Ik wil wel naar tandarts, maar waar te beginnen? HELP!!

Author:
Angstkip
Posted:
za, 02/08/2003 - 23:28
Hallo iedereen.
Ik schaam me rot, maar ik ben nu bijna 6 jaar niet meer naar de tandarts geweest. Daarvoor 5 jaar niet, maar ik kreeg toen pijn waardoor er wel wat moest gebeuren.
Toen is alles weer op orde gebracht, behalve 2 kleine gaatjes in mijn voortanden.
Ik werd toen weer bang en die gaatjes zijn dus nooit gemaakt. Stom van me natuurlijk, maar ja, dat is achteraf gepraat.

Nu voel ik mezelf toch niet lekker. Mijn sociale leven gaat eraan, ik durf amper meer te lachen, omdat als je vanaf de zijkant kijkt, gewoon het gaatje ziet zitten in die tand. Het is bruin achtig.
Je ziet het juist goed omdat de ene voortaand scheef naar voren over de andere staat.

Nu wil ik dus weer naar de tandarts. Ik heb mezelf weer zover gekregen, en ook al gaat het vreselijke pijn doen, ik wil van mijn ellende af.

Ik heb al een tandarts, en zo staat hij nog steeds op de poliskaart van mijn ziekenfonds verzekeraar.

Wat kan ik nu het beste doen? Hem opbellen en vragen of ik weer naar hem mag komen omdat ik spijt heb van al die jaren?

En waar moet ik aan denken dat er moet gebeuren?
Ten eerste dan die voortanden. Ik ben zo bang dat die eruit moeten, omdat je volgens mij nooit bij dat gaatje kunt komen...
En ik heb een kleine 2 a 3 kiezen waarvan ik vermoed dat ik ze zal moeten gaan missen.
Eentje voel ik wat ruws op de zijkant, dus lijkt op een gaatje, alleen nog nooit pijn gehad, en die zit er al bijna een jaar nu.

Ook zou ik er zo snel mogelijk vanaf willen zijn, het liefst dus nog voor begin maart.

Ik weet het, ik vraag veel, maar ik heb enorme spijt, en wil er zo snel mogelijk vanaf zijn zodat ik weer verder kan met mijn normale leven...

Vriendelijke groet, en bedankt.

Angstkip.
Moon

Hoi angstkip!

Allereerst verdien je een medaille voor het feit dat je weer wilt gaan! Klop jezelf maar eens flink op je schouder!

Ik kan me voorstellen wat er moet gebeuren. Niemand kan je van achter de computer vertellen wat er bij jou moet gebeuren. Daar zal je toch echt voor naar een tandarts moeten die foto's maakt en een behandelingsplan opzet!

ALs jij zegt dat die tandarts nog op je ziekenfondskaarts staat, is het altijd de moeite waard om hem te proberen te bellen.
Vond jij het een fijne tandarts???
Als je hem een fijne man vond, zou ik hem gewoon bellen en de situatie uitleggen. Waarom je zoveel jaar niet meer bent geweest en waarom je het zo belangrijk vind om weer te gaan...
En zeg er vooral bij hoe verschrikkelijk bang je voor hem bent en waarvoor je bang bent (als je dat onder woorden kunt brengen tenminste!)

Het bellen naar je tandarts is het moeilijkste.. ik weet het, heb ik ook altijd. Raap al je moed bijeen en bel zo snel mogelijk. Waarom zo snel mogelijk zal je je afvragen. Op het moment dat jij voor jezelf het uitstelt, dan zal je ook niet zo snel wel bellen. Je moet morgenvroeg de telefoon oppakken en bellen en een afspraak maken voor controle en dan hoor je vanzelf wat er allemaal moet gebeurenn.

Heel veel sterkte en laat even horen he het is afgelopen! Ben wel benieuwd of je nog belt!

Groetjes Monique
zo, 02/09/2003 - 09:38 Permalink
Angstkip

Ik moet morgenvroeg zelf autorijles volgens, dus laat ik ondertussen mijn moeder bellen voor een afspraak. Dan staat die afspraak zowiezo vast.

