Frauderende tandarts in Amsterdam

Author:
Holmes
Posted:
ma, 01/28/2008 - 21:14
Zorgverzekeraars CZ, Agis en Zilveren Kruis Achmea zijn voor enkele tonnen opgelicht door een Amsterdamse tandarts. Die stuurde rekeningen voor behandelingen van patiënten die nooit hadden plaatsgevonden. Zilveren Kruis Achmea en CZ melden maandag voor respectievelijk 150 duizend euro en een ton te zijn opgelicht door de tandarts, die is aangeklaagd bij de Fiod-ECD voor valsheid in geschrifte en oplichting.

Agis wil niet kwijt wil voor welk bedrag de tandarts de zorgverzekeraar heeft getild. "We kregen meerdere signalen van klanten dat de behandelingen op de declaraties onmogelijk kunnen hebben plaatsgevonden. Dat hebben we neergelegd bij de Nederlandse Zorgautoriteit", verklaart een woordvoerder van Agis. "Zijn rekeningen betalen we dus niet meer." Volgens een woordvoerder van Zilveren Kruis Achmea ligt de schade bij Agis waarschijnlijk hoger dan anderhalve ton. "Zij zijn een grotere verzekeraar."

CZ vroeg de patiënten of ze bij de tandarts waren geweest, maar die zouden 'massaal' hebben verklaard dat gedeclareerde behandelingen helemaal niet hadden plaatsgevonden of dat ze al heel lang bij deze tandarts weg waren. Sommigen klanten verklaarden volgens CZ nog nooit bij hem te zijn geweest. De eerste signalen van de fraude kreeg CZ van andere verzekeraars. De tandarts zou voor gemiddeld vijfduizend euro per patiënt hebben gedeclareerd. CZ heeft inmiddels tachtigduizend euro teruggevorderd.

De tandarts blijft volgens CZ spooknota´s indienen. "Toen wij hem onlangs belden zei hij deze spooknota´s te mogen indienen om zo voldoende omzet uit zijn praktijk te kunnen halen." CZ wil om privacyredenen niet kwijt wie de tandarts is en waar hij in Amsterdam is gevestigd.

De Nederlandse Zorgautoriteit is ingeschakeld om de tandarts het werken zo snel mogelijk onmogelijk te maken. De tandarts is bovendien op een landelijke lijst gezet die verzekeraars gebruiken om elkaar te waarschuwen voor 'sjoemelende' zorgverleners en consumenten.

Ik ben benieuwd of dit een uitzondering is of dat het om een topje van de ijsberg gaat.

Heeft iemand enig idee wie deze tandarts is en om welk het bedrag het gaat dat hij in totaal heeft gefraudeerd.
mirella1st

Komt wel vaker voor volgens mij.


ma 21 jan 2008, 05:30
Patiënten dupe tandartsfraude
door Sebastian Schramm
ZWIJNDRECHT - Incassobureaus zetten burgers onder grote druk om al betaalde of zelfs compleet verzonnen rekeningen nogmaals te voldoen.
Torenhoge vorderingen blijken ook gelijktijdig te zijn verkocht aan meerdere incassobedrijven die vervolgens afzonderlijk alle registers opentrekken om het door de opdrachtgever in het vooruitzicht gestelde bedrag te innen. Het gaat om tandartsrekeningen die door aanmaningen en incassokosten zijn opgelopen tot vele duizenden euro's.

Dat onthutsende beeld komt naar voren in het onderzoek naar de dubieuze praktijken van de vermoedelijk naar Doebai gevluchte Oostenrijkse tandarts Isabella M. De tandartspraktijk met ongeveer duizend patiënten in Zwijndrecht is sinds begin deze maand zonder aankondiging of opgaaf van redenen gesloten.


Oplichting


Incassobureaus, verzekeringsmaatschappijen en de leverancier van de medische apparatuur claimen in totaal nog bijna een half miljoen euro tegoed te hebben. De politie Zuid-Holland-Zuid is inmiddels een onderzoek gestart naar grootschalige oplichting die door M. zou zijn gepleegd.

M. heeft gebruikgemaakt van minimaal drie incassobureaus die na eerst grote bedragen aan de tandarts te hebben betaald achter dezelfde, en veelal door de verzekering voldane vorderingen, aanzaten. Andere klanten zeggen de rekening op verzoek van de tandarts al met korting contant te hebben betaald. Ook kregen patiënten nota's van vele honderden euro's voor behandelingen die nooit zijn uitgevoerd.

