Hoe herken ik een goed tandarts?

Author:
Krien
Posted:
di, 06/19/2007 - 11:57
Na 23 jaar een slechte tandarts en nu na 12 jaar een iets minder slechte tandarts. (lang verhaal), ben ik op zoek naar een goed tandarts.
Het probleem is dat zoiets natuurlijk heel subjectief is naar mijn mening en gebaseerd is op vertrouwen.
Zijn er criteria waaraan ik kan herkennen dat een tandarts goed is?
En dan bedoel ik dus niet mond op mond reclame.. (ik vond mijn laatste tandarts ook fantastisch...)
Lieneke

Vragen of hij/zij nascholing/cursussen met regelmaat volgt. Bekijk goed de hygiene van de praktijk. Vraag of de tandarts samenwerkt met een mondhygienist. Vraag eens hoe vaak er foto's worden gemaakt, hoelang de wachttijd is als er een vulling wordt gelegd, met welke materialen er wordt gewerkt etc. Een goede tandarts vraagt naar jouw gezondheid (anamneselijst0.
do, 06/21/2007 - 11:50 Permalink
dj

Eén van de voordelen van "mond op mond reklame" is dat je soms/vaak ook een beetje kunt beoordelen hoe jouw adviesgever in het beoordelen staat. Je vraagt er niet om, dat weet ik, maartoch rondvragen in de omgeving dat heft zo zijn nut..
do, 06/21/2007 - 12:20 Permalink
vV

Vraag of de tandarts samenwerkt met een mondhygienist


sommige tandartsen doen ook dat zelf, zeker als er in de regio gebrek aan mondhygienisten is. Dus dat op zich vind ik niet een meetpunt.

Samenwerking kan dus inhouden een MH die aan de praktijk verbonden is , of een vrijgevestigde.
do, 06/21/2007 - 12:22 Permalink
Spiegeltje

Ik vind het gebruik van cofferdam over het algemeen wel een goeie..............


Zeker, dat is volgens 'het boekje'. Ben alleen bang dat er in Nederland niet veel tandartsen te vinden zijn die deze standaard toepassen bij veel voorkomende behandelingen zoals restauraties met composiet of verwijderen van een (amalgaam)vulling. Behalve bij een wkb dan, dat is wel gebruikelijk. Als dat laatste niet zo is dan heb je meteen een slechte tandarts te pakken (is dan ook weer duidelijk).
zo, 06/24/2007 - 11:00 Permalink
Spiegeltje

Mag ik vragen waarom?

Alvast bedankt.

Ik vind het gebruik van cofferdam over het algemeen wel een goeie..............


Een cofferdam wordt gebruikt om 'het operatiegebied' te isoleren van de rest van de mond. De tandarts kan zich beter concentreren op de te behandelen kies. Bij een vulling blijft het beter droog waardoor deze beter hecht. Bij een wkb wordt beter voorkomen dat er mondbacterien in het kanaal komen. Bij boren komt minder troep in de keel . Kans op inslikken van gereedshap (dat gebeurt soms echt!) is praktisch nihil etc. etc.

Hieronder zie je op een filmpje hoe het in zijn werk gaat bij een kennelijk hiermee zeer ervaren tandarts. Tegenwoordig wordt dit alle tandartsen geleerd op de opleiding en ze zijn niet anders gewend. Totdat ze in de praktijk gaan werken ..... dan wordt het ineens te lastig/tijdrovend. Veel patienten zitten er ook niet op te wachten trouwens. Ten onrechte. Ik zou niet willen zeggen dat alle tandartsen die dit niet zo doen slecht zijn, maar als het wel gebeurt vind ik dat een dikke plus inderdaad.

Het aanleggen van een cofferdam (video)

N.B. Een tandarts kan hiervoor 9,90 euro declareren, dus als ie er handig in is en zoiets in 1-2 minuten goed kan aanleggen lijkt me dat niet verkeerd :D
zo, 06/24/2007 - 11:09 Permalink
mecánico para …

Ik vind het gebruik van cofferdam over het algemeen wel een goeie..............


