Hygiëne in praktijk

Author:
gioia
Posted:
zo, 12/30/2007 - 14:25
Vandaag , zondag, gebeurde het volgende:
-------------------------------------------------------------------------------

Vandaag moest ik naar de spoed tandarts ivm pijn. Daar aangekomen, lag er in de wachtruimte heel erg veel stof. Daar ik longpatiënte ben, kreeg ik een astma aanval ( zo veel lag er dus)
Dit was geen stof van een weekje zonder schoonmaak, nee , eerder van maanden. Ook in de vensterbank hetzelfde. De vloer was voorzien van tapijt, maar ook erg smoezelig.
De praktijk kamer was nog erger: Geen spoelbak naast de stoel, tandarts en assistente droegen geen handschoenen. Ook lagen er instrumenten die er heel vies uitzagen, ik ben gewend dat bij mijn eigen tandarts er bij iedere nieuwe patiënt of behandeling , er een steriel zakje ligt met steriele instrumenten, hier niet.
Geen lamp boven de stoel, geen borenapparaat boven de stoel, overal stof en ik kreeg het benauwd.

Ik besloot mij verder ( ondanks hevige pijn) hier niet onder behandeling te laten stellen, uit angst voor besmetting oid.
Wel mocht ik even 37,50 betalen omdat de tandarts in de mond had gekeken.
Bij thuiskomst heb ik voor de nieuwsgierigheid eens gekeken in het BIG register, en deze naam niet kunnen vinden. Uiteraard heb ik BIG een mail gestuurd, en misschien niet goed gezocht, maar ik heb zowel landelijk als regionaal gekeken, en deze persoon met deze voorletters kwam in het geheel niet voor!!
verontrustend vind ik dit toch wel.

Ik wil nu een klacht indienen, over de hygiëne, echter, waar moet ik zijn?
Heeft iemand een ideetje?
Spiegeltje

Ik wil nu een klacht indienen, over de hygiëne, echter, waar moet ik zijn?
Heeft iemand een ideetje

Klachten kun je in dit soort (algemene) situaties kwijt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg

http://www.igz.nl/burgersloket1/

Het is nog maar de vraag of de Inspectie een onderzoek gaat instellen naar de klacht, ik geloof dat er voor heel Nederland maar één inspecteur is die zich met de tandheelkunde bezig houdt. Er moet sprake zijn van een ernstige situatie. Ze hantereren hiervoor een leidraad.

Zie: http://www.igz.nl/351441/Leidraad_meldingen_2007.pdf

Dit zijn de belangrijkste (wat vage) criteria:

De IGZ onderzoekt uw melding als deze voldoet aan een van deze drie criteria:
1) De melding wijst naar het oordeel van de IGZ op een situatie die voor de algemene veiligheid of gezondheid een ernstige bedreiging kan betekenen,of
2) De melding geeft naar het oordeel van de IGZ aanleiding te veronderstellen dat het belang van een goede gezondheidszorg anderszins noodzaakt tot onderzoek, of
3) De melding betrekking heeft op het niet of niet geheel voldoen door een zorgaanbieder aan artikel 2 van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector.

De toelichting van de Leidraad gaat nader in wanneer sprake is van een situatie als genoemd onder 1.
zo, 12/30/2007 - 15:01 Permalink
hello jozefien

Goed Gioia, want als jij het niet doet, doet misschien niemand het. Als je zeker weet dat de hygiene onder de maat was, moet je zeker een klacht indienen. Heb je eigenlijk daar gezegd waarom jij je er niet liet behandelen? :smt014
Als in een restaurant het tafelkleed en de w.c. vies is hoef ik er ook niet te eten, het zegt inderdaad alles over de praktijkvoering.
Wat vervelen zeg dat je weer kiespijn hebt, is het de tand na de endo? Sterkte! :smt006
zo, 12/30/2007 - 15:11 Permalink
gioia

:) Hallo Spiegeltje en HelloJozefien,

Spiegeltje jij mailde:
Er moet sprake zijn van een ernstige situatie. Ze hantereren hiervoor een leidraad.