Het grootste medisch incassobureau in ons land, Fa-Med, lig al bijna twee jaar in de clinch met tandarts M. over een bedrag van ruim één ton. "Bij het horen van haar naam gaan bij ons alle alarmbellen rinkelen", verzekert een woordvoerder van Fa-Med. Des te opmerkelijker is het dat patiënten van M. nu nog steeds door Kesteren Medical Factoring worden gemaand om opnieuw grotendeels onterechte rekeningen, te voldoen. Dit incassobureau, dat lid is van de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) blijkt namelijk vorig jaar door Fa-Med te zijn overgenomen. Voorzitter Jet Creemers van de NVI reageerde gisteren verbaasd op de gebeurtenissen. "Een soortgelijke situatie hebben wij in elk geval nog nooit eerder meegemaakt." Creemers benadrukt dat de problemen niet door incassobureaus, maar door de tandarts zijn veroorzaakt. "Door meerdere bonnen voor één behandeling te maken is er sprake van fraude."
ma, 01/28/2008 - 22:41 Permalink
Holmes

Wat zou je willen met die naam??
Als ik de reacties op die link bekijk... :smt009
Er bestaan nog heel veel domme mensen in Nederland.

Ik ben gewoon nieuwsgierig van aard.
Het is dan ook iet voor niets een artikel in de Telegraaf, vandaar deze reacties.

Toch ben ik wel benieuwd wat de goede tandartsen zelf willen/ kunnen ondernemen tegen dergelijke praktijken van "collega's". Ik kan me de reacties van veel mensen wel voorstellen. Ik vind het zelf ook vrij schokkend dat een tandarts voor een dergelijk bedrag aan het oplichten is. Volgens mij wordt er in een goed functionerende tandartspraktijk voldoende verdiend om zich hier niet mee in te laten.

Het probleem is natuurlijk wel dat dit natuurlijk allemaal door de verzekerden moet worden opgehoest. Mijnheer zal het geld al wel op hebben of op een buitenlandse rekening hebben. En als hij dat al niet had zal hij dat nu wel aan het doen zijn.
di, 01/29/2008 - 15:05 Permalink
vV

wat kunnen andere tandartsen hieraan doen?? ik denk dat zelfs zijn collegae in de directe buurt niet weten wat hier speelde. wwij hebben toch geen inzage in elkaars administratie?? het blijkt te kunnen, en enige tijd te kunnen voordat een zorgverzekeraar wakker wordt. Is in essentie ook hun taak om dit soort zaken te constateren, niet van de beroepsgroep. maar wij zijn hier niet blij mee, dit soort graaiers geven de rest van de groep snel de naam ook graaier te zijn. Helaas zijn er meer, lees ""meningsverschillen"" er maar op na...
di, 01/29/2008 - 16:31 Permalink
Spiegeltje

Als de rekeningen gewoon naar de patienten worden gestuurd in plaats van naar de verzekering kunnen deze zien of de kosten een beetje in verhouding zijn met de behandeling en zo nodig aan de bel trekken.

Dit soort grootschalige fraude komt natuurlijk wel heel weinig voor (het is niet voor niets nieuws!).
di, 01/29/2008 - 20:15 Permalink
Holmes

wat kunnen andere tandartsen hieraan doen??

Ik ga er van uit dat deze tandarts lid is van 1 van de beroepsgroepen, NMT of ANT. Mag deze tandarts daar lid van blijven of wordt hij geroyeerd als lid. Verder denk ik dat het goed is als deze beroepsgroepen met een statement naar buiten komen waarin afstand wordt genomen van deze tandarts en zijn praktijken. Daarnaast ben ik van mening dat de naam van deze tandarts bekend mag worden gemaakt.
di, 01/29/2008 - 22:44 Permalink
mecánico para …

Als de rekeningen gewoon naar de patienten worden gestuurd in plaats van naar de verzekering kunnen deze zien of de kosten een beetje in verhouding zijn met de behandeling en zo nodig aan de bel trekken.


1) Je krijgt elk kwartaal een overzicht van de ingediende rekeningen
2) Jij hebt geen inzicht in wat redelijke kosten zijn, zoals je al liet blijken uit die 567 euro voor anderhalf uur. je hebt geen idee namelijk waar het om gaat alleen omdat je je eigen maat als benchmark gebruikt.
3) Verzekeraars willen graag direct de nota krijgen, dat scheelt kosten en jou dus premie
4) Zou je onderbuik gevoelens en objectiviteit kunnen scheiden?
5) Zouden de verzekeringen met al hun digitale koppelingen dit niet eerdre hebben kunnen zien denk je?

