Meerdere röntgenfoto's

Author:
flip
Posted:
vr, 07/05/2002 - 10:50
Een kort vraagje:
Ik heb drie tandartsen geselecteerd die ik overweeg om mijn gebit te laten saneren. Welke het uiteindelijk wordt moet nog blijken. Mijn eerste contact viel helaas erg tegen (ruw, nauwelijks tijd), dus het is zeker de moeite waard om eens verder te kijken.
Echter om een goed inzicht te krijgen in de (kosten van de) behandeling moeten er telkens 2 bitewing foto’s gemaakt worden. Dit betekent dat in een periode van 1 à 2 maanden 6 röntgenfoto's worden gemaakt. Is dit het risico waard of zou ik hiermee voorzichtiger moeten omspringen? Of kan ik de gemaakte foto’s door tandarts A meenemen naar tandarts B?
de digitale tandarts

De hoeveelheid straling die gebruikt wordt voor het nemen van tandheelkundige rontgenfoto's is zeer gering.

Een belangrijke leidraad is wel het alara-principe Dit betekent dat de gebruikte straling As Low As Reasonable Achievable moet zijn. Kortom gebruik niet meer straling dan redelijkerwijs noodzakelijk is. Drie keer binnen korte tijd dezelfde foto's laten nemen zou daar niet mee in overeenstemming zijn.

De eerder genomen bitewingsfoto's zou u volgens de wet naar een andere tandarts kunnen laten sturen.

Misschien dat de tandarts het wel vreemd vindt dat een patient die net voor de eerste keer is geweest de foto's al laat doorsturen naar een andere tandarts, ook al zou hij dit niet mogen weigeren.

Moeilijk om u te vertellen wat u precies zou moeten doen, volgens de wettelijke regels mag u echter wel de foto's van tandarts naar tandarts laten sturen of desnoods zelf meenemen.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-07-05 13:08 ]
vr, 07/05/2002 - 12:57 Permalink
flip

Helaas zijn ze er nog, tandartsen van de oude stempel. Deze werkt nog met apparatuur uit (ik schat) midden/eind jaren 70.
Het is moeilijk om stukjes (bv. tandsteen) die op je tong of slijmvlies vallen te verwijderen (behalve met spoelen), maar deze tandarts probeert het allemaal met alleen maar een speekselzuiger te doen. Omdat de stukjes een beetje plakken vanwege het vochtig milieu gaat dat natuurlijk moeilijk. Voor de stukjes die wat verder achter lagen drukte hij de speekselzuiger zo ver mijn keel in dat ik kokhalzend in de stoel lag. Hij trok er een gezicht bij van "man, stel je niet zo aan". Verder stond de speekselzuiger zo hard dat mijn tong en slijmvlies binnen een mum van tijd uitgedroogd waren. Het heeft bijna een dag geduurd voordat alles weer normaal aanvoelde.
En dat slechts voor een onderzoekje van 10 minuten.
Maar daarom niet getreurd, we gaan op naar de volgende. Ik houd jullie op de hoogte.
wo, 07/10/2002 - 20:50 Permalink