Behalve bij een wkb dan, dat is wel gebruikelijk. Als dat laatste niet zo is dan heb je meteen een slechte tandarts te pakken (is dan ook weer duidelijk).


Je hebt echt geen idee hoeveel er dan overblijven, dus wat hier staat is absoluut onzin.
Als je het gebruikt, dan is daar een reden voor. Bij vullen bijv dat je assistentie niet absoluut aan de stoel moet zitten. Bij een wkb bij een kies misschien, bij een voortand is de kans op contaminatie al weer minder.

Maar uitspraken: bij geen gebruik van dan slechte tandarts denk ik dat je voor je beurt praat.

Ook het wel of niet hebben van een Mondhygieniste als criterium is flauwekul. Ik kan beter tandsteen verwijderen dan een beginnend mondhygieniste. dat weet ik zeker. Ik kan het net zo goed als een mondhygieniste met ervaring.........en toch hebben we er eentje, questie van waar je je tijd meer of minder aan kan en wil spenderen.

Een goede tandarts levert net werk, maar dat kan soms gepaard gaan met meer pijnklachten achteraf dan een sloddervos. Welke heb je dan liever?
Vragen over foto's leuk, maar wat weet je dan?
Kortom, je moet het vaak hebben van subjectieve zaken als: prettig gevoel bij de persoon, nette manier van werken, correcte benadering, open staan voor suggesties, discussie tot op zekere hoogte mogelijk, bereikbaarheid van praktijk, wachttijdenvoor behandelingen etc.
En dan is het altijd afwachten wat het op termijn wordt.

Ook in grote glazen panden kan heel goed gewerkt worden, zeker als de organisatie gestroomlijnd is en daardoor geld is voor andere zaken. Ik zou een tweedekeus pandje met een BMW X5 ervoor eerder dubieus vinden dan een grote keet met 3 tandartsen en 6 mondhygienistes en een manager (en dan 6bmw X5 voor de deur)
zo, 06/24/2007 - 14:58 Permalink
Spiegeltje

Maar uitspraken: bij geen gebruik van [een cofferdam] dan slechte tandarts denk ik dat je voor je beurt praat.


Ik durf het nog harder te stellen: als alle patienten van een tandarts waarbij een wkb mislukt én geen cofferdam is gebruikt naar de tuchtraad zouden stappen, zou deze tandarts snel zijn tent kunnen sluiten. Jurisprudentie in overvloed dat een cofferdam er gewoon bij hoort, anders waarschuwing. Als het zo is dat dan veel tandartsen afvallen omdat ze het niet doen, boeit me dat niet. Slecht blijft slecht.
Voor andere behandelingen geldt dat niet in die mate en ligt het veel genuanceerder.

Maar uit die andere voorbeelden die je noemt blijkt wel dat je heel erg moet oppassen met allerlei uiterlijkheden. Dat je geen mondhygieniste in de praktijk hoeft te hebben, oké. Als de tandarts daar de benodigde tijd voor neemt, prima, zelfs een extra pré voor de patient (alles in één hand). Alhoewel uit efficientie-oogpunt niet zo slim natuurlijk.

Een dikke BMW voor de deur? Geen probleem. Moet zijn op te brengen van een normaal tandartsinkomen met eigen praktijk en (kei)hard werken :D
zo, 06/24/2007 - 15:17 Permalink
mecánico para …

Maar uitspraken: bij geen gebruik van [een cofferdam] dan slechte tandarts denk ik dat je voor je beurt praat.


