Eigen baas

Author:
Annet67
Posted:
ma, 08/23/2010 - 08:54
Ik heb al tijden een afgebroken kies, alleen het vinden van een tandarts die wil trekken is praktisch onmogelijk, je mag geen eigen baas zijn over je eigen gebit.
Ik kan me dure behandelingen zowiezo niet veroorloven, en wortelkanaalbehandelingen heb ik in betere tijden wel gehad, kost me hele lading veel pijn, en ondanks een tandartsverzekering ook nog een flinke hap uit me krappe begroting wat ik dus steeds minder van heb. Plus dat op den duur vroeg of laat alsnog de kies afbreekt.
Maar geen enkele gebelde tandarts heeft respect voor mijn wensen en wil overgaan tot trekken.
alpifresh

Ik denk niet dat je van een (tand)arts mag verwachten dat hij op basis van een telefoongesprek een ingrijpende behandeling gaat toezeggen, terwijl hij de patient niet kent en niet gezien of onderzocht heeft. Dan zou hij ook geen goede heelmeester zijn, zo wordt er gewoon niet gewerkt.

Er zijn procedures volgens welke artsen moeten werken, en die zijn toch in de trant van: patient zijn verhaal aanhoren, patient onderzoeken, diagnose stellen en behandelingen voorleggen, samen met patient tot best mogelijke behandeling komen.
Het is een proces van samenwerking, niet van 'klant vraagt, wij draaien'.

OF het trekken van de kies voor jou de best mogelijke behandeling zou zijn, kan ik natuurlijk ook niet zeggen. Ik lees uit je verhaal dat het je vooral om de kosten gaat van andere behandelingen. Daarom wil ik je er even op wijzen dat het trekken van een kies, dat het daarmee niet ophoudt met de kosten.
Als je niet zorgt voor een vervangende tand in het gat (brug, plaatje, implantaat), gaan al je kiezen aan de wandel. Dan is het verband tussen de kiezen weg, ze verliezen de onderlinge steun, en je kunt met een aantal 'ongemakkelijk' zittende tanden en kiezen komen te zitten, die heel veel last kunnen veroorzaken.
Het repareren van de huidige afgebroken kies zou dan in verhouding best eens goedkoper kunnen zijn.

Ga in ieder geval eenmalig met een tandarts even goed praten over de mogelijkheden. Als jij je hiervoor openstelt, is een tandarts ook meer bereid om met jou mee te denken, dan wanneer je bij voorbaat alles wat hij zou willen doen, al afwijst.
ma, 08/23/2010 - 10:33 Permalink
Lieneke

De tandarts heeft de plicht om GOEDE zorg te geven. Trekken is vaak geen goede zorg, ook al is dit wel de wens van de patient. Een tandarts is strafbaar als hij medisch niet goed handelt. Daarom moet een tandarts handelingen zonder de juiste medische noodzakelijkheid weigeren.
ma, 08/23/2010 - 12:27 Permalink
Annet67

Het is zo simpel, geld voor brug en dat soort dingen is er gewoonweg niet. Dus dat houdt gewoon op.
Zelfs iets als een wortelkanaalbehandeling is teveel voor me.

En een tandarts mag dan wel een plicht hebben goede zorg moeten leveren hoe zit het met de rechten van de mens die met problemen zit van geld? Heeft die geen recht? Wordt er werkelijk alleen naar een tandarts gekeken en niet naar de patient.

Wat betreft een brug, ik heb jaren terug in goede tijden een rotte kies laten trekken, nooit heeft de tandarts iets gezegt over een brug of iets. Is dat verplichte goed zorg?
Dan is er een kies waar een wortelkanaalbehandeling is geweest en die brak af en daar is alleen nu nog een puntje van zichtbaar. Hoop geld kwijt en ik zit met een afgebroken kies.
Dan heb ik bij een andere kies ook een wortelkanaalbehandeling gehad, weet eerlijk gezegt niet of dat de kies die nu is afgebroken. Want als dat zo is wat heeft het nut dan van zulke ellendige dure behandelingen?
ma, 08/23/2010 - 12:55 Permalink
Chris888

De tandarts heeft de plicht om GOEDE zorg te geven. Trekken is vaak geen goede zorg.


Maar niks doen is ook niet altijd goede zorg. In zo'n geval voldoet hij of zij ook niet aan die plicht.

