lange wachttijd normaal?

Author:
monique74
Posted:
ma, 09/29/2008 - 16:38
Ik ben vanochtend bij mijn tandarts geweest met een afgebroken kies. In deze kies heb ik in 2005 een wortelkanaalbehandeling gehad en nu is hij afgebroken tot en met een stukje wortel. pijnlijk dus...
hij heeft dat losse stukje er vanmorgen uit gehaald en er een noodvulling in geplaatst, om mijn tandvlees een beetje open te houden zodat er een kroon op kan..
daar komt ie dan....afspraak voor het slijpen van de kies is op 16 nov!!! waar vervolgens dan op 9 dec een kroon geplaatst kan worden.
nou is dat wachten op een kroon 3 weken geloof ik normaal, maar meer als 6 weken wachten en met een noodvulling lopen ook?
en ik kan nu niet zeggen dat het pijnloos is, het zeurt een beetje, doe maar een beetje voorzichtig zegt hij dan, op zijn ergst kan de rets van je kies ook afbreken , maar dat moet er toch af??
achteraf denk ik...he??? :smt013
mijn vraag dus...duurt dit bij elke tandarts zo lang?

groetjes
Monique
vV

niet bij elke tandarts, er zijn er meer dan genoeg waar de wachttijd nog langer bedraagt, korter komt ook voor, ook een beetje afhankelijk van de agendaeisen van de patient. Bij mij normaal een week of 4, maar wil een patient per se vroeg of laat word het inmiddels 2009...

Ken een collega vlak bij waar de wachttijd 6 maanden is, tenminste voor zaken die kunnen wachten, en dat is zonder het gezien te hebben natuurlijk lastig te bepalen. dat het pijn doet is waarschijnlijk het tandvlees, is met een paar dagen over. doet het daarna nog pijn is een kroon niet op zijn plaats zolang de oorzaak van de pijn onbekend en de pijn zelf niet onder controle is.
ma, 09/29/2008 - 17:01 Permalink
Spiegeltje

Zes weken wachttijd is helaas niet uitzonderlijk maar dat neemt niet weg dat je bij 2 van de 3 van de tandartsen binnen 4 weken terecht kunt voor een planbare behandeling. Bij 95% binnen twee maanden. Voor de periodieke controle is dat ongeveer 3 op de 4 tandartsen binnen 4 weken (2006). Bij praktisch alle tandartsen (95%) kun je bij echte spoed dezelfde dag nog terecht.

Bron Nationaal Kompas Volksgezondheid: http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o4165n20334.html

Dit zijn gemiddelden over Nederland, regionaal of plaatselijk kunnen uiteraard (heel) andere cijfers gelden.

Zouden er nog tandartsen zijn met een inloopspreekuur?
ma, 09/29/2008 - 19:30 Permalink
vV

wat ik erger vind is dat alhier de kaakchirurgen er ineens belachelijk lange wachttijden op na houden... afspraak met spoedkarakter 5 november... dus ander ziekenhuis gebeld (11.00u vanochtend..) pat om 15.00 vandaag nog in de stoel... Ik heb maar even een briefje gestuurd naar de heren kaakchirurgen, mede ook vanwege de nogal botte benadering van de assistente aan de telefoon....
di, 09/30/2008 - 17:05 Permalink
Spiegeltje

Hier op het forum lees ik wel eens berichten als dat men pas dan en dan terecht kan bij de kaakchirurg. Maar die bestaat niet, het loont wel degelijk de moeite om, als een bepaalde specialist een lange wachtlijst heeft, elders te informeren.

Mijn moeder van 87 wordt ook wel eens geconfronteerd met zeer lange wachtlijsten bij specialisten die de huisarts opgeeft. Met haar toestemming probeer ik wel eens een specialist te vinden waar ze eerder terecht kan, bijvoorbeeld binnen 2 of 3 weken in plaats van 4-8 weken. Meestal lukt dat. Die laatste afspraak zeg ik dan af, met als reden dat het te lang duurt. De assistentes reageren meestal heel verbaasd aan de telefoon ....

Ook voor kaakchirurgen zou moeten gelden dat bij spoed dezelfde dag de patient nog wordt gezien. Bij semi-spoed binnen een week. Indien dat niet kan, loont het de moeite even rond te bellen. Maar er is een tekort aan kaakchirurgen, en dat kan betekenen dat je een langere reistijd voor lief moet nemen.
di, 09/30/2008 - 20:00 Permalink
Gup

De wachttijden bij mijn ta zijn ook lang (> 6weken vaak nog langer ivm vakantie). Als ik weet dat er behalve een periodiek consult ook een behandeling nodig is, maak ik telefonisch direct twee afspraken. Na behandeling boek ik ook mijn volgende pc. Scheelt de ta een postzegel voor een herinneringskaartje en mij een boel irritatie met drukke agenda's.
di, 09/30/2008 - 20:19 Permalink
vV

dan terecht kan bij de kaakchirurg. Maar die bestaat niet,
ik heb het over een maatschap van 4 kaakchirurgen en meerdere in opleiding (die dus heel veel kunnen al) ... en de kaakchirurgen klussen (3 ervan tenminste) bij buiten de deur, voor implantologie die buiten de basisverzekering valt. Dan gaan naar mijn smaak toch andere zaken voor, dat implanteren zijn implantologen genoeg voor hier..
wo, 10/01/2008 - 08:07 Permalink