homeopatische tandarts? hoe controleer je dat?

Author:
spoelwatertje
Posted:
vr, 09/14/2007 - 10:53
Tja hoe kun je controleren of een tandarts echt een opleiding heeft gehad richting homeopathie als bijvoorbeeld de tandarts zelf zegt van wel maar bij zijn BIG registratie er geen specialisatie staat ingevuld?

Iemand een suggestie of is de toevoeging "homepatisch" onbeschermd en dus vrijelijk te gebruiken als een soort marketingtool?

http://www.tandarts.nl/phpBB/posting.php?mode=post&f=7#
:smt017
Spiegeltje

Volgens mij bestaat er geen echte opleiding homeopathie. Je moet er als patient maar op vertrouwen. Overigens ben ik van mening dat de tandheelkunde zicht niet - of slechts in zeer beperkte mate - leent voor een homeopatische benadering, maar dat terzijde.

Er zijn in feite in Nederland maar twee officiele specialisaties: kaakchirurg en orthodontist. Tandartsen hebben soms wel een "erkende" differentiatie, bijvoorbeeld als tandarts-parodontoloog, een tandarts die bovengemiddelde kennis en ervaring heeft op het gebied van tandvleesproblemen. Voor zover ik weet wordt een homepatische tandarts niet echt als een soortgelijke differentiatie gezien. Dus ja, iedere tandarts mag zich homeopatische tandarts noemen.

Ik mag me ook een homeopatische techneut noemen. Bij het solliciteren helpt dat meestal niet echt.
vr, 09/14/2007 - 11:04 Permalink
Irfan

Beste Spoelwater,

Een tandarts met BIG registratie mag zich tandarts noemen en mag alle behandelingen uitvoeren indien deze zelf vindt dat hij/zij bekwaam genoeg is. Daarnaast bestaan er cursussen en postdoctorale opleidingen voor bepaalde behandeling e.g. parodontologie, kindertandheelkunde etc. Officieel mag men zich dan tandarts-parodontoloog noemen, wanneer een tandarts hiervoor de postdoctorale opleiding heeft genoten en zich heeft ingeschreven bij de vakvereniging.
Een tandarts die zich bezighoudt met homeopathie volgt meestal hiervoor cursussen en zou hiervoor de desbetreffende certificaten van moeten overhandigen. Daarnaast zijn er volgens mij twee vakverenigingen, http://www.nvbt.nl en http://www.nvaa.nl (biologische tandheelkunde resp. acupuntuur). Dus u kunt nagaan of uw tandarts of cursuscertificaten bezit en/of ingeschreven staat bij bovenstaande verenigingen.

@Spiegel; een homeopathische tandarts probeert met "lichaamsvriendelijkere materialen" te werken en richt zich meer op preventie. Zij kunnen uitkomst bieden bij vele vage pijnklachten die tandartsen/kaakchirurgen afstempelen als idiopathische pijnen (we weten het niet, u leert er maar mee leven). Zo schijnen sommige tandartsen bij mouth burning syndrome met acupunctuur goede resultaten te boeken.

