Help! Ik moet naar de tandarts maar ik durf niet.Waar vind i

Author:
Marlies
Posted:
wo, 05/21/2003 - 11:26
Hallo,
Ik heb een probleem... Ik ben bang voor de tandarts, waarschijnlijk omdat ik vroeger een l.. van een tandarts had die me echt pijn deed en als ik dat aangaf er maar lacherig over deed.
Ik moet nu wel gaan omdat mijn gebit achteruit gaat en de pijntjes beginnen te komen. Mijn man heeft hier totaal geen begrip voor en heeft het alleen maar over de kosten als het langer gaat duren.
Mijn verstand zegt dat ik moet gaan maar mijn gevoel is toch sterker en het zweet breekt me uit als ik eraan denk. Als ik er even te veel bij stil sta word ik zelfs misselijk en soms moet ik overgeven. Informatie over angsttandartsen is moeilijk te vinden en natuurlijk durf ik niet bij mijn huidige tandarts aan te kloppen. Hoe kom ik aan informatie? En waar zijn er specialisten die me kunnen helpen?
Alvast bedankt,
Marlies.

p.s. Weet iemand of behandelingen door angsttandartsen ook vergoed worden door het ziekenfonds?
telanggewacht

Goed dat je overweegt om stappen te zetten. Echter een paar dingen (en zeker niet belerend bedoeld!;))

Ga niet voor een ander naar de tandarts, maar echt omdat je het zelf wilt. Dat is altijd nog de beste motivatie en scheelt echt in de angst. Bij mij werkte het ook niet als naasten van mij het zeiden. Een angsttandarts is heel moeilijk te vinden, gezien het feit dat angsttandartsen vrijwel uitsluitend extreme gevallen aannemen.
Het is misschien een idee om een andere tandarts te zoeken dan de tandarts waar je altijd ging, dat scheelt altijd in evt. schaamte. Ik bijvoorbeeld woon in het Rijnmond gebied, maar loop nu bij een tandarts in Leiden (twee uur reizen met OV) en ik heb het er ronduit voor over;)
Als je namelijk naar een tandarts gaat, is het eerste bezoek alleen maar een consult om even een gesprek te hebben en te kijken. Er wordt dan nog niet behandeld. Je kunt zelf dat kijken of het klikt met de tandarts, en schroom niet dingen te vragen (verdoving bij boren, uitleg wat er gebeurt, zelf aan kunnen geven als de tandarts even moet stoppen tijdens een behandeling). De reactie van de tandarts moet je dan al genoeg zeggen. Klikt het niet, dan kun je altijd verder zoeken. Je blijft toch altijd nog eigen baas in je mond:)

Ik wilde na 13 jaar ook naar een angsttandarts maar wist toch de stap te zetten om naar een gewone te gaan en heb er tot op heden nog steeds geen spijt van. Ik was doodsbang, mistte 7 kiezen, tanden waren stukken afgebroken, een brok ellende. Vooral voor zenuwpijn was ik bang, zoals bij wortelkanaal e.d. Ondertussen ben ik al 3 keer geweest, en heb vullingen gekregen, een wortelkanaal en zijn wortelresten getrokken. Alles zonder pijn en veel uitleg van de tandarts!:)

Ik hoop dat je de angst overwint en weer lekker in je vel gaat zitten:) Heel veel succes en sterkte bij het vinden van en gaan naar een tandarts:)

groet

tlg
za, 05/24/2003 - 08:15 Permalink