Mondzorgkundige

Author:
alscho28
Posted:
do, 10/09/2014 - 12:26
Afgelopen week ben ik geconfronteerd met een mondzorgkundige als vervanger voor mijn tandarts.
Wat is een mondzorgkundige en welke behandeling mag hij wel/niet doen?
Lieneke

Goede vraag! Iemand die zich mondzorgkundige noemt, is hoogstwaarschijnlijk een mondhygiënist (mondhygiënist = beschermde titel) die heeft leren boren e.d. (dmv de 4jarige hbo opleiding of post-hbo). Het is dus geen tandarts en dus ook niet de vervanger van...
do, 10/09/2014 - 12:43 Permalink
alscho28

Hoi Lieneke,
bedankt voor je snelle reactie maar ik merk direct iets op. Je geeft aan dat hij/zij boren e.d. mag doen. Ik ben nu dus heel benieuwd waar de grens ligt. e.d. is dat boren evt wortelkanaal, vullen, preparatie tbv een kroon?

Ik ben afgelopen week gecontroleerd en ik moet terugkomen. de controle afspraak ging totaal niet vlekkeloos en was rommelig. moet er nog een foto gemaakt worden... oja er moet nog een foto gemaakt worden. hij had het over 1 gaatje dat die dicht tegen de zenuw aan kwam die verholpen moest worden en misschien wel een zenuwbehandeling. Een andere kies was het advies om een kroon te gaan doen, maar hij kon ook nog wel kijken wat er te redden viel. Hij gaf heel duidelijk aan dat het om inspanning ging en dat er een risico was of het resultaat goed uit ging vallen. Doordat ik bij maken van de afspraak hoorde dat het om een mondzorgkundige ging en ik eigenlijk nooit terug hoefde te komen voor een gaatje, komen de kaarten nu ineens anders te liggen. Waar liggen de grenzen ?
do, 10/09/2014 - 17:55 Permalink
vV

Gaatjes dicht tegen de zenuw zou ik niet door de mondzorgkundige laten doen. Als je een endo zou moeten, wat wellicht pas blijkt in de behandeling kan hij niets meer...
Daanaast is het zo dat er bij mijn weten grenzen vastgesteld zijn. Heb mij er nooit in verdiept want geen in dienst en geen plannen in die richting.
Bij mijn ween mag een mondzorgkundige het doen in opdracht van detandarts, maar niet zelfstandig indiceren. Correct me if I am wrong Lieneke..
do, 10/09/2014 - 20:22 Permalink
vV

Ik corrigeer mijzelf even, mondzorgkundige mag controles doen, en ONDIEPE gaatjes zelf behandelen en planning voor maken. Maar dichtbtegen de zenuw en op randje indicatie kroon valt dus buiten dit vastgesteld kader! Niet ok dit....
do, 10/09/2014 - 20:25 Permalink
alscho28

Bedankt voor jullie info. Ik had al zo n vreemd voorgevoel. Ik ben ondertussen aan het overstappen naar een andere praktijk.

Nu is het zo dat hij tijdens de controle de diepte opgemeten heeft bij mijn tandvlees en laten opschrijven. Ik neem aan dat dat een pocketmeting is? Ik ga normaliter naar een externe mondhygieniste, aangezien deze praktijk dit eerst niet kon aanbieden. Hij heeft niet goed in mijn status gekeken, begon te meten en gaf aan dat hij mijn gebit moest reinigen ivm tandsteen en tandvleesonsteking op een plek die moeilijk te poetsen is. Terwijl hij de foto's ergens anders beoordeelde gaf ik bij de assistente aan dat ik een externe hygienist heb. Zij was ook net een week daar aan het werk en wist eigenlijk ook niet van de hoed of de rand. Zij begon beetje klakkeloos door het scherm te bladeren en gaf aan dat zij het niet kon vinden. Ik weet dat het erin staat, want mijn eigen tandarts heeft dat in het verleden bevestigd. Zij is direct naar de mondzorgkundige gegaan om dit mede te delen, die vervolgens aangaf dat hij niet in het vaarwater van mijn externe hygieniste wil gaan zitten en vond dat ik het eerst met haar moest bespreken. Nu zijn er wel van allerlei metingen gedaan en controles uitgevoerd die ik achteraf liever door een tandarts had willlen laten uitvoeren. De manier van controle ging ook een beetje met een luchtspuit door mijn mond enzovoort. Ben ik nu verplicht om alle kosten te betalen? De kosten krijg bij de andere tandarts natuurlijk nog een keer.
do, 10/09/2014 - 22:53 Permalink
Lieneke

Een mondzorgkundige mag inderdaad enkel gaatjes vullen die echt niet in de buurt zitten van de zenuw. Ook geen gaatjes die naast/onder een andere vulling zitten. Ook geen gaatjes waarbij een hoekopbouw nodig is of meer vlakken dan 2. Het moet (tot in ieder geval 2017) in opdracht van een tandarts.
Dat met die luchtspuit is niet vreemd; er wordt tegenwoordig geleerd om met het haakje van de tanden af te blijven zodat je geen beginnende gaatjes kunt kapot prikken.
Ik merk vaak dat statussen van een externe mh toch niet goed worden opgeslagen in de pc. Dus daar kan die mh ook niks aan doen...
Het vlug nameten is ook iets wat bij de controle hoort.
Ik denk dat je wel zal moeten betalen, want je had van te voren kunnen weigeren. Wel zou ik je aanraden om contact op te nemen en na te vragen door wie je nou eigenlijk geholpen bent. Misschien is het een tandheelkundestudent...kan ook nog.
vr, 10/10/2014 - 07:19 Permalink
alscho28

Even een update... (ik weet dat jullie dat op prijs stellen)

De vraag of het een mondzorgkundige was, kan ik bevestigen aangezien ik dit zag op zn naamkaartje.

Ondertussen is de overstap naar de nieuwe praktijk goed gegaan. Vanmorgen heb ik de controle afspraak gehad en het valt allemaal wel mee.
- De grote vulling met indicatie kroon, kan volgens deze tandarts gewoon vervangen worden. Dit meer omdat deze versleten is.
- De vulling met een gaatje richting zenuw is meer een gaatje wat aan de zijkant van de kies net onder de vulling is ontstaan. Deze gaat wel vervangen worden, maar is niet echt dicht bij de zenuw.

Overigens er was nog een beginnend gaatje ontdekt. Helpt het spoelen met mondwater zoals period aid/listerine naast het poetsen en stokeren om te voorkomen dat het verder uitbreidt?

Volgende week mag ik terugkomen voor de behandeling.
di, 10/14/2014 - 10:17 Permalink
Lieneke

Bij het krijgen van regelmatige gaatjes, is het belangrijk dat er 2 keer daags 2 minuten wordt gepoetst en er niet vaker dan 6 keer per dag wordt gegeten/gedronken. Krijg je dan nog gaatjes, dan kan het slim zijn om vaker per dag fluoride te gebruiken. Dit kan in de vorm van mondwater.
di, 10/14/2014 - 14:30 Permalink