Wat heeft dit soort nutteloos nieuws toch te zoeken op een informatie site over tandheelkunde. de gedupeerde meldt zich hier niet, alleen wat sensatiezoekende types met een mening waar ik niets om geef. Ik heb weer wat mensen toegevoegd aan de non-reply list bij deze. Alleen moderatoren blijf ik nog wat doorknuffelen. hebben ze nodig.
:smt006
di, 01/29/2008 - 23:05 Permalink
Holmes


Wat heeft dit soort nutteloos nieuws toch te zoeken op een informatie site over tandheelkunde. de gedupeerde meldt zich hier niet, alleen wat sensatiezoekende types met een mening waar ik niets om geef. Ik heb weer wat mensen toegevoegd aan de non-reply list bij deze. Alleen moderatoren blijf ik nog wat doorknuffelen. hebben ze nodig.
:smt006

Blijkbaar sta ik nu op je negeerlijst. Prima. Ik ben alleen wel benieuwd waarom je van mening bent dat dit nutteloos nieuws is. Dit gedeelte gaat over de de Nederlandse tandartsen, en volgens mij hebben we het wel over een tandarts in Nederland. Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat een individuele tandarts door dit soort praktijken toch een hele beroepsgroep in het diskrediet brengt. Want hoe je ook went of keert, gezien ook alle andere reacties die ik overal lees heeft "de man in de straat" het idee dat dit slechts een topje van de ijsberg is. Daarom zou de beroepsgroep er denk ik goed aan doen om fel afstand te nemen van deze tandarts.
wo, 01/30/2008 - 12:51 Permalink
vV

dat een individuele tandarts door dit soort praktijken toch een hele beroepsgroep in het diskrediet brengt.


tja precies...1 tandarts op de hele beroepsgroep. en altijd zitten er rotte apples, altijd al zo geweest. Het is pas echt nieuws wanneer de hele beroepsgroep zo handelt behalve 1....

Het is gewoon een oplichter, niets meer en niets minder, en ja natuurlijk heeft iedereen er een mening over, en komen de verhalen over deachternicht van tante Jo, die men nog nooit zelf gesproken heeft...

Ga maar eens na, vertel een verhaal, laat het doorvertellen over zeg maar 5 schijven. Hoeveel denk je dat er nog over is van de oorspronkelijke strekking??
wo, 01/30/2008 - 13:10 Permalink
mecánico para …

Ik heb een hekel aan mensen die hier een beetje sensatie lopen te zoeken en ondertussen wel verwachten dat er iemand met verstand van zaken antwoord geeft. Geklets over fraude van een individueel beroepsgenootje, doorspekt met texten als "gepeperde rekening hier, en hoge tarieven daar" door geinteresseerden hier maken vaak een einde aan mijn intentie aansluitend zinnige opmerkingen tegen/over iemand te maken.
wo, 01/30/2008 - 13:12 Permalink
Holmes

AMSTERDAM - Opsporingsdienst FIOD-ECD heeft maandag een tandarts uit Amsterdam aangehouden die meerdere zorgverzekeraars voor in totaal meer dan 1 miljoen euro zou hebben opgelicht.

De man zou gedurende ruim drie jaar behandelingen bij kinderen hebben gedeclareerd die hij helemaal niet had uitgevoerd.

Dat maakte het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag bekend. FIOD-ECD doet onder leiding van justitie onderzoek naar het declaratiegedrag van de tandarts.

Melding
De zaak kwam aan het rollen na een melding van Zorg en Zekerheid. Naar aanleiding hiervan hebben inmiddels nog zeven andere zorgverzekeraars zich gemeld.
Zal waarschijnlijk om dezelfde tandarts gaan. Wat een enorm bedrag.
ma, 04/21/2008 - 21:53 Permalink
Holmes

Cel in voor oplichten verzekeraars
Door CANIS ZIJLMANS

AMSTERDAM/ROTTERDAM - De Amsterdamse tandarts Bernard W. kreeg gisteren van de Rotterdamse rechtbank drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor oplichting van zorgverzekeraars.

Drie jaar diende de medicus (55) rekeningen in van patiënten voor ingrepen die niet waren verricht. Ook bracht hij hogere bedragen in rekening dan waren toegestaan. Volgens de tandarts ging het geld - ruim een miljoen euro - op aan auto’s en reizen. De malversaties kwamen aan het licht na een algemeen tevredenheidonderzoek van een zorgverzekeraar onder klanten.

Volgens de rechter heeft de tandarts mogelijk ‘onnodige verhoging van zorgpremies veroorzaakt’. Hij moet acht zorgverzekeraars een schadevergoeding betalen.


Niet misselijk lijkt me.
vr, 11/14/2008 - 14:04 Permalink
Spiegeltje

Je zou toch denken dat bij de zorgverzekeraars eerder een lampje moeten zijn gaan branden. Ze hebben wel een zwarte lijst met frauderende tandartsen, maar kennelijk moet je heel wat uitvreten voordat je daarop komt te staan.

Als een burger één keer fraudeert loopt ie al gevaar om op de zwarte lijst te komen en verzekeraars letten daar best goed op., met soms grote consequenties. Niet dat ik vind dat frauderen niet streng moet worden aangepakt overigens.
vr, 11/14/2008 - 15:30 Permalink