En als een patient vreselijke pijn voorwendt (of heeft)? Is niks doen dan nog steeds een optie voor de goede-zorgplichtige?
ma, 08/23/2010 - 13:27 Permalink
Annet67

De tandartsen die gebeld zijn drammen allemaal hun eigen wil op, ongeacht de wil van de gene waar het werkelijk om gaat de patient. En of de patient nu wel of niet het geld ervoor heb daar wordt geen aandacht aan besteed. Dat is dan maar het probleem van de patient. En dat maakt het dubbel zo triest.
ma, 08/23/2010 - 13:32 Permalink
Spiegeltje

Dan is er een kies waar een wortelkanaalbehandeling is geweest en die brak af en daar is alleen nu nog een puntje van zichtbaar. Hoop geld kwijt en ik zit met een afgebroken kies.
Dan heb ik bij een andere kies ook een wortelkanaalbehandeling gehad, weet eerlijk gezegt niet of dat de kies die nu is afgebroken. Want als dat zo is wat heeft het nut dan van zulke ellendige dure behandelingen?

Door een wortelkanaalbehandeling wordt een kies, door een aantal redenen, flink verzwakt. Dus in de zin dat er gemakkelijk een (flink) stuk vanaf kan breken. Normaal gesproken wordt de kans daarop verkleind door enige tijd na de behandeling op die kies een kroon te plaatsen. De toch al hoge kosten nemen dan helaas nog meer toe. Het resultaat is dan wel een kies die nog vele jaren mee kan. De tandarts zou dit risico op breuk wel van te voren moeten hebben aangegeven en tevens een gangbare oplossing daarvoor (kroon). Of heeft u hier ook vanaf moeten zien vanwege de kosten?
ma, 08/23/2010 - 13:43 Permalink
Annet67

De tandarts heeft me dat nooit vermeld dat de kans groot wordt dat de kies afbreekt.
Nog een duidelijke teken aan de wand dat de patient geen recht heb zelf te beslissen?

Het keus van trekken en dan een kroon of iets is nooit naar voren gebracht door de tandarts.

Verging van de pijn tijdens de behandeling ondanks verdovingen en dit als resultaat, afgebroken kiezen.
ma, 08/23/2010 - 13:48 Permalink
Spiegeltje

U beslist uiteindelijk over de behandeling. Daar staat tegenover dat de tandarts geen behandelingen hoeft - of zelf mag - uitvoeren die medisch niet verantwoord zijn. Trekken kan daar in bepaalde gevallen ook onder vallen. Een tandarts zal niet snel trekken op grond van een (telefonisch) verzoek van een patient zonder zich eerst over allerlei zaken te informeren, zoals uw gezondheid, staat van de rest van het gebit, behandelmogelijkheden (eventueel rekening houdend met uw budget) etc. Dat wil niet zeggen dat uiteindelijk trekken toch - alles overziende - toch de beste optie is voor u. Na een goede afweging wil de tandarts misschien wel meewerken. Ik heb de indruk dat u maar één ding wilt, en dat is trekken, en op basis van negatieve ervaringen in het verleden nergens anders over wilt praten. Dan kan ik me voorstellen dat tandartsen daar niet in mee gaan.

Als u hier verder geen boodschap aan heeft wil stug verder zoeken nog wel eens helpen. Niet alle tandartsen hanteren dezelfde maatstaven.
ma, 08/23/2010 - 14:02 Permalink
Chris888

Het is zo simpel, geld voor brug en dat soort dingen is er gewoonweg niet.


Een brug is niet in plaats van een extractie, maar is bedoeld om het gat van een getrokken kies op te vullen.

Het keus van trekken en dan een kroon of iets is nooit naar voren gebracht door de tandarts.


Dat kan ook niet. Een kroon is een soort huls die over een kies wordt geplaatst waar te weinig van over is om te vullen of waarvan wordt verwacht dat de levensduur aanzienlijk wordt verlengd als je er een kroon overheen zet. Na trekken kan dat niet meer.

Even concreet: wat is het advies voor wat betreft de afgebroken kies die je wilt laten trekken? Wortelkanaalbehandeling + evt. kroon, of kan de kies wellicht nog gevuld = opgebouwd worden zonder echt kostbare behandelingen? Heb je een begroting gevraagd?
ma, 08/23/2010 - 14:18 Permalink
Annet67

De begroting moet dan zo klein zijn, het wordt al heel snel en dan bedoel ik ook echt heel snel te veel.
en het feit dat de tandarts die ik dus had totaal geen intresse heb in mijn financiele problemen maar gewoon alleen zijn eigen wil door wil drammen, wat heeft het dan voor nut om er heen te gaan. Hij zal alleen zijn eigen wil doordrammen en geen enkel tussenweg willen zoeken,.
Maar dan nog nogmaals ik loop al heel snel tegen het al herhaalde probleem op, GELD.

En zoals ik vrees zullen steeds meer mensen dit probleem gaan ondervinden.
Het zal spoedig zo zijn dat een tandarts alleen nog is weggelegt voor de rijke.
ma, 08/23/2010 - 14:24 Permalink
Chris888

wat heeft het dan voor nut om er heen te gaan.