Ik durf het nog harder te stellen: als alle patienten van een tandarts waarbij een wkb mislukt én geen cofferdam is gebruikt naar de tuchtraad zouden stappen, zou deze tandarts snel zijn tent kunnen sluiten. Jurisprudentie in overvloed dat een cofferdam er gewoon bij hoort, anders waarschuwing. Als het zo is dat dan veel tandartsen afvallen omdat ze het niet doen, boeit me dat niet. Slecht blijft slecht.
:D


Kom eens met feiten dan ipv wat oneliners. Ik kan namelijk zo aantonen dat ik in het bovenfront en bij premolaren net zo'n qualiteit kan leveren van wkb metals zonder cofferdam. want...........ik zet er gewoon keihard een assistent naast, en dat doet een endodontoloog niet vaak. Wat dan?
Overigens is het wel of niet slagen van een wkb van wel meer afhankelijk dan een schoon kanaal. Ook aansluitend niet adeauaat restaureren, ook anatomische afwijkingen, ook 8-vormige of J-vormige kanalen bestaan en ook breuken en zijkanalen bepalen de successen.

Wat is overigens het verschil tussen 97% slaging zonder cofferdam en 98% bij de endodontoloog met cofferdam? en is dat significant?
Kan je de reden aangeven iets wel of iets niet te doen?
Welnu, alle bersipingen en tikjes op de vingers kwamen doordat de tandarts meer dan alleen de cofferdam achterwege had gelaten etc. etc. dus.........nuance mein freund
zo, 06/24/2007 - 15:26 Permalink
Spiegeltje

Citaat uitspraak regionaal tuchtcollege Amsterdam (zaak 05/174T).
(onderstreping door Spiegeltje)

"Het onderdeel van de klacht dat verweerster geen cofferdam heeft gebruikt tijdens de wortelkanaalbehandeling treft echter doel (de rest dus niet!). Het college stelt voorop dat het gebruik van een cofferdam in beginsel noodzakelijk is en dat slechts onder bijzondere omstandigheden van deze regel mag worden afgeweken. Gesteld noch gebleken is dat zich in dit geval zulke bijzondere omstandigheden hebben voorgedaan. Het feit dat element 46 extreem gevoelig was is daartoe onvoldoende. Gezien de aanwezigheid van buurelementen was er voldoende mogelijkheid voor verweerster om
rubberdamklemmen te bevestigen Daarbij komt dat klaagster zich met naalden in de mond moest verplaatsen naar een andere kamer voor de vervaardiging van lengtefoto's, hetgeen risico’s mee kan brengen en dus een reden temeer is om een cofferdam aan te leggen. Ook is de prognose bij een kanaalbehandeling die niet onder cofferdam is uitgevoerd slechter.
De conclusie van het voorgaande is dat de klacht gedeeltelijk gegrond is. Verweerster heeft gehandeld in strijd met de zorg die zij op grond van artikel 47 lid 1 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg tegenover klaagster had behoren te betrachten. De oplegging van na te melden maatregel is daarvoor passend
"

(volgt: waarschuwing voor niet gebruiken cofferdam).

Lijkt me duidelijk. Ik denk dat de inzet van een assistente niet echt als een bijzondere omstandigheid geldt waar het tuchtcollege op doelt :D

Wat is overigens het verschil tussen 97% slaging zonder cofferdam en 98% bij de endodontoloog met cofferdam?


Er bestaat volgens mij geen onderzoek waar dit uit blijkt. Dat percentage van 97% heb ik wel eens gelezen maar daar stond niet bij dat het wkb's zonder cofferdam waren. Bron?

Overigens heb ik er weinig behoefte om dingen te moeten gaan bewijzen die algemeen aanvaard zijn (in de tandartsgemeenschap én in de jurisprudentie).
zo, 06/24/2007 - 16:44 Permalink
mecánico para …

Ik lees veel verhaal en als ik daar doorheen prik blijft er meer geschreeuw dan wol over. want lengte bepalen gaat slechter zonder cofferdam? echt niet, want ze gaan een foto maken niet electronisch meten. en de instelling wordt voor de foto gecontroleerd mag je aan nemen
Lopen met vijlen in mond geeft risico's? Ja, lopen op straat ook.

en dit is slechts1 uitspraak waarbij blijkbaar iets heel anders speelt want dit wordt als stok gebruikt.

