Hoe stelden mensen het vroeger zonder de moderne tandarts?

Author:
tinus42
Posted:
ma, 09/22/2014 - 23:26
Tandheelkunde zoals we die nu kennen bestaat pas een eeuw of wat. Maar als je naar oude schilderijen kijkt dan zie je daar wel eens personen op staan met een fraai gebit. Bijv. http://www.longleaf.net/ggrow/rembrandt1/rembrandt/rembrandtGG.jpg Maar opvallend is ook dat op veel oude schilderijen mensen afgebeeld staan met de lippen op elkaar.

Hoe onderhielden mensen hun gebit in de tijd, toen stromend water en tandpasta nog niet eens bestonden? Ik heb me eens laten vertellen dat mensen vroeger een rotte kies trokken door die met een touwtje vast te maken aan een openstaande deur en dan iemand vroegen om die deur keihard dicht te gooien.
Lieneke

Oh, dat was een hele happening! Er werd op de markt een doek opgehangen. Daarachter zat de 'tandarts' en die trok met veel geweld rotte kiezen eruit. Maar dat was zogenaamd pijnloos want er zat een man met een flinke trom naast en die maakte zoveel lawaai dat je de kermende patiënt niet hoorde.
De tandenborstel bestaat al vreselijk lang. Maar het dieet van heden ten dage nog niet zo lang. Luxe producten zoals snoep en frisdrank waren toen nog niet aan de orde. Ook leefden we met zijn allen een stuk minder lang. Dus als de tanden 'op' waren, gingen we zelf ook om het hoekje.
De vieze geur door slechte hygiëne werd door de rijken gecamoufleerd met een overdosis aan parfum.
di, 09/23/2014 - 07:31 Permalink
Selah

Ik moet zeggen dat ik mij erg afvraag of het touwtje om een kies helpend is geweest om een kies te trekken.
Een kies heeft namelijk 3 wortels(meestal) en zit hiermee verankerd in het kaakbot.
Wanneer we als kind van 6-8 een erg los tandje hebben dan kan een touwtje erom en de deur dichtgooien of aan het touwtje trekken mogelijk zijn, maar zelfs dan is het nog geen gemakkelijke handeling.
Ik denk dat het idee wel leuk is, maar dat het werkelijke "trekken van kiezen" niet op deze manier gebeurd is...tenzij een kies dus echt los zat.

De fles rum als verdoving en een smerige oude tang om kiezen te trekken ken ik echter wel vanuit de geschiedenis.
Wat Lineke zegt klopt met wat ik weet.
En wat Lineke zegt waren de eetgewoonten heel anders dan nu.
Vroeger werd het hoofdzakelijk water of alcohol gedronken en was snoep en suiker een zelfzaamheid(en erg duur) waardoor een gebit minder te lijden had onder de suikers.
Maar ja of de hygiëne vroeger zo goed was...dat betwijfel ik ten zeerste.
di, 09/23/2014 - 13:56 Permalink