Met deze instelling kom je niet zo ver ben ik bang. Je kunt van een tandarts niet verwachten dat hij een kies zal trekken zonder deze gezien te hebben, hoe graag je dat ook wilt.
Je zult op z'n minst op consult/controle moeten komen om hem in staat te stellen een beoordeling te geven. Vertel desnoods bij het maken van de afspraak dat je niet veel te besteden hebt.
ma, 08/23/2010 - 14:36 Permalink
Annet67

Ik eindig deze discussie met deze reactie
De tandarts houdt GEEN rekening met mijn financiele tekortkomingen alleen met wat HIJ wil!
En hier laat ik het dus bij.

Ik verwijder ook hierna mijn account ik zal hier nooit wijzer worden.

Zoals ik het begrijp vergeten jullie dat niet iedereen geld heeft voor behandelingen. En dat zoals nederland ervoor staat zullen steeds meer en meer mensen dit probleem gaan krijgen, Vooral omdat tandartsen het probleem niet hebben meegemaakt zullen ze er ook GEEN rekening mee houden
Ik hoop echt voor jullie dat jullie dit probleem nooit zullen hebben,
ma, 08/23/2010 - 14:43 Permalink
Chris888

Zoals ik het begrijp vergeten jullie dat niet iedereen geld heeft voor behandelingen.

Dat begrijp je dan verkeerd.

Er zijn ook meer tandartsen dan alleen de jouwe. Zelfs praktijken die daklozen helpen. Vraag eens om raad bij zo'n praktijk (google is your friend). Zij weten vast ook meer van bijzondere regelingen.
ma, 08/23/2010 - 14:49 Permalink
Lieneke

De tandarts heeft de plicht om GOEDE zorg te geven. Trekken is vaak geen goede zorg.


Maar niks doen is ook niet altijd goede zorg. In zo'n geval voldoet hij of zij ook niet aan die plicht.

En als een patient vreselijke pijn voorwendt (of heeft)? Is niks doen dan nog steeds een optie voor de goede-zorgplichtige?


Daar zit wat in...maar dan...zit er een gat...krijg je misschien ongelijke belasting etc etc...krijgt de ts wellicht nog meer ellende en kosten waar de ts niet op zit te wachten.

Zit de ts in de bijstand? Dan kan het nog aangevraagd worden bij de gemeente. Misschien is het ook het overwegen waard om u zich te laten behandelen bij de universiteit; dan betaalt u een stuk minder.
ma, 08/23/2010 - 17:22 Permalink
mecánico para …

Wat een geneuzel allemaal. als de patient zegt: ik wil die kies eruit ivm financiele reden........dan gaat ie er, als er last is uit. Het is geen geamputeerd been ofzo. laten we het perspectief behouden en en accepteren dat er mensen zijn di eandere prioriteiten (moeten) stellen. Sterker, ik zie liever zo iemand voorbij komen dan iemand die roept geen mij maar een wkb en alles erop en eraan en vervolgens voor 1200 euro in de schuld zit en wanbetaler wordt......
ma, 08/23/2010 - 17:48 Permalink
Spiegeltje

Zit de ts in de bijstand? Dan kan het nog aangevraagd worden bij de gemeente
Heel soms is dat een mogelijkheid, maar vaker zal de gemeente niks betalen. Het idee is dat patiënten zich aanvullend kunnen verzekeren. Dat deze verzekeringen óf slecht vergoeden óf torenhoge premies hebben wordt dan gemakshalve even vergeten.
ma, 08/23/2010 - 18:48 Permalink
Spiegeltje

Wat een geneuzel allemaal. als de patient zegt: ik wil die kies eruit ivm financiele reden........dan gaat ie er, als er last is uit. Het is geen geamputeerd been ofzo. laten we het perspectief behouden en en accepteren dat er mensen zijn di eandere prioriteiten (moeten) stellen. Sterker, ik zie liever zo iemand voorbij komen dan iemand die roept geen mij maar een wkb en alles erop en eraan en vervolgens voor 1200 euro in de schuld zit en wanbetaler wordt......

Niemand heeft gezegd dat die kies per se moet blijven zitten. Punt is dat er wel fatsoenlijk naar moet worden gekeken, in plaats dat er - kennelijk al aan de telefoon - wordt gezegd 'kom maar langs, dan halen we die er even voor u uit', alsof het een splinter is.
ma, 08/23/2010 - 18:52 Permalink
mecánico para …

ik ga er vanuit dat ze ooit de huistandarts had gesproken. (waarschijnlijk niet terecht maar dat zal me een zorg zijn). ook de verhalen van ik heb gebeld en er wordt niet getrokken........ duh. Je gaat dan voorbij aan het gegeven dat je misschien wel geen patient bent in die prakijk en dat je niet effe voor een rondje trekken van een kies binnen mag komen.