Overigens is het slagingspercentage bij endodontologen slechts 1 a 2 procent hoger dan bij een normaal netjes werkende tandarts. Ik ga je niet vermoeien met hoe dat komt maar het is wel zo. Bron........de endodontoloog zelf, en aangezien ik geen holle frasen uitkraam en je het getal 97% al kende is me dit ook wel genoeg. Er bestaat namelijk wel onderzoek waaruit vanalles is af te leiden.

Het gaan bewijzen kan je ook niet, zelfs al zou je willen. Wat er aan concensus is in de tandheelkunde is jou bekend? Okay, wat verkoopt een dental depot aan Cofferdam dan? landelijk per jaar?
Concensus met het mondje misschien maar er wordt verdomd weinig mee gewerkt, kortom wel zeggen maar niet doen. Typisch he.
En de jurisprudentie? Ik vraag me af wat er van het tucht college overblijft als ik wordt aangeklaagd bij een wkb op een 11 zonder cofferdam..........niet dat ik daar zou staan om die reden want die rubberdam ligt er binnen 5 tellen op , maar toch.

Je krijgt namelijk de mogelijkheid iets uit te leggen, aan te geven waarom iets gebeurd. hier staat een verhaal over een extreem gevoelig element. wat dacht je van extirpatie zonder cofferdam en dan over een weekje maar eens goed aan de slag...........en dan met cofferdam? nee, de basis van dit dispuut is heel wat anders dan dat het in eerste instantie lijkt. sterker, als dit de trend zou zijn, dan zou ik die patient vertellen: hier dit zijn de opties: verdoven en nu eruit of openen zonder cofferdam
zo, 06/24/2007 - 19:08 Permalink
Spiegeltje

Overigens is het slagingspercentage bij endodontologen slechts 1 a 2 procent hoger dan bij een normaal netjes werkende tandarts


Vind ik heel wat, als je beseft dat de endodontoloog met name de complexe gevallen krijgt die te moeilijk zijn voor de algemeen practicus. Dat getal van 97% is overigens het hoogste wat ik ooit heb gelezen, er zijn diverse onderzoeken die (fors) lagere slagingspercentages aangeven voor een gemiddelde praktijk. '

Concensus met het mondje misschien maar er wordt verdomd weinig mee gewerkt, kortom wel zeggen maar niet doen.

Dat maakt het niet minder fout, en is dus geen goed argument. Het is waar dat de afzet van Cofferdam ver achter blijft bij wat op grond van de toepassingsmogelijkheden verwacht kan worden, maar voor wkb wordt het toch vrij algemeen gebruikt. Voor de rest, ligt het - zoals ik al zei - wat genuanceerder.

De uitspraak van de tuchtcollege is heel duidelijk en laat maar heel beperkt ruimte voor het achterwege laten van een cofferdam. Hiervan zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn indien een cofferdam technisch gezien niet aangebracht kán worden. Met eigenwijze tandartsen, die beweren het beter te weten, maakt het tuchtcollege korte metten. Om bij het oorspronkelijke topic te blijven: die tandartsen leveren geen goede zorg (wat voor mij hetzelfde is als 'slecht').

Overigens, wkb's duren meestal vrij lang. Dus waarom zo'n weerstand tegen die cofferdam? Er zijn ook voordelen voor de tandarts. Dat je hem niet voor elke vulling wilt gebruiken, kan ik nog begrijpen.

In 1972 beweerde Cragg: ‘...the most time-consuming thing about the rubber dam is the time required to convince the dentist to use it...’
Bron: Het Kanaal - december 2004 (blad NVvE).
zo, 06/24/2007 - 19:49 Permalink
Irfan

Gezellig zo'n persoonlijke discussie tussen jullie twee...

Weer on-topic: een goede tandarts herken je aan je meerdere zaken. Als eerste heeft deze haar/zijn theorie op orde. Dus krijg je een duidelijk antwoord zoals vaak op deze site en geen antwoord in de zin van:"Maar ik ben de tandarts, dus ik kan vaag taalgebruik inzetten." Nee het is makkelijk duidelijk uit te leggen aan elke leek wat er nu aan de hand is!" Geldt overigens ook voor artsen...

