Brug of implantaat

Author:
Suzan
Posted:
vr, 01/04/2002 - 15:18
Ik heb een aantal jaar geleden (7)een ontstoken kies gehad en deze moest er tenslotte uit. Ik heb hier nu een gat waar ik verder helemaal geen last van heb (je ziet het niet als ik praat). Maar is het niet verstandig om dit op te vullen met een brug of implantaat. Ik heb het al een keer aan mijn tandarts gevraagd en hij zei dat het niet nodig was. Mijn kiezen of tanden zijn niet scheef gaan groeien. Wat zou u adviseren om het zo te laten of toch een brug of implantaat. Zo ja, wat adviseert u dan (brug of implantaat). Wat zijn de kosten
hier dan van.

Alvast bedankt,
Suzan
de digitale tandarts

In principe is niets doen ook altijd een oplossing welke overwogen moet worden.

Mocht jezelf toch op deze plek weer een element hebben willen staan, dan bestaan daar verschillende behandelingen voor.

Ik zal de twee meest bekende (niet-uitneembare) constructies bespreken.

- De (conventionele) brug

http://www.tandarts.nl/imagesforum/driedeligebrug.jpg


Meestal gemaakt van een metalen structuur waar porselein overheen gebakken is.
De getrokken tand/kies wordt vervangen door een dummy Deze dummy heeft de vorm van de ontbrekende tand/kies en bevind zich op/boven het tandvlees. Deze dummy wordt over het algemeen vast gemaakt aan de twee aangrenzende tanden/kiezen. Hiervoor moeten kronen worden gemaakt op deze tanden/kiezen.

Voordelen:

- Relatief snel afbehandeld (+/-twee tot vier weken)
- Relatief goedkoper dan een implantaat (+/- 1100 euro tot 1500 euro voor een 3-delige brug)
- Geen operatieve ingreep, bij sommige personen met een slechte gezondheid kan dit een voordeel zijn.
Op plaatsen waar veel te weinig bot aanwezig is voor een implantaat, kan een brug ook een makkelijkere oplossing zijn dan een uitgebreide botherstel operatie.

Nadelen:

- Het boren aan gezonde buurtanden/kiezen.
Als deze tanden/kiezen in goede staat zijn, wordt er eigenlijk gezond tandweefsel onnodig opgeofferd. Aangezien de gemiddelde levensduur van een brug ongeveer 15 jaar bedraagd, is er na die tijd iets misgegaan met een van de pijlers. Nieuwe behandelingen zijn dan noodzakelijk, welke mogelijk niet noodzakelijk waren geweest als er nooit aan geslepen was.
- het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen.
Mocht de achterste kies ontbreken dan kunnen alleen de kiezen/tanden hiervoor als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige krachten wat de levensduur van de pijler(s) negatief beinvloed.

- Een kroon op een implantaat

http://www.tandarts.nl/imagesforum/solitairetandvervanging.jpg

Een implantaat is een titanium schroef welke in het kaakbot t.p.v. het ontbrekende element geplaatst wordt. Deze schroef moet een bepaalde periode vastgroeien, waarna een kroon gemaakt kan worden, welke op het implantaat wordt vastgezet.

Voordelen:

- Het is niet noodzakelijk om aan buurtanden/kiezen te boren. Hierdoor behouden deze hun natuurlijke sterkte, kleur en vorm.
- Goede mogelijkheid om achterste kiezen te vervangen. Er hoeven geen zwevende brugdelen met ongunstige krachten gebruikt te worden.
- In stand houden van het kaakbot. Doordat het implantaat de functie overneemt van de vroegere wortel, zal het kaakbot nauwelijks slinken. Met name door de ongunstige druk van uitneembare protheses kan het kaakbot snel slinken, waardoor problemen kunnen ontstaan.

