Illegale (?) tandartsen

Author:
Spiegeltje
Posted:
wo, 11/29/2006 - 12:00
Bron: Nu.nl (29 november 2006)

"De GG en GD in Utrecht gaat proberen de activiteiten te achterhalen van illegale tandartsen uit Syrië en Irak. Die behandelen zonder vergunning allochtonen en illegalen, veelal in achterkamertjes van koffiehuizen.

Dat heeft de GG en GD woensdag bevestigd. RTV Utrecht constateerde de praktijken bij een rondgang langs Turkse en Marokkaanse koffiehuizen in de stad. Vooral illegalen en onverzekerde allochtonen maken gebruik van deze tandartsen. Ze helpen voor een paar tientjes maar de kwaliteit is vaak belabberd. De hygiëne houdt niet over en veel patiënten worden er ziek van.

De Inspectie voor de Volksgezondheid gaat ervan uit dat de tandartsen
zich niet tot Utrecht beperken. "Maar we kunnen niets doen als we geen klachten krijgen", zei een woordvoerster woensdag. De Inspectie heeft een oproep gedaan aan patiënten zich te melden."


Wat ik me afvraag: is hier sprake van illegale praktijken en is het echt zo dat de Inspectie niks kan doen zonder klachten van patienten. Van illegalen kun je toch moeilijk verwachten dat die contact zoeken met de officiële instanties.
vV

volgens mij heeft de inspectie wel degelijk mogelijkheden, namelijk bij een ""heterdaadje"". Maar ja krijg dat maar voor elkaar....

Verder zijn ze dus inderdaad afhankelijk van klachten.

Wat betreft de illegalen: tja BIG geregistreerde tandartsen mogen noodhulp aan onverzekerden/illegalen volgens mij bij de overheid declareren... Dus zowel noodhulp is gegarandeerd alswel de financiele kant.. vanuit het reguliere circuit.

Anderszijds kiezen velen er natuurlijk zelf voor deze weg te gaan...En ik denk ook dat de inspectie zich gezien de redelijk beperkte omvang niet erg druk maakt/wil maken.
wo, 11/29/2006 - 12:53 Permalink