hoe zit het met het salaris van tandartsen ?

Author:
wampie
Posted:
zo, 11/02/2008 - 00:48
Wat ik graag eens zou willen weten is het volgende :

Hoe zit het met het salaris van een tandarts.
Krijgt zo'n iemand elke maand een vast salaris, of is dit afhankelijk van de hoeveelheid gaatjes wat hij of zij heeft gevuld ?

heeft de tandarts liever patienten met een goed gebit
of met een gaatjes gebit ?

:smt003
mecánico para …

salaris is voor mensen in loondienst
honorarium is voor mensen in de zorg die als zelfstandige werken

je inkomen is omzet afhankelijk en is niet maandelijk per se het zelfde. Kan je natuurlijk wel regelen dat dat bedrag elke maand wordt overgemaakt van je eigen zakelijke naar prive rekening.

En ja, ik ben geen tandarts geworden om alleen gave gebitten te zien, maar ik heb liever gemotiveerde en gezonde monden waaraan je onderhoud pleegt dan verwaarloosde of achterstallige monden.
Heeft niets met de moeilijkheidsgraad van de vullingte maken, maar met het verwachtingspatroon van veel mensen met achterstallig onderhoud. Je trekt niet ineens iemand weer in de make-me-beautiful-smile namelijk. Darnaast wordt juist door hun vaak verweten dat het allemaal zus en zo duur is, en bladibladibla. Eigen verantwoordlijkheid lijkt er niet echt in te zitten bij veel gevallen van nalatigheid. Dat maakt het soms lastiger, niet die grote vulling.
zo, 11/02/2008 - 09:37 Permalink
Spiegeltje

Veel jonge tandartsen beginnen in een grotere (groeps)praktijk. Ik zou een constructie kunnen voorstellen dat zo'n tandarts niet in loondienst is maar een bepaald percentage van de door hem gegenereerde omzet, bijvoorbeeld 50%, ontvangt van de praktijkhouder. Dan werk je als zelfstandige tandarts, maar heb je nog niet de last en verantwoordelijkheid van een eigen praktijk. Ik weet niet of dit kan of vaak voorkomt. Ik meen dit wel eens van een tandarts gehoord te hebben (weet het niet meer precies).

Een beginnende tandarts in loondienst verdient zo'n 4-5000 euro/maand bruto. Dat is meer dan iemand met een vergelijkbare opleiding aan het begin van de carierre. Maar je maakt geen promotie meer hé :( . Als een tandarts na enige jaren voldoende ervaring heeft, en dus sneller kan werken, zal ook de omzet snel toenemen en daarmee het mogelijke inkomen. Dan wordt het ook financieel aantrekkelijk om een eigen praktijk te beginnen.
zo, 11/02/2008 - 17:17 Permalink
scaredycat

Maar je maakt geen promotie meer hé.


DAT vind ik nou eens een goed punt...
Gaat eigenlijk ook op voor een huisarts, dat ben
je en dat is het om het heel simpel te zeggen...

Hooguit dat je salaris nog stijgt met je leeftijd, of de duur dat je ergens werkt,
maar misschien is dat in de gezondheidszorg ook wel anders???
ma, 11/03/2008 - 00:07 Permalink
vV

Hooguit dat je salaris nog stijgt met je leeftijd, of de duur dat je ergens werkt,
nee hoor, want: het gaat niet om salaris, maar om honorarium. Het enige waarmee dat stijgt is een tariefstijging, maar ja, dat is een inflatiecorrectie, niets anders, dus per saldo geen verschil.

Van mh en assistentes is er per ervaringsjaar een kleine stijging, maar dat houdt ook een keer op.
ma, 11/03/2008 - 08:13 Permalink
mecánico para …


Dit zijn echter adviessalarissen: mondhygienisten hebben geen CAO!


zou je dat willen dan? We hebben gezien waar het toe leidt bij tandartsassistentes.
Eerst normaal overleg, dan ordinair willen meegrabbelen zonder reden in de reiskostenton, en niemand die lid wil zijn van een "bond".
Ergo, als de NVM zich eens wat minder hebberig zou opstellen zou de NMT/ANT mogelijk toch wat makkelijker tot overleg bereid zijn. Overigens kan ik me niet aan de aandacht onttrekken dat de aanvangssalarissen voor MH niet eens heel slecht zijn. Sterker, als je de omzet van een starter naast de inkomens legt, is het niet echt dekkend.
ma, 11/03/2008 - 13:24 Permalink
Lieneke