Nadelen:

- relatief langere behandeltijd dan bij een brug Afhankelijk van de lokatie, de hoeveelheid en kwaliteit bot moet een implantaat 6 weken tot 6 maanden inhelen. De inhelingstijd in de bovenkaak is het langst.
- relatief duurder dan een brug (+/- 1400 euro tot 2300 euro)
- Bij een tekort aan bot en andere complicerende factoren als uitgezakte kaakbijholtes en hoog gelegen zenuwen kan het een uitgebreide en minder voorspelbare operatie worden.
In principe zijn we in de implantologie zover dat we onder bijna alle omstandigheden met bijv. botopbouwen, implantaten kunnen zetten. Mocht er echter ook een brug gemaakt kunnen worden dan kan dat in bepaalde situaties een simpeler en doeltreffende oplossing zijn.

Samenvattend kan naar mijn mening beter gekozen worden voor een implantaat als de buurtanden/kiezen nog relatief gezond zijn en/of als de brug zwevende delen bevat.

Het hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit en hoeveelheid bot die beschikbaar is voor een implantaat. Je moet misschien m.b.v. een consult bij een implantoloog bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Omdat het zetten van een implantaat, in het geval van voldoende bot en tandvlees, zeer voorspelbaar is en geen grote ingreep hoeft te zijn, wil ik iedereen aanraden na het verlies of bij aankomend verlies van een tand/kies een implantoloog te raadplegen. Na het trekken van een tand/kies begint het kaakbot snel te slinken, op tijd implanteren voordat er te weinig bot is, kan de hele behandeling simpeler (en goedkoper) houden.

Met vriendelijke groet.[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-08 18:43 ]
do, 01/10/2002 - 14:36 Permalink
Moozie

u schrijft:
---------------
Na het trekken van een tand/kies begint het kaakbot snel te slinken, op tijd implanteren voordat er te weinig bot is, kan de hele behandeling simpeler (en goedkoper) houden.
---------------

Is een half jaar een redelijke tijd die er tussen trekken en implanteren mag zitten? Of doelt u op veel kortere tijd?
wo, 06/25/2003 - 17:22 Permalink
de digitale tandarts

De tijd tussen extractie en het plaatsen van een implantaat, laat ik mede afhangen van de situatie op het moment van trekken.

Was het een tand/kies met zeer veel ontsteking, mist er veel bot en/of verloopt de wondgenezing moeizaam/gestoord dan zal ik langer wachten met implanteren. In mijn praktijk is dat ongeveer 3 tot 6 maanden.

Mocht de situatie gunstiger zijn dan probeer ik binnen korte tijd te implanteren, ongeveer 6 tot 8 weken na extractie, in uitzonderingsgevallen plaats ik ook wel het implantaat direct na extractie.

6 maanden is gelukkig niet erg lang na extractie, mocht u geinteresseerd zijn in een implantaat dan is het wel verstandig om op korte termijn een afspraak te maken bij een implantoloog.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-06-25 18:05 ]
wo, 06/25/2003 - 18:04 Permalink
Cast

Beste tandarts,

Donderdag aanstaande wordt mijn kies (30) getrokken.
Mijn tandarts zou eveneens kiezen voor een implantaat, echter wil hij wachten tot na mijn zwangerschap.
Dus wil hij iig nog 4 maanden wachten, ik twijfel tussen een brug en een implantaat.
Kunt u mij vertellen hoe lang ik zou moeten wachten met het plaatsen van een brug?
di, 10/14/2008 - 09:15 Permalink
maithe

Beste tandarts,

uw uiteenzetting over brug of implantaat is heel helder. Toch speel ik ook met het probleem tussen de keuze brug of implantaat maar weet nog niet welke punten zwaarder wegen.

