Hoe overstappen naar andere tandarts?

Author:
Pietjo
Posted:
di, 06/19/2007 - 13:54
Beste mensen,

Heb net dit geweldige forum ontdekt, hoop dat ik hier verder kom met mijn probleem.

Het zit namelijk zo:

Ben 24 jaar en heb een nogal slecht gebit. Dit komt omdat ik veel cola heb geronken op vroege leeftijd , en ik ook veel antibiotica heb gehad omdat ik veel te vroeg geboren werd.

Ben dus bekend met gaatjes, stukjes tand die afbreken etc etc. Vooral mijn glazuur is aangetast hierdoor heb ik op mijn 2 voortanden al schildjes zitten. Ook heb ik last van een overbeet en of openbeet weet niet precies meer hoe het zit. Maar mijn bovenkaak staat te ver naar voren (door duimen vroeger, ook beugel voor gehad) En al stonden mijn kaken wel precies goed dan zouden mijn tanden nog niet recht op elkaar komen.

Tot voor kort had ik hier niet zo veel problemen mee. Echter begin ik steeds meer aan mijn tandarts te twijfelen. Hij heeft altijd alles netje opgelost en gemaakt. Ook heeft hij mij duidelijk uitgelegd dat mijn gebit een appart geval is , en dat er altijd wel aan gesleuteld moet blijven worden. Heb het altijd een symphatieke man gevonden echter begin ik daar steeds meer mijn bedenkingen over te krijgen.
Mede doordat hij enige tijd overspannen is geweest en ik dus ben behandeld door een invaller lijkt het erop dat sommige zaken wel wat beter hadden gekunnen. Ook heeft hij mij nooit doorgestuurd naar een orthodontist om naar die ope/overbeet laten te kijken.

Kortom ik ben op zoek naar een andere tandarts en wil eigenlijk ook een keer naar een orthodontist. Zijn daar speciale mensen voor om als het ware een second opinion aan te vragen? Ik wil gewoon een goede tandarts. Heeft er iemand tips voor omgeving nijmegen of west maas en waal? En kan je zomaar naar een orthodontist stappen?

M.v.g Piet
vV

tja er is wel verschil. laat je een second opinion doen dan mag die tandarts je niet inschrijven als patient. Wordt geloof ik massaal de hand mee gelicht maar het is gewoon ""not done"".

DUs neem elke willekeurige tandarts voor een second opinion, maar kies een eventuele nieuwe tandarts zeer bewust.

Verwijzing ortho moet volgens mij wel op basis van verwijsbrief tandarts, zeker bij een aangeboren afwijking want dat is op latere leeftijd in essentie een behandeling die wellicht door meerdere disciplines begeleid moet worden en derhalve onder de regeling bijzondere tandheelkunde valt/zou kunnen vallen.
di, 06/19/2007 - 15:03 Permalink
BJN

Voor een bezoek aan een orthodontist is geen verwijzing nodig. Ook niet als het een behandeling betreft waarbij meerdere disciplines betrokken zullen zijn.
di, 06/19/2007 - 15:26 Permalink
vV

ok..weer wat geleerd. Ik denk dat dat dus afhangt van de afspraken die de ortho met de naar hem verwijzende tandartsen heeft.

Het is overigens wel van belang door te geven aan de orthodontist wie de eigen tandarts is, voor de onderlinge communicatie/verslaglegging.
di, 06/19/2007 - 15:28 Permalink
Pietjo

Doet een orthodontist ook "gewone tandartsbehandelingen"? Kun je b.v opzoek gaan naar een goede orthodontist en je huidige tandarts opzeggen dat je alleen daar behandeld wordt?
wo, 06/27/2007 - 12:37 Permalink
vV

nee dat kan niet. Een gespecialiseerd orthodontist mag niet meer de reguliere tandheelkunde bedrijven. Wel zijn er enkele orthodontisten die zich weer uit het specialistenregister hebben laten schrijven, en daarmee weer "'gewoon"" tandarts zijn geworden. Die mogen dat weer wel . Maar meestal houden zij zich dan toch alleen met orthodontie bezig.
wo, 06/27/2007 - 12:48 Permalink
NvO

Hallo,

Wegens een verhuizing zoek ik een nieuwe tandarts. Kan iemand mij vertellen hoe ik een tandarts vind die nieuwe patienten aanneemt? Word ik geacht alle tandartsen uit mijn woonplaats en omstreken te bellen of is er een handige manier om te zien welke tandartsen patienten aannemen?

Alvast bedankt voor uw antwoord.
zo, 07/01/2007 - 11:33 Permalink
Spiegeltje

Al op de homepage van deze site ( http://www.tandarts.nl ) gekeken?

Probeer anders eens http://www.tandartsennet.nl , klik op informatie voor patient

Succes!

