Hygiëne bij de tandarts

Author:
janbas
Posted:
vr, 06/08/2007 - 20:59
Bestaat er een al dan niet theoretisch risico om besmet te geraken met hepatitis of hiv bij de tandarts? Ik neem aan dat niet elke tandarts het even nauw neemt met de hygiene en zelf heb je daar weinig zicht op.
Onlangs botste ik op volgende website die ook niet echt geruststellend is:
http://dirtydentistry.info/home-d.htm
In hoeverre klopt dit?
Spiegeltje

Voor besmetting met HIV of Hepatitis B/C is - naast seksueel contact - rechtstreeks bloed-bloed contact nodig en daar wordt op die site verder niet over gesproken. Dat heb je in de tandartspraktijk natuurlijk niet zo snel lijkt me.

Kijk, het opnoemen van een aantal mogelijke besmettingsbronnen in de tandartspraktijk is één ding. Vervolgens komt de vraag op in hoeverre je daadwerkelijk de kans loopt ergens mee besmet te worden. Daarover vind ik geen info op die site.

Die tandarts van die site wil kennelijk een punt maken maar veel schiet je er niet mee op.
vr, 06/08/2007 - 21:12 Permalink
vV

wat ik redelijk dubieus vind is dat ik zo niet kan zien welke mensen hierachter staan. Verder zal een tandarts die zich aan het WIP advies houdt geen risico`s voor kruisbesmetting in zijn praktijk hebben.

En dat de inspectie niets zou doen aan controles: ik heb in 2002 de inspectie op bezoek gehad.. En dat is wat recenter dan bepaalde bronnen waar de sitebouwer zich op beroept (oa een enquete van....1998!!)
za, 06/09/2007 - 12:59 Permalink
Irfan

Voor besmetting met HIV of Hepatitis B/C is - naast seksueel contact - rechtstreeks bloed-bloed contact nodig en daar wordt op die site verder niet over gesproken.


Het is juist de tandarts die zich af en toe prikt aan instrumenten waar bloed van de patient op zit, de tandarts loopt dus het grootste risico. Vandaar de Hepatitis B vaccinaties. Kans van besmetting bij HIV is overigens zeer laag bij een prikaccident (0,27%).
Als patient moet je gewoon goed rondkijken in de praktijk en dan zie je al snel of het goed schoon is of niet en zul je zien dat het meestal wel het geval is. En kans van besmetting is in de praktijk zo klein, zijn maar een paar casus van beschreven en komen toevallig bijna altijd uit de VS. In Nederland houdt men zich over het algemeen keurig aan de regels van de WIP. Ik zie ook niet bepaald het doel van die site, meer om bange patienten een extra stimulans te geven om weg te blijven...

Ik nodig die mensen eens uit om in de grote operatiekamers in China rond te kijken en toch hebben ze hier een lage kans op infecties...
za, 06/09/2007 - 13:10 Permalink
SandraB

De risico's van hep en hiv zijn dan misschien bekend, maar lees onderstaande maar eens. En dit risico bestaat zelfs wanneer de wip infectie protocollen worden nageleefd.

British dentists warned of vCJD risk
LONDON (UPI) -- British dentists are being told not to re-use dental instruments from root canals because it could put patients at risk for mad cow disease.

Britain's Chief Dental Officer Dr. Barry Cockcroft said dentists should not re-use reamers and files, which are used to to remove dead or damaged tissue from the nerve canal.

He said the instruments are very hard to clean and could put patients at risk, The London Telegraph reported Friday.

Britain's National Health Service conducts about a million root canals each year. The newspaper said the number of people carrying the vCJD infection in Britain is estimated at between 1-in-1,400 and 1-in-20,000 people.

Cockcroft said other commonly used equipment such as saliva ejectors and aspirator tips should also be discarded after each patient.

Copyright 2007 by United Press International
zo, 06/17/2007 - 00:06 Permalink
Irfan

Bepaalde instrumenten zoals endovijltjes, injectienaalden, carpules etc. worden weggegooid na eenmaal gebruik... Allemaal disposables, geen zorgen.
zo, 06/17/2007 - 04:42 Permalink
vV

Leuk verhaal van die tandarts, maar ik mis de wetenschappelijke onderbouwing.. EN zolang hij geen onderzoek kan presenteren dat zijn beweringen ondersteunt.....is het gewoon te kwalificeren als onnodige bangmakerij..

