Geen verzekering, angst, eerste behandeling

Author:
GGerwin
Posted:
vr, 07/15/2005 - 15:43
Situatie is de volgende, ik ben voor het laatst bij de tandarts geweest in 1998 door een enorme angst die ik ervoor heb (en dat ik geen goede tantarts kan vinden). Dat is dus al weer even terug, nadien ben ik niet meer verzekerd geweest voor de tantarts in het ziekenfonds. Als het allemaal nog niet erger kon ben ik in 2003-2004 onbewust ook niet verzekerd geweest voor het ziekenfonds. Dit ga ik nu opnieuw aanvragen en wil eigenlijk dat de tandarts ook weer helemaal goed geregeld is. Mijn vraag is nu eigenlijk wat is het beste dat ik kan doen? Direct ziekenfonds en een "grote" tantarts verzekering afsluiten voor tientallen euro's per maand. Of eerst een afspraak te maken bij een tantarts om de kosten in schaal te brengen?

Het punt is mijn angst, en dat als ik vervolgens een verzekering heb en vervolgens alsnog moet betalen dan kan dit in mijn eigen nog een paar maand wachten totdat mijn gebit alles in orde is, van de besparing kan ik dan zelf de kosten betalen. (betaal ik niet én de verzekering én de volle lading kosten voor de tandarts).

Zijn er misschien andere manieren om alsnog de verzekering de eerste behandeling te laten betalen?
waarom

Een verzekeraar wil weten wat zijn risico is.

Dus voor een verzekering die een beperkt bedrag vergoed, pakweg een 200 euro per jaar zal hij niet veel vragen m.b.t. de status/kwaliteit van je gebit.

Er zijn verzekereingen tot ongeveer 300/400 euro per jaar gaan en daar vraagt men bijv. alleen of je 1 maal per jaar naar de tandarts gaat/bent geweest.
In jou geval: nee!

Voor verzekeringen met hoge vergoedingen wil een verzekeraar bijna altijd weten wat op het moment dat je de verzekering aangaat de kwaliteit van je gebit is, m.a.w. of ze niet direct met hoge vergoedingen geconfronteerd worden, want dan vergoeden als achteraf alsnog niet.

In jou is het beter eerst naar de TA te gaan en te kijken hoe het met je gebit is gesteld en dat erste onderzoek zelf te betalen (De TA kan tevoren opgeven wat dat gaat kosten). Aan de hand van wat daar uit komt moet je kijken of je zelf de eerste behandelingen betaald of je je kunt laten verzekeren.

Suc6
za, 07/16/2005 - 09:29 Permalink
GGerwin

Dat begrijp ik, maar is het niet mogelijk alsnog een vergoeding van de verzekeraar te krijgen voor deze eerste behandeling. Ik bedoel ik heb echt geen geld om honderden euro's aan de tandarts uit te geven.

Als ik nu gewoon in het ziekenfonds ga en een goede tantartsverzkeering neem, is dan niet redelijk dat de verzekeraar alles gaat vergoeden?

Ik bedoel als ik (ik heb geen idee wat het gaat kosten) en heb eigenlijk al geen geld voor een afspraak om te laten kijken hoeveel het gaat kosten. Daarbij speelt natuurlijk mijn angst ook een rol en ben als de dood dat ik alsnog na het aanvragen van alles er zelf weer de bui aan geef.

Als het vaststaat dat er geen uitkomen is dat de verzekering 100% niks uitkeert, waarom zou ik dan een dure tantartsverzekering nemen in de maanden dat ik toch alles zelf moet betalen. Is de kans aanwezig dat ze verzekering alsnog alles gaat vergoeden dan zou je het er op kunnen wagen. Mijn vraag is dan ook meer: is het nu ik een ziekenfondsverzekering moet afsluiten het handig en verstandig tegelijk een dure tantartsverzekering te nemen (met het oog dat dit minder duur is). Wellicht neemt de verzekering me gewoon aan en betalen ze alles (maar hoe groot is die kans?)

Als ik al maanden in het ziekenfonds zit en dan pas met een tantartsverzekering komt dan gaat er natuurlijk direct een belletje rinkelen: he die is al maanden bij ons verzekerd we moeten dus maar eens extra kijken of hij wel naar de tantarts is gegaan.
za, 07/16/2005 - 14:35 Permalink
waarom

Je eerst moet eerst weten waar je voor wilt verzekeren.

Wellicht is er met je gebit niet veel aan de hand en dan moet je je ook niet hoger gaan verzekeren dan strikt nodig is, maar dat kun je misschien zelf beoordelen.

Elke verzekering hanteert andere regels, ga dus eerst kijken bij de verzekering die je hebt uitgekozen en plus hun internet site even door. Daar staan normaal gesproken ook hun regels voor de tandartsverzekeringen.

Van één weet ik in elk geval, dat ze vragen of je het komend jaar bepaalde hoge kosten verwacht, als je nee zegt en het is later toch zo, dan betalen niets of minder.

Kijk je zit eigenlijk met een kip ei verhaal.

