Mening Collega Tandartsen over een loepbril

Author:
Tuinder
Posted:
do, 04/24/2008 - 23:07
Dag allemaal,

Dit is mijn eerste bricht op dit forum, en meteen een vraagje aan mijn collega's die ervaring hebben met een loepbril.

Is het handig om ermee te werken en merkt men verschil in houding en/of vermindering van eventuele klachten aan (rug/nek)spieren?

Bij wijze van proef heb ik een dag met een demonstratiemodel gewerkt, maar aan het einde van de dag had ik meer last van mijn nek dan normaal. Het lijkt alsof ik door gebruik ervan meer statisch wordt, minder met mijn bovenlichaam beweeg en dus steeds mijn nek in één positie houd, waardoor het lijkt alsof het meer belast wordt. Ik had vergroting 2.3x genomen.

Kan men zo´n loepbril bij/via de opticien om de hoek bestellen en wat kost het ongeveer? De vanaf-prijs bij Exam Vision begint bij ca. 1800e.

Kennen jullie nog meer bedrijven/opticiens die loepbrillen verkopen? Wat is jullie advies.

Alvast bedankt.
Lieneke

Allereerst welkom!

Ik heb er niet echt ervaring mee met die bril (hij gleedt trouwens van mijn neus toen ik die van mijn baas opzette; hij lijkt voor mij te zwaar te zijn.). Maar het lijkt me dat de nek weer even getraind wordt en dat kan even naar voelen. Je gebruikt nu spieren die je anders niet of anders (verkeerd) gebruikt. Misschien kan je het beste tijdelijk even de doorbloeding goed stimuleren door te sporten. Dan is de stijfheid waarschijnlijk snel weg.
Verder is het altijd aan te bevelen om niet continue in dezelfde houding te zitten / te werken. Je kunt de bril natuurlijk altijd eventjes afzetten waardoor je weer een andere houding aanneemt. Je zou een actieve zit met een passieve zit moeten afwisselen om verdere klachten tegen te gaan. Altijd goed blijven door bewegen. Dit kan door tussen de patienten door de nek naar helemaal naar links en dan naar rechts te draaien. Dan beweeg je jouw nek naar beneden en daarna strek je hem richting plafond met de nek naar achteren (je maakt een onderkin).

Succes gewenst van iemand die helaas wel veel ervaring heeft met rug- en nekklachten.
vr, 04/25/2008 - 08:48 Permalink
vV

welkom!

Mijn nek/rugklachten heb ik op andere manier bestreden, met een slim kussentje via de fysio die ik op het steoltje leg. kost 25,- en je bent klaar. Dat de klachten in eerste instantie toe lijken te nemen kan ik mij voorstellen overigens. Je gaat inderdaad statischer werken, en een gedwongen goede houding aannnemen na lange tijd een verkeerde kan ook tijdelijk pijn geven.

Mijn loepbril heb ik gewoon bij de opticien laten maken, koste een 700,= maar dat is alweer een aantal jaar geleden. Werd gedaan met Zeiss loepjes, de opticien bepaald de pupilafstand en werkafstand. Hoe mee vergroting, des te kleiner word je scherpe gebied, en dus des te minder speling in de werkhouding.

Voordeel van mijn bril is dat ik een klein licht montuur heb, en dat ik relatief goedkoop uit was (examvision had nog niet de bril zoals nu toen ik hem liet maken)nadeel dat de loepjes op het glas zitten en niet erdoorheen zoals bij de examvision. En ik kan er geen lamp op plaatsen. Dus wat investeringen betreft staat een examvisionbril bij mij in de top 3 . BIj dit soort dingen beter iets meer geld uitgeven en het gelijk goed doen.

succes!
vr, 04/25/2008 - 10:16 Permalink