is dit wel hygienisch genoeg voor een patient?

Author:
erikr
Posted:
di, 01/08/2008 - 19:27
Ik heb een prima tandarts in een tandarstenpraktijk, verder (nog) geen klachten. Nu hoop ik hier toch antwoord uit het veld op te krijgen.

Van de week viel me iets bij toeval op. Ik kreeg een plastic plaatje aan een plastic staaf in mijn mond. Dat is een irritant ding waar je zacht op moet bijten, irriteert vaak ik je gehemelte. Dan gaat zo'n assistent snel de kamer uit en maakt de foto van de zijkant van je kies, richting dat plaatje.

Nu zag ik dus meer bij toeval dat de assistent dat plastic ding pakte en een soort bloemenspuit met daarop het "desinfectant" en even flink erop van alle kanten spoot zodat hij goed nat was.

Ik weet niet of de volgende patient echt datzelfde apparaat in zijn mond krijgt. Aan de grootte van de kamer te zien vermoed ik van wel en waren niet veel kastjes cq ruimte
Maar als dat zo is, dat is dat toch geen goede manier van desinfecteren? Je hebt een behoorlijk aantal lastig tot zeer moeilijk te bestrijden bacterien en virussen, div herpes soorten bv. Kan me niet voorstellen dat een beetje natmaken genoeg is om alle bacterien en viri te doden.

Stel ik me aan of kan daar beter toch eens mijn tandarts op aanspreken en vragen of dat meteen de hele desinfectie was of een soort voorbehandeling?

Zoals ik zei het is een goede tent, maar dit vond ik toch even bizar.
Spiegeltje

Ik denk dat het hier gaat om de sensor van digitale röntgenapparatuur. Daar omheen hoort een dun plastic hoesje voordat het in de mond wordt geplaatst. Heb je dat niet gemerkt? Na gebruik wordt dit verwijderd en bij het afval gedaan. Mogelijk wordt de sensor dan verder wel gedesinfecteerd met alcohol 70%.

Zie ook: http://www.wip.nl/free_content/Richtlijnen/Infectiepreventie%20in%20de%…, paragraaf 9.4.6

en

http://www.umcn.nl/userfiles/other/protocol_netwerk.pdf

(Hier gaat het trouwens om het werken met een fosforplaatje, dat is een ander systeem)
di, 01/08/2008 - 20:08 Permalink
erikr

Zal er eens opletten maar kan me niet herinneren dat er iets overheen gedaan werd. Het was een soort ei geel frame met een wit plaatje. Zelf deed ze overigens wel latex handschoenen aan.

Btw ik heb een van die links doorgenomen en daar wordt gesproken over dat desinfecteren voor dit soort minder kritische handelingen genoeg zou zijn. Oftewel het verminderen van het aantal bacterieen tot aan aanvaardbaar nivo.
Liever zou ik het toch geheel bacterie vrij willen zien.
wo, 01/09/2008 - 14:07 Permalink
Spiegeltje

Liever zou ik het toch geheel bacterie vrij willen zien.

U bedoelt steriel? Dat is, zoals u zelf heeft gelezen in de richtlijn, nergens voor nodig bij niet kritische zaken zoals het nemen van een rontgenfoto in de mond. Waarom dit dan toch willen? Dan wordt het ingewikkeld hoor. :D

Uw wens is - denk ik - meer psychologisch van aard dan gebaseerd op feiten voor ontoelaatbare besmettiing met vreemde bacterien of virussen. Geheel bacterievrij bestaat niet, u komt overal en altijd in contact met vreemde bacterien en waarschijnlijk heel wat meer als bij de tandarts.
wo, 01/09/2008 - 16:05 Permalink
vV

de praktijk houdt zich netjes aan de richtlijn als ik het zo zie, en doet dit zelfs zichtbaar voor de apteint. netjes toch?? zuiver steriel werken is zeker niet nodig, en zelfs voor een tandartspraktijk onwerkbaar, al was het alleen maar vanuit kostenoogpunt. Ga uit van een verdubbeling (natte vingerwerk..) minimaal van de kosten.

Voor de werkzaamheden waar het wel vereist is staat een tarief van 50,20 per patient per behandelzitting. dus reken maar uit. En de wachttijden nemen aanzienlijk toe want minder pateinten per dag te behandelen, het werken op deze manier kost namelijk veel tijd vooraf en na de behandeling..