Gr. Irfan
vr, 09/14/2007 - 11:26 Permalink
hello jozefien

een homeopatische tandarts heeft waarschijnlijk een cursus homeophatie gedaan, maar niet de hele 5 jarige opleiding, lijkt mij eigenlijk ook wel logisch. De homeopatische artsen hebben ook vaak alleen zo'n cursus gedaan, maar omdat ze arts zijn, geloofd iedereen meteen dat ze homeophaat zijn, soms is dat zo, maar dit is dus niet altijd het geval. Een Klassiek Homeophaat heeft een opleiding van 5 jr (ik geloof inmiddels 6 jr) bij een van de opleidingsinstituten in Nederland gedaan(ik zat b.v. zelf op de Academie voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal), maar b.v. Amersfoort heeft alleen een homeophatieopleiding. Zij werken op het gehele beeld, dus karakter speelt mee bij het ziektenbeeld, een Klassiek homeophaat mag zich geen arts noemen, alleen als hij dat ook is, hij is therapeut en moet aangesloten zijn bij de NVKH(als jouw tandarts homeophaat is kan hij hier ingeschreven staan). Een homeopatisch tandarts werkt normaal alleen op de klacht met een middel en praat dus niet eerst minstens 1 uur met je over hoe je in elkaar zit. Maar geeft je b.v. een aantal korrels (o.a. Arnica) waardoor je b.v.minder nabloedingen, kans op ontstekingen en napijn hebt. Deze middelen kun je ook bij een operatie inzetten. Helpen fantastisch.hoop dat het zo duidelijk is. :smt006 Naschrift : ik lees , terwijl ik dit wil plaatsen al meerdere reakties, hierop dus nog even een duidelijk antwoord: er is in Nederland wel degelijk een opleiding homeophatie, na 5 of 6 jr studie, stages en examens kun je je inschrijven bij de beroepsvereniging de NVKH= Nederlandse Vereniging Klassiek Homeophaten, je wordt alleen geacccepteerd na strenge toelatingseisen, deze eisen zijn over de hele wereld hetzelfde en de opleiding voor Klassiek homeophaat ook. Er zitten een aantal opleidingsinstituten in Nederland, b.v. in Amersfoort en Bloemendaal. Homeophatie is een prachtige aanvullende geneeswijze die zichzelf al heel wat jaren en in de hele wereld heeft bewezen.
vr, 09/14/2007 - 11:38 Permalink
spoelwatertje

Helemaal duidelijk nu,
Ik kan nu wat gerichter vragen en zal eea even vooraf checken, er was/is wat wantrouwen van mijn kant omdat de assistente even moest navragen of de tandarts homeopatisch is?@# de reden voor ons is omdat wij de ervaring hebben dat reguliere artsen nogal eens hmmm, nou ja zal ik maar zeggen dat ik verwacht van een homeopatisch tandarts dat hij je wat menselijker / begripvoller behandeld ipv wat ik nogal eens meegemaakt hebt een gebit met al dan niet een probleem. Ik denk dat het wel prettig is als tandartsen ook de mens die het gebit bezit zien.

Affijn bedankt voor de erg snelle en hulpvolle reakties
:smt001
vr, 09/14/2007 - 11:51 Permalink
Spiegeltje

Naschrift : ik lees , terwijl ik dit wil plaatsen al meerdere reakties, hierop dus nog even een duidelijk antwoord: er is in Nederland wel degelijk een opleiding homeophatie, na 5 of 6 jr studie, stages en examens kun je je inschrijven bij de beroepsvereniging de NVKH= Nederlandse Vereniging Klassiek Homeophaten, je wordt alleen geacccepteerd na strenge toelatingseisen, deze eisen zijn over de hele wereld hetzelfde en de opleiding voor Klassiek homeophaat ook. Er zitten een aantal opleidingsinstituten in Nederland, b.v. in Amersfoort en Bloemendaal


Maar volgens mij zijn het (nog) geen geaccrediteerde HBO-opleidingen die leiden tot het internationaal erkende bachelorsdiploma.
vr, 09/14/2007 - 22:25 Permalink
hello jozefien

er is al jaren sprake dat deze opleiding erkend gaat worden in Nederland voor de BIG registratie, steeds opnieuw beloftes waar ze aan moeten voldoen, maar nog steeds niet in orde :smt009 . Geen BIG registratie maar toch erkenning, behandeling wordt als de therapeut lid is van NVKH door veel verzekeringen vergoed :lol: . De opleiding is gelijk aan die in andere landen waar hij wel erkend is. Het is ook een hele zware opleiding. Hetzelfde met natuurgeneeskunde, in Duitsland ben je gewoon erkend als Heilpracticer. Ach ja, hoe werk je het in de hand dat iedereen zich maar van alles mag noemen in Nederland. :smt006
za, 09/15/2007 - 00:22 Permalink