Zoek maar eens op dit forum, er wordt al op grote schaal gebruik gemaakt van nieuwe endovijltjes voor elke pateint..Maar veel pateinten zijn helaas niet bereid de extra kosten daarvan te dragen, en sommige verzekeraars ook niet...

Overigens weet deze britse tandarts blijkbaar weinig van de moderne reinigings en desinfectiemethodes... Zal zijn ""stiff upper lip"" wel zijn..

En dit risico bestaat zelfs wanneer de wip infectie protocollen worden nageleefd.
waarop berust deze aanname van u??
ma, 06/18/2007 - 12:51 Permalink
SandraB

Dat baseer ik op het feit dat het algemeen bekend is dat de autoclaaf prionen op instrumenten niet volledig kan verwijderen. Dit is een wetenschappenlijk feit.
Daarom worden er zoveel onderzoeken gedaan naar betere manieren om instrumenten te steriliseren.
Na besmetting door runderen is een secundaire bron van infectie de mens dmv bloedtransfusies en wellicht ook instrumenten, dit risico is reeel maar het onbekend hoe groot het risico daadwerkelijk is. Voornamelijk om er geen test bestaat voor cjd en het onbekend is hoeveel mensen subklinisch geinfecteerd zijn.
ma, 06/18/2007 - 22:49 Permalink
SandraB

Britain's Chief Dental Officer Dr. Barry Cockcroft verzint dit natuulijk niet, dit is juist gebaseerd op onderzoek: het risico bestaat en dat moet worden uitgesloten.

Cockcroft said other commonly used equipment such as saliva ejectors and aspirator tips should also be discarded after each patient.

Geldt het eenmalig gebruik ook voor bovenstaande instrumenten?
ma, 06/18/2007 - 22:54 Permalink
vV

ja leuk.. Maar ik heb nog steeds geen onderzoek gezien waar hij zijn uitspraken op bassert.. Ik heb wel al kunnen lezen dat 20 min bij 134 graden bij 3 bar druk voldoende moet zijn ook hiervoor . En dat is dus bereikbaar met elke autoclaaf in de tandartspraktijk. Daarnaast kan er via afzuigcanules eigenlijk geen besmetting optreden volgens mij, voorzover deze niet weggegooid worden (bij de meeste praktijken inmiddels wel) en is het ook maar de vraag of dit op kan treden door de inhoud van wortelkanalen.. Overigens wordt dus zoals gezegd meer en meer ook dit instrumentarium niet voor meerdere patienten gebruikt.

Meeste risico op infectie hiermee is toch echt direct bloed-bloed kontakt en eten van besmet vlees...tenminste voorzover ik heb kunnen herleiden uit publicaties.

Oftewel: het probleem niet groter maken dan het is.. (en het is dus volgens mij niet zo groot..)
di, 06/19/2007 - 10:00 Permalink
vV

conclusie; vijlen voor 1 patient gebruiken.. De seriueze tandarts doet dat al want die werkt naar de laatste stand van techniek, en er is zelfs ook een tarief voor.

dus wat was ook al weer het probleem??

En laten we wel wezen, dit gaat over de tandartspraktijk...Maar laten we de hele maatschappij eens onder de loep nemen, want dit soort zaken komt mede voort uit de steeds verder voortgaande massale fok om aan de vraag van de consument naar voedsel te voldoen..
Mond en klauwzeer, vogelgriep etc etc... Bij de basis beginnen lijkt mij, niet een maatregel alleen aan het einde van de lijn (de endo bij de tandarts) nemen, dat heeft geen zin...
di, 06/19/2007 - 12:05 Permalink
IkkeLinnie

hoi hoi.
Wat ik me eigen nou al is een tijdje afvroeg:
Hoe zit het eigenlijk bij een tandarts in het buitenland.
bv. Je bent op vakantie en er breekt een stukje van je tand/kies of je hebt erge kiespijn. Ga je dan in je vakantie land naar een tandarts, of wacht je tot je weer terug bent van vakantie.
En dan bedoel ik kwa hygiëne en kwa behandeling.
Groetjes Linnie.
di, 06/19/2007 - 12:41 Permalink
IkkeLinnie

Owkeej, Bedankt! Duidelijk!
Ik hoop natuurlijk niet dat het nodig is, maar zat er mee in mn hoofd!
Dus denk vraag t ff!
Doeg!!
di, 06/19/2007 - 13:31 Permalink
SandraB

Nou, dat je blijkbaar bij de niet serieuze tandarts slecht af bent. Nogmaals: mijn point was dat zelfs de wip niet alles ondervangt omdat de kennis over de besmettelijkheid van prionen nog beperkt is. Niets meer en niets minder.