Het liefst dan diezelfde middag nog, en anders dinsdag maar.
zo, 02/09/2003 - 10:50 Permalink
Moon


Op 2003-02-09 10:50, schreef Angstkip:
Ik moet morgenvroeg zelf autorijles volgens, dus laat ik ondertussen mijn moeder bellen voor een afspraak. Dan staat die afspraak zowiezo vast.

Het liefst dan diezelfde middag nog, en anders dinsdag maar.




Goed dat je zoveel haast erbij zet. Dan kan je er inderdaad niet meer onderuit...
Lief dat je moeder voor je wil bellen. Die van mee heeft dat ook heel lang gedaan!
Gaat je moeder ook met je mee naar de tandarts?
Komt allemaal goed!
Ehheh! Niet vergeten om trots op jezelf te zijn he! Hoe bang je ook bent!
Sterkte

Groetjes Monique

[ Dit Bericht is bewerkt door: Moon op 2003-02-09 12:18 ]
zo, 02/09/2003 - 12:17 Permalink
Angstkip

dank je wel.
Deze verwarmende woorden van jou geven me een goed gevoel en gewoon echt de instelling om ervoor te gaan.

Ik denk niet dat mijn ma mee zou gaan naar de tandarts, aangezien die ook moet werken.

En denk je dat ik eventueel binnen een maand tijd mijn gebit weer grotendeels op orde kan hebben??
Ik wil namelijk zo snel mogelijk van mijn ellende af zijn, hoe eerder hoe beter.
En ik weet wel, is mijn eigen schuld geweest maar toch...


Het belangrijkste vind ik dus die voortanden, omdat dat er niet uitziet vind ik zelf.



[ Dit Bericht is bewerkt door: Angstkip op 2003-02-09 13:45 ]
zo, 02/09/2003 - 13:12 Permalink
Moon

Hoihoi,

Heb je ook geen vriendje die met je mee kan gaan? Mijn moeder ging wel altijd me me mee, gewoon om me te ondersteunen. Als mijn moeder niet mee zou kunnen, boden mijn liefste vriendinnetjes ook aan om met me mee te gaan! De eerste twee keer is ze meegegaan de spreekkamer in, en vanaf de derde keer heeft ze in de wachtkamer gezeten. Toen dat goed ging ben ik alleen gegaan.

Ik ben zelf 8 jaar niet geweest. Had heel veel gaatjes onder oude vullingen en een afgebroken kies. Bij mij heeft de tandarts in drie behandelingen alle gaatjes gevuld.
De eerste afspraak drie kwartier voor het maken van de verstandskies. De volgende afspraak een maand later, weer drie vullingen en weer een maand later nog twee vullingen. Bij mij heeft hij er bewust de tijd voor genomen. Zo kon ik er in alle rust aan wennen en had ik de tijd om me voor te bereiden. Het ligt aan je tandarts wat hij wil. Je kan het altijd aan hem voorstellen en kijken hoe hij erop reageerd.

Ik mocht ook zelf beslissen welke kant hij eerst vulde. Dat deed hij ook. Ik denk dat als je zelf aangeeft wat je wil dat zedaar niet moeilijk over doen. Je kan toch als eerste je voortanden laten doen en dan kijken wanneer je verder gaat.

Tip van mij! Maak elke keer dat je bij de tandarts bent gelijk een afspraak voor een volgende keer (ook al is die alleen maar voor controle) en beloof aan jezelf dat je die afspraak NERGENS voor gaat afzeggen! Kan je nooit meer het bellen om een afspraak te maken uitstellen of vergeten om te bellen!
Bij mij doet de tandarts dat al automatisch, ik vind het ideaal!

Groetjes Monique
zo, 02/09/2003 - 17:38 Permalink
Angstkip

Ik ben dus alleen bang dat er kiezen of tanden moeten worden getrokken.

Stel dat die ene voortand niet te repareren is, en hij moet worden getrokken, hoe gaat het dan verder in zijn werk? Wat gebeurt er dan allemaal? Loop ik dan dagen zonder een tand of...?