Eerst even mijn verhaal. Ik heb ongeveer 12 jaar geleden een ongeluk gehad waarbij drie ondertanden incl. een deel van mijn kaak weggeslagen zijn. Ik heb van mijn tandarts toen een frame gekregen, hij wilde mij nog de keuze (ik was nog maar 15) laten en wellicht zou de toekomst nieuwe ontwikkelingen brengen.
Mijn huidige tandarts is gespecialiseerd in protheses en heeft voorgesteld een implantaat te plaatsen. Hij heeft tijdens de tandvleestransplantatie behandeling even naar mijn kaakbot gekeken en besloten dat hij het liever door een kaakchirurg laat aanpakken.
De kaakchirurg had echter een veel ingewikkelder proces voor ogen. Eerst moet mijn de laatste ondertand die nog staat getrokken worden (het bot ligt hier niet hoog genoeg tegenaan om het kaakbot vergenoeg omhoog te trekken). Vervolgens wil hij een distractie van mijn kaakbot doen, daarna distractie verwijderen. Wanneer mijn onderkaak niet breed genoeg is voor een implantaat moet nog een bottransplantatie plaatsvinden. In een keer een botblok plaatsen geeft volgens hem te veel risico op afstoting. Daarna plaatsen van implantaten. Best veel handelingen en bovendien moet ik waarschijnlijk een week of drie zonder frame rondlopen omdat de stang van de distractor uit mijn onderkaak steekt.

Het zijn zoveel handelingen dat ik een brug overweeg. Maar wat ik een groot nadeel van een brug vindt is dat er 3 tanden (twee hoek en kleine voortand) opgeofferd moeten worden en dat een brug elke 10 a 15 jaar vervangen moet worden. Ik ben nu 27 jaar en als ik er af kan zijn door een botopbouw + implantaat te plaatsen heb ik daar ook wel wat voor over.

Mijn vraag is dus weegt een brug echt op tegen een implantaat?

Maithe
ma, 12/22/2008 - 20:19 Permalink
implantje

Ja je moet zeker voor een implantaat gaan!
De reden: Je bent jong en hoe langer je zonder tanden zit hoe meer je kaakbot gaat slinken na een aantal jaren ga je dat dan in je gezicht zien (ingevallen mond),dat is iets wat je toch zeker niet wil!
En als het even kan zou ik NIET voor 1 implantaat gaan met een klikprothese of brug er op.
Als ik het goed heb begrepen gaat het bij jou om 3 tanden dus ik zou 3 implantaten nemen met 3 kronen.
Als er dan een keer iets niet goed is met eentje hoeven ze niet de hele boel weer af te breken.
En je kaakbot is dan weer mooi opgevuld,ik zou kunstbot nemen de kans op afstoten is zeer klein en ze hoeven niet in je heup of aan de andere kant van je kaakbot te breken.
Ik heb ook kunstbot dat is vermengd met eigen bot,mijn eigen bot is uit de kaak gehaald wat verbreed moest worden,ze hebben daar stukjes bot eerst afgehaald en toen gemengd met kunstbot en vervolgens weer teruggeplaatst.
Ze hebben bij mij ook eerst een kies getrokken en direkt botopbouw en een schroef geplaatst.
Mijn implantoloog had een eis en dat was dat ik eerst naar een paradontoloog moest om zeker te weten of mijn tandvlees gezond genoeg was,hij wou het zekere voor het onzekere want als je tandvlees niet gezond en schoon is kan er veel mis gaan zoals ontstekingen en slechte genezing!

sterkte gr Claudia.
ma, 01/05/2009 - 22:39 Permalink
implantje

Klopt je hebt helemaal gelijk ik ben geen tandarts geen implantoloog geen kaakchirurg ,wel weet ik er inmiddels heel veel van en alles wat ik hier schrijf is puur mijn ervaring en wat mijn eigen implantoloog me allemaal heeft verteld en op heeft gewezen.
Het enige wat ik hier duidelijk wil maken is dat je je niet bij de eerste de beste moet laten behandelen ,ik ben bij 4 specialisten geweest en ze zeggen allemaal wat anders ,je moet je laten behandelen door diegene waar jij een goed gevoel bij hebt.
Veel vragen stellen zodat je precies weet hoe en wat er wel en niet nodig is.
Ook heb ik heel veel erover gelezen.

groetjes Claudia
ma, 01/05/2009 - 22:59 Permalink
maithe

beste Claudia,

bedankt voor je opmerkingen!

Hoe werd de botopbouw met kunstbot gedaan?
Werd dat er gelijk weer ingeplaatst of eerst op kweek gezet?
Kun je er wat meer over vertellen?

