kosten van lasergebruik

Author:
Gerardzelf
Posted:
di, 05/11/2004 - 22:37
Ik ben in de USA verliefd geworden op behandeling met Laser voor gaatjes (ging prima en veel minder pijn). Mijn vraag aan de tandarts hier die ik benaderde om dat te doen leverde een verrassend antwoord op: "doe ik niet, wordt niet vergoed..." Op mijn opmerking dat ik bereid ben daar zelf meer voor te betalen kwam het antwoord dat dat niet kan in Nederland....
:cry: Dus als ik het goed begrijp wil ik er meer voor betalen, maar mag ik dat niet doen?
Hoe zit dat eigenlijk? Ik kan mij niet voorstellen dat die keuze niet zelf mag maken en er dus ook voor betalen..... alhoewel.... je weet maar nooit hoe het gaat in de bureaucratische gezondheidszorg :-?
kindertandarts

In NL zijn alle tandheelkundige tarieven voor iedere verrichting door het CTG ( Collectief orgaan Tarieven Gezondheidzorg) vastgelegd en bepaald. Staan behandelingen er niet bij dan is er geen tarief voor en mag je er niets voor rekenen. Je pleegt als tandarts een economisch delict en bent zelfs strafbaar.
di, 05/11/2004 - 22:54 Permalink
Gerardzelf

Lijkt me niet makkelijk om als kindertandarts te moeten functioneren in zo'n situatie...
Want als ik het goed begrijp is er voor een tandarts pas een 'incentive' om iets te gaan gebruiken (en daarvoor de apparatuur aan te kopen) als er een tarief voor bekend is waar het onder geboekt kan worden...
Op die manier gaat enige vorm van innovatie bij voorbaat mis! Want wie zou dat willen in een situatie waarin tandartsen tekort zijn (en dus zijn er altijd genoeg patienten om ouderwets te behandelen), patienten niet weten waar ze aan toe zijn (zie de vele vragen en klachten op dit forum) en geen ziektekostenverzekeraar het een bal interesseert (zolang de kosten maar laag blijven).
Als kindertandarts moet je blij zijn met zoiets als laser, wat volgens mij veel minder bedreigend overkomt als zo'n oorverdovende boor met dat gespetter. Maar, of je moet gek zijn en zelf investeren, je patientje zal daar niet van profiteren zolang COTG daar geen tarief voor heeft!
Dat COTG gedoe zou toch een minimum-kader moeten vormen voor patienten? Ofwel, iedereen kan op basis van die vergoedingen die vast staan geholpen worden (en de tandarts kan op basis daarvan een vergoeding krijgen). Iedereen die meer wil betaalt daar zelf voor en kan terecht bij een tandarts die wel lef heeft (en dus innoveert), investeert en onderneemt. En als dat niet goed gaat is de patient zeer wel in staat voor zichzelf op te komen (zie bv het nut en voorbeeldfunctie van dit forum).
Wat is er mis met deze benadering?
wo, 05/12/2004 - 11:50 Permalink
kindertandarts

Ja, in hoge mate heb je gelijk. Met het CTG-systeem wordt innovatie niet gestimuleerd. Maar het blijft de wet. Een tandarts die innovaties snel gaat gebruiken moet dat dus op eigen kosten doen. In onze praktijk hebben we daarvan voldoende voorbeelden. Het systeem heeft daarnaast ook een dempende werking op allerlei beunhazerij.
vr, 05/14/2004 - 10:12 Permalink
de digitale tandarts

Beste Gerard,

Allereerst wil ik je zeggen dat ik niet weet of je inderdaad patient bent of juist iemand die er belang bij heeft dat de laser in Nederland meer gebruikt gaat worden.

Tevens wil ik kwijt dat ik je bericht verwijderd heb; dit vanwege het feit dat ik het niet eens was met je stelling dat 'het verkeerde antwoord' gegeven is. Ik weet dat in een forum soms uitdagende en prikkelende stukjes geschreven worden, maar in dit geval wil ik graag de discussie overnemen.

Wij tandartsen hebben ons te houden aan de tarieven die het COTG ons oplegt. Door dit systeem wordt tandheelkundige zorg voor een groot deel van de bevolking betaalbaar gehouden, wat als een pluspunt gezien kan worden. Een mogelijk nadeel is dat mogelijk tandartsen minder snel geneigd zijn om dure investeringen te doen, indien daar geen tarief voor is.

Als voorbeeld haal jij de laser aan. Er wordt echter al tien tot twintig jaar gesproken over de revolutionaire laser terwijl in de praktijk bleek dat (ook in het buitenland) slechts een klein percentage van de tandartsen zo'n apparaat aanschafte. Dit had niet alleen met de hoge prijs te maken, maar ook met het feit dat veel behandelingen/gaatjes niet met een laser uit te voeren waren.

De laatste jaren maakt de laser weer een revival door; er is meer wetenschappelijk onderzoek over gepubliceerd, de prijzen zijn flink gedaald en de laser wordt ook op andere terreinen ingezet, zoals bij tandvleesaandoeningen. Mogelijk dat dit de weg opent naar een groter gebruik van de laser, overigens is het zo dat nieuwe tarieven indien daar een vraag vanuit de professie voor is, aangevraagd kunnen worden bij het COTG.

Zie hier mijn eerder gegeven mening over de tarieven in Nederland:

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=458&highlight=college
zo, 05/16/2004 - 16:22 Permalink
Basset

In Nederland staan ongeveer 100 tandheelkundige lasers. ( geen zogenaamde bleeklasers)In America is dat bij één op drie tandartsen. In Duitsland staan er flink wat toestellen en betaald de verzekeraar een tussenkomst van maximaal 175 euro per jaar voor tandheelkundige laserbehandelingen. Dat de laser in Nederland niet doorbreekt heeft naast tarieven ook te maken met het feit dat leveranciers zeer weinig moeite doen om dit te promoten. Uiteraard kunnen tandartsen met een individuele patient afspraken maken, doch een laser is zo duur dat die niet voor één patient kan aangeschaft worden. Het feit dat de tandarts zogenaamd alleen UTP tarieven mag aanrekenen is in wezen in strijd met de Europese regelgeving en eigenlijk ook met de mededingingswetgeving. Eigenlijk loopt Nederland hier tandheelkundig 15 jaar achter. En dat is spijtig, neem dit gerust aan van een master in laser dentistry. En dit was enkel een informatief item. Zoek eventueel één van deze honderd tandartsen op en kijk of ze plaats voor je hebben.
zo, 05/15/2005 - 06:33 Permalink
Basset

Bepaalde ziektekostenverzekeraars zijn echter wel geintereseerd in laser in tandheelkunde. Zo loopt of liep er een projekt bij mondhygienisten om tandsteen te verwijderen met de laser en dit met een vergoeding die voor alle partijen aanvaardbaar was.
zo, 05/15/2005 - 06:37 Permalink