Ervaringen met in het buitenland opgeleide tandarts?

Author:
Huib
Posted:
vr, 11/09/2007 - 21:29
Met wat ik enige tijd geleden heb meegemaakt viel me het verschil op tussen in Nederland opgeleide tandartsen en in het buitenland opgeleide.

Ik heb de laatste jaren een in het buitenland opgeleide TA, tot volle tevredenheid, maar ik moet wel wat reizen om bij hem langs te gaan. Dus toen bij mij in de buurt een nieuwe tandarts praktijk werd geopend wilde ik graag overstappen. De eerste keer bij de nieuwe TA, jong veulen met nieuwe praktijk, kreeg ik te horen dat ik 3 gaatjes had en dat mijn verstandskiezen er uit moesten. Ik geloofde dit niet met mijn gebit, heb gemiddeld 1 keer in de 6/7 jaar iets, en ben voor een second opinion weer naar mijn oude tandarts gegaan. Niets aan de hand volgens hem en begon zelfs te vloeken dat iemand zo'n diagnose had durven stellen. Heb me gewoon weer bij mijn oude TA in de praktijk laten inschrijven. Ik begrijp dat beoordelen van een situatie altijd wat subjectief is, maar dit verschil tussen 2 TA's is echt veel te groot.

Wat me aan verschil opvalt is het volgende: mijn huidige TA lijkt veel terughoudender met behandelingen en doet dit echt alleen op basis van rontgenfoto's. En hij gebruikt de haak heel voorzichtig, waar nederlandse tandartsen nogal de neiging hebben om er mee te prikken. Huidige TA heeft me uitgelegd dat veel prikken juist problemen kan veroorzaken.

Iemand anders goede ervaringen met buitenlands opgeleiden TA's?
Spiegeltje

Iemand anders goede ervaringen met buitenlands opgeleiden TA's?
Ik ben blij voor u dat u goede ervaringen hebt met uw in het buitenland opgeleide tandarts. Maar op geen enkele manier blijkt uit de feiten dat de diagnose van de nieuwe tandarts ("het veulen") onjuist is geweest. Ik ben het met u eens dat de diagnoses fors verschillen maar hoe weet u nu wie er gelijk had? U zult eerst nog eens een derde tandarts moeten raadplegen. Als ie de diagnose van één van de twee ronduit kan bevestigen krijgt u alweer wat meer zekerheid. U had beter niet naar uw oude tandarts terug kunnen gaan voor een second opinion, die heeft er belang bij om er niet mee eens te zijn.

Volgens mij staan uw ervaringen los van het feit dat de één van de tandartsen in het buitenland is opgeleid. Ook in Nederland opgeleide tandartsen komen tot uiteenlopende diagnoses. In principe hoort dit niet maar als patient is het ook van belang te horen welk verhaal de tandarts hierbij heeft.
vr, 11/09/2007 - 23:39 Permalink
vV

voor een second opinion weer naar mijn oude tandarts


een second opinion bij een tandarts die u kent en waar u jaren onder behandeling bent geweest is geen objectieve mening, en zeker de term second opinion niet waard...

Wat u hem vraagt is niet alleen de diagnose van de nieuwe tandarts te beoordelen, maar ook die van hemzelf.. En uiteraard blijft ie dan dus bij zijn eigen mening.

Dus wilt u het echt weten laat u iemand de zaak beoordelen buiten het werkgebied van beiden.

Had de nieuwe tandarts de beschikking over het dossier van de oude??
za, 11/10/2007 - 10:32 Permalink
hello jozefien

ja, ben het eens, je zou op zijn minst nu een 3e opinie moeten vragen, dat is het wel waard want dan weet je waar je voortaan naar toe moet.. op de foto's kun je meekijken of er gaatjes zitten en over verstandkiezen zijn de tandartsen het volgens mij nog steeds niet eens :smt017 . Bij mijn dochter laatst: 1 tandarts: laten zitten, 2e tandarts: laten zitten,op dit forum 3 tandartsen :laten trekken, nieuwe tandarts 2 verstandkiezen eruit en 2 laten zitten. Tja... :smt006
za, 11/10/2007 - 10:52 Permalink
vV

mbt verstandskiezen: hangt altijd af van ligging tov kies ervoor, zenuwbaan en nog een lijst punten die meewegen. Is een een behoorlijke kans dat er problemen gaan optreden is het mijn voorkeur ze eruit te (laten) halen, voordat die (soms onherstelbare..) problemen er wel zijn. Want uiteindelijk is meestal de rest van het gebit, en met name de kies ervoor, de dupe van te laat ingrijpen. En uit ervaring blijken ontstekingen juist tijdens weekeneden en vakanties (van aptient og eigen tandarts) op te treden...En de kaakchirurg heeft ook niet altijd dezelfde weel laat staan vandaag of morgen de tijd, en in het weekend al helemeaal niet..