CAO heeft zn voor en nadelen natuurlijk. Dat geruzie gaat natuurlijk nergens over.
Startersloon is okay als je bij 1 werkgever kan werken. Maar dat gaat vaak niet. En dan is het echt geen vetpot en nee, je krijgt niet alles terug van de belasting. Ik werk nu 3 dagen bij 1 werkgever en krijg nu net zoveel als toen ik startte en fulltime werkte bij 3 praktijken.
ma, 11/03/2008 - 14:45 Permalink
mecánico para …

Het kan iets schelen maar dat hangt van de uren verdeling af. sommige premies zijn procentueel, sommigen procentueel met een maximum per dag/werkplek. Daar kan wat verschil uit komen. Daarnaast is het zo dat werkgevers allemaal loonkosten maken, en als dat twee mensen zijn voor 1 full time baan, dan zijn de kosten voor de werkgever iets hoger..........en dat kan ie dan ook niet als salaris aan de werknemer uitgaan keren zonder in zijn eigen beurs te snijden. dus.........de waarheid ligt in het midden.
Aanvangssalaris zou je bij de NMT e/o NVM kunnen vragen. hangt van je ervaringsjaren en leeftijd af. daarnaast is de vraag/aanbod in je regio beslist ook iets wat kan meetellen.
Blijft altijd de vraag of een hogere aanvangssalaris schaal aantrekkelijk is als er geen doorgroei in zit, want standaard verhogen is niet verplicht tenzij het leeftijdsgebonden is.
Kortom, je kan beter iets lager beginnen met duidelijke begeleiding en werkdruk passend bij je kennis/kunde en dat uitbouwen. Dan komt die salaris verhoging vanzelf
:smt002
do, 11/20/2008 - 08:54 Permalink
Lieneke

Het scheelt behoorlijk, kan ik je vertellen....het verhaal is dat je veel terug krijgt van de belasting maar in werkelijkheid valt dit vies tegen!

Opklimmen in salaris kan, maar niet alle werkgevers zullen dit je geven. Je moet dan flink in je schoenen staan, wil je wat kunnen lospeuteren. Wat natuurlijk scheelt is als je jezelf onmisbaar maakt voor de praktijk door extra dingetjes te doen, verschrikkelijk goed werk te doen en meewerken aan de goede werksfeer.

Je leert wel een boel meer als je in verschillende praktijken werkt.

Wat je ook kan doen is bij 1 werkgever op omzetbasis werken en bij 1 werkgever in 'gewone' loondienst. Op omzetbasis kan je tot 2 keer zo veel verdienen.
do, 11/20/2008 - 08:59 Permalink
mecánico para …

da's leuk, maar met 40% van de omzet naar huis gaan en het debiteuren risico bij de eigenaar laten, de stoel en de hele rambam betalen van de resterende 60%? is niet enorm kostendekkend. En wordt na een paar jaar ook niet meer als zelfstandige gezien door de fiscus.......want geen 5 opdrachtgevers per jaar.........en wordt dan aangeslagen als loon.
Nee, wees dan stoer, zet je eigen toko op, huur de hele rotzooi van di epraktijk waar je werkt en sta op eigen beentjes.

nb: werken op percentages van omzet levert in de aanloop naar vaardigheden stress op. je wilt dingen wel af hebben binnen de tijd ook al lukt dat misschien niet. Er wordt creatief gedeclareerd omdat zaken uitlopen en werk wordt soms minder goed uitgevoerd onder tijdsdruk.
kortom, niet ideaal
do, 11/20/2008 - 15:10 Permalink
mecánico para …

aha, je wilt een basisloon van 0 euro en alleen percentages van de omzet. wat dan als je ziek wordt? of als je op vakantie bent?
en als je een hypotheek wilt afsluiten vinden ze de vastigheid van dat percentage ook niet goed. kan je beter een bonus/malus afspreken, waarbij je inkomen gegarandeert is en jij niet allerlei basisproblemen hebt maar je inspanning evt. leiden kan tot een kwartaal bonus. en bij uitblijven van resultaat = malus, geen bonus dus. want zoiets straffen doe je bij voorkeur niet op financiele basis.
do, 11/20/2008 - 17:50 Permalink