Nieuwe tandarts, meteen veel mis met gebit

Author:
ries188
Posted:
do, 02/02/2012 - 19:13
Hoi,

Al sinds kindertijd zit ik bij dezelfde tandarts en eigenlijk al die jaren daar gebleven.
In april 2011 zijn er nog 2 foto's gemaakt en in september 2011 voor de laatste keer geweest omdat een vulling los liet.
Aan de hand van de foto's uit april was er toen geen enkele reden voor paniek.
Eind vorig jaar is hij ermee gestopt en zijn de patiënten ondergebracht bij een andere tandarts.

Van de week bij die nieuwe tandarts geweest i.v.m. een kies waar een stuk van was afgebroken en een andere kies die wat gevoelig was.
Meteen zijn er 2 nieuwe foto's gemaakt en al snel was de conclusie dat er wel flink wat mis was. Er waren maar liefst 7 tanden&kiezen die eigenlijk op korte termijn behandeld moeten worden (ook kiezen waar ik op dit moment totaal geen last van heb).

Er werd gevraagd wanneer er voor het laatst foto's zijn gemaakt en ik gaf aan dat dit in april 2011 is geweest. Er werd mij toen verteld dat de punten die genoemd werden niet van de laatste paar maanden konden zijn maar dat e.e.a. al veel langer moest spelen.
Conclusie: de vorige tandarts had dit ook moeten zien. Kan natuurlijk best zijn dat hij het wel heeft gezien maar nog niet nodig vond om er iets mee te doen.

Ik denk dat geen enkele tandarts om werk verlegen zit dus ik geloof niet dat er nu zaken genoemd worden die totaal niet nodig zijn.
Echter, ik geloof ook niet dat een tandarts die ruim 30 jaar het vak heeft beoefend, zo'n grote prutser is geweest dat dit nu zijn 'erfenis' is.
De nieuwe tandarts heeft ongetwijfeld een andere werkwijze en is misschien sneller geneigd om te vullen of vullingen te vervangen.
Maar ik kan dit zelf natuurlijk nooit beoordelen want je bent afhankelijk van de expertise van de tandarts.
De enige beoordeling die ik kan doen is voelen of ik last heb, voor de rest moet je af gaan op wat je tandarts zegt.

Het klinkt bijna als een cliché, dat een andere tandarts heel veel dingen ziet die je eigen tandarts niet ziet/zag...


Er is nu een begroting opgesteld in 2 delen, samen ruim 1100 euro. Verzekering opwaarderen of wisselen naar een ander kan pas weer per 1 januari dus het wordt kiezen....flink in de buidel tasten of beslissen om bepaalde behandelingen uit te stellen tot 2013 (dit werd min of meer afgeraden omdat je dan mogelijk voor een grotere behandeling staat).

Maar ik ben wel benieuwd wat anderen hiervan vinden (ideeën, eigen ervaringen, advies etc).

Een optie is natuurlijk om bij een andere tandarts een second opinion aan te vragen maar dit houdt in weer 2x foto's. Of mag ik de laatst gemaakte foto's opeisen aangezien ik er toch voor moet betalen?
kaartje81

Hoi,

Ik kan helaas hier niet een advies op geven, aangezien ik tegen een vergelijkbaar probleem aanloop. Ik ben afgelopen jaren meerdere malen van tandarts veranderd door omstandigheden en elke keer worden er foto's gemaakt. Iedere tandarts ziet "grote problemen" alleen raar genoeg allemaal andere problemen. De oplossingen die worden voorgesteld zijn langdurige en ook dure (minstens 500 euro) behandelingen, terwijl ik niet ergens last van heb.
Ik vraag me dus ook af of ik een second opinion moet opvragen en zoja bij wie dan? En net als jij vraag ik me af ik de foto's van de vorige keer kan meenemen, aangezien ik er iedere keer voor betaal.

Door deze omstandigheden vind ik het moeilijk om een tandarts te vinden, die ik vertrouw,

Wie heeft hier een advies voor?
wo, 02/08/2012 - 16:45 Permalink