Maar als je een consult vraagt bij je huistandarts............en die wil niet, ondanks de reden dat je last hebt en je je geen dure zaken kan veroorloven, dan snap ik niet dat die tandarts daar tegenin gaat. Je gebit is iets dat je in zo'n geval samen moet bekijken.

Ik heb ook wel eens kiezen verwijderd waar ik van weet dat als de mensen het geld hadden gehad, een behoud mogelijk was geweest. Maar dan ...........wat is behoud? alleen die wortelkanaal behandelingen? de versterking met stift? de kroon?
Wat is de winst in kauwvermogen geweest als ik die kies nog had gehad? Je weet het niet, maar hun keus was........nieuwe schoenen voor de kinderen, een vervanging van de kapotte wasmachine, de gas/electra rekening, gewoon eten. En ik respecteer die keus. Nog afgezien van het gegeven dat er bij op een 27 ook geen endo wordt gestart als er al een erg grote vulling in zou zitten. Zou ik er al minder door eten, dan is dat nog geeneens een slecht plan.

dus ja ik doe een aanname, en ja de TS geeft weinig concrete verhaallijnen, maar ik ben niet emotioneel als er een kies uit gaat.
ma, 08/23/2010 - 19:14 Permalink
mecánico para …

Wat een geneuzel allemaal. als de patient zegt: ik wil die kies eruit ivm financiele reden........dan gaat ie er, als er last is uit. Het is geen geamputeerd been ofzo. laten we het perspectief behouden en en accepteren dat er mensen zijn di eandere prioriteiten (moeten) stellen. Sterker, ik zie liever zo iemand voorbij komen dan iemand die roept geen mij maar een wkb en alles erop en eraan en vervolgens voor 1200 euro in de schuld zit en wanbetaler wordt......

Niemand heeft gezegd dat die kies per se moet blijven zitten. Punt is dat er wel fatsoenlijk naar moet worden gekeken, in plaats dat er - kennelijk al aan de telefoon - wordt gezegd 'kom maar langs, dan halen we die er even voor u uit', alsof het een splinter is.



misschien moet ze d'r vraagstelling a/d lijn dan want minder sturend laten passeren. maar goed. ze is al weg, want ze heeft een kort lontje als het niet gaat zoals ze wil. Waar heb ik dat toch eerder gezien hier.
ma, 08/23/2010 - 19:19 Permalink
Chris888

ik ga er vanuit dat ze ooit de huistandarts had gesproken.


Heb ik gevraagd, antwoord was nee (niet live in ieder geval, met de kies erbij), omdat die toch alleen maar doet wat hij wil. Ik neem aan gebaseerd op eerdere ervaringen.
ma, 08/23/2010 - 20:46 Permalink
Basset

Jammer weer die schijnbare aggessieve ondertoon.

Er zijn twee standpunten in te nemen: Een tand die niet hoeft getrokken te worden wordt niet getrokken. Secundo het alternatief is als niemand het voor de patient doet hij/zij dit eventueel zelf gaat doen met een roestige trektang uit de klusjesbak. Complicaties en letsels.

Uiteindelijk moet op de prktijk en niet aan de telefoon vastgsteld worden wat de echte vraag van de patient is. In hoeverre is er de motivatie om de kies te verwijderen. Er zijn strafzaken genoeg waar de patint nadien een implantaat claimt omdat ze door het niet helder kunnen denken van de pijn gekozen is voor de snelste oplossing en dat men hem/haar hiervoor niet beschermd heeft)

De kaakchirurgie heeft hier een oplossing voor en dat is een fasestop invoeren met pijnmedicatie. komt de patient één of twee weken later terug met dezelfde vraag dan kan je ervan uitgaan dat de ingreep doordacht is.

Het vreemde aan dergelijke fora is dat dergelijke dingen heel veel aan bot komen. Dan is de relatie met de eigen tandarts pots vertroebelt. Maar een neutrale communicatie zonder baas in eigen mond en tandheelkunde voor de rijken is meer bespreekbaar.

En wat betreft verzekering. Richt een politieke partij op of zoek er één die morgen de hele tandheelkunde terug in het basispakket komt. dit kan en mits iederee wat meer premie kan dit zeker. Een sluitende systeem met voor dure zaken machtigingen zal dan wel nodig zijn.

En nu het grotegeheim:

Een gaatje op een bepaalde plek komt altijd voort uit een poetsfout op deze plek. Als je na behandeling deze plak niet beter gaat poetsen dan komt het gaatje vreg of laat op dezelfde plek terug.
di, 08/24/2010 - 17:34 Permalink