Want zoals ik al zei: Volgens mij is het onmogelijk om bij dat gaatje te komen, als het een gaatje is natuurlijk. Ik denk van wel aangezien er 6 jaar geleden is gezegd dat er een gaatje zat in de voortand, en het is bruin aan de achterkant van die tand.
zo, 02/09/2003 - 23:20 Permalink
Angstkip

Mijn moeder heeft een afspraak voor me gemaakt, en ik heb gevraagd aan haar of ze wilde vragen of het zo snel mogelijk kon.

Mijn moeder dacht dat ik pijn had ofzo, en gelooft nu nog steeds niet dat ik opeens zo maar weer wil gaan.

Maar nu kan ik dus pas dinsdag de 18e komen, dus nog ruim een week vanaf nu.
Ik had het sneller gewild, zodat ik er snel vanaf kon zijn, maar jah.

Nu is mijn vraag ook nog: Zijn er bepaalde kosten aan verbonden of hoe gaat dat allemaal?
ma, 02/10/2003 - 13:23 Permalink
verstandskiesje

Hoi Angstkip,

Ik heb ook net een afspraak gemaakt. Hoe de tandarts de kosten vergoed wil hebben, hangt van de tandarts af. De ene wil het contant, direct achteraf. De ander stuurt de rekeningen door naar jou of je verzekering.

Wat er vergoed wordt hangt af van je verzekering. Sommige verzekeringen (met name ziekenfonds) eisen van de klant dat ze minstens een keer per jaar op controle gaan bij de tandarts. Doet de klant dat niet, dan vervalt zijn 'sanering' en zijn alle kosten voor de renovatie van het gebit voor de klant zelf. Dat is echter niet in alle gevallen zo.

Ik geloof dat de basisverzekering voor gesaneerde patienten een preventieve controle, tandsteen verwijderen & het laten maken van foto's (meestal 2 per jaar) vergoedt.

Een aanvullende verzekering vergoedt vaak (een deel van) het vullen van gaatjes en een deel van het zetten van kronen en bruggen. Je moet wel een beetje opletten, want vaak wordt er maar tot een bepaald bedrag per jaar vergoed.

Je kunt het allemaal terug lezen in de verzekeringsvoorwaarden van jouw verzekering. Als je twijfelt (over vergoedingen en sanering) kun je even met ze bellen.

Wil je weten hoe je moet betalen bij de tandarts, dan moet je de tandarts zelf bellen.


Een vriend van mij heeft ook zijn voortand moeten laten vervangen (de wortel was dood en de tand dus grijs). Eerst hebben ze gewacht tot zijn gebit grotendeels uitgegroeid was. Hij was toen ongeveer 16 jaar. Toen ik hem na de eerste echte behandeling zag, hadden ze een tijdelijke tand geplaatst. De keer daarop (volgens mij binnen een week ofzo) had hij een 'echte' neptand.

Die tijdelijke tand zag er een beetje onnatuurlijk uit, maar eigenlijk al veel beter dan daarvoor. Zijn 'echte' neptand heeft hij nu al jaren en je moet het echt weten, wil je het zien. Als je heel goed kijkt, zie je namelijk dat het tandvlees daarboven ietsje verkleurd is. Dat komt omdat de tand daaronder er nog gewoon zit. Deze hebben ze een heel stuk weggeboord en daar hebben ze die neptand overheen gezet.

Ik weet niet of ze dit nog steeds zo doen hoor. Maar volgens mij hoef je niet zonder tand te zitten. In hoeverre daar extra kosten aan verbonden zitten, weet ik niet.

Misschien kan de digitale tandarts hier nog een aanvulling/ correctie op geven.
ma, 02/10/2003 - 15:55 Permalink
Angstkip

Ik zal nog eens navragen over de kosten.

Nu zit ik hier trots op mezelf te wezen
en aan de andere kant ben ik nog steeds enorm bang.
Ik zie de wachtruimte alweer voor me, de man in de witte jas die je binnenhaalt, de stoel, en de boor zie en hoor ik alweer.
Dan voel ik de angst weer helemaal opkomen...
Is er iets wat ik kan doen zodat ik niet zo gespannen daar naar binnen ga volgende week?
ma, 02/10/2003 - 19:28 Permalink
Moon

Ik vind je geweldig angstkip!!! Blijf maar even lekker trots op jezelf!!!