De tandarts had in mijn geval gezegd dat er twee implantaten komen met drie tanden, maar de kaakchirurg wil mijn laatste ondertand (tussen de hoektanden) ook trekken, dus ik denk dat het dan anders wordt. Waarom moest er bij jou getrokken worden?

Groetjes Maithe
di, 01/20/2009 - 20:25 Permalink
implantje

Bij mij moest getrokken omdat mijn kiezen niet meer goed genoeg waren om er een brug op te zetten.
Over Kunstbot:
De implantoloog heeft eerst wat van mijn kaakbot afgeslepen en dat direkt vermengt met kunstbot.
Dat kunstbot is direkt terug geplaatst en ook de schroeven voor de implantaten heeft hij er direkt ingezet.
over twee weken gaat hij de schroeven verlengen (nu zit dat onder het tandvlees voor genezing) en darna komen er kronen op.
SUKSES ;-)
ma, 01/26/2009 - 19:01 Permalink
maithe

Ik ben nog een keer bij de tandarts geweest. Hij vertelde mij dat kunstbot alleen kan wanneer het aan drie kanten opgesloten wordt door kaak. Het moet goed vast zitten (niet gaan schuiven) en het moet gevoed worden door bloedvaatjes in het goede botgedeelte. Dit kan bij mij niet.
Ik heb wel besloten dat ik voor de volledige behandeling ga en geen brug neem. Als ik een brug zou nemen, sluit deze niet goed aan op mijn tandvlees (dit is al te ver weggezakt) en moet er dus een stuk kunsttandvlees aan de brug gemaakt worden. Dit vind ik niet mooi en op de lange termijn heb ik liever geen brug.
Dus binnenkort even contact opnemen met de kaakchirurg.

Groetjes
zo, 02/01/2009 - 10:29 Permalink
implantje

Heeft jou tandarts dat gezegd of een chirurg of implantoloog?
Mijn implantoloog zei tegen mij dat ie nog nooit zo'n smalle kaak heeft gezien en het is toch gelukt!
Jou geval is natuurlijk anders omdat het door een ongeluk is gekomen..
Maar ik zou altijd een second opinion nemen,heb ik ook gedaan;-)
Sukses
do, 02/05/2009 - 17:25 Permalink
Jacklyn

Ik zou graag advies willen:
1 van mijn 2 ondertanden zit los. Deze zijn ook verkleurd i.v.m. apexresectie jaren geleden. Nu is er voor de 2e keer een spalk aangebracht (1e keer achter de 2 ondertanden nu 2e keer achter 3 tanden). Omdat dit geen blijvende oplossing is moet ik een keuze maken tussen een brug of 1 implantaat (met 2 kronen er op). Ik hoorde net dat er eerst een afdruk gemaakt wordt, dan na 1 week worden de 2 ondertanden getrokken en wordt er een nood-plaatje opgezet. 6 weken daarna wordt er 1 implantaat ingebracht en dan weer na 8 weken worden de 2 kronen op het implantaat gezet :smt013 . Mijn tandarts doet het implanteren zelf. Ben er een beetje huiverig voor. Volgens mij was het kaakbot niet helemaal goed?! Wie heeft ervaring??
wo, 03/04/2009 - 17:15 Permalink
maithe

Ik heb besloten om voor de implantaten te gaan. Ik wordt in juni geopereerd.
Eerst moest er een tand getrokken omdat deze niet helemaal goed in mijn kaak stond. Dit is maandag gebeurd.

Ik heb hiervoor gekozen omdat een brug toch weer een aanslag is op mijn goede gezonde tanden.
Voor mij was de belangrijkste reden dit niet te doen omdat er aan de brug een deel kunsttandvlees gezet moest worden omdat mijn kaak te laag is om op aan te sluiten. Dit vind ik echt niet mooi en daarom kies ik maar voor de lastige weg.