Ik snap dan ook niet waarom je er zo opgewonden van raakt.

Voor de duidelijkheid: wat doet een serieuze tandarts in dit geval anders dan de niet serieuze?

Bedankt alvast voor het antwoord, ik ben echt geintereseerd.




cop nnclusie; vijlen voor 1 patient gebruiken.. De seriueze tandarts doet dat al want die werkt naar de laatste stand van techniek, en er is zelfs ook een tarief voor.

dus wat was ook al weer het probleem??

En laten we wel wezen, dit gaat over de tandartspraktijk...Maar laten we de hele maatschappij eens onder de loep nemen, want dit soort zaken komt mede voort uit de steeds verder voortgaande massale fok om aan de vraag van de consument naar voedsel te voldoen..
Mond en klauwzeer, vogelgriep etc etc... Bij de basis beginnen lijkt mij, niet een maatregel alleen aan het einde van de lijn (de endo bij de tandarts) nemen, dat heeft geen zin...
di, 06/19/2007 - 18:46 Permalink
Irfan

Uw link geeft het standpunt van een commissie weer, die de kans op besmetting heeft moeten onderzoeken van de politiek na de gekke-koeienrage in het V.K. In het artikel komen ze alleen tot de conclusie dat er in theorie een kans bestaat van overdracht, omdat ze zo weinig over de prionen weten. De commissie trekt haar conclusies weer op basis van artikelen van anderen. Deze artikelen hebben hun beurt niet in tijdschriften gestaan met een sterke impact factor. Tijdschriften met impactfactor zijn tijdschriften die een sterke toetsingscommissie voor wetenschap hebben, je kunt niet immers zomaar bepaalde conclusies trekken.
Uiteindelijk komt het neer dat de standpunt van de commissie zeer juist is en omdat men het niet weet is de conclusie niet hergebruiken, maar dat gaat voorbij het ALARA principe, As Low as REASONABLY achievable, dus de kans is te minimaal om dergelijke maatregelen te nemen.

Discussie is altijd goed natuurlijk, maar soms is het zo onnozel, dat we er enigszins opgewonden op reageren. De kans dat we een patient in de stoel treffen met de ziekte van Creutzfeldt Jakob is ontzettend klein. Dat we hier een wkb bij uitvoeren, dit materiaal steriliseren!! en dat er vervolgens nog ook maar iets leefbaars overblijft op het vijltje is nog kleiner. En dan moet je nog een toevallige tandarts treffen die zijn vijltjes gaat hergebruiken en dan een besmetting bij u veroorzaakt is een uiterst verwaarloosbare kans en voorbij de gedachte van rationaliteit. De kans dat u de ziekte krijgt van het eten van vlees is miljoenen malen groter.

Groeten Irfan
di, 06/19/2007 - 19:22 Permalink
SandraB

Mijn onderwerp onnozel noemen is ongepast. Als dit al onnozel is kan dit forum wel worden opgedoekt.

Ik vind het een interessant onderwerp. Er wordt genoeg onderzocht en gepubliceerd in gerespecteerde bladen, waarom twijfelt u daaraan??

Daarbij komt dat het niet alleen gaat om mensen met vcjd, maar ook klassieke cjd wat 1:1000000 voorkomt, dus dat is in NL 17 keer per jaar.

Ik ben benieuwd naar jullie reactie.
di, 06/19/2007 - 19:51 Permalink
hermina

Hallo SandraB,

Ik vind je onderwerp zeker niet onnozel, en idd ook erg interessant. Heb er ook zeker al heel wat over opgezocht!
Het is natuurlijk zo dat prionen moeilijk te verwijderen zijn van instrumenten, dat is bekend. Er is echter wel een protocol van de WIP wat specifiek gericht is op prionen: infectiepreventie met betrekking tot prionziekten (laatste update mei 2007), ook met aanbevelingen voor inactivatieprocedures. Dit is echter alleen gericht op procedures in het ziekenhuis, omdat over tandheelkunde niet voldoende gegevens zijn om hier aanbevelingen voor te doen (het protocol ken je wrs. al?). Die worden mgl. ook in de thk toegepast, kan een ta je antwoord op geven.
Zegt wel iets over een risico toch, zal uitermate klein zijn, het is bij perifeer zenuwmateriaal geschat als laag risico materiaal bij bewezen of echte verdenking op prionziekte, het is uiteindelijk wel een aandoening met een meldingsplicht.