Daarnaast heb je het wel door of een tandarts zeer consistent werkt of klungelig overkomt. Als laatste heb je vanaf juli de Q-keurmerk van tandartsen, waarop je op de site http://www.qkeurmerk.nl kunt kijken hoe vaak een tandarts zich bijschoold. Zelfs ik als student wordt er af en toe door een tandarts overbluft, doordat er weer protocol is veranderd sinds ik er tentamen over hebt gedaan. Voorbeeld is dat ik na 6 maanden tentamen hebt gehad over reanimeren, het protocol is gewijzigd in 4 keer beademen en 30 hartmassages ipv 2 keer beademen en 15 hartmassages...

Dus zoek een vriendelijke tandarts, die behendig is, duidelijk kan uitleggen welke diagnose gesteld wordt en waarom. En als ook nog blijkt dat deze regelmatig op bijscholing gaat, dan krien heb je een goede te pakken!

Als laatste ben ik het met Spiegeltje eens over de rubberdam, op de opleiding in Amsterdam krijg je als student een officiele waarschuwing als je gepakt wordt bij een wkb zonder rubberdam, ook al heeft je klinisch docent daar toestemming voor gegeven, als een endodontoloog het merkt ben je als student het haasje. En ze hebben genoeg artikelen om te ondersteunen, dat een wkb zonder rubberdam grote kans op mislukking met zich meebrengt.

Groet Irfan
zo, 06/24/2007 - 20:12 Permalink
robinson

Nee, wek ik ergens die indruk dan? Niet bepaald hé :)


Lijkt er anders wel op.


Irfan,

Dat Q-keurmerk is natuurlijk mooi, maar er zijn genoeg tandartsen( waaronder ondergetekende) die in het buitenland cursussen volgen, die hoger aan geslagen worden maar geen Q-keurmerk hebben.
Heb dus minder "studie-punten" als het er op aan komt.
Werkt dus ook niet.
zo, 06/24/2007 - 20:38 Permalink
mecánico para …

Gezellig zo'n persoonlijke discussie tussen jullie twee...


je geeft zelf al aan dat er een groot gebied grijs is in de behandeling door willekeurig welke soort behandelaar, dan is het even tegengassen wat donkerder grijs en zijn holier than thou (als je cofferdam gebruikt) wat lichter grijs.
Wilde het gewoon niet zonder meer laten passeren.

Grappig is dat je dat reanimeren noemt trouwens. De hartstichting doet het voorkomen alsof je daar mensen mee gaat redden, maarals je binnen 15 minten niet aan een ambulance broeder zijn knietje zit, er geen echt ritme meer is, dan komt Piet er niet meer zonder grote gebreken uit..........en dat vertellen ze er bij die film niet bij. En dan moet je ook nog uitgaan van een persoon in TOP conditie. Ergo, grof gezegd is een acute hartstilstand meestal een teken dat het helemaal niet okee meer is en alleen als je op de intensive care ligt is er eer te behalen. Mooie dood is dan misschien beter dan een zeer beperkt leven. En dat mag willekeurig welke cardioloog me proberen tegen te speken, maar ik denk dat ie diep onder in zijn atrioventriculaire knoop het wel een beetje met me eens is. Al is het wel slecht voor zijn slagingspercentages uiteraard.
zo, 06/24/2007 - 21:32 Permalink
mecánico para …

kee, een goeie tandarts herken je aan zijn goede werk en zijn professionele manier van handelen.
En uiteraard een vouw in zijn broek.
ma, 06/25/2007 - 09:30 Permalink
vV

even kleine correctie: Q-keurmerk zegt iets over kwaliteit van de aangeboden cursussen voor tandartsen en personeel.. http://www.kwaliteitsregistertandartsen.nl kan men zien of een tandarts is aangesloten , en derhalve aan bepaalde minimumeisen voldoet. Overigens: dat een tandarts niet aangesloten is bij dat register betekent niet dat het dus een slechte tandarts is, want opgave is vrijwillig. iemand kan goede redenen hebben er niet aan te melden. Overigens tellen bij bepaling van nascholingspunten voor dat kwaliteitsregister ook niet-Qmerk cursussen mee.....
ma, 06/25/2007 - 10:05 Permalink
vV

