Even een klein vraagje over te laat komen op een afspraak

Author:
RT
Posted:
vr, 05/14/2004 - 16:59
Hoi allemaal,
Ik had vanochtend een afspraak om 2 kleine gaatjes te laten behandelen (om 9 uur sochtends) maar ik ben door het openbaar vervoer 20 minuten te laat verschenen (waarschijnlijk een bekend fenomeen maar ik baal er eenorm van).
Maar goed, toen ik aankwam was er niemand in de wachtkamer maar`k hoorde wel vanalles gebeuren in de behandelkamer (volgens mij stond er iets aan, het was geen boorgeluid ofzo). Dus ik denk: Misschien is hij nog bezig met een patient.
Maar goed, toen kwam er vlak na mij nog iemand binnen, waarschijnlijk degene voor de afspraak na mij. (gezien het feit dat deze meneer 22 minuten na mijn geplande afspraak tijd binnen kwam).

Nu moet ik eerst even iets zeggen zodat men dit niet verkeerd gaat lezen:

Mijn tandarts en zijn assistente zijn onwijs goed en aardig.
Ik heb ook veel met ze te maken gehad nadat wij weg moesten bij een tandarts die met z`n praktijk moest stoppen omdat hij (volgens mijn moeder bleek dat door de drank te komen) te laks om ging met zijn patienten (je had namelijk nooit wat bij hem. Op zich wel goed natuurlijk. Als je ook echt niets hebt).

Maar ons hele gezin is door onze nieuwe tandarts onwijs goed (en professioneel, op het eerste lekengezicht) behandeld. (zelfs de muziek en de poster op het plaffon zijn altijd toppie)

Dus de reden dat ik dit bericht schrijf is niet om een negatief beeld te schetsen van een tandarts (nm: "afzetters" enz.).
Maar omdat het toch heel vervelend is dat mijn afspraak verplaatst moest worden naar juli (ik ga als 21 jarige student toch niet op vakantie), en vooral vervelend is omdat ik dit aan mijn moeder moet uitleggen, zou ik graag willen weten hoeveel het ongeveer gaat kosten als je dus 22 minuten te laat verschjnt voor 2 gaatjes.

Ik heb al in andere posts en op andere gegeven sites gekeken maar het zegt mij niet zoveel.

Ik weet de 0-100% regel en had al gelezen dat andere tandarten op deze site 30 euro voor een half uur rekenen (want: 22 minuten is bijna 2 x een kwartier).
Ik had echter ook gelezen dat er voor gaatjes geen extra materialen gebruikt hoeven te worden.
En ik vindt dat te laat komen minder erg is dan een afspraak vergeten af te zeggen als ej niet op komt dagen.

Graag zou ik jullie mening, als tandarten, willen horen zodat ik mijzelf kan voorbereiden op het gesprek met mijn moeder wat betreft de kosten die redelijkerwijs dan normaal in rekening gebracht worden (particulier verzekerd dus alles moeten wij zelf betalen maar als het zeg maar rond de 20 of 30 euro ligt dan wil ik dat zelf wel doen omdat het ook mijn eigen schuld is. Ik heb echter geen werk en maar 50 euro per maand studiefinanciering dus nu hoop ik dat het niet té duur wordt.).

Sorrie voor mijn lange post maar ik schrijf altijd lange berichten. :s
Alvast bedankt!

Grt,

Remco Tensen
ps: Handig forum trouwens! Het tandartsgebeuren leeft kennelijk veel onder de mensen.
Ricky

Beste Remco,

In principe maakt het niet uit of je een afspraak bent vergeten, of dat je zoveel te laat bent gekomen dat een nieuwe afspraak nodig was. In beide gevallen is de voor jou gereserveerde tijd verloren gegaan. Of hij deze tijd in rekening brengt en, zo ja, hoeveel kosten hij dan in rekening brengt, ligt aan hem. Deze kosten kunnen naruurlijk niet hoger zijn dan de behandelingskosten en in veel gevallen zijn ze zelfs een stuk lager, omdat, zoals je zelf al aangaf, er bijv. geen materiaalkosten zijn. Toch is 1 Euro per minuut een heel redelijk bedrag. 60 Euro per uur lijkt misschien veel, maar hiervan moeten allerlei extra kosten nog af: personeelskosten, algemene praktijkkosten, aflossing van schulden bij de bank, belastingen, etc., etc. Deze kosten zullen uiteindelijk van die 60 Euro niet veel over laten! :( Sterker nog: er moet geld bij!! Dus hoe vervelend ook: je tandarts moet ook leven! :cry:
Maar heb je al met je tandarts gesproken over de hoogte van de rekening?