N.B. Kijk ook even of je nieuwe tandarts al staat vermeld in het Kwaliteitsregister: http://www.kwaliteitsregistertandartsen.nl
Niet dat dit alles zegt, maar toch ....Ongeveer 1/3 van alle tandartsen staan hier inmiddels op.

Site is vandaag in de lucht gegaan!
zo, 07/01/2007 - 11:58 Permalink
NvO

Bedankt voor uw antwoord! De website Tandarts.nl had ik inmiddels gevonden: erg handig! Bij de website kwaliteitsregistertandartsen.nl is het prettig dat je ook alleen op een woonplaats kunt zoeken.

Groeten,
NvO
zo, 07/01/2007 - 12:45 Permalink
vV

Niet dat dit alles zegt, maar toch ....
nee bepaald niet...

Laten we wel wezen, het is voorlopig nog gewoon een PR middel..Ik heb er ook al tandartsen in zien staan waar ik echt niet in de stoel zal gaan zitten....
zo, 07/01/2007 - 12:48 Permalink
Spiegeltje

Toch zou ik van de tandarts wel eens willen weten waarom hij er wel/niet in staat ..... In ieder geval leuke aanleiding om eens een gesprekje te beginnen over dit onderwerp. Misschien wordt je daar wel wijzer van dan van zo'n registratie op zich :)
zo, 07/01/2007 - 13:14 Permalink
hermina

@ Spiegeltje,
Ik zit bij een duopraktijk, heb voor de lol even gekeken maar ze zijn geen van beide ingeschreven. Kan me persoonlijk nou ook echt niet boeien want het zijn gewoon kundige tandartsen, perfectionistisch in hun werk, met heel goeie communicatieve vaardigheden en een prettige praktijk (en de praktijkvoering zal ongetwijfeld aan de normen voldoen).
Het zal wat uitzonderlijk zijn maar met een van beide heb ik ook zo wel eens een gesprek gehad over zijn ideeen wat betreft tandheelkunde/praktijkvoering. Ik denk eigenlijk dat registreren in dit register hun niet zoveel zal interesseren (druk genoeg iig), ze leveren gewoon graag goed en up to date werk af en das toch waar het om gaat.
Groet, Hermina.

P.S. en criterium 3: 240 uur literatuur per 5 jaar? Hoe controleer je dat nou?
zo, 07/01/2007 - 21:29 Permalink
mecánico para …

Toch zou ik van de tandarts wel eens willen weten waarom hij er wel/niet in staat ..... In ieder geval leuke aanleiding om eens een gesprekje te beginnen over dit onderwerp. Misschien wordt je daar wel wijzer van dan van zo'n registratie op zich :)


Grappig maar voor een praatje daarover mag je na werktijd komen.
Overigens, ik sta er niet in uit pricipe. Ik haal alle criterea makkelijk en zonder problemen. Het ene jaar doe je wat meer, het ander jaar wat minder aan bijscholing buiten de deur, maar grosso modo zal het allemaal wel kunnen. echter.........je mag even een vrolijk bedrag op tafel leggen van 180 euro om je naam in te laten tiepen en dat elk jaar opnieuw! Da's voor alle tandartsen samen 1,30 miljoen euro.
Lekker binnenlopen met wat vage handelingen die de tandarts zelf moet aanleveren en dus keiharde controle alleen kan op de cursussen.

Ik kan je vertellen dat ik voor het dubbele tarief beter een advertentie in de gouden gids kan zetten (wat ik dus ook niet doe) en gewoon ga werken (nou ja, aanwezig zijn gedurende een aantal uur volgens sommigen).

Er is niets aan mij aan het bibberen nu ik zie wie er allemaal wel in staan. Maar er staan er wel in waar ik inderdaad mijn mond als een echt angstige patient stijf dicht zou houden. :wink:
zo, 07/01/2007 - 22:05 Permalink
Spiegeltje

Tja, als grote groepen "goede" tandartsen zich, om verschillende redenen, niet gaan aanmelden bij het kwaliteitsregister blijft de waarde ervan voor de consument natuurlijk heel betrekkelijk. En een registratie is natuurlijk geen garantie voor een goede tandarts. Het is eerder zo dat het ontbreken op de lijst een teken aan de wand kan zijn maar dan zal toch de overgrote meerderheid zich eerst moeten aanmelden en kwalificeren. Dat is nu nog lang niet het geval.

