kunstgebit geeft onverwachts veel meer vragen

Author:
cvdk
Posted:
do, 09/02/2010 - 11:33
Hoi.

Ik heb nu bijna 8 weken een bovenprothese.
Onder narcose laten trekken en direct een prothese.
maar het is mij niet helemaal duidelijk wat er nu allemaal nog staat te gebeuren en wanneer.
Ik ben in een privé kliniek geholpen en besproken dat ik een klik gebit zou krijgen.
Toen ik uit narcose kwam bleek dit niet het geval te zijn.
omdat ik als ik terug ga voor aanpassingen steeds een ander heb krijg ik steeds andere meningen te horen en wat de één aanpast aan mijn prothese maakt de ander weer ongedaan. ik vind het heel raar en vervelend dat ik niet steeds dezelfde peripateticus heb. hoe en wanner wordt er normaal gesproken met het klik gebit begonnen.
over twee weken heb ik een afspraak en gaan ze rebasen.
Wie kan mij vertellen wat er precies gebeurt met rebasen??? en wanneer vindt dat ongeveer plaats?
Ik heb zelf nogal wat op en aanmerkingen over de prothese maar weet niet in hoeverre dit normaal is of niet.
Het tandvlees kleurige deel boven de voortanden steekt zo veel naar voren dat ik er spierpijn van heb. bovendien is het zo op vallend dat iedereen vraagt of ik botox in mijn lip heb gespoten. Kan dit met rebasen veranderd worden?
mijn tandvlees van de prothese is donkerder dan mijn eigen tandvlees kan dit aangepast worden?
Doordat mijn kaak slinkt wordt de prothese te ruim en is nu al twee keer opgevuld waardoor mijn tanden lager komen te zitten en je bij lachen dat lelijke donkere tandvlees en de rand ziet, kan hier wat aan gedaan worden??
Het verhemelte gedeelte van de prothese is door al dat op vullen 3mm dik geworden maar an de binnenkant voelt dat wel als drie centimeter. is dit gebruikelijk??
mijn kiezen zitten scheef aan de rechterkant komt de binnenkant van mijn kies niet eens boven het roze gedeelte uit waardoor je wel de maal functie van je kiezen verminderd. kan daar nog iets aan gedaan worden??
Maar echt het aller grootste en vervelendste vind ik dat ik niet meer fatsoenlijk kan praten en dat is echt niet alleen bij de s de t en de d. Je hoort het heel duidelijk dat er iets mis is. ik werk aan de telefoon en wild vreemde mensen vragen of ik iets aan mijn mond of spraak heb. c,d,f,g,i,j,k,p,q,r,s,t,v,w,x,z allen geven duidelijk hoorbare nare klanken. ik oefen me wezenloos met het duidelijk uitspreken ivm mijn werk. er is zelfs sprake om mij van mijn functie te verwijderen omdat mijn mooie telefoonstem veranderd is in een soort binnensmonds gekras. kan dit echt nog veranderen en hoe???
help!
alpifresh

Er kan heel veel aan een kunstgebit aangepast worden. Het belangrijkste lijkt mij nu dat je een behandelaar krijgt die op al je vragen antwoord kan geven.

Steeds weer andere behandelaars is niet gewenst, dat werkt inderdaad niet zoals je gemerkt hebt. De officiele weg is om nu schriftelijk een klacht in te dienen bij die kliniek, waarin je eist dat je vanaf nu steeds dezelfde behandelaar hebt. Met die persoon kun je om de tafel gaan zitten om alles door te spreken over de kunstgebit.

Als de kliniek daar niet aan wil meewerken, moet je daar weg gaan. Iedere tandarts kan je vanaf nu verder helpen met je kunstgebit, dus die kliniek is te vervangen door 100 anderen.

Wat je werk betreft: wacht niet totdat je inderdaad uit je functie wordt gezet. Leg aan je baas uit wat er aan de hand is, en sta open voor tijdelijk ander werk, totdat je kunstgebitproblemen zijn opgelost en je weer in je huidige functie verder kan.
do, 09/02/2010 - 13:03 Permalink
alpifresh

Nee, ik heb niet de kennis om je te vertellen WAT er mogelijk is met een kunstgebit. Ik weet alleen dat er veel mogelijk is. Kunstgebitten kunnen opgevuld en afgebroken worden, kleuren kunnen worden aangepast, tanden vervangen, ....