Probeer jezelf je er niet te druk om te maken. In je hoofd zijn de dingen vaak erger dan dat ze in werkelijkheid blijken te zijn.
Je kan je er wel druk om maken, maar dat heeft totaal geen zin.
Vertel in elk geval tegen je tandarts hoe de vork in de steel zit en wat je voelt, dan kan hij er rekening mee houden!

Laat de 18e in elk geval even weten hoe het is gegaan!!!
En als je eerder mental support nodig hebt, plaats je gewoon een bericht en dan wordt je hier door dik en dun helemaal gesteund! (in elk geval door mij!)

Sterkte!

Groetjes Monique
ma, 02/10/2003 - 20:23 Permalink
Angstkip

Ik heb nog een vraagje

Het gebeurde de laatste keer dat ik geweest ben, 6 jaar geleden dus, dat ik nog pijn voelde ook al was er verdoofd.
Dan voelde je tijdens het boren alsnog een pijnscheut.

Is dat de laatste jaren veranderd of deed de tandarts wat fout dan?

Ik werk in een winkel en opeens vandaag zag ik mijn tandarts sinds 6 jaar weer... Hij herkende me niet, maar het zweet brak me uit. Hopelijk is dat dinsdag anders als ik er naartoe moet dus.
wo, 02/12/2003 - 18:18 Permalink
ganesha

Hoi Angstkip,

ik herken je angst maar al te goed. Ook ik was bang voor pijn terwijl er toch verdoofd was. Bij mijn vorige tandarts gebeurde dat nl en dat was vreselijk gewoon. Hij gaf mij 2 spuiten en ging meteen!! boren. Ik lag zowat te janken in de stoel en vervolgens wordt hij pissig op mij dat ik niet stil lig......Kreeg ik de schuld notabene.
Bij de volgende tandarts, enkele jaren later, heb ik gevraagd te wachten en toen heb ik geen pijn vernomen tijdens de behandeling. Als ik jou was zou ik gewoon zeggen dat je even wilt wachten, alhoewel ik me kan voorstellen dat de meeste artsen dit wel uit zichzelfd doen!
Heel veel sterkte en succes, en het kan zomaar zijn dat je het minder eng vond dan dat je in gedachten had. Zethemop!
wo, 02/12/2003 - 18:52 Permalink
Angstkip

Morgen is het dan eindelijk zover.
Aan de ene kant ben ik blij dat er even gekeken wordt wat er moet gebeuren, en aan de andere kant ga ik met lood in mijn schoenen. Ik ben enorm bang.

Is er iets wat ik kan doen zodat ik minder angstig ben? Zijn daar dingen voor te krijgen?

Ik hoop dat ik meteen morgenmiddag mag terugkomen en dat er meteen een hoop gedaan gaat worden. Dat zou wel fijn zijn namelijk, ben ik er snel vanaf.

In elk geval zet ik hier neer hoe het geweest is de dag.

Bedankt voor jullie steun.
ma, 02/17/2003 - 17:34 Permalink
Moon

Ik kan je geen advies geven over wat je moet doen om je angst minder te maken.... Ik herken je angst wel....... Ik doe ook geen oog dicht de nacht voordat ik naar de tandarts moet. Wat mij altijd help is om dingen te plannen voor als ik terug kom van de tandarts. Ik weet natuurlijk niet wat jij leuk vind, maar ik plan gewoon iets leuks om me op te verheugen. Zo maak je het minder erg. Werkt voor mij.

Verder kan ik je niet zo heel veel helpen. Probeer er niet te veel aan te denken, hoewel dat makkelijker gezegd als gedaan is, en laat het allemaal een beetje over je heen komen. Dat is het enige.. jij kan verder toch nhiets doen.

Misschien een idee om nu je angst nuttig te laten zijn. Probeer op te schrijven wat je tegen de tandarts wil zeggen. Waarom je bang bent, waar jij wil dat hij rekening mee houdt.. etc.