Nogmaals raadpleeg eerst een TA om te weten wat er aan de hand. Een TA kan ook zonder een uitgebreid behandelplan wel aangeven of je veel of weinig geld kwijt bent om je gebit op orde te krijgen en zo'n eerste bezoek is volgens mij wel te overzien qua kosten.

Suc6
za, 07/16/2005 - 16:30 Permalink
GGerwin

Het is dus eerst na te gaan wat de kosten zijn van het in orde maken. Die kosten krijg je zo-wie-zo niet vergoed door verzekering.

Kijk wat ik eigenlijk zou willen is dat als ik een verzekering afsluit dat deze gewoon het zaakje vergoed mocht ik het over mijn hart verkrijgen naar de tandarts te gaan. Daarvoor wil ik dan wel een premie betalen. Maar als de verzekering toch niet gaat vergoeden dan heb ik dus niks aan die verzekering en kan ik 'm beter achterwege laten totdat ik zelf alles "voor elkaar" heb.

Ik heb bij het Groene Land op de site gekeken, hun willen weten wanneer je voor het laatst bij de tantarts bent geweest. Als je daar nu bijvoorbeeld niets in vult, wat gebeurt er dan? Accepteren ze je dan gewoon niet?

Univé heeft op het aanvraagformulier zo helemaal niks over wanneer je bent geweest of niet. Neem je daar echter een hele uitgebreide verzekering dan wil men wel weten wanneer je voor het laatst geweest bent. (vergoeding van meer dan 300 euro per jaar voor 75%, excl techniek).

In hoeverre is het uitgesloten dat verzekeringen dingen vergoeden. Kijk ik ben sinds 1998 niet meer geweest. De laaste keer was er niets aan de hand en had ik een goed gebit. Heb in 1996 6 vullingen gehad en dat is me helemaal niet goed bevallen (was toen ook een andere tantarts). Als ik nu mij Basis verzeker en opgeef dat ik in 1998 voor het laatst ben geweest. Ik ga naar de tantarts en er komt een factuur van (ik heb geen idee wat een beetje regulier is voor kosten, honderden? duizenden euros?) 1000 euro. Krijg ik die dan ook daadwerkelijk vergoed? In hoeverre is die kans dat men dat gaat vergoeden of is dat uitgesloten?
za, 07/16/2005 - 17:25 Permalink
carabelli

Kijk het is heel simpel.

Een verzekeraar wil geld verdienen, ze zijn er niet voor het heil der wereld hoewel ze dat wel graag zo doen voorkomen. Aan het eind van de rit moet er gewoon winst gemaakt worden.

Hiervoor maakt een verzekeraar risico-analyses en van daaruit stellen zij hun polisvoorwaarden voor hun verschillende verzekeringen.

Dit in je achterhoofd hebbend is het logisch dat ze voor een beperkte tandartsverzekering geen (of minder) stringente toelatingseisen hebben dan voor een top/plus/extra/luxe tandartsverzekering. Voor die laatste verzekering willen ze waarschijnlijk weten wanneer jij voor het laatst geweest bent en waaruit de laatste behandelingen bestonden,omdat hoe langer jij niet bent geweest (of behandelingen hebt gehad waaruit anderedure behandelingen gaan voortvloeien) hoe groter hun risico is om bij voorbaat verlies te gaan lijden op jouw polis. En dat risico wegen ze af aan zo'n screeningslijst, is het verlies-risico naar hun mening te groot dan wordt je geweigerd.

Dus in jouw geval wordt het zoeken naar de meest vergoedende verzekering zonder screening.
ma, 07/18/2005 - 15:37 Permalink
waarom

@carabelli,

Misschien kun je aangeven wat een eerste bezoek, waarin aangegeven wordt wat het evt. totaal op orde brengen van een gebit globaal kan kosten?


Evt. een minimum en een maximum bedrag.
ma, 07/18/2005 - 17:01 Permalink
dj

Een aantal dingen liggen voor de hand:

- consult E 18,-

Dat is natuurlijk een minimum. Maar hierbij komen vaak al foto's en of een OPG, bv:

- Rontgenfoto E 13,-
- of een OPG E60,-

Als er veel moet gebeuren en je wiltdit op schrift hebben kan bv een uitgewerkt schriftelijk behandelplan handig zijn:
- E85,-

In gevallen kan er een algemene schriftelijk anamnese afgenomen worden
E 18,-

Daarbij is een een hele partij aanvullende onderzoeken denkbaar afhankelijk van wat er precies nodig is, over bv parodontologie, gnathologie, implantologie, prothetiek, orthodontie etc.

Maar ik denk eigenlijk dat een consult met aantal rontgenfoto's of een OPG het meest typisch is, dwz 18 euro tot zo'n 80 euro. Dit is het minimum. Bij deze kosten kun je bedenkewn dat ze haast in elke tandartspolis zitten. Daarboven kan er vanalles komen, maar dat is van zoveel dingen afhandelijk dat er op eem foruim weinig over te zeggen valt.
ma, 07/18/2005 - 17:29 Permalink
GGerwin

Jee zeg wat is dat duur. Dus je bent al 100 euro kwijt voordat men ook maar iets gedaan heeft?