De vraag is of het allemaal nu bij jou moet gebeuren. Misschien heeft al het zachte weefsel alleen maar meer tijd nodig om te herstellen. Misschien is je kunstgebit gewoon totaal niet passend en zou je een heel ander model moeten hebben. DAT soort dingen weet ik niet, daar kan ik je geen antwoord op geven.
do, 09/02/2010 - 13:30 Permalink
MevrouwT

Hallo,

Vervelend voor je allemaal, bij mij is ook ongeveer 8 weken geleden een boven en onderprothese geplaatst ook in een privekliniek en ook onder algehele narcose. Door het slinken van je kaak gaat deze loszitten. Ik plak 2x per dag nu en dan is het best te doen. Over 14 dagen krijg ik een rebase. In de kliniek waar ik ben geweest gaat het zo: je gaat happen in je eigen prothese, dit om te zorgen dat de prothese helemaal naar jouw mond gaat staan, je bent de prothese een paar uur kwijt. Als je dan terugkomt wordt de prothese helemaal bijgeslepen en op maat gemaakt naar jouw mond.
Als je in een privekliniek bent geweest neem ik ook aan dat er een behandelplan is opgesteld? Als je niet tevreden bent moet je dat ook zeggen, jij bent degene die er mee moet leven en als de prothese zoals deze eruit ziet en zit jouw leven zo beinvloed dan moet je daar iets aan doen en niet meer verder lopen.
Het opvullen dat ze nu hebben gedaan, zijn waarschijnlijk zachte lagen? Ik heb dat ook en inderdaad komt je bovengebit lager en je ondergebit daardoor hoger te zitten. Ik heb dat door het plakken redelijk opgelost. Ook het praten gaat daardoor beter. Het is allemaal geen pretje maar het duurt gemiddeld drie maanden voordat je gewend bent en je moet beregeduld hebben.
V.w.b. het klikgebit hebben ze tegen mij gezegd dat dat pas na een jaar kan. Ook die vragen moet je gewoon stellen.

Ik heb zelf goede hoop dat het na het rebasen beter gaat worden. En ook al moet ik dan nog 1x per dag plakken dan maakt het me ook niets uit.
Trouwens ik heb geen keuze meer dus ik moet het accepteren. Wel ben ik heel tevreden met het gebit, het zijn net mijn eigen tanden. Ik vind het fijn om weer te lachen. Breeduit kan nog even niet maar dat komt goed.
do, 09/02/2010 - 21:29 Permalink
cvdk

Hoi mevrouw T,

bedank voor de reactie. Ik heb op zich weinig pijn door het gebit maar ik vind dat je steeds verschillende dingen hoort omdat je steeds verschillende behandelaren hebt. Misschien ben ik erg veel eisen maar als mijn prothese is aangepast doordat er ivm een drukpunt een en ander is weg geslepen blijf ik zitten met een scherpe en rand. Ik vind dat het beter zou kunnen door de scherpe randjes weg te halen en het ruwe gedeelte even te polijsten. In de privé kliniek waar ik geweest ben doen ze dat in ieder geval niet. misschien komt het omdat ik heel erg service gericht ben naar mijn klanten en ze nooit zo zou laten weg gaan. Ook al gaat het om een tijdelijke situatie vind ik dit belangrijk genoeg om iemand dan zo prettig mogelijk die ongemakkelijke tijd door te helpen.
Maar ik heb nu meer het gevoel dat het maar even snel moet en bij alles zeggen ze daar moet u aan wennen of dat komt later allemaal wel goed.
Ik blijf het heel erg vinden dat ik niet fatsoenlijk kan praten en iedereen direct in de gaten heeft dat er iets met mijn mond is en ik wilde dit juist niet aan de grote klok hangen.
do, 09/02/2010 - 22:23 Permalink
Basset

je hebt dus een immediate prothese gekregen en dit in afwachting van implantaat gedragen klikprothese.

Doordat er nog tanden in je mond staan heeft de tandtechnieker moeten gokken hoe hoog je tandvlees zou kunnen zijn wanneer je tanden getrokken worden. Dit is een zeker gokje en men schat meestal de kaakrand liever iets hoger in omdat anders de prothese niet geplaatst kan worden behoudens met intensief slijpen.

Na de extractie gaan de wonden genezen en slinkt het tandvlees en de kaak. Daardoor ontstaat er een holte tussen de prothese en het tandvlees en komt de prothese los. Door een laagje kunstof bij te leggen( rebasen) wordt dit terug passend gemaakt. daarna kan de kaak verder slinken.

Na verloop van tijd (6 maand minimaal volgens verzekeraar) kan de prothese te zwaar worden en heb je op aanvraag recht op een nieuwe dit maal definitieve prothese.

Wat de stand der tanden betreft kunnen die vooraan zeker aangepast worden. Dit vooral vooraan omdat daar nog eigen tanden stonden.

De kleur van het tandvlees kan veranderd worden door de volledige kunsthars rond de tanden door een andere kleur te vervangen.

Een immediate prothese heeft het voordeel dat je niet zonder tanden moet rondlopen maar heeft als nadeel dat ze aan een veranderende kaak moet aangepast worden.

Voor implantaten moet het kaakbot volledig genezen zijn en stabiel. Nu komt je prothese los als je kaak slinkt; als er implantaten zijn en je kaak zou slinken dan komen deze implantaten boven je tandvlees uit te steken en dat is niet gezond.

Implantaten zullen dan ook de eerste maanden niet komen tenzij het bot geheeld is. Daarnaast moeten implantaten vast groeien vooalleer ze belast worden en dat duurt ook nog een paar maand na de implantatie.
vr, 09/03/2010 - 19:23 Permalink