Rest mij alleen nog om je heeeeeel veel sterkte te wensen voor morgen!!!!
Groetjes Monique
ma, 02/17/2003 - 19:15 Permalink
Angstkip

Pfoe, de kop is er af.
Ik ben zojuist terug van de controle.
Ik had van 6 jaar geleden nog 4 gaatjes staan, en in die 6 jaar zijn er 3 bijgekomen. Dat valt dus nog mee.
Nu heb ik gezegd dat ik bang ben voor pijn ondanks de verdoving. Ze heeft me nu toegezegd dat ze de verdoving lang laat inwerken, alvorens te beginnen.
Het is nu een andere tandarts, ik heb nu een vrouwelijke. En ze praat heel langzaam en begrijpt me heel goed. Ik voel me wel op mijn gemak bij haar.

Nu moest ik 2 afspraken van 40, en 1 afspraak van 50 minuten maken.
Ook kreeg ik een afspraak bij haar assistente, die alles gaat schoonmaken, zoals tandsteen verwijderen enzo.

Nu heb ik direct de afspraken gepland. Ik kan vanmiddag bij de assistente komen voor het schoonmaken. Die duurt 45 minuten.

Maar nu het ergste; De echte afspraken staan pas 11, 18 en 25 maart gepland.
De afspraken zijn gemaakt bij de receptioniste.
Is er geen mogelijkheid dat ik alsnog vanmiddag ga vragen of het eerder kan?
Ik wilde eigenlijk voor begin maart het grootste gedeelte gerepareerd hebben, of ook al is het alleen maar die voortand.

Wie weet er advies?


[ Dit Bericht is bewerkt door: Angstkip op 2003-02-18 09:35 ]
di, 02/18/2003 - 09:30 Permalink
Angstkip

Ik ben vanmiddag weer terug geweest.
Ze heeft een hoop tandsteen verwijderd en wat aanslag op de ondertanden aan de achterkant.
Het voelt nu weer wat gladder aan, en ben er best trots op dat ik nu weer de eerste stap heb gezet.

Ook heb ik gevraagd of de afspraken niet eerder kunnen, en dat kon niet, omdat het lange afspraken zijn van 40 en 50 minuten.
Is het mogelijk om te bellen en te vragen of ik een kleine afspraak volgende week kan maken ofzow, zodat ik die voortand kan laten repareren??

Ik durfde vanmiddag alweer een beetje te lachen zelfs omdat ik nu al van een klein probleem afben. Ik lag wel met enorme angst in de stoel en kneep zowat mijn handen fijn.
Ik was bang dat het pijn zo doen, maar viel dus enorm mee achteraf.
Ik probeer me voor te stellen hoe het zal zijn als alle gaatjes weer dicht zijn, hoe ik dan weer zal kunnen lachen enzo... Ik heb er gewoon zin in gekregen, daarom wil ik ook zo snel mogelijk terug.

Iedereen, met name Moon, alvast bedankt voor de steun en ik hou jullie op de hoogte.
di, 02/18/2003 - 18:17 Permalink
Moon

Angstkip! Het was "graag" gedaan!!!
Wat fijn dat je tandarts je zo goed begrijpt en dat ze je garandeerd dat het geen pijn zal doen en de verdoving extra lang laat inwerken (mijn tandarts doet dat altijd bij mij! Ik vind alleen het lange wachten in de wachtkamer erg vervelend, want dan ga ik me druk zitten maken om van alles en nogwat, en het heeft toch totaal geen zin.

Het is inderdaad vervelend dat je nog tot maart moet wachten, maar het is inderdaad zo dat als je een langere afspraak hebt. Misschien hebben ze wel een wachtlijst ofzo, dat als er iemand afbelt met een langere afsraak dat ze jou bellen of je kan of niet!
(je kan t altijd vragen!)

En anders... kan je je er goed op voorbereiden. Je hebt nu de eerste stapo gezet en mag héééééééeéél erg trots op jezelf zijn. De eerste stap is het moeilijkste. De rest is pijnlijk en niet minder moeilijk, maar die eerste is er al één!!!

Hou me op de hoogte!!!
Helaas heb ik even geen msn, omdat mijn computer erg vreemd doet, (chatbox op deze site, zou zo af en toe geen overbodige luxe zijn!!!!) maar met mailen en berichten komen we een heel eind. Je weet me wel te vinden!!!!

Groetjes Monique
wo, 02/19/2003 - 14:44 Permalink
Maurice

Is geen probleem, kan je zelf maken. Bij borgirc of msn. Maar dat kan je beter aan de digitale tandarts vragen, Moon. Maar je hebt gelijk, als je zegd dat een chatbox soms wel helpt.

