Half jaar wachten om 1 gaatje te vullen en 4 kiezen getrokke

Author:
Papillon
Posted:
do, 06/26/2008 - 16:24
Hallo,

Mijn vriend had eind 2006 een klein gaatje. Dit moest gevuld worden en er werd een afspraak gemaakt voor over een half jaar (!). Is dit normaal? Dat gaatje is in 2007 gevuld. Tijdens deze behandeling zag hij nog een gaatje. Op deze vulling moest hij weer een half jaar wachten. Dit gaatje is ook gevuld en tijdens deze behandeling is zijn 3e kies getrokken, want: "Die was niet goed meer". Begin 2008 had hij kiespijn. Hij ermee naar de tandarts, en jahoor. Zijn 4e kies werd getrokken. Toen werd er weer een gaatje gesignaleerd. Dit is vanmiddag gevuld. Er is ook direct een foto gemaakt. Hierop zag hij een onsteking en nu heeft hij over 3 weken een afspraak om deze kies te laten trekken (zijn 5e inmiddels op 24-jarige leeftijd.

Zijn familie zit allemaal bij die tandarts en die vinden het heel gewoon: wachttijd van een half jaar, 4 kiezen trekken, enz. Want die tandarts heeft toch een opleiding gehad, enz.

Horen jullie dit vaker? Bij mijn tandarts ga ik 1 x per jaar op controle, en bij een gaatje wordt dat binnen 3 weken gevuld (soms al na een paar dagen). Ik ben zulke dingen dus helemaal niet gewend.

Ik hoor het graag!
Spiegeltje

Of die kiezen terecht zijn getrokken kan ik uiteraard niet beoordelen, en zeker niet van het forum. Vijf kiezen kwijt op 24 jarige leefttijd is wel uitzonderlijk. Daar moet een bepaalde problematiek aan ten grondslag liggen waar dan ook (uitgebreid) met de patient over moet zijn gesproken. Dat gaat verder dan 'Die kies gaat eruit want die is niet goed meer'. Dat is middeleeuwse tandheelkunde.

Het trekken van kiezen zonder dat daarvoor een noodzaak bestaat, omdat eerst nog andere minder ingrijpende behandelingen mogelijk zijn, is natuurlijk wel een ernstige fout. Heeft deze tandarts misschien nog nooit van een wortelkanaalbehandeling gehoord?

Een half jaar moeten wachten op een behandeling is op zich absurd.

Maar het kan misschien ook zo zijn dat de tandarts dacht, dat gaatje heeft geen spoed en laten we eens wachten tot de volgende periodieke controle en dit dan gelijk even meenemen? Kleine/beginnende gaatjes hoeven vaak niet meteen te worden behandeld of zelfs helemaal niet te worden behandeld.
vr, 06/27/2008 - 10:23 Permalink
vV

graag eerst wat meer info voordat we wellicht op het verkeerde been gezet worden.

Zitten beide tandartsen in dezelfde plaats? en zo ja om wat voor soort praktijk gaat het bij beiden? Zo nee, in welke regio met name is de praktijk waar uw vriend patient is gelocaliseerd? (is het meest interessant, kan bv een regio zijn met een zeer fors tandartstekort, bij een praktijk die ervoor kiest liever een lange wachttijd te hebben voor meer patienten, dan een kleinere praktijk met kortere wachttijd en dan dus een hele lijst patienten op straat moet zetten, wat niet eens mag zomaar overigens) Wat is de voorgeschiedenis van de kiezen?? zijn 4 van de 5 misschien verstandskiezen? Zonder voorgeschiedenis is er geen echt zinnig woord over te zeggen naar mijn idee. klinkt een beetje alsof de tandarts de controles combineert met noodzakelijk werk wat best even kan wachten (een gaatje ontstaat ook niet per se zo snel, gaat eerder wel dan niet een jaar minimaal overheen voordat het zo ver is dar er van noodzaak tot vullen sprake kan zijn bv) Wat mij wel opvalt is dat er van preventie niet echt sprake lijkt te zijn. Maar dat kan inherent zijn aan de hele gebitstoestand, eet en drinkgewoontes en wat er wellicht allemaal al eerder besproken is met hem, waar hij al dan niet naar luisterd.
vr, 06/27/2008 - 20:14 Permalink