Hidden cariës?

Author:
dc200
Posted:
ma, 08/26/2002 - 20:22
Hallo,

Mijn kinderen krijgen goede voedng, poetsen hun tanden iedere dag, eten weinig snoep, drinken weinig frisdrank, roken niet, hebben nooit tand- en/of kiespijn. In hun tanden en kiezen is nooit een gaatje te zien, wat wel te zien is, zijn één en al vullingen. Bij het kennis nemen van de vermoedelijke bouwfraude, kreeg ik de nare gedachte (één van mijn kindren kwam net terug van de tandarts) : zouden er ook frauderende tandartsen zijn? Dus boren en vullen zonder reden? Nu slaap ik niet rustig meer. Wie weet hoe ik deze gedachte kan ontzenuwen?

DC
de digitale tandarts

Je geeft je in principe over aan de deskundige 'de tandarts' en kan zelf in de meeste gevallen niet controleren of er echt caries aanwezig is.
Ik kan begrijpen dat dit enige angst veroorzaakt; een monteur die zegt dat in de wasmachine een onderdeel van 250 euro vervangen moet worden roept hetzelfde op!

Toch is het denk ik niet waarschijnlijk dat dit ook daadwerkelijk ook echt voorkomt. Boren in gezond glazuur is bijna heiligschennis voor tandartsen en druist tegen de gehele beroepsethiek in. Tevens komen tandartsen momenteel om in het werk en zullen dus niet zoeken naar onnodige extra werkzaamheden.

Overigens zijn gaatjes (behalve de hele grote) echt moeilijk te herkennen ook voor een tandarts...een groot deel is alleen m.b.v. rontgenfoto's te zien, andere zijn te herkennen aan een witte doffe verkleuring na goed droogblazen etc.
Niet makkelijk en voor een leek zeker niet goed te zien, de term 'hidden caries' bestaat dan ook echt en wordt gebruikt voor moeilijk op te sporen tandbederf.



[ Dit Bericht is bewerkt door: vaart op 2002-08-26 22:21 ]
ma, 08/26/2002 - 22:19 Permalink
Marloes2

Mijn oude tandarts zei regelmatig: "Ik zie een beginnend gaatje, maar dat kan nog over gaan" (!). Zo'n beginnend gaatje liet hij dus gewoon zitten. Daardoor wist ik in ieder geval zeker dat hij niet onnodig zou boren...en inderdaad gingen de gaatjes ook weer "over"; een controle later was het gaatje weer verdwenen. Maar misschien zijn andere tandartsen eerder geneigd te boren? Zou wel zonde zijn!!!
do, 10/10/2002 - 14:30 Permalink
Marloes2

Dus wel...misschien is het niet helemaal de juiste term, maar zo kreeg ik het altijd (letterlijk!) te horen. En die gaatjes hebben echt nooit doorgezet!

Ik denk dat tandglazuur (waarschijnlijk onder invloed van speeksel) zich tot op zekere hoogte kan herstellen,als de schade niet te groot is...maar ik ben geen tandarts, misschien is dit lariekoek...Tandarts, wat zegt u er van?
do, 10/10/2002 - 16:23 Permalink
Marloes2

Overigens, tip voor de verontruste moeder: geef uw kinderen veel fluor!! Ik ken meerdere mensen (waaronder ikzelf) die geen gaatjes meer hebben gehad dankzij fluorbehandelingen! De tandarts kan ook "fluorgebitjes" geven. Misschien is overleg hierover met de arts geen slecht idee...
do, 10/10/2002 - 16:28 Permalink
Ikkex

Fluor zit tegenwoordig verwerkt in tandpasta.
Volgens de tandarts hoeven mijn kinderen van 4 en 7 geen fluor tabletjes meer. Wel 2 keer per dag poetsen met tandpasta afgestemd op hun leeftijd. In onze badkamer vind je dus voor de kids 2 verschillende tubes.
do, 10/10/2002 - 16:42 Permalink