Als ik het goed begrijp kan ik het dus wel vergeten dat mijn verzekering die dingen gaat vergoeden als ik hem net afsluit. Ik ga in iedergeval niet voor een hele dure verzekering simpelweg omdat dat financieel niet haalbaar is. Maar als ik vervolgens een goedkopere neem die alsnog niets betaald dan wordt het alleen maar duurder.

Denk dat er niets anders opzit dan gewoon alleen ziekenfonds af te sluiten en geen tandartsverzekering. Ik zie dat een gemiddelde tandarts verzekering ook 11-15 euro per maand kost en dat is toch ook wel een lekker bedragje als de verzekering toch niets betaald voordat je zelf alles betaald hebt.

Ik had de hoop dat nu ik opnieuw ziekenfonds verzekerd moet worden ik tussen neus en lippen weer voor de tantarts verzekerd kon worden en als ik gewoon netjes bij deze (nieuwe verzekeraar) de premie betaal dat ik dan van alle kosten (de angst natuurlijk niet) af was.

Tantartsprobleem zal dus blijven bestaan zoals altijd, ziekenfonds en geen tantartsverzekering, en niet naar de tantarts door angst en bang voor de kosten.

Mocht nog iemand een tip hebben hoe dit aan te moeten pakken dan hoor ik dat graag.
ma, 07/18/2005 - 19:00 Permalink
dj

Nee, dat is te negatief denk ik, voor vergoedingen van normale consulten en rontgenfoto's vind over het algemeen geen selectie plaats.

Een tip: zorg dat je geen afspraken vergeet, 1,5 euro per minuut is een normaal tarief cvoor dat soort dingen.
ma, 07/18/2005 - 20:04 Permalink
GGerwin

In de huidige situatie. Angst voor de tandarts en onverzkeerd. Wat is dan het verstandigste om te doen. Een Ziekefonds + Tandartsverzkeering af te sluiten voor mocht ik over mijn hart verkrijgen een afspraak te maken (en daadwerkelijk heen te gaan) of niet? En zo ja wat is het handigste voor verzekerng af te sluiten basis, uitgebrued (225 euro per jaar vergoeidng, 500 euro per jaar vergoeidng of 775 per jaar vergoeding). Wat zijn een beetje bedragen waar je bij een tantarts an moet denken? Ik ben hier helemaal niet in thuis. Een vulling hoeveel kost dat? 15 euro? 20? En wat voor kosten heb je nog meer, hoe groot is de kans op een hele grote rekening? Wat zijn gemiddeld rekeningen die de ronde gaan? 100 euro? 500 euro? 1000 euro?
ma, 07/18/2005 - 20:43 Permalink
dj

En, zoals carabelli ook al zei: bij de simpelste tandarts-verzekeringen zijn er nauwlijks selecties. Het is dan meestal zo dat bv

- dingen als consulten en foto's geheel worden vergoed
- veel andere dingen zoals vullingen voor de helft
- tot aan een maximum van bv 500 euro

Dwz een simpele tandartsverzekering is haast altijd goed: je kunt in ieder geval naar de tandarts om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Luxere verzekeringen zijn als je al weet dat er dingen moeten gebeuren, minder zinvol vanwege de selectie.
ma, 07/18/2005 - 20:43 Permalink
waarom

@GGerwin,

Ik vind je gedachte een beetje naief, je kunt natuurlijk niet verwachten, dat als je huis in brand staat, je de verzekering kunt bellen om het voor een hoog bedrag te verzekeren.
Met een tandarts verzekering is het niet anders.

Wat we hier niet weten hoeveel "brand" er is in je gebit, dat weet je zelf niet exact, maar ik neem aan dat je wel een idee hebt. Een aantal jaren niet naar de tandarts gaan hoeft niet te betekenen dat het heel slecht is, maar dat is aan jou.

Zoals ik al eerder meldde een verzekering die niet zoveel (bijv. 250 euro per jaar vergoed) vraagt normaal gesproken geen zaken over hoe het met het gebit staat en of je bij de tandarts bent geweest. Zo'n verzekering kost pakweg 9 a 10 euro per maand.
Gebruik de je volle vergoeding, dan "verdien" je ongeveer 120 euro.

Die 250 euro is genoeg voor het eerste begin en volgend jaar kijk je opnieuw. Als je eenmaal in de verzekering zit kun je gemakkelijker bij een nieuw kalenderjaar naar een hogere verzekeringstrap gaan zonder moeilijke vragen.

Er zijn ook ziekenfondsen, die niet in geld maar in behandelingen vergoeden (bijv. Azivo).

Het beste is wel verzekeren, maar laag bedrag, geen toelatingseisen.
Naar de tandarts gaan en kijken wat die vind. Doorbreek het kip ei verhaal.

Oja alle officiele tarieven staan hier op de site (home en tarieven)

Suc6

P.S. Als je je nu verzekert, dan zijn er in 2006 sowieso nieuwe kansen, want het hele stelstel gaat op de schop.
ma, 07/18/2005 - 21:54 Permalink