Dus: vraag het uw tandarts: hij is vast wel bereid deze maatregelen te nemen, mits u bereid bent de rekening ervoor te voldoen..
wo, 01/09/2008 - 17:11 Permalink
hello jozefien

Ga eens in een warenhuis met de roltrap naar boven( niet fris die leuning) en dan veeg je even je hand langs je mond, knabbelt op een nagel, wrijft in je oog, eet even iets lekkers, dit alles doe je vaak ongemerkt, je ontsmet niet de hele dag je handen. Je opent een deur, stapt in de tram, zit aan een pinapparaat. enz.enz.
Als je thuiskomt was je, als het goed is meteen je handen, maar ongemerkt heb je echt al je gezicht/mond/oog aangeraakt.
:smt006
wo, 01/09/2008 - 17:13 Permalink
erikr

Het waren inderdaad die bite-wings van het plaatje.

Als ik het zo begrijp dan is dit geen afwijkend gedrag tegenover andere tandartsen en zelfs redelijk veilig te noemen. Dat geeft me al een prettiger gevoel.

Ik ben echter nog niet helemaal gerustgesteld of desinfectant ook genoeg werkt tegen koortslip viri of de ziekte van Pfeiffer? Ik hoop van wel :smt017
wo, 01/09/2008 - 21:55 Permalink
erikr

Nooit meer zoenen :smt008 je weet nooit of ze wel steriel is :smt003 je hebt zomaar pfeiffer of een koortslip. :smt006

Hehe nee maar zonder gekheid, je kuspartner kun je zelf uitzoeken, maar ik zou liever niet het bitje krijgen van iemand die zijn tong en de rest elke week in een oost-europese doos op de wallen steekt. :smt002
do, 01/10/2008 - 20:37 Permalink
Athalon1951

Ik vind het wel een leuk Topic, maar steriel werken is niet haalbaar, zelfs in de ruimte blijven bacterieen en virussen doorleven en daar is het stukken kouder en vliegt de kosmische straling om je oren. Verder lees ik ontzettend veel mensen die na trekken of een ander gebitsprobleem een dag later met ontstekingen zitten van de wonden, mijn echtgenotr haar gebit is jaren geleden getrokken in een paar etappe's en elke keer moest ze soms 2 x per dag naar de tandarts toe voor een pil (zoals zijn dat noemde) in de wond te krijgen en dat is in een periode van twee maanden gebeurt bij twee verschillende tandartsen (vanwege praktijkwisseling) gelukkig zat de tandarts 4 deuren verder van de bakkerij waar zij toen werkte, maar elke keer was het raak met ontstekingen. Dus het is eigenlijk niet uit te sluiten volledig steriel, zelfs niet in een Operatiekamer.
zo, 05/25/2008 - 20:09 Permalink
scaredycat

het is eigenlijk niet uit te sluiten volledig steriel, zelfs niet in een Operatiekamer.


Was het niet zo dat de "Clean Rooms" van halfgeleiderfabrikanten (microchips)
een keer op 20 schoner zijn dan de gemiddelde operatiekamer? En dat op
een gemiddeld toetsenbord meer bacteriën te vinden zijn dan een toiletbril???
zo, 05/25/2008 - 23:49 Permalink
vV

En dat op
een gemiddeld toetsenbord meer bacteriën te vinden zijn dan een toiletbril???
dat klopt. Steriel werken hoeft in de algemene praktijk ook niet. Sla het WIP advies er maar op na. Desinfectie is voor de meeste beestjes al toereikend. Wat niet gedood wordt bij de desinfectiemethodeen zoals in de tandartspraktijk toegepast (thermodesinfector, alcohol etc) zijn geen zaken waar iemand in een tandartspraktijk (zowel patient als behandelaars) bang voor hoeft te zijn.
wo, 05/28/2008 - 12:26 Permalink
Tandarts_

Maar toch moet ik Erik wel een beetje gelijk geven... Ik vind het toch ook raar hoor, even met de alcohol er over. Desinfectie met de Miele is persoonlijk toch een beter idee, omdat de gele blokjes bloedresten vast zouden kunnen houden (daar waar de foto in klemt -> het witte plaatje Erik) Even spuiten met Alcohol zou effectief moeten zijn, maar moet theoretisch 2x worden gedaan: de eerste keer om de speeksel/bloedresten los te weken en te verwijderen en de tweede keer om het oppervlak onder de vlek te desinfecteren. (In het geval van een bloeddruppel) Voor het HIV-virus moet alcohol meen ik zo'n 3 min inwerken...

Desondanks gaat er toch weinig/niets mis in de praktijk -> weerstand opbouwen met z'n allen ;)
zo, 06/01/2008 - 08:15 Permalink