Brug vs Implantaat

Author:
Doedolf
Posted:
ma, 10/11/2010 - 15:22
Beste Tandarts,

M, 28 is bij een ongelukje met de fiets voorover gevallen waarbij de linkersnijtand, rechtersnijtand en de tand daar weer rechts van naar binnen zijn geslagen. Het kaakbot (boven) daarachter was ook gebroken. Dat is inmiddels geheeld en de tanden staan weer op de juiste plaats. Alle 3 de tanden zijn inmiddels wortelkanaal behandeld en dus a-vitaal (verkleuring is naar, maar niet onoverkomelijk). Het tandvlees vertoont bij de linkersnijtand een "hap" en er is externe resorbtie opgetreden; de wortel is nog 13 mm lang, met een stuk boven het tandvlees van 12 mm. Deze tand zit (na ruim een jaar) nog steeds niet geheel vast en ik wil graag gaan kickboksen (geen goed idee :smt018 aldus mijn tandarts). Uiteindelijk ga ik de andere tanden ook verliezen door slijtage/erosie. Overleg met aansprakelijke partij en tandarts duidt op een van volgende keuzes: Brug over 5 tanden, of een implantaat op de plek van de linkervoortand en een partij kronen.
Lezen op meerdere fora en navraag bij tandarts levert op dat ik nog een paar vragen heb:
- Wat is sterker, brug of implantaat?
- Wat gaat langer mee?
- Hoe houd je een brug en het tandvlees schoon?
- Bot gaat "slinken" als de linkervoortand er uit gaat: welke kant slinkt het op? De tandarts zegt dat het gat opgevuld wordt met bot, terwijl ik op dit forum juist lees over ingevallen mondjes en dergelijke.
- Tandvlees gaat ook een kant op als die tand er uit gaat, voor beide gevallen, wat gebeurt er? Gaat het tandvlees wijken of wordt dat juist mooi opgevuld?
- Zijn er verder nog zaken waar ik op moet letten bij deze (voor mij moeilijke) keuze?

Groeten en vriendelijk dank,

Roelof