kliniekkosten op factuur

Author:
marky
Posted:
ma, 07/11/2005 - 14:21
Een tijdje geleden ben ik bij een cosmetische tandarts geweest om facings te laten aanbrengen op mijn boventanden. Als voorwaarde van de garantie gaan ze er vanuit dat je ook jaarlijks op controlle komt bij hun.

De controlle wordt steeds door een mondhygeniste uitgevoerd en niet door een tandarts, wat ik al vreemd vind. De laatste keer dat ik op controlle ben geweest was er tandsteen verwijderd en was er van een gipsen afdruk die ik bij me had een nieuw knarsplaatje van hars gemaakt.

Alleen later kreeg ik een factuur waar het volgende op stond:

periodiek preventief onderzoek € 17,80 UTP C11
tandsteen/gebitsreiniging € 42,10 UTP M59
kliniekkosten € 35,10 UTP R00

Gelijk gebeld over de kliniekkosten en kreeg als antwoord dat het voor het gebruik van de tandartsstoel en instrumenten e.d. was, dus voor overheadkosten. En ze konden de kosten niet uitsplitsen, dat was niet mogelijk.

Via mijn ziektefondsverzekeraar krijg ik 50% vergoed voor Gebitsbeschermer tegen tandenknarsen (G69)
Maar deze code kende de assistent van de tandarts niet en was volgens haar alleen als er ook een gipsen afdruk werd gemaakt van je tanden.


Nu heb ik de volgende vragen:
- mogen ze zo maar kliniekkosten erbij zetten zonder ze verder te specificeren?
- mag een periodiek onderzoek door een mondhygeniste worden uitgevoerd?
- Hoe weet ik of de uitgevoerde gebitsreiniging Beperkt, gemiddeld of uitgebreid was, aangezien ze me uitgebreid in rekening brengen
- is het zo dat ze een factuur niet meer kunnen aanpassen achteraf? Ik ben er maar een leek in maar ze blijven het beweren.
- mogen ze het maken van een knarsplaatje zo maar bij kliniekkosten rekenen, ook al is er , naar mijn idee, een code voor en kan ik het dus vergoed krijgen

Bij de vorige rekening stond die post kliniekkosten er niet bij, maar ze zeiden nu dat ik geluk had gehad omdat ze het toen waarschijnlijk vergeten waren. Ik heb er maar een vreemd gevoel bij.

Is er anders een instantie die ik erover kan bellen of mailen of dit normale gang van zaken is?

Lang berichtje, maar ik hoop dat ik er antwoord op kan krijgen
prondel

kliniekkosten € 35,10 UTP R00



Kliniekkostenis wel een beetje vreemd. Ik kan m egezien de afdruk wel: techniekkosten (code R00) voorstellen. Want dat zijn de doorberekende kosten die het laboratorium voor een model of reparatie in rekening brengt bij een werkstuk.

Dus ofwel de term is wat ongelukkig gekozen en vervolgens gaat dat een eigen leven leiden, Ofwel er worden " overhead" kosten gemaakt en dat mag niet want dat is verdisconteerd in het UPT tarief.

Dus tandsteen verwijderen kan je alleen doen op de code die ervoor staat, je kan moeilijk zeggen dat die stoel er zo duur bij staat, want daar is die code M## nu net mee opgebouwd.
ma, 07/11/2005 - 21:26 Permalink
dj

N.a.v. het voorgaande een voor mij inleidende vraag waar ik al enige tijd mee zit:

Zijn echt alle tandartsen/mh's gehouden aan de CTG tarieven? Af en toe kom ik op het forum dingen tegen waarbij ik denk dat die weer andere tarieven hanteren namelijk. CDC bv.
ma, 07/11/2005 - 23:02 Permalink
carabelli

R00 is een techniekcode. Een tandarts mag hier alleen de kosten van het tandtechnisch laboratorium doorberekenen. Dit is waarschijnlijk voor het plaatje dat gemaakt is gedeclareerd.

Overheadkosten kunnen alleen bij chirurgische extracties (H90, inrichten behandelkamer ivm vereiste steriliteit) en implantologie (I25, overheadkosten per implantaat) in rekening worden gebracht, dus alleen wanneer het ctg het toestaat mag een tandarts kosten voor materiaal danwel organisatie in rekening brengen volgens de daar voor staande code.

Een rekening is altijd terug te draaien, credit-nota voor de oude rekening (of alleen voor de onjuiste code) en een nieuwe rekening uitdraaien.

Voor wat betreft CDC, dat is heel simpel de tandartsen zijn gebonden aan de UPT tarieven, maar de tandtechnicus niet, die MOGEN niet eens vaste tarieven hanteren in verband met de mededingingswet (het nederlands tandtechnisch genootschap is niet voor de lol opgeheven na een aanslag van 4 euroton i.v.m. het hanteren van een adviestarievenlijst). Dus het lab van CDC mag voor een kroon vragen wat ze willen, als je nu dan ook nog even bedenkt dat CDC niet door tandartsen is opgericht, dan snap je hoe ze aan die prijzen komen.

Overigens is er wel een tandtechniekprijslijst voor tandartsen (dat dan weer wel natuurlijk :smt003 , als een tandarts zelf tandtechnisch werk verricht dan mag hij/zij alleen de prijzen op deze lijst declareren).
di, 07/12/2005 - 13:55 Permalink
marky

Ik heb gevraagd over de kosten van het maken van het knarsplaatje en het kostte € 16. Maar zelfs dan nog konden (en wilden) ze het niet verder uitsplitsen. Dus dan weet ik nog steeds niet waar die andere € 19 in zitten, behalve dan die overheadkosten waar ze het steeds over hadden, maar dat mag zoals ik het begrijp in mijn geval niet berekend worden. Aangezien er alleen tandsteen is verwijderd en een knarsplaatje is gemaakt en verder geen technische ingrepen.
di, 07/12/2005 - 15:22 Permalink