Maithe
zo, 04/05/2009 - 19:44 Permalink
Jacklyn

Ik heb ook gekozen voor een implantaat. Afgelopen week is er een gips afdruk gemaakt en as. donderdag worden de 2 ondertanden getrokken. Zie er best tegenop. Dan wordt er dus een noodprothese (plaatje) geplaatst. Over 6 weken (als alles goed genezen is) gaat het implantaat er in. Ik laat de behandeling doen door een implantoloog. Er is wel te weinig bot, maar dit wordt opgevuld door eigen bot. Voor de brug heb ik uiteindelijk niet gekozen omdat er dan ook 2 goede tanden opgeofferd moeten worden. Bovendien ga ik er vanuit dat het implantaat de mooiste oplossing is en ik er jaren mee vooruit kan.
zo, 04/05/2009 - 20:49 Permalink
maithe

Ik heb inmiddels de eerste behandeling achter de rug.
De kaakchirurg heeft een stuk bot losgehaald en omhooggehaald. In het gat heeft hij een stuk bot uit een ander deel van mijn kaak gedaan. De kieren zijn opgevuld met kunstbot.
Het duurde allemaal best lang, 1,5 uur. Maar uiteindelijk viel het niet echt tegen. Heb ook niet heel veel pijn gehad. Alleen het eten ging de eerste dagen erg moeilijk. Nu is alleen mijn kin nog wat gevoelig.
Lastigste is dat mijn frame niet goed meer past. De tandtechnicus heeft al geprobeerd er wat aan te doen, maar het is nog niet goed. Nu krijg ik een nieuw tijdelijk frame. Ik hoop dat dit beter is, want nu kan ik er eigenlijk niet mee eten.
De volgende stap is dat er implantaten geplaatst worden of eventueel een tweede botopbouw, dat ligt nog even aan hoe het zich ontwikkeld.

Maithe
wo, 07/15/2009 - 20:55 Permalink
Jacklyn

Hoi Maithe,

Hoe gaat het nu met jou? Ik ben afgelopen donderdag geweest voor de implantatie. Ik had hiervoor ook eerst de botopbouw. Was best een vervelende en lange behandeling van 2,5 uur. Veel napijn en zwellingen gehad. Het echte implanteren (1 implantaat) zou een kortere behandeling worden en minder pijnlijk. Ik moet toch zeggen dat ik weer 2,5 uur "gelegen" heb en het weer niet meeviel. De verdovingen en het boren en schrapen, bah!!! Het vervelende was dat de verdoving begon uit te werken en het hechten behoorlijk pijnlijk was. Ik zit nu met veel napijn en een gezwollen kaak. Kan ook moeilijk slapen 's nachts. Het vreemde vind ik dat de één het een fluitje van een cent vindt en anderen behoorlijk veel napijn hebben. Ik hoop maar dat het uiteindelijk goed komt.
za, 09/05/2009 - 13:52 Permalink
maithe

Heej Jacklyn,

Het gaat goed met me. Moet in november bij de kaakchirurg terug komen. Als het goed gaat gaat hij implanteren, anders moet er nog een botopbouw volgen, maar hij had goede hoop dat het niet nodig zou zijn...
In de tussentijd moet er nog een tandvlees opbouw plaatsvinden. Het is nog niet overal even dik, dit moet in de tussentijd nog even gebeuren. Valt wel tegen, maar ik hoop dat het minder ingrijpend is dan de vorige keer.

Wat rot dat het voor jou zo tegenvalt. Ik vond het schrapen over het bot ook wel een vervelend geluid, maar dat was bij een eerdere tandvleesverbetering ook het geval, dus ik was er wel een beetje op voorbereid. De geluiden zijn rot, maar ik probeer het een beetje van me af te zetten, het zijn uiteindelijk maar geluiden. Echt een rotgevoel vond ik het toen hij met een beitel een stuk bot los ging hameren. Dat was echt niet fijn.
Bij mij trok de verdoving er ook een beetje uit, dus het hechten was ook wat pijnlijk. Ook tijdens de ingreep moesten ze een beetje bij spuiten, maar daarna ging het wel beter.
Ik weet niet of je nog een keer moet, maar misschien helpt goed koelen om de zwelling te voorkomen. Ik heb met ijspakketjes gekoeld en had daardoor praktisch geen zwelling. Mn kin was wel vastgetaped, dus blauwe plekken waren daaronder verborgen.