De site die je beschrijft geeft dat niet voldoende weten toch ook wel aan, muismodel, relatief hoge graad van infectie, dan verwacht je bij mensen toch al snel een klinisch beeld (redelijke overmaat, als je al besmettelijk bent via de gingiva…). Voorzichtigheid is altijd goed, al denk ik dat ze zich ook gewoon moeten indekken.
Blijft in NL tot nu toe wel een zeldzaamheid in de geneeskunde (en 17 per jaar is dan waarbij je het weet, dus de maatregelen treft, maar risico op subklinisch blijft heel erg laag), in GB komt het gewoon wat vaker voor.

Met vriendelijke groet, Hermina.

P.S kan de link even zetten als je wilt.
di, 06/19/2007 - 20:05 Permalink
SandraB

Beste Hermina,

Bedankt voor je bijval, ik vind het oprecht een interessant onderwerp.
Hoe klein de risico's ook, ze bestaan. Dat alles gedaan moet worden, indien realistisch, verwacht de consument tegenwoordig. Ik ben het ermee eens dat het voor een deel indekken is, maar zie niet wat daar mis mee is.
Dit is een fenomeen wat bestaat en waarvan de omvang onbekend is. Ook Engelse mensen gaan in NL naar de tandarts, en ik ben ook in Engeland naar de tandarts geweest.

Bijzonder interessant is dat het hier naar alle waarschijnlijkheid niet om een virus gaat maar om een infectieus eiwit. Dit is een revolutionair concept waar de geneeskunde onvoldoende begrip van heeft, ondanks dat er al decennia onderzoek naar plaatsvindt.

Ik ben dus benieuwd, zoals ik al eerder heb gevraagd, wat de tandartsen doen waardoor zij vinden dat het risico in hun praktijk niet bestaat en wat de 'niet serieuze tandarts' anders doet.

Het feit dat wordt gezegd dat er niet serieuze tandartsen zijn is toch van de zotte, daar gaan toch ook patienten naartoe?

Ik ben geen simpele ziel, ook wetenschapper, net als jullie.
Ik dacht gewoon een inhoudelijke reactie te kunnen krijgen en niet weggewuifd worden.

Hopelijk komt dat antwoord alsnog. Alvast hartelijk dank daarvoor.

ps: hermina als je een informatieve link heb ben ik uiteraard geintereseerd. Dank!
wo, 06/20/2007 - 12:54 Permalink
vV

Ik dacht gewoon een inhoudelijke reactie te kunnen krijgen
die heb je al gehad.. dat de inhoud ervan door jou niet als voldoende wordt ervaren is iets anders...

En ik heb dacht ik heel goed uitgelegd wat ik bedoel. De serieuze tandarts die naar de laatste stand van techniek werkt gebruikt de vijltjes niet bij een andere patient.. heb ik echt al geschreven..

En waar wordt ik volgens jou dan opgewonden van??? iemand die stug blijft doorhameren op iets? en niet open staat voor antwoorden?? nou nee hoor, wordt ik niet opgewonden van.. maar is wel leuk om even voor te gaan zitten.

Hoe klein de risico's ook, ze bestaan. Dat alles gedaan moet worden, indien realistisch, verwacht de consument tegenwoordig.


de meesten kennen het bestaan niet eens, laat staan dat ze maatregelen specifiek hiervoor verwachten...
Dus ik denk dat je de gemiddelde consument overschat. Maar met de maatregelen die genomen worden richten medici zich niet op wat de consument verwacht, maar op wat wetenschappelijk gezien noodzakelijk en wenselijk is, risico`s inschattende voorzover mogelijk.

En je loopt op andere punten dagelijks heel wat meer risico dan hiermee denk ik. Al ingeent tegen hepatitis overigens?
wo, 06/20/2007 - 13:34 Permalink
Lieneke

Ik geloof dat iedereen zijn mening hierover heeft gegeven.
Er zal verder onderzoek nodig zijn om hierover met elkaar eens te worden. Bij deze gaat het topic op slot voordat het uit de hand loopt.
wo, 06/20/2007 - 13:57 Permalink