Maar dat is even off-topic, sorry, nu weer on topic:

het feit dat 1 van de tandartsen in het buitenland (welk buitenland overigens??? )is opgeleid heeft hier overigens niets mee te maken, deze verschillen in indicatiestelling kom je ook tussen 2 nederlandse tandartsen tegen, zelfs 2 die op dezelfde universiteit zijn opgeleid..
za, 11/10/2007 - 11:55 Permalink
Huib

Bedankt voor de reacties.

Ben het er mee eens dat het procedureel verstandiger was geweest om nog naar een derde tandarts te gaan. Maar uiteindelijk gaat het niet alleen om objectiviteit maar ook om een vertrouwensband tussen arts en patient.

Wat ik niet vermeld had: bij het bezoek aan de " nieuwe" TA, degene die dus 3 gaatjes constateerde, had ik een patient dossier inclusief recente rontgenfoto's van de "oude" TA bij me. En dat is dus wat ik heel raar vind: zelfde informatie, zelfde rontgenfoto's en toch heel andere diagnose.

Het is mijn "oude", nu weer huidige TA, die in het buitenland is opgeleid. Ik denk in Engeland of Frankrijk. Mijn leken conclusie was dat er grote verschillen kunnen zitten in beoordeling van situaties en ongetwijfeld zal opleiding hier mee te maken hebben.
za, 11/10/2007 - 20:42 Permalink
boertie

Omdat ik uitgekeken was op de hoge prijzen en slechte service van Nederlandse tandartsen, ben ik gaan kijken naar tandartsbehandeling in het buitenland. Ik ben uiteindelijk via *reclame verwijderd*in Istanbul geweest voor mijn tandartsbehandeling. Hele moderne, professionele kliniek, zeer kundige tandartsen en een compleet nieuw gebit met garantie. Kortom heel tevreden. Voor meer informatie *verwijderd wegens reclame*
gr. Boertie
wo, 10/06/2010 - 11:07 Permalink
vV

alleen kom ik dus diverse tarieven tegen die helemaal niet lager liggen dan hier, integendeel soms zelfs fors duurder!

composietfacing bv, en thuisbleken, 490,- tegen een 300,- wat het in nL (in ieder geval bij mij..) zou kosten.
Het hangt er dus maar net vanaf wat er gebeuren moet.

Ook zie ik op de site voorbeelden van zaken die in Nl zonder problemen via de regeling Bijzondere tandheelkunde voor behandeling in aanmerking zouden komen. gemiste kans van de tandarts (in ieder geval in NL) , gemiste kans voor de patient want nu toch dus duurder uit, ook al is het werk goedkoper dan hier (relatief bezien wellicht niet maar dat is nu nog niet te zeggen) en eigenlijk ook misschien een stukje verkeerde voorlichting door de bemiddelaar, maar ja...die gaat natuurlijk niet zijn eigen inkomstenbron op de tweede plaats zetten. maar helemaal eerlijk? nee...dat niet.
wo, 10/06/2010 - 12:22 Permalink
mecánico para …

Omdat ik uitgekeken was op de hoge prijzen


nee, dan neem je het vliegtuig naar Istanbul.


hoge prijzen: ronduit flauwekul. een doorsnee stucadoor rekent voorrijkosten en is per uur net zo duur..........en daar mogen de basrten wel na 3 jaar in de muur zitten, want........natuurlijke materialen he. temperatuur verschillen........tja.......kan gebeuren.

doei boertie, en ik hoop voor je dat je voor een gevallletje garantie ook die kant op gaat
wo, 10/06/2010 - 12:30 Permalink
Chris888

Dat bedoel ik, een vergelijking met andere beroepen slaat hier idd nergens op.

In NL kost het gewoon wat het kost, redelijk transparant allemaal. Ik snap dat het vervelend is als in een bericht gesuggereerd wordt dat tandheelkunde in NL duurder is wanneer dat niet altijd geldt, maar ik zou me geloof ik meer ergeren aan de generaliserende opmerking dat NL-tandartsen slechte service leveren. Dat klinkt mij toch wel aardig onzinnig in de oren.
wo, 10/06/2010 - 16:13 Permalink
vV

het hele bericht was onzinnig, was gewoon een ordinaire reclamespot.
Nog met een onjuiste inhoud ook...Valt volgens mij onder bewust valse voorlichting, is meen ik wetgeving voor, dus juridisch gezien ook nog eens zeer dubieus... Vergelijkende reclame, waar dit onder valt, is aan regels onderhevig dat op zijn minst de gegeven info moet kloppen. Als ik dan met 2 simpele muisklikken al onjuistheden tegenkom op de site die genoemd werd...
wo, 10/06/2010 - 16:18 Permalink
mecánico para …

Dat bedoel ik, een vergelijking met andere beroepen slaat hier idd nergens op.

