Lastig Dilemma

Author:
mm
Posted:
zo, 05/08/2005 - 21:30
Ik ben al 9 jaar niet meer naar de tandarts geweest. M'n laatste bezoek was bij een marine-tandarts die kennelijk haast had en een zeer pijnlijk bloedbad aanrichtte.

M'n gebit is inmiddels behoorlijk achteruit gegaan en het afgelopen jaar ben ik moed aan het verzamelen om toch maar weer een keer te gaan, maar dan naar een angsttandarts.

Behalve angst is een er andere reden dat ik het telkens uitstel : Ik kan het gewoon niet betalen, althans niet in 1 keer. maar nu MOET ik echt want een hoektand is behoorlijk aan het onsteken en deze zit ook los, ik vermoed dat de ontsteking tot op het kaakbot gevorderd is (de pijn straalt echt uit naar neus, ogen en zelfs oren) Momenteel slik ik zo'n 3000mg ibuprofen per dag om de pijn enigzins onder controle te houden, maar dat kan ik natuurlijk niet onbeperkt blijven doen.

Ik heb geen aanvullende verzekering, die ben ik vorig jaar na een premieverhoging kwijtgeraakt omdat ik per abuis een aantal maanden het oude bedrag door bleef betalen (het totale verschil was iets van 6 euro, maar goed) en nu krijg ik geen aanvullende verzekering omdat ik tandartskosten kan verwachten. Verder zit ik nog drie maanden in de schuldsanering, maar bijzondere bijstand heb ik geen recht op omdat mijn inkomen rond de 1000 euro netto ligt. Maar alle reserves daarvan gaan naar de schuldeisers en kan ik dus niet voor de tandarts gebruiken. Een lening gaat ook niet omdat ik in de schuldsanering zit.

Ik zit dus echt met m'n handen in het haar. Weet iemand misschien een tandarts in zeeland die gespecialiseerd is in angstige patienten en die daarnaast een betalingsregeling accepteert?
vV

ik zou eerst eens contact opnemen met de persoon die je schuldsanering begeleidt (dat is meen ik toch zo geregeld?).
En daarmee bespreken wat er aan opties is.

Overigens snap ik dat verhaal over de aanvullende verzekering niet helemaal. Het moet de verzekering toch opgevallen zijn dat er te weinig betaald is, en die sturen dan toch een herinnering??

Ze schrijven je nooit zomaar van een aanvullende verzekering af, je hebt tenslotte een overeenkomst met hen. Of ze schrijven je geheel uit als de betalingsachterstand te bont wordt, of je moet de betalingsachterstand nabetalen. Maar selectief alleen de AV schrappen kan volgens mij juridisch niet eens..
ma, 05/09/2005 - 07:54 Permalink
mm

Bedankt voor uw antwoord,

De persoon bij de schuldsanering regelt m'n volledige financiele administratie, dus in het begin had ik er niet eens weet van dat ik niet meer aanvullend verzekerd was (dat soort post gaat naar hun). Ik heb al gesproken met die persoon en er is totaal geen speelruimte. De totale betalingsachterstand bedroeg overigens maar 4 euro.

Zou ik hier wellicht ook mee naar m'n huisarts kunnen gaan voor antibiotica ofzo. dat betaalt m'n verzekering namelijk wel. Dan kan misschien die ontsteking een halfjaartje onderdrukt worden. Over 3 maanden ben ik klaar met de schuldsanering en dan heb ik misschien tijd om te sparen voor de tandarts. Of is dat bij dit soort ontstekingen niet mogelijk?
ma, 05/09/2005 - 10:17 Permalink
vV

Dan zou ik die persoon er toch even op aanspreken, want die levert dus gewoon een wanprestatie!!
Verder vind ik het ronduit belachelijk dat terwijl hij een FOUT heeft gemaakt hij blijkbaar geen moeite doet met een oplossing te komen....
Helaas kan ik zo 1-2-3- ook geen oplossing bieden.
Ik zou gewoon eens gaan rondbellen, en eerlijk e.e.a. uitleggen. En misschien is er de bereidheid in ruil voor hand-en spandiensten (de ene hand wast de andere principe).
ma, 05/09/2005 - 11:26 Permalink
dj

En over die bijzondere bijstand: die is over het algemeen moeilijk te krijgen. Echter, ik dacht dat het artikel in die wet als volgt is: "ook als er geen recht bestaat op bijzondere bijstand kan deze verleend worden". Het is al heel snel zo dat de gemeente begint met "nee, dat is absoluut onmogelijk" te roepen over bijzondere bijstand. In ieder geval een aanvraag indienen, desnoods in bezwaar gaan als het wordt afgewezen.
ma, 05/09/2005 - 12:17 Permalink
vV

klopt! en het beleid verschilt ook nog eens per gemeente!!
Met gemeenteambtenaren wel poot stijf houden.