De tandartsen van mijn (groeps)praktijk staan er overigens netjes in. Wel vreemd is dat er een tandarts in het register staat die al meer dan een jaar bij die praktijk weg is :roll:
zo, 07/01/2007 - 22:51 Permalink
IkkeLinnie

Wel vreemd is dat er een tandarts in het register staat die al meer dan een jaar bij die praktijk weg is :roll:


Misschien is ie in een andere praktijk aan de slag gegaan??
Of staat ie op het adres van je oude praktijk?. dan weet ik het ook niet.
ma, 07/02/2007 - 06:29 Permalink
vV

tja .. ik heb er ook een tandarts in zien staan op 2 adressen, 1 zijn huidige werkplek, en op het adres waar zijn vorige praktijk was die hij heeft overgedaan aan een commerciele keten (waar hij dus ook echt niet meer werkt..!). Schept toch een verkeerd beeld voor de consument. Het register moet ervoor waken dat het niet misbruikt gaat worden voor sec commerciele doeleinden. EN dan kan je tzt wellicht beter een tandarts jhebben die er niet in staat?? Overigens is dit register verbonden aan de NMT. Een ANT lid zal er dus niet in staan.
ma, 07/02/2007 - 08:13 Permalink
robinson

Tsja,wat moet je hiermee.
Zie van onze kring alleen die tandarts eropstaan die juist het minststaat aangeschreven.
Weer iets bedacht door de "papieren" tandarts.
ma, 07/02/2007 - 09:13 Permalink
hermina

Overigens is dit register verbonden aan de NMT. Een ANT lid zal er dus niet in staan.


Toch slordig dan, bij de normen staat nergens dat de ta NMT lid moet zijn. De enige plek waar ik de term NMT op de site terug kan vinden is bij het aanmeldingsdeel voor de ta, daar had ik als patient niet gekeken. En al staat het dan ook nog wel ergens in de adresbalk, het is maar net hoe je op de site terechtkomt.
ma, 07/02/2007 - 13:40 Permalink
hermina

Nou, dan wordt het helemaaaaal erg overzichtelijk en duidelijk :o .
Bijft dat er op de website voor patienten niks vermeld staat over NMT lid zijn, beetje beperkt allemaal als je het leest.
Ik houd me maar gewoon bij mijn eigen (niet geregistreerde) ta, dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben.
ma, 07/02/2007 - 16:26 Permalink
vV

maakt natuurlijk op zich niets uit of een tandarts NMt of ANT lid is, waar het om zal gaan in de toekomst is dat kwaliteit iets inzichtelijker wordt..

En in hoeverre een kwaliteitsregister (tenminst zoals het nu is opgezet..) daar iets aan bijdraagt zal de toekomst uit moeten wijzen. Een aantal voorwaarden is m.i. te hard in de zin dat ze niet of moeilijk controleerbaar zijn. Wat mij nog meer zou boeien is een soort onderlinge visitatie, in andere beropesgroepen al gebruikelijk.

En tja wat nog veel belangrijker zou zijn is een daadkrachtige(r) IGZ, want die bestaat nu eigenlijk voornamelijk alleen op papier (wat heeft d eiGZ tot nu toe gedaan naar aanleiding van de uitzending van NOVA recent?? volgens mij geen moer..) en een minister die wel weet waar ie mee bezig is ..(ook die zal lang op zich alten wachten ben ik bang..) Want het grootste gevaar ligt niet bij de serieuze tandarts die wel of niet in het register staat, maar bij al die commercieel ingestelden die het met bepaalde zaken minder nauw nemen..

Dus onderlinge visitatie, overleggen werkprotocollen, en laat ook anderen maar eens in de mond bij je patienten kijken en commentaar leveren. Zegt mij meer dan x uren vakliteratuur lezen of zitten slapen bij de cursus want hij moest nu eenmaal voor de punten...
ma, 07/02/2007 - 16:37 Permalink
hermina

Dank u voor het antwoord, dit verwoordt absoluut mijn gedachten hierover.

Blijft nog even de ietwat scheve voorlichting m.b.t registratie waar patienten hun zekerheid aan op kunnen hangen, maar dat zal de toekomst ook wel uitwijzen.
ma, 07/02/2007 - 17:54 Permalink
Holmes

En in hoeverre een kwaliteitsregister (tenminst zoals het nu is opgezet..) daar iets aan bijdraagt zal de toekomst uit moeten wijzen. Een aantal voorwaarden is m.i. te hard in de zin dat ze niet of moeilijk controleerbaar zijn. Wat mij nog meer zou boeien is een soort onderlinge visitatie, in andere beropesgroepen al gebruikelijk.tandarts die wel of niet in het register staat, maar bij al die commercieel ingestelden die het met bepaalde zaken minder nauw nemen.


Is dat hele Kwaliteitsregister niet een wassen neus. Als ik zie waar je in eerste instantie aan moet "voldoen" als tandarts, dan is het enige wat echt te controleren is de registratie in het BIG register en verder moet je de intentie hebben om te voldoen aan de rest. Vaagjes hoor

Bij een eerste verzoek tot registratie kan de tandarts volstaan met een verklaring waaruit de intentie blijkt om gedurende de registratieperiode aan de eisen van het Kwaliteitsregister Tandartsen te voldoen.
ma, 12/10/2007 - 15:45 Permalink