nalatigheid tandarts

Author:
mootje1970
Posted:
do, 07/09/2009 - 16:54
Hallo,

Graag zou ik jullie advies willen over het volgende.
Mijn dochter moest een tijd geleden naar de tandarts voor een zenuw/wortelkanaalbehandeling. De tandarts heeft haar toen echt vreselijk veel pijn gedaan, vergat ook te verdoven (dat gaf ze zelf aan). Ze pakte toen ineens een spuit en zette deze recht in haar toch al pijnlijke kies...haar excuses zei ze nog. Zij is verder gegaan en ik zag bij mijn dochter haar benen elke keer omhoog schieten van de pijn. Nou weet ik dat deze behandeling niet altijd geheel pijnloos is maar toch.
Een week daarna moest ze weer terug komen maar dat zou geen pijn meer doen aangezien de zenuw inmiddels dood was. Niets was minder waar, de tweede keer deed de behandeling haar nog veel meer pijn en huilend kwam mijn dochter thuis.
Ze had haar verschrikkelijk pijn gedaan en tijdens de behandeling maakte ze ook tig keer haar excuses aangezien ze er steeds naast zat.
Tevens moesten haar verstandskiezen eruit aan de onderkant aangezien deze gekanteld waren (nog onder het tandvlees), dit moest ze snel mogelijk gebeuren zei ze want de kiezen ervoor waren al wat aangetast. Wij dus een afspraak gemaakt bij de kaakchirurg en onder narcose zijn direct alle vier haar verstandkiezen verwijderd.
Ook de kaakchirurg gaf aan daarna weer naar de tandarts te gaan voor gaatjes in de kiezen die voor de verstandskiezen zaten. Wij dus weer naar de tandarts maar tot mijn verbazing zei de tandarts geen gaatjes meer te zien. Ze heeft de oude foto's er nog bij gepakt maar nee hoor zei ze....er was niks meer te zien :smt017 Erg vreemd maarja...zei is tandarts dus ja..je denkt t zal dan wel. Wij dus ongedane zaken weer naar huis gegaan. Vervolgens krijgt mijn dochter last van tandvleesontsteking...ze had veel pijn en bloedde bij het minste geringste. En niet een beetje bloeden maar echt ontzettend bloeden..soms ook zomaar spontaan. Weer een afspraak gemaakt en de tandarts is haar tandvlees gaan reinigen, zo wild dat het bloed echt eruit spoot gewoon. Ze zat echt te raggen. Heeft haar één of ander zakje met tandpasta mee gegeven waar ze dan maar even mee moest poetsen.
Ik was al nooit zo heel blij met onze tandarts en had al een paar keer onenigheid met haar gehad. Ze heeft op een gegeven moment aangegeven alleen nog het hoog nodige te doen bij ons aan gezien de kosten ed.

Mijn dochter bleef last houden van haar tandvleesontsteking en kwam laatst naar me toe om eens even in haar mond te kijken. Zag toen duidelijk gaten (aan één kant een heel duidelijk gat) in de kiezen die voor haar verstandskiezen zitten. Dus toch!! Ik had het inmiddels gehad met deze tandarts van ons. Ze werkt ook volledig alleen, zonder assistent of niks...ik persoonlijk vond dit altijd erg onprofessioneel overkomen.

Via via hoorde ik over een hele vriendelijke goede tandartsenpraktijk, mijn dochter wilde dus echt niet meer naar deze vrouw. Vandaag zijn we langs geweest en de tandarts daar schrok er gewoon van. Er staan nu gewoon drie afspraken van een uur gepland voor het vullen van gaatjes!!! Er zaten inderdaad gaten in de kiezen die voor haar getrokken verstandskiezen zitten en zelfs de kiezen daarvoor zijn al aangetast. De controle bij de vorige tandarts (waar zij dus niks zag) is niet eens zo lang geleden. Ook in haar bovengebit zit een gaatje. De tandarts was zo verbaasd en vroeg zich af of dit wel een tandarts was die dit zomaar over het hoofd ziet. De tandarts vandaag hoopte haar kies nog te kunnen redden maar was bang voor wéér een wortelkanaalbehandeling. Mijn dochter is nu hartstikke bang en dat door de nalatigheid van onze nu dus ex-tandarts. Ik ben echt heel erg boos en wil hier dus werk van maken, in ieder geval wil ik dit niet zomaar zo laten. Ze moet ook naar de mondhygiëniste want haar tandvlees is dus ontzettend ontstoken. Ze heeft nu een goed spoelmiddel mee gegeven en volgende week beginnen haar behandelingen.
Ben zo verontwaardigd hierover en vraag me af waar ik dus een klacht zou kunnen indienen en hoe dit in zijn werk gaat.
Deze tandarts vond het in ieder geval schandalig.