De hartstichting doet het voorkomen alsof je daar mensen mee gaat redden, maarals je binnen 15 minuten niet aan een ambulance broeder zijn knietje zit, er geen echt ritme meer is, dan komt Piet er niet meer zonder grote gebreken uit..........
tenzij er een AED binnen bereik is...Dan stijgt overleveingskans van een 10% naar ik meen even uit mijn heeft 70 of 80. Daarom worden er tegenwoordig zeer veel van die apparaten opgehangen zeker in de grijze gebieden waar de ambulance echt niet met 15 min kan zijn, en die gebieden zijn er steeds meer..

Overigens is de kans dat een patient in een tandartspraktijk dit soort problemen krijgt zeer klein.
ma, 06/25/2007 - 10:15 Permalink
IkkeLinnie

Een vouw in zn broek??????


r vergeten


moest vrouw zijn
HAHAHAHA
(oh men, dit topic moet keihard dicht)


Aha, dat verklaart het!! Haha!! T zal daar weer is niet over gaan he!
Maar mijn tandarts heeft daar een man zullen we maar zeggen, is ie dan minder goed??? haha!!


@ Vv inderdaad, als die apparaten in de buurt hangen scheelt dit erg veel in de overllevingskans. durf alleen niet te zeggen tot hoeveel % maar iniedergeval een aanzienelijk verschil.

Gevonden op internet:
Wat zijn de overlevingskansen bij gebruik van een AED?
Als er geen bloed meer door het lichaam stroomt, ligt de oorzaak van de onderliggende hartritmestoornis in 60 tot 70% van de gevallen in het feit dat er sprake is van ventrikelfibrilleren.

Wanneer er sprake is van ventrikelfibrillatie, dan is het heel simpel: het slachtoffer heeft slechts 5% overlevingskans! Zelfs de basale reanimatie zijn niet in staat om het hart weer op te starten. Defibrillatie is de enige oplossing.

Hoe sneller defibrillatie wordt uitgevoerd, des te groter de overlevingskans. Indien binnen 2 minuten een omstander via een AED de eerste stroomstoot toedient, stijgt de overlevingskans tot wel 80%! De kans op overleven daalt met ongeveer 10% per minuut als defibrilleren wordt uitgesteld.
ma, 06/25/2007 - 10:18 Permalink
mecánico para …

In het verpleeghuis hangt er ook eentje. Toen ik vroeg of die alleen voor het personeel of het bezoek was keken ze een beetje sip. (ze snapten hem wel overigens)
ma, 06/25/2007 - 11:37 Permalink
IkkeLinnie

Inderdaad, op steeds meer plekken komen deze apparaten te hangen.(sportclub, cafe, winkelcentrum, winkelstraat, scholen) Misschien ook wel in een tandartsenpraktijk?? En ja, soms zijn dat 'lullige' plaatsen. Denk aan crematorium, verpleeghuis enz. Ook daar kunnen ze nodig zijn.. Het is er maar voor dat je inieder geval 'iets' ka ndoen in de tijd dat de ambulance eraan komt. Vaak duurt dit een minuut of 15. En ja, bij ons op de opleiding is altijd gezegt dat je nog beter verkeerd kunt reanimeren als niet, dusja, daarbij zijn deze apparaten natuurlijk ook een stap in de goede richting. Iedereen moet het kunnen, het appartaat verteld je wat je moet doen. Dus, dat ze maar op zo veel mogelijkplekken mogen komen te hangen.

Maar wat ik met net bedenk, dit toppic gaat over waar je een goede tandarts aan herkent, dus volgens mij raakt t n beedje offtoppic.

Groetjes Linnie!
ma, 06/25/2007 - 15:48 Permalink