Groeten, Rick
vr, 05/14/2004 - 18:58 Permalink
RT

Nee, omdat er zoals ik al zei nog iemand aan het wachten was op zijn behandeling ben ik maar gelijk de trein terug gaan halen.
Ik denk zowieso dat het weinig zin heeft om erover te praten omdat het de tandarts alleen maar meer tijd kost en furstratie op kan leveren terwijl het niet nodig is.
Het is maar 22 minuten.
Als dan de 22 minuten gezien worden als een normale behandeling zonder verlies van materiaal, ongeacht of de tandarts tussendoor nog iets kon doen (wat ik trouwens een onzinargument vindt dat je veel op dit forum tegen komt: Je kunt namelijk niet zien wat de tandarts doet of heeft gedaan. Misschien zat hij zelfs al klaar en was het verloren tijd.) dan kan ik het zelf wel opbrengen.
Helaas worden die 22 minuten waarschijnlijk wel als half uur gezien, gezien de mening van andere tandartsen die de kosten per kwartier berekenen ongeacht of ze in dat half uur og iemand anders konden behandelen.
Mijn oudere broer vindt dat de tandarts, als hij een half uur wou doorberekenen, beter had kunnen boren.
Ik betaal namelijk zowieso voor het half uur, plus een kwartier extra.
Dus had het geen zin om NOG een half uur behandeld te worden (aldus hem).
Ik vindt dit echter niet helemaal logisch gezien het feit dat in dat extra kwartier de volgende patient behandeld kon worden.

Maar goed, mijn ouders gingen vandaag naar het jazzfestival dus ik heb het er nog niet over gehad (mijn moeder is docent en mijn vader chauffeur dus na het eten en omkleden gingen ze gelijk weg).
Dat heb ik bewaard voor later zodat ik hun avond niet verpest.

Toch vindt ik het twijfelachtig hoe de kosten berekend worden.
Als student management en detailhandel ette het mij toch aan het denken.
De personeelskosten worden wel gemaakt, maar veel meer dan het loon van normale medicy zal er niet gegeven worden, en dat is dan ineteens een uurloon.
Belasting over dit loon is al inbegrepen, belasting over de rest zal ook niet hoog zijn over 22 minuten. De rest is namelijk de belasting op de lening en praktijk, vaste en voorziene kosten als men daar rekening mee gehouden heeft.
Materiaal wordt niet gebruikt en de administratie neemt niet veel tijd in beslag.
Dus de extra kosten kan ik alleen zien in de boetedoening die men patienten laat doen die te laat of niet op komen dagen.
Heel terecht natuurlijk want het moet natuurlijk niet zo zijn dat een tandarts mensen moet gaan behandelen wanner de patienten er zin in hebben.
Maar ik mag toch aannemen dat de rekening niet zal afwijken van een bedrag tussen de 20 en de 30 euro, bruto.
1 Euro per minuut is 22 euro voor 22 minuten. (hoewel ik natuurljk eerder aankwam maar dat is moeilijk te bewijzen en de bespreking die de tandarts met zijn assistente heeft over het wel of niet behandelen kost ook tijd, en dus geld)
Ik zal de tandarts er op aanspreken als dit bedrag hoger (dan de maximum) uitvalt en eventueel om een gespecifiseerde rekening vragen.

Bedankt voor uw reactie.
za, 05/15/2004 - 01:57 Permalink
de digitale tandarts

De kostprijs van zo'n gemiste behandeling kan hoger uitvallen dan je denkt.

Een assistent kan al 25 euro per uur bruto kosten (eventueel plus loon, balie etc.) De huur of hypotheek van het bedrijfspand is in veel gevallen minstens 15 euro per bedrijfsuur. Daarkomt bovenop afschrijving/ afbetalen van leningen van de apparatuur elke maand, wat zeker ook ongeveer 10 euro per uur kan kosten. Totaal maakt dit 50 euro per uur zonder dat de tandarts nog iets verdient heeft.
Als we van het brutoloon van 80 euro per uur uitgaan, spreken we dus over gedorven inkomsten van ongeveer 130 euro per uur.