Ik heb de leidraad gelezen, alvorens hier een berichtje te plaatsen. Daar ik dit maar aan hun beoordeling overlaat, meld ik dan via het loket deze situatie. Voor mij vormt de leidraad: het feit, dat instrumenten die niet schoon zijn , een gevaar kunnen opleveren, dit samen genomen met het niet gebruiken van de handschoenen. ( heb ze ook nergens zien staan) dit alles afgezet tegen de hoeveelheid stof en het ontbreken van bijv. een watervoorziening naast de stoel, hebben voor mij de basis gegeven voor mijn klacht.

) De melding wijst naar het oordeel van de IGZ op een situatie die voor de algemene veiligheid of gezondheid een ernstige bedreiging kan betekenen,of

ik zou dan zeggen: de algemene veiligheid is hier aan de orde!

DAnkjewel Spiegeltje voor jouw moeite en zeer duidelijke overzicht wat jij hebt gemaakt!

@ HelloJozefien:

Jozefien jij schreef:
Heb je eigenlijk daar gezegd waarom jij je er niet liet behandelen?


antwoord: Ja ik heb aangegeven dat ik in de wachtkamer mijn puffer nodig had en dat dit niet vaak hoeft behalve als er heel veel huisstofmijt aanwezig is of katten. Aangezien de hygiëne daar zeer te wensen overliet, maar geen kat te bekennen was, heb ik aangegeven dat de dikke lagen stof er toch wel de oorzaak van moeten zijn geweest!

Ik heb ook de vraag gesteld waarom er geen handschoenen werden gebruikt en er geen spoelwaterbak was en de instrumenten niet verpakt waren in steriele zakjes danwel, dat er nieuwe instrumenten zouden klaarliggen.
Het is namelijk zo: dat de patiënt die voor mij was eruit liep en ik al binnen was. Het is dus zo, dat er ook niet gewisseld is... want er lag verder ook niets.

als antwoord kreeg ik : dat ik te bijdehand ben of was en dat dit niet mijn zaken zouden zijn, waarop ik alleen heb gemeld mij verder onder deze omstandigheden en met deze mate van arrogantie niet wens te laten behandelen.Ook heb ik aangegeven, dat iedereen zich in dit geval aan de hygiëne eisen kan houden ook een tandarts.

Nou een lang verhaal, en ja, :smt009 balen natuurlijk, maar ik vind dat dit echt niet kan.
In mijn vorige beroep hadden wij daar zeker verder (wettelijk) tegen geageerd. :-?
maar goed, nu ben ik ook een burger en ga ik via het burger loket naar binnen hoor hahaha
geen probleem en ja, het is ook natuurlijk nog even afwachten wat het BIG register hierover kan zeggen?
De mail naar BIG is verzonden, nu maar hopen dat ik verkeerd gezocht heb .
zo, 12/30/2007 - 17:30 Permalink
gioia

ps
@ allen:
misschien niet zo aardig van me:
maar ik heb ook nog gezegd dat ik nergens Hans Klok heb gezien, .... :o ivm het heel snel wisselen van de ( steriele?) instrumenten
maar goed, ik was zo boos, en vooral omdat ik zoveel pijn heb en had, dat je dan net dit weer erbij krijgt... is wel hopeloos hoor! :(
Bedankt voor jullie reacties!!!!! super tof :smt004
zo, 12/30/2007 - 17:48 Permalink
gioia

@ Maja:
ja nu lees ik het , je bedoelt een andere spoeddienst, ! zo zie je maar weer wat prednison en 2 antibiotica kuren met je doen, sorry Maja! Even verkeerd gelezen ... dank voor je goede bedoeling en raad.

Vandaag ga ik weer even proberen te laten spoelen en veilen, in de hoop dat de onsteking straks in het nieuwe jaar helemaal weg is :)
groetjes :smt006 van Gioia uit Jeneverstad
ma, 12/31/2007 - 09:14 Permalink