een betonnen kaak

Author:
marga
Posted:
wo, 11/21/2001 - 15:51
Zes dagen geleden heb ik twee wortelkanaalbehandelingen ondergaan voor twee kiezen, ter voorbereiding op twee kronen. Uit de foto na de behandeling bleek dat de tandarts een van de wortels -per ongeluk- heeft doorgestoken met een schroefje/pinnetje dat de wortel in stand moet houden. Kan dit kwaad? Volgens mijn tandarts gaat dit in de meeste gevallen goed. Maar als het toch fout gaat, dan zou het onderste puntje van de wortel verwijderd moeten worden. Ik begrijp dat de wortel daarvoor van de buitenzijde benaderd moet worden. Lijkt mij werk voor de kaakchirurg. Mijn tandarts zei met nogal veel nadruk dat hij dat wel zou kunnen doen. Los van de vraag dat ik hier niet op zit te wachten, vraag ik mij af of ik toch niet beter naar een kaakchriurg kan gaan?
Aanleiding voor mijn ongerustheid is het feit dat ik nog steeds pijn in mijn kaken heb, die mogelijk veroorzaakt wordt door een ontsteking aan de desbetreffende wortelpunt. Het betreft een ongelooflijke stramheid in de kaken, die in de loop van de dag komt opzetten, om 's avonds langzaam in pijn over te gaan. Met een paracetamolletje is dat wel te verhelpen, maar is dat normaal (zo na 6 dagen nog)? Vooral met veel spreken (en dat moet ik voor mijn werk) wordt mijn kaak langzamerhand van beton. Wie kan mij hier meer over vertellen?
de digitale tandarts

Voor de houvast van kronen is het soms noodzakelijk om een opbouw te vervaardigen. Deze opbouw wordt vaak met een metalen schroef of stift in het wortelkanaal bevestigd.

Om een stift in een wortelkanaal te kunnen bevestigen, moet eerst een wortelknaalbehandeling worden gedaan. Het levende deel van de tand/kies wordt dan tot bijna aan het eind van de wortel verwijderd en opgevuld. Boven het onderste deel van de wortelkanaalbehandeling, wordt in hetzelfde kanaal de ruimte voor de stift geboord.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/stiftdoorwortel.jpg

Een stift heeft een rechte vorm, terwijl een wortel vanaf een bepaald moment een kromming kan hebben. Het kan daarom best wel lastig zijn om met de boor voor de stift niet door de wortel heen te boren. Als dit dan toch gebeurd wordt het een perforatie genoemd. Helaas is het succes van de behandeling van een perforatie als deze niet erg hoog.

Mocht dit dan toch gebeurd zijn, dan is het moeilijk om de prognose van de tand/kies te voorspellen. Over het algemeen geldt dat des dichter de perforatie bij de wortelpunt des te beter de prognose is. Hierbij moet wel gezegd worden dat de perforatie voor het plaatsen van de stift ontdekt is en bij voorkeur afgesloten moet worden met vulmateriaal voor kanaalbehandelingen of andere speciale materialen. Een gelijktijdige chirurgische benadering van buitenaf zou het succespercentage ook kunnen verhogen.

Het chirurgisch vrijleggen kan door zowel de kaakchirurg als een tandarts gedaan worden.

De pijn die de 'betonnen kaak' veroorzaakt zal inderdaad mogelijk door de perforatie veroorzaakt kunnen worden. Laat ons even weten of de behandeling gelukt is en de pijn verdwenen is.

Succes!




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-29 14:48 ]
do, 11/29/2001 - 14:19 Permalink