Over het algemeen zal de tandarts uit coulance een lager bedrag aan de patient in berekening brengen, maar ik denk dat dit bedrag misschien hoger kan uitvallen dan het bedrag in jouw post.
za, 05/15/2004 - 02:35 Permalink
minique


Is dat ook omgekeerd, dan bij vrouwen?



Goh, laat ik nou altijd gedacht hebben dat ik opgewonden was van de angst, nu lees ik ineens dat het ook van iets anders kan komen!?!? :smt043 Whaaahahahah!!!!
za, 05/15/2004 - 22:25 Permalink
Roxanne

oooh ik heb dit (gelukkig) nog nooit meegemaakt, maar ja er gebeuren nog wel meer vreemde dingen in de praktijk..

:roll:
zo, 05/16/2004 - 19:46 Permalink
adria

Dan het volgende. Met veel moeite maak je een afspraak om 16.00 want je kan niet zomaar vrij krijgen van je werk op alle uren. Om 17.30 de dag ervoor krijg je het verzoek de afpraak naar 15.10 te verzetten anders kan de behandeling niet doorgaan omdat de tandarts weg moet en de noodzakelijke behandeling minstens een week worden gaat verschoven. Je zegt overdonderd ok, zegt een belangrijke vergadering op je werk af en zit keurig om 15.00 (rekening houdend met files etc) in de wachtkamer. Dan blijkt dat de tandarts je pas om 15.40 binnenroept. Geen excuses of zelfs maar een uitleg. Zijn mijn werkminuten minder waard dan die van de tandarts? Waar kan ik declareren? En dit is helaas niet de eerste keer dat dit me is overkomen.
vr, 01/05/2007 - 13:25 Permalink
Lieneke

Dan het volgende. Met veel moeite maak je een afspraak om 16.00 want je kan niet zomaar vrij krijgen van je werk op alle uren. Om 17.30 de dag ervoor krijg je het verzoek de afpraak naar 15.10 te verzetten anders kan de behandeling niet doorgaan omdat de tandarts weg moet en de noodzakelijke behandeling minstens een week worden gaat verschoven. Je zegt overdonderd ok, zegt een belangrijke vergadering op je werk af en zit keurig om 15.00 (rekening houdend met files etc) in de wachtkamer. Dan blijkt dat de tandarts je pas om 15.40 binnenroept. Geen excuses of zelfs maar een uitleg. Zijn mijn werkminuten minder waard dan die van de tandarts? Waar kan ik declareren? En dit is helaas niet de eerste keer dat dit me is overkomen.


Misschien een tandarts die iemand die te laat kwam voor gaatjes toch maar heeft behandeld. Die patient bleek ook nog eens pijn te hebben linksboven en heeft daar niet extra voor gebeld (want hij moest toch komen...dus tja..dan kan de tandarts daar ook best even naar kijken)...
I rest my case..
vr, 01/05/2007 - 15:46 Permalink
vV

blijkbaar wel ja...claimcultuur...

99% van de tuchtraadzaken gaat uiteindelijk in de kern toch ook om geld, en niet om het principe.....

Zodra het om geld gaat draaien de meeste mensen hun hand niet om voor een leugentje..terwijl er zoveel te bereiken is door eerlijk te zijn en even sorry te zeggen (geldt voor beide zijden natuurlijk!

En zoals al eerder hier (ik meen meermaals) gesteld: tandartsen zijn ook maar mensen, die hebben ook wel eens iets waardoor zij echt onverwacht weg moeten..(echtgenote ernstig ten val gekomen, problemen met een kind of huisdier etc.., misschien zelf ziek??
vr, 01/05/2007 - 19:05 Permalink
sweetgirl

yep dat is zeker zo, tandartsen zijn ook mensen maar al met al heb ik al bij verschillende tandartsen gelopen en echt waar heb nog nooit een tandarts gehad die op tijd was....altijd wachten....is erg leuk als je beetje bang bent voor de tandarts :lol:

Maar serieus, ik wacht liever bij een tandarts en dat ik merk dat hij het serieus doet en dus de tijd neemt voor zijn patienten :smt001
Je houdt er gewoon rekening mee dat het langer gaat duren.
zo, 01/07/2007 - 10:30 Permalink