In NL kost het gewoon wat het kost, redelijk transparant allemaal. Ik snap dat het vervelend is als in een bericht gesuggereerd wordt dat tandheelkunde in NL duurder is wanneer dat niet altijd geldt, maar ik zou me geloof ik meer ergeren aan de generaliserende opmerking dat NL-tandartsen slechte service leveren. Dat klinkt mij toch wel aardig onzinnig in de oren.


Ik bepaal zelf met wat en wie ik wil vergelijken. Het verhaal van de geleverde service daarentegen........ik ken de patient en zijn/haar ervaringen niet. Daarom leek me dat nu net iets waar je NIETS over moet zeggen. Gelet op de manier waarop sommige mensen hier op het forum zeggen te worod te zijn gestaan........kan ik me ook wel iets voorstellen bij iemand die niet blij is met de geleverde dienstverlening. service, ach, je zal er niet slechter van worden netjes je werk te doen, echter sommigen willen ook wel erg veel.
Overigens is het inkomen van de gemiddelde turkse tandarts die zeg maar dezelfde tarieven rekent als zijn nederlandse evenknie, omgerekent 4x zo hoog! Die gasten hebben veel lagere kosten en regels zijn rekbaar bij het leven. Dus als je hier 100 euro vangt komt dat overeen met 400 daar! Die truc van iuets minder vragen en dan net meer doen........poolse tandartsen doen het, hongaarse tandartsen doen het , roemeense tandartsen doen het........en ze vreten er enorm goed van. Tja, gek he, als je assistent een nog geen 5 euro verdient tegen de 25 die ze hier kosten (met alle premies erbij) .

Been there, seen that, en het enige wat ik kan zeggen: als je dat ritje wil maken, DOEN!!! Maar kom hier niet adverteren, want dan krijg je als adverteerder een rekening. keihard wezen.
wo, 10/06/2010 - 19:58 Permalink
dentalteddy bear

En vergeet niet..een vlieguig kost geld een hotel kost geld .. en tijdens een week tandartsbehandeling op intensief nivau zal er van plezier aan dat verblijf niet veel in huis komen...

hopelijk hebben ze intussen geleerd knobbels te modeleren en niet een kruis over hun vlakke kronen te trekken. dium ook dat het geen hoogkoperkronen zijn enzovoort...
do, 10/07/2010 - 09:55 Permalink
dentalteddy bear

Trouwens als je goedkoop en iets veiliger behandeld wil worden, blijf dan binnen de EEG. Ik kan je zo enkele adressen van Griekse confraters sturen die puik werk leveren met EEg gecertiiceerd materiaal en dan schijnbaar goedkoper zijn. Een zirconiumkroon krijgen ze va hun technicus al vanaf 65 euro geleverd tegen 250 euro hier. alleen als je een globaal kostenplaatje maakt dan ben je duurder af.

Naar deze landen vliegen is vaak heel goedkoop. Meestal is de retourvlucht echter veel en veel duurder. Heb één collega daar eens een paar kronen voor me laten maken. Dit meer uit vertouwen dan omwille van lagere kosten. Met in rekening brengen van 14 dagen hotelkosten en vliegreis kwamen de kronen op iets minder dan 1000 euro per stuk. Tenzij je natuurlijk een onbetrouwbaar hotel neemt en naast de dagelijkse anesthesie waarmede je rond loopt ook nog de dagelijkse diaree moet meetellen.

Ik kan er van mee spreken ik kom regelmatig in de Turkije en het midden oosten regio. Hoe goedkoper de tandheelkunde hoe duurder de hotels. banale besmettingen hebben daar voor ons zeer onplezierige gevolgen .. betaal niet voor niets kapitalen aan flesjes cola daar...
do, 10/07/2010 - 22:40 Permalink
dentalteddy bear

Beste collega er is wel één probleem in verwegistan. Niemand staat daar bij stil. Deze landen hebben een vreemde doch mischien betere sociale zekerheid. wil je als tandarts kunnen werken moet je een halve dag per dag gratis werken voor de zogenaamd minderbedeelden die je andere spreekuren niet kunnen betalen. In sommige van die landen bepaalt de staat welke die uren zijn en vaak zijn dit de uren die het beste passen bij je betalende patienten.

Verwegistan is dan alles beneden Turkije
za, 10/09/2010 - 21:40 Permalink
Hassan786

Hallo Allemaal,

Ik heb een dringende vraag aan jullie. Ik ben 24 jaar en heb net de 4 jarig HBO opleiding Mondzorgkunde afgerond. Ik wil heel graag werken in het buitenland? Weet iemand een bemiddelingsbureau die helpt met het zoeken naar een baan in het buitenland voor mondhygienisten? Heb zelf 3 mnd stage gelopen in New York en dat was pas echt TOP!!!
Ik hoop dat iemand mij hierbij kan helpen
ma, 11/15/2010 - 16:36 Permalink