Met vriendelijke groet,
Monique
Spiegeltje

Ben zo verontwaardigd hierover en vraag me af waar ik dus een klacht zou kunnen indienen en hoe dit in zijn werk gaat.


Zie dit draadje:
http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=10&t=14137&p=76748…

Bij een eventuele klacht raad ik u wel aan u zich te concentreren op de verwijtbare fouten in de behandeling, Niet alles wat u beschrijft valt daar duidelijk onder, alhoewel ik begrijp dat bepaalde behandelingen minder prettig zijn verlopen.

Het niet behandelen van ernstig ontstoken tandvlees is verwijtbaar maar er is wel behandeld door de tandarts, althans zij heeft het gebit schoongemaakt. Ontstoken tandvlees komt door onvoldoende mondhygiene en het is uw dochter zelf die, na instructie door de tandarts, dit ter hand moet nemen. Of de tandarts hierin echt verwijtbaar heeft gehandeld is niet uit uw verhaal op te maken.Als uw dochter stelselmatig poetinstructie negeert houdt het voor de tandarts ook een keer op. Ik zeg niet dat het zo gegaan is maar wil alleen aangeven dat hier meer mee kan spelen en de tandarts op dit punt verweer kan voeren.

Het punt van de niet behandelde gaatjes en hoe de tandarts daar mee omging zou mijns inziens wel een goede reden zijn voor een klacht. Op basis van het patientendossier (foto's) is mogelijk wel iets hard te maken.
do, 07/09/2009 - 20:21 Permalink
mootje1970

Bedankt voor je reactie.
De tandvleesontsteking is inderdaad nog tot daar aan toe maar mij gaat het meer om de gaatjes die zij voor het trekken van de verstandskiezen nog wel zag en daarna dus plots niet meer. Nu is het al zover dat ze misschien weer een nare behandeling moet ondergaan + dat de kiezen daarvoor ook aangetast zijn inmiddels. Dat lijkt mij zeker verwijtbaar aan haar.
Weet niet welke kosten hiervan gedekt worden door de verzekering want wij hebben alleen een basis verzekering. Ben alleenstaande moeder en heb het nou niet echt breed. Wij zijn vooral erg boos op haar om dit gebeuren, kan er gewoon niet over uit.
do, 07/09/2009 - 20:55 Permalink
Spiegeltje

Weet niet welke kosten hiervan gedekt worden door de verzekering want wij hebben alleen een basis verzekering

U schrijft niet hoe oud uw dochter is. Maar tot 22 jaar (dus tot en met 21) worden de meeste tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Maar geen kronen, bruggen of implantaten. Vaak zijn hiervoor wel alternatieven die vanuit de basisverzekering worden vergoed. Het vullen van gaatjes wordt in ieder geval volledig vergoed, ook wortelkanaalbehandelingen waarvan de kosten hoog kunnen oplopen.
do, 07/09/2009 - 22:41 Permalink
mootje1970

Dat doet me goed om te horen...mijn dochter is negentien. Heeft dus wel haar eigen verzekering dus hoop het maar want het moet toch gebeuren. Volgende week mag ze twee keer een uur in de stoel komen zitten en de week daarop weer een uur. Dat terwijl ze nog geen drie maanden geleden bij onze andere tandarts is geweest, vind dat nogal wat. Ze moet dat toch gezien hebben..vind het zo sneu voor mijn dochter. We gaan altijd trouw naar de tandarts en nu dit...ze dachten daar dat ze al een hele tijd niet naar de tandarts was geweest . Mijn dochter poetst altijd wel maar blijkbaar dus niet goed genoeg, ook had ze ruimte's tussen haar kiezen waar ze niet bij kon door haar scheefliggende verstandskiezen.
Ze rook ook altijd wel uit haar mond, heb ik toen ook aan de tandarts aan gegeven.
Vandaag heeft ze inderdaad een instructie gehad hoe ze het beste haar tanden kan poetsen en dat we het beste een electrische tandenborstel kunnen aanschaffen. Hoop maar voor haar dat ze niet wéér een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan en dat de kies dus nog te redden is.
Dat zegt toch wel wat..in december zijn we nog geweest voor die gaatjes en ziet ze ineens niks meer en nu is het zover dat de kiezen ervoor ook al zijn aangetast. Dat kan ze toch onmogelijk over het hoofd hebben gezien??? Dat terwijl ze de gaatjes al had opgemerkt voordat haar verstandskiezen eruit waren..heb nog nooit gehoord van kiezen die zichzelf weer herstellen, zal wel makkelijk zijn trouwens :P
do, 07/09/2009 - 23:46 Permalink