de ideale solo/groepspraktijk

Author:
Ruben__
Posted:
di, 10/04/2005 - 14:48
Hallo iedereen,

Ik heb even een vraagje vanwege een opdracht die ik moet afronden, ik heb de zoekmachine al gebruikt maar had helaas geen resultaat.


Wat is de ideale 'solopraktijk' en wat is de ideale 'groepspraktijk'?


Alvast vriendelijk bedankt voor jullie reacties.

Ruben
vV

in mijn opinie heeft de ideale ""solo"" praktijk 2 behandelkamers, 1 balieassistente en 1 stoelassistente. En hele goede relaties om op fatsoenlijke manier zowel verticaal (naar specialisten) of horizontaal (naar andere tandartsen die een deelgebied beter beheersen dan de tandarts zelf) door te kunnen sturen.

En een goede beperking aan de werktijden om niet overspannen te raken! :smt003
di, 10/04/2005 - 16:15 Permalink
vV

en de ideale groepspraktijk.. tja daar is zeveel variatie mogelijk dat daar bijna geen antwoord op te geven is...

Meerdere tandartsen die allemaal een deelgebied goed beheersen. Zeer belangrijk is een goede interne communicatie!

En wat denk ik ook belangrijk is: meer spreiding in de werktijdendan bij een solopraktijk, dan kan de investering voor onderdak en apparatuur beperkt blijven!
di, 10/04/2005 - 16:16 Permalink
waarom

Ruben,

Vergeet ook de klant/patient benadering niet, want dat zijn toch de mensen die de pijp moeten laten roken.

Wat vinden die fijner/beter/vriendelijker, voelen ze zich meer op hun gemak, worden ze beter geholpen enzo.
di, 10/04/2005 - 23:33 Permalink
vV

dat laatste is een vanzelfsprekendheid.... en heeft ook niets met opzet van een solo- of groepspraktijk te maken denk ik.
Dat is meer een kwestie van inrichting, apparatuur en vooral karakter van personeel, tandarts(en) en natuurlijk ook de patient zelf!
wo, 10/05/2005 - 07:07 Permalink
vV

voor inrichting zou je ook eens kontakt op kunnen nemen met een dental depot, zoals bv Dental Union, de Jong Dental, Lamoral . Deze doen regelmatig praktijk(ver) bouwen, en hebben waarschijnlijk de nodige plattegronden liggen, zowel voor groeps- als voor solopraktijken.
wo, 10/05/2005 - 07:09 Permalink
waarom

Vanzelfsprekend is niets.....
Behalve voor degene die al klantvriendelijk is.

Nadeel van groeppraktijken
(vanuit de klant/patient gezien, ik spreek zelf tegenwoordig liever over klant. Patient geeft bij mij meer het gevoel van "lijdend voorwerp" en je moet bij de uitgang ook gewoon betalen.)
is dat er bij groepspraktijken vaak geen vaste relatie is tussen klant/patient en (tand)arts en er niet/minder gewerkt wordt op basis van vertrouwen of een opgebouwde relatie. [Dit is op basis van ervaring, want ik heb meerdere groepspraktijken meegemaakt]

Bij de solopraktijk hoeft nog steeds niet klantvriendelijk te zijn, maar de relatie wordt automatisch opgebouwd. Kijk TA bezoek is nou niet iets waar je als uitje naar toe wil, maar we kunnen het SAMEN wel proberen zo leuk mogelijk te maken.
Zo kan een solopratijk met meerdere behandelkamers meer rust geven voor de TA, gevolg TA komt met minder stress bij de klant/patient en meteen een goede start (dit dus binnen de invloedsfeer van de TA).

Bedrijfseconomisch gezien wordt de 2e behandelkamer er wel uitgehaald, want per saldo zal over langere tijd gezien het aantal verrichtingen omhoog gaan.
wo, 10/05/2005 - 08:08 Permalink
minique

Ik heb 2x in een groepspraktijk gezeten en beide keren had ik gewoon een 'eigen' tandarts. Binnen de praktijk waar ik nu zit kan je doorverwezen worden naar een andere tandarts die zich gespecialiseerd heeft in implantologie, ortho, parodontologie, gnatologie. Dat alles binnen 1 praktijk vind ik dan wel weer een groot voordeel.
Zou ik in een groepspraktijk zitten waar ik geen 'eigen' tandarts had, zou ik me daar inderdaad ook niet prettig bij voelen.
En dat 'samen leuk maken' is wel iets waar je tandarts ook een stuk begrip voor moet hebben.

Ik vraag me af wat Ruben precies wil weten... De ideale praktijk vanuit de tandarts bezien, vanuit de patiënt bezien of beiden... Welke opdracht/opleiding betreft het?

:smt006 Monique
wo, 10/05/2005 - 08:45 Permalink
vV

als ik het goed begrijp gaat het Ruben eigenlijk puur om de inrichting/indeling. vandaar mijn verwijzing naar DU of ander dental depot.
wo, 10/05/2005 - 11:13 Permalink
Ruben__

Dat heb je helemaal juist vV en bedankt voor de tip.

Ik had mijn vraag inderdaad wat gerichter kunnen formuleren Minique. Mijn excuus hiervoor.

De opdracht zou ter kennismaking van de 'praktijk' moeten zijn. Ik vind het wel een vreemde opdracht, want iedere praktijk ziet er weer anders uit en er zal geen basis inrichting/indeling zijn lijkt mij.

Waarom, ik heb al het een en ander uitgewerkt en de indeling is volgens mij wel oke wat betreft de klanten die zich op hun gemak moeten voelen =)
wo, 10/05/2005 - 18:29 Permalink
vV

dat is inderdaad een zeer goede tip!

Heb van hem zeer mooie oplossingen gezien, en hij besteed er zeer veel aandacht aan dat de sfeer in de ruimte goed is, zowel voor patient als voor het team. Zeer ergonomische oplossingen ook.

Als ik nog een keer zou gaan verbouwen...... 8)
do, 10/06/2005 - 10:08 Permalink