kronen geplaatst door de tandartsassistent, mag dat?

Author:
JuliaN
Posted:
zo, 09/28/2008 - 20:50
Mijn afgevallen kronen werden door de tandarts assistent teruggeplaatst (en slecht ook - geen goede aansluiting), tandarts zelf had helaas geen tijd. Mag de assistent dit soort verrichtingen uitvoeren? Alvast bedankt voor het antwoord.
Spiegeltje

Mag de assistent dit soort verrichtingen uitvoeren


Ja, dat mag. Het gaat hier bovendien niet om een zogeheten voorbehouden handeling als bedoeld in de Wet BIG (Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Overigens kunnen niet-tandartsen, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden, ook voorbehouden handelingen uitvoeren. Voorbehouden handelingen zijn, bijvoorbeeld, weefselbeschadigende behandelingen zoals boren.

Als er iets mis gaat is/zijn de tandarts, de assistente of beiden er op aan te spreken natuurlijk. Ook kunt u verlangen door de tandarts zelf, in plaats van een assistent, te worden behandeld. Als de tandarts daar geen of te weinig tijd voor heeft zou ik een andere zoeken. Kennelijk staat daar het belang van de patient niet voorop.

Als ik de tandarts was zou ik de patient oolk zelf willen zien omdat een definitieve kroon helemaal niet los hoort te gaan. Bij een tijdelijke (nood)kroon komt het vaker voor omdat deze met tijdelijk cement worden vastgezet.

Bij is eens een keer een noodkroon losgegaan en zelfs die (is minder kritsisch) werd ook gewoon door de tandarts netjes opnieuw geplaatst. Dat was niet alleen een kwestie van even aandrukken want alles werd eerst goed schoongemaakt. Ik zou ook niet anders verwacht hebben.
zo, 09/28/2008 - 22:36 Permalink
vV

ging het om tijdelijke (zgn noodkronen) of defintieven die losgekomen waren (en na hoe lang?)??

In het laatste geval: zou fijn zijn om de oorzaak te weten, en dat is diagnostiek, en dat mag de assistente dus niet, terugplakken dus wel, mits zij gekwalificeerd is ervoor.(oftewel de aantekening preventie-assistente heeft), maar ja hoe lang blijft dit zitten.. En idd, voor een volgende keer mag u verlangen door de tandarts zelf behandeld te worden, maar geef dat wel aan met het maken van de afspraak!
ma, 09/29/2008 - 17:04 Permalink