En ik zou ook eens overleg voeren met de curator en de verzekering of er mogelijkheden zijn de fout van de curator te herstellen. En wat je in ieder geval ook moet doen is formeel de curator aansprakelijk stellen voor de gevolgen die zijn fout financieel heeft voor jou!! En nota bene om 4 euro!!

Hij wordt aangewezen om jouw zaken te regelen en controleren, niet om je nog verder het moeras in te sturen.
Hij zal ook verantwoording dienen af te leggen over zijn handelen.
Dus actie nemen hierin is mijn advies.
ma, 05/09/2005 - 13:24 Permalink
mm

Bedankt voor de steun, zowel bij verzekering als bij schuldsanering heb ik flink onderhandeld en m'n beklag gedaan. Beiden leveren niets op en wordt ik van het kastje naar de muur gestuurd. uiteindelijk zit ik nog steeds met behoorlijk wat pijn en zonder verzekering. Bijzondere bijstand ga ik zowieso aanvragen en idd evt in bezwaar maar bij die aanvraag is een indicatie van de te verwachten kosten (nota pro forma heet dat geloof ik) vereist> daarvoor zal ik toch naar de tandarts moeten. Daarnaast duurt zo'n afhandeling enkele weken, terwijl ik NU medische hulp nodig heb.

Inmiddels heb ik in goes een tandarts ondekt die nog patienten aanneemt en gespecialiseerd is in angstige patienten, maar de voorwaarde is dat het eerste consult contant betaald wordt. Dat geld heb ik niet en de cirkel is weer rond.

Ik hoop dat ik het met de pijnstillers nog een maandje uithou. Dan mag ik namelijkl 250 euro van m'n vakantiegeld zelf houden, daarvan kan ik dan wellicht in ieder geval de behandeling van die hoektand betalen (die zal er wel uit moeten). Daarna proberen door te sparen voor verdere behandeling.
Als de pijnstillers dalijk niet meer helpen of ik krijg er maag of andere klachten van, dan zal ik toch echt naar de huisarts moeten. Is zo'n onsteking, in ieder geval tijdelijk, ook met antibiotica te behandelen? Dan pak je de oorzaak wel niet aan, maar het geeft me misschien wel uitstel.
ma, 05/09/2005 - 15:24 Permalink
vV

Misschien misschien moet je eens overwegen naar de pers te stappen met je verhaal over de curator... (of ze er in ieder geval mee dreigen).
Hebben ze uberhaupt excuses aangeboden voor de gemaakte fout(en)??
Schijnt tegenwoordig ook erg moeilijk te zijn.

Wellicht is de tandarts wel bereid , met overleg vooraf, het eerste consult ook op rekening te zetten (valt in het niet meestal bij de definitieve behandeling). Heb je daar al kontakt over gehad met hem/haar??

Afhankelijk van het soort ontsteking zou symptoombehandeling met AB kunnen, alleen bij voorkeur met specifieke medicatie. Helaas schrijven huisartsen vaak of een te breed werkend AB voor, of te licht.
Tegenwoordig verwijzen gelukkig veel huisartsen bij duidelijke kaakontstekingen door naar de tandarts, maar overleg kan in jouw situatie geen kwaad (hoewel ik geen voorstander ben van deze route.....).
ma, 05/09/2005 - 16:31 Permalink
mm

Het is nu half twee 's nachts en de pijn is niet te harden. Ibuprofen helpt niet meer dus slik ik er maar paracetamol met coffeine bij. Morgenochtend gelijk naar de huisarts, hopen dat ie antibiotica voorschrijft en me gelijk doorstuurt naar de kaakchirurg. Die tand moet er gewoon uit, dan loop ik maar een tijdje voor aap.

