 jaar, de cariës gecompromitteerde patiënt om de 2 jaar.
Misschien is dit bij jou wel het geval.
di, 03/07/2006 - 12:26 Permalink
Chris888

Anke vertelde in ieder geval dat de oude tandarts nooit foto's heeft gemaakt. Als dat klopt heeft ie daar toch wel degelijk een steekje laten vallen lijkt mij. Of zie ik dat helemaal verkeerd?
di, 03/07/2006 - 18:16 Permalink
joek

Ik ben het wel met Chris eens. Een ta hoort toch om de drie jaar foto's te maken?
Dus misschien toch niet zo'n voorbarige conclusie.

Groetjes,
Joke
di, 03/07/2006 - 19:36 Permalink
Moon

Uhm... jij? :wink:

Altijd de laatst gemaakte foto's ter controle bekijken en vergelijken met de nieuwe, vuistregel bij de "normale" patiënt plm. 3 jaar, de cariës gecompromitteerde patiënt om de 2 jaar.
di, 03/07/2006 - 20:05 Permalink
Chris888

Precies Moon, dat bedoelde ik. En verder verwacht ik van een tandarts dat hij de patient informeert wat hij het beste vindt. En als dat afwijkt van algemeen geldende richtlijnen moet hij dat misschien ook wel zeggen.
Verder MOET een tandarts helemaal niets. Ik ben erg blij met mijn eigen tandarts die mij ooit geïnformeerd heeft dat hij het verstandig vindt om iedere 2 - 3 jaar foto's te laten maken, maar die vervolgens zo'n 3 jaar na de vorige foto altijd vraagt of ik het goed vind een nieuwe te laten maken. Als hij vindt dat er iets moet gebeuren zegt ie dat ook altijd op die manier en vráágt mij vervolgens of ik dat ook wil. En meestal ook nog of ik dat nu meteen wil laten doen.

groet, Chris
di, 03/07/2006 - 20:19 Permalink
Chris888

Robinson, ik begreep dat je met de term 'vuistregel' bedoelde dat dat een algemene vuistregel is, niet jou persoonlijk visie.

groet, Chris
di, 03/07/2006 - 20:21 Permalink
Traveller

Waar komt de verdedigende toon toch vandaan? Het is toch normaal dat je als er nooit iets is geconstateerd ondanks regelmatig gaan, en dan worden er zes gaatjes geconstateerd je je zorgen maakt over de kwaliteit van de dienst die aan jou is geleverd? Dat kun je toch gewoon in alle vriendelijkheid, openheid en oprechtheid bespreken? Natuurlijk maakt de tandarts de gaatjes niet zelf, dat is nonsens. Maar het gaat er wel om dat je elkaar aanspreekt op de kwaliteit die je levert (en dus ook een compliment uitdeelt als het wel goed gaat he, alleen klagen is te makkelijk, samenwerken gaat over alle facetten!). Het is een leermoment, lijkt mij. Als een klant de moeite neemt om je aan te spreken over je dienstverlening, dan is dat een teken dat hij/zij je uitermate serieus neemt en de moeite doet om je op zijn of haar manier verder te helpen. Dat kun je waarderen of je kunt het ridiculiseren. Of de oude te laks is geweest of de nieuwe te enthousiast, dat onttrekt zich denk ik inhoudelijk gesproken aan ons aller oordeel hier. Maar het lijkt mij wel bijzonder als je als tandarts op voorhand een klant die met een vraag komt (lvolgens mij waren we nl. nog niet in het stadium claim oid aanbeland) over jouw handelen en de motivatie daarachter niet serieus neemt of direct in het hokje "claimers" plaatst. Enne.....als ik jullie reacties zo lees is het weer eens haast of een tandarts nooit een steekje kan laten vallen....al zullen jullie het niet zo bedoelen. Foutloos werken lijkt mij een bovenmenselijke maat, in ieder geval een die ik niet aan mijn tandarts, andere artsen of mezelf op zou durven leggen. Zelfs de beste tandarts haalt niet altijd een 10, toch? Waar het volgens mij om gaat is toch dat je naar beste eer en geweten werkt en adequaat omgaat met de fouten die je onvermijdelijk een keer maakt of de slordigheden die je zeker weten een keer begaat? Misschien zit ik er te simpel of te naief in hoor, corrigeer me vooral.
di, 03/07/2006 - 21:40 Permalink
Chris888

Goed gezegd Traveller!

Maar... Anke vroeg wel direct in het eerste bericht of ze een klacht of claim ergens neer kon leggen.
di, 03/07/2006 - 22:12 Permalink
dj

klacht bij:

- tandarts zelf
- klachtencommissie volgens Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector
- inspectie volksgezondheid
- tuchtraad
- civiele rechter

(strafrecht en de VN en zo laat ik even buiten beschouwing ok, ik weet het ik ben een watje.. :roll:. Dan zijn er nog exotische oplossingen als mediators..)
di, 03/07/2006 - 22:47 Permalink
vV

er wordt weer niet goed gelezen en geformuleerd.....

Ik heb gesteld dat er bij voorbaat vanuit gegaan wordt dat het DUS de tandarts (en dan met name de VORIGE) tandarts is die dan wel wat fout gedaan heeft... Dat staat mij tegen in deze discussie. Natuurlijk maken tandartsen fouten (ik in ieder geval wel!) en dan corrigeer je dat, en je informeert, en je leert ervan (ik vind dat ik dat in ieder geval wel doe) En natuurlijk zijn er ook bij de tandartsen rotte appelen.. (net deze week weer een schrijnend voorbeeld van gezien) en dan ben ik ook gewoon duidleijk in mijn conclusies. Maar nu hebben we maar met 1 kant van de zaak te maken, zonder iets gezien te hebben..En inderdaad een tandarts is niet verplicht foto`s te nemen.. (of het handig is is iets anders).

Ik denk dat deze discussie moet eindigen en dat de vragensteller voldoende info heeft om de lijn van actie te bepalen. Graag worden wij natuurlijk wel over de uitslag geinformeerd. (gebeurt ook te weinig op dit forum... wel vragen stellen, en informatie krijgen, maar de afloop van discussies of behandelingen worden slechts zeer zelfen geplaatst... erg jammer!!
wo, 03/08/2006 - 08:11 Permalink
dj

Die aanname is inderdaad gemaakt. Of dat verstandig is... dat eerst uitzoeken is vrijwel zeker beter. Zo te zien is dat inderdaad niet gebeurd.

Dat ik de mogelijkheden opsom wil niet zeggen dat ik dat aanraad. Sterker nog, tuchtrecht en civiele rechter nu aanraden in dit kader zou echt belachelijk zijn. (de strafrechter noemen was spot van mijn kant, dit is natuurlijk volledig "over the top").
Klagen bij de eerste tandarts kan natuurlijk op vele manieren. Je kunt best zeggen: "Ik denk dat het goed was geweest dat in een eerder stadium foto's waren gemaakt." Als je dat verder beleefd doet, tja, no big deal lijkt me.
Als (= aanname) er inderdaad "arrested lesions" (=beginnende caries die weer hard is geworden door remineralisatie en die doorgaans niet worden gevuld) en de vuistregel is dan inderdaad om de twee jaar dan is dat echt niet raar om te doen. De commissie kan ook maar dat is forser ingezet.
wo, 03/08/2006 - 09:13 Permalink