Groetjes Maurice.
wo, 02/19/2003 - 15:15 Permalink
Angstkip

Ik vraag het nog maar een keertje.

Ik heb 2 voortanden waar een gaatje in zit.
Weten jullie hoeveel tijd dat nodig heeft om te maken?

Ik zou die 2 gaatjes zo graag willen dichten, zodat ik daar vanaf ben. Een ervan zit aan de voorkant, dus elke keer zichtbaar.
De rest kan wel wachten, maar ik wil zo graag van een probleem af zijn.
Het liefst voor begin maart nog, en anders de eerste week van maart.
ma, 02/24/2003 - 08:08 Permalink
Angstkip

Zo, gisteren voor het eerste deel van de behandeling geweest.
Ik heb mezelf er heen moeten pushen, maar is me gelukt.
De tandarts was heel rustig en ze legde heel rustig uit wat er ging gebeuren. Er moest een gat worden gevuld in een kies, maar die lag al dicht bij de zenuw en nu zat het dus tegen een wortelkanaalbehandeling aan als ik er enorme last van zou krijgen tijdens de behandeling.
Ik heb me laten verdoven en ze liet hem goed inwerken.
Tijdens de behandeling heb ik maar aan andere dingen gedacht, en het viel me reuze mee allemaal.
Volgende week dinsdag moet ik weer, dan voor de voortanden.
In totaal zijn er 7 gaatjes te vullen, waarvan gisteren al 2 zijn gedaan.
Ik zal blij zijn als ik er vanaf ben.
Ik waardeer het wel dat de tandarts rustig doet en de tijd neemt voor me.

Iedereen, met name Moon, bedankt voor alles steun.
wo, 03/12/2003 - 08:25 Permalink
Moon

Fijn te horen dat het allemaal is meegevallen. Nu is het vervelend en pijnlijk, maar als je er eenmaal af bent en alle gaatjes zijn weg en je hebt een gebit waar je je niet meer voor hoeft te schamen, is helemaal het einde. Het komt allemaal goed!!!

Wees maar heel trots op jezelf! Ik ben in elk geval trots op je!

Groetjes Monique
wo, 03/12/2003 - 14:54 Permalink
Angstkip

Zo, ik heb de behandeling nu sinds een week compleet af, en ben weer helemaal vrij van gaatjes,

Ik moet zeggen; het is enorm meegevallen en ik heb de vrouwelijke tandarts bedankt voor haar steun en dat ze de volle tijd voor me heeft genomen. Ik voelde me geheel op mijn gemak bij haar.

Nu in september weer terug voor controle.

Ik ben echt enorm blij en durf alweer beetje meer te lachen, mijn zelfvertrouwen komt terug en ik durf weer iemand recht aan te kijken en dan te spreken zonder angst voor een vieze adem te hebben...

Ik had beloof jullie op de hoogte te houden, dus bij deze :smile:

Groetjes en bedankt voor jullie steun vanaf het begin.

Angstkip
di, 04/01/2003 - 21:09 Permalink
terry

heel erg dapper van je,goed van je.je bent er weer van af weer.en deed het nu pijn of niet,met verdoving voel je helemaal nikss,of heb je nog een wortelkanaal gehad.
deze vragen zou ik nog van je willen weten .
veel suc6 verder groetjes terry.
di, 04/01/2003 - 22:04 Permalink
Angstkip


Op 2003-04-01 22:04, schreef terry:
heel erg dapper van je,goed van je.je bent er weer van af weer.en deed het nu pijn of niet,met verdoving voel je helemaal nikss,of heb je nog een wortelkanaal gehad.
deze vragen zou ik nog van je willen weten .
veel suc6 verder groetjes terry.


Het deed helemaal geen pijn meer, zeker niet met de verdoving. Zolang de tandarts de verdoving maar een tijdje laat inwerken voordat ze begint.
Geen wortelkanaal gehad, maar met 1 kies zat het er dicht tegenaan. Ze heeft hem gelukkig nog kunnen repareren gelukkig...
vr, 04/04/2003 - 15:41 Permalink