erkende tandarts ?

Author:
dora15
Posted:
do, 12/10/2009 - 11:45
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier en zit met een vraag- hoe kan je erachter komen dat je tandarts erkend is / ik vraag dit omdat ik bij een praktijk zit met alleen maar poolse tandartsen en orthodonisten. De nederlandse taal spreken ze ook nog niet goed en de assistentes moeten je uitleg geven. Dit vind ik wel een minpunt.
Voor de tweede keer in 1 jaar is nu mijn onderste verstandskies gevuld met een witte vulling, naast deze kies heb ik geen kies meer zitten , daarom probeert hij hem te behouden , zo goed als ik begrijp. Maar na het vullen de laatste keer kreeg ik direct erge pijn, zo erg dat ik naproxen heb geslikt en erg misselijk was.
Het is een kloppende pijn , heb contact met ze opgenomen en ze zeggen in de praktijk dat de pijn wel even kan aanhouden omdat het een witte vulling betreft en die kan gaan krimpen. Vind het een raar verhaal- toen ik erin ging had ik geen pijn en nu al een paar dagen.... Hoe weet ik nu of het geen cowboy tandartsen zijn ? Is er een lijst op internet waarop je kan checken of je tandarts aan alle eisen voldoet ?
vV

BIG registratie opvragen, begin eens bij de praktijk, moeten ze gewoon geven. Dan kan je het nummer controleren . Doen ze moeilijk is er waarschijnlijk geen BIG registratie. Ik begrijp dat er geen praktijkhouder is die wel goed NL spreekt. Anders kunt u verlangen door hem/haar behandeld te worden.
do, 12/10/2009 - 15:48 Permalink
Spiegeltje

Voor de tweede keer in 1 jaar is nu mijn onderste verstandskies gevuld met een witte vulling, naast deze kies heb ik geen kies meer zitten , daarom probeert hij hem te behouden , zo goed als ik begrijp

De logica zie ik daar niet van in. Verstandkiezen met caries is doorgaans wel genoegd reden voor trekken. Of je moet ooit een brug willen waarbij de verstandskies als pijler wordt gebruikt. Maar of dat slim is? Vaak is een implantaat een betere optie. Maar dit is kennelijk niet besproken geweest.

ze zeggen in de praktijk dat de pijn wel even kan aanhouden omdat het een witte vulling betreft en die kan gaan krimpen
Dat krimpen klopt, dat gebeurt altijd en meteen al in de stoel. Een vakkundig aangebrachte witte vulling hoeft, voor zover ik weet, desondanks niet vaker napijn te geven dan aan amalgaamvulling. Dat heeft veel met de techniek van de tandarts te maken. Klachten verdwijnen vaak vanzelf. Soms moet de vulling echter worden overgemaakt. Ik kan verder niet aangeven hoe dat bij u zit maar als u forse pijnklachten houdt kan het geen kwaad contact op te nemen met de tandarts.
do, 12/10/2009 - 20:09 Permalink
dora15

Bedankt voor jullie informatie, ik zal het aanvragen en voortaan zal ik mondiger zijn bij de tandarts. Het is nu zo gelopen en ik ben ervan uitgegaan dat hij het wel het beste zal weten, dit komt voort omdat ik lichte stress heb voorafgaande aan het bezoek, dan ben je niet zo assertief meer. Eenmaal in de stoel na de verdoving is het net of ik een beetje van de wereld ben en dan laat ik alles maar over mij heen komen. Maar ik reageer nog even via deze site wat de uitslag is van het opvragen van dat nummer.
vr, 12/11/2009 - 14:17 Permalink
dora15

Ik heb net de praktijk gebeld en de assistente doet wel moeilijk over het aanvragen van het big nummer, ze moet eerst de manager vragen of ze dit wel mag geven.., maar ik ga erop staan dat ik het wil hebben.
Maandag ga ik voor een eerlijk gesprek en laat mijn klachten even beoordelen, jullie horen nog van mij.
vr, 12/11/2009 - 15:35 Permalink
vV

Verstandkiezen met caries is doorgaans wel genoegd reden voor trekken.
ben ik het niet mee eens, meer nog dan de mate van caries is de plaats in de kaak van doorslaggevende betekenis, en dan bedoel ik of er ruimte is of niet. Bij heel veel mensen staan ze namelijk gewoon in de rij, zijn goed schoon te maken en doen dus gewoon normaal mee zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren. En dan vind ik een vulling, zelfs een meervlaks gewoon op zijn plaats. zo ook een endo.
Dis als ze gewoon in de rijd staan is de indicatie voor een vulling gewoon goed. Komt de herhaalde aantasting omdat ze niet goed schoon te houden zijn, dan kunnen ze er beter uit, voordat andere kiezen ook slachtoffer worden van het vuil wat blijft zitten.

BIG registratienummer moeten ze gewoon geven want dat is openbare info. Is met de juiste gegevens zelfs op internet te vinden. Die van mij in ieder geval wel. Maar dan moet je er natuulrijk wel 1 hebben. Feit alleen al dat de assitente dat niet weet geeft mij te denken...
za, 12/12/2009 - 17:02 Permalink
Spiegeltje

Oké, alleen cariës is niet altijd voldoende indicatie voor extractie. Behalve als het op een rottige plek zit dan.

Feit alleen al dat de assitente dat niet weet geeft mij te denken..
Hoe vaak is in jouw praktijk naar het BIG-nummer gevraagd? :D
za, 12/12/2009 - 20:17 Permalink
vV

niet vaak, misschien omdat ie gewoon via de website makkelijk te vinden is...? Of omdat mensen er geen reden voor hebben eraan te twijfelen of ik er wel 1 heb.. Maar als erover gebeld wordt kan de assistente hem gewoon geven, via een lijst bijzondere gegevens bij de telefoon..
zo, 12/13/2009 - 10:29 Permalink
Armin_nl

Beste Dora,

Ik heb je verhaal doorgelezen en ik snap je probleem ook wel dat is lastig als je niet met je tandarts goed kan comuniceren, alleen het verhaal wat door de tandarts of de assistente gezegd is over de witte vulling klopt wel. Ik ben zelf een preventie assistent in een praktijk in Zuid-Holland en ik weet dat witte vulling composiet genaamd vaak voor een krimp zorgt in je tand waardoor er een kloppende pijn ontstaat doordat de zenuwen van je tand een beetje geiriteerd raken bij een diepe vulling, soms is de krimp zo erg dat er spleetje ontstaat tussen de vullen je tand kloof genaamd en vaak worden de patienten aangeraden een paracetamoltje te nemen tot dat de pijn langzaam weg gaat. Is de pijn na 2 weken nog steeds niet verdwenen dan moet je terug voor een hercontrole. Als in de google typt composiet kenmerken kan je zeer interessante informatie tegemoet komen over composiet (witte vulling)

Ik hoop je voldoende geinformeerd te hebben.

Met vriendelijke groeten,

Armin
di, 08/17/2010 - 23:29 Permalink
mecánico para …

Er kunnen meer redenen zijn. de vulling kan ook gewoon diep zijn geweest, en dan is repareren vaak een reden om een klacht te hebben. Ik heb overigens weinig klachten die echt krimp bleken te zijn. Heeft eerder met de behandelaar te maken dan met het "materiaal an sich"
wo, 08/18/2010 - 23:01 Permalink