Verder moet ik daarna maar iets decadents doen; 1 van m'n lievelingsgitaren ga ik verkopen. Het geld wat ik daarvoor krijg(+/- 350), samen met dat beetje vakantiegeld wat ik voor mezelf mag houden (250), daar hoop ik dan een vervolgbehandeling bij de tandarts van te kunnen betalen.
Nooit gedacht dat het ooit zover zou komen, in ieder geval bedankt voor jullie reacties.
wo, 05/11/2005 - 01:03 Permalink
mm

Ik kom net van de huisarts vandaan, die was erg begripvol en ik heb antibiotica meegekregen (Amoxicilline & Metronidazol dumex). Ook heb ik half juni een afspraak bij een angsttandarts gemaakt. Ik kon daar eigenlijk morgen al terecht, maar aangezien ik over een paar weken m'n vakantiegeld pas krijg, heb ik die afspraak moeten verzetten.
Verder heb ik vanmorgen weer flink stennis lopen schoppen bij de schuldhulpverlening. Ik heb nu voor elkaar dat ik 450 euro van m'n vakantiegeld voor de tandarts mag gebruiken. Plus zo'n 350 van die gitaar die ik ga verkopen, kom ik op 800 euro.
Dan kom ik gelijk bij mijn vraag;

Die hoektand zal er waarschijnlijk uitmoeten. Verder heeft een kies(die nog relatief goed is) achter die hoektand, tegen die hoektand lopen drukken met als gevolg dat er achter die kies flink ruimte is ontstaan en 1 voortand heel erg naar voren is komen te staan(de hele boel is dus naar voren geschoven). Die voortand en kies zijn behalve een gaatje nog redelijk gaaf. Mijn vraag is: is het mogelijk om die 2 tanden en die kies te trekken en daar voor in de plaats een plaatje. Die voortand en die kies zijn opzich denk ik wel te redden, maar esthetisch ziet het er gewoon niet uit en ik voel me er erg onzeker door. Ik weet dat tandartsen liever geen elementen verwijderen die nog te redden zijn maar ik zou me een stuk happier voelen als door het plaatsen van een gedeeltelijke prothese de boel weer recht staat (het ongemak van zo'n plaatje kan ik wel mee leven), zou een tandarts bereid zijn dit te doen en lukt dit met 800 euro?
wo, 05/11/2005 - 13:27 Permalink
mm

De eerste stap is gezet, ik ben vanmorgen bij de tandarts geweest. Ze heeft geen enge haakjes gebruikt en alleen maar gekeken. En op 15 juni krijg ik nieuwe voortandjes, netjes recht op een rij! Van hoektand tot hoektand gaan ze in de bovenkaak eruit. Ik ben zelden in m'n leven van te voren zo bang geweest, maar ik ben toch gegaan. De tandarts was aardig en het was eigenlijk zo voorbij. Gek genoeg had ik in de rest van m'n gebit geen gaatjes, beetje raar na negen jaar. Wel was er parodontitis geconstateerd, voornamelijk bij de tanden die eruit moeten. Hoe dan ook, dit was echt een opluchting!

Ik moet de volledige behandeling wel contant betalen op het eind, dit is een goeie zeshonderd euro. Gelukkig kan ik nu van een paar vrienden geld lenen en plus m'n vakantiegeld, gaat dit wel lukken. En ik hoef geen gitaar te verkopen (voor mij is dat net zoiets als je kind verkopen).

De antibioticakuur is inmiddels afgelopen. Ik ben niet volledig pijnvrij, maar tot 15 juni is het wel te doen denk ik. De tandarts drukte vrij hard op de desbetreffende tand en vroeg of dat pijn deed. Dit deed het niet echt, alleen een dof zeurderig gevoel (antibiotica is echt de uitvinding van de eeuw!)
Hier heb ik overigens wel een vraagje over: als de onsteking tussen nu en 15 juni weer oplaait, is het dan mogelijk om weer zo'n kuur te doen(na een dag was de pijn nl al en eind weg), of doet een arts dat niet ivm met resistentiegevaar enzo?

Als ik m'n nieuwe tandjes heb laat ik wel ff weten hoe het gegaan is.
ma, 05/23/2005 - 15:09 Permalink
vV

ik adviseer geen nieuwe kuur. Beter is het om dat gebied heel goed schoon te houden, en ook te spoelen met zout water, of eventueel met chloorhexedine (corsodyl, verkrijgbaar bij apotheek).
Wat jij beschrijft lijkt het meest op ontstoken tandvlees, en dat moet op deze wijze rustig te houden zijn tot half juni.

succes!
ma, 05/23/2005 - 15:44 Permalink