Ik heb nog wel steeds een gevoelige kin. Maar de tandarts zei dat dit nog wel een jaar kon duren. Dit valt tegen, maar is geen drama.

Sterkte nog met je revalidatie.

Maithe
ma, 09/14/2009 - 20:11 Permalink
Jacklyn

Hoi Maithe,

Het gaat inmiddels weer wat beter. Komende donderdag is het 2 weken geleden en moet ik terugkomen voor controle. Dan worden ook de hechtingen eruit gehaald (en dat zijn er nogal wat). De hechtingen doen nu nog pijn en mijn kin voelt ook heel raar aan. Het vervelende is dat ik de noodprothese (plaatje) niet meer in kan. Doet pijn en zit te hoog, waardoor de 2 ondertanden uitsteken en ik onwijs ga slissen. Tandvleescorrectie krijg ik ook nog, ben wel benieuwd. Dat is dus het laatste snijwerk (volgens de kaakchirurg). Maar boven het implantaat zal het toch ook opengemaakt moeten worden t.z.t. Ik vond het losbikken van dat stukje bot en ook het ergste. Bij mij is het ook verder opgevuld met kunstbot. Nu de laatste keer bij de implantatie is dat dus ook weer gedaan. Ik hoop voor jou dat dat ook genoeg zal zijn. Veel sterkte nog.
di, 09/15/2009 - 11:10 Permalink
maithe

Hallo Jacklyn,

Vorige week is een tweede tandvleescorrectie gedaan. Het tandvlees was nog wat te dun, nu is er een stuk bij geplaatst.
De ingreep viel wel mee, maar de napijn was wel vervelend. Er is wat tandvlees ter plaatse van een niet doorgekomen verstandskies weggehaald. Dit was wel een gevoelige plek. Maar nu gaat het wel weer goed. Er zitten nog een paar hechtingen in en die moeten oplossen.

Groetjes
di, 10/06/2009 - 20:59 Permalink
maithe

Hallo Jacklyn,

Vorige week is een tweede tandvleescorrectie gedaan. Het tandvlees was nog wat te dun, nu is er een stuk bij geplaatst.
De ingreep viel wel mee, maar de napijn was wel vervelend. Er is wat tandvlees ter plaatse van een niet doorgekomen verstandskies weggehaald. Dit was wel een gevoelige plek. Maar nu gaat het wel weer goed. Er zitten nog een paar hechtingen in en die moeten oplossen.

Groetjes
di, 10/06/2009 - 20:59 Permalink
Jacklyn

Hoi Maithe,

Bij mij is het even rustig tot 10 december. Dan wordt het weer opengemaakt om het implantaat te zoeken en gaat het abutment erop met wat extra bindweefsel (als ik het goed begrepen heb). Dat abutment zal wel uitsteken en moet het plaatje weer wat aangepast worden. Hierna heb ik in januari diverse afspraken gepland voor gipsafdrukken en dan in februari gaat de kroon erop. Zal wel blij zijn hoor als ik eindelijk na 1 jaar overal vanaf ben. Hopelijk is het resultaat mooi. Wordt weer vervolgd.
di, 10/06/2009 - 21:20 Permalink
maithe

Heej,

Nou ik ben gister weer bij de kaakchirurg geweest. Hij zou de implantaten plaatsen, maar er was niet genoeg bot in de breedte aanwezig. Hij moest dus eerst bot bijplaatsen. Dat viel erg tegen.
De operatie zelf ging wel oke, echt leuk was het niet, maar het was wel uit te houden. Over twee weken gaan de hechtingen er uit en ik denk dat ik dan weer 6 maanden mag wachten voor de volgende ingreep.

Maithe
wo, 11/18/2009 - 17:08 Permalink
Jacklyn

Hoi hoi,

Bah, dat is ook vervelend. Ik begrijp dat de implantaten er nu nog niet in zijn gezet. Dus je hebt nu 2x botopbouw. Al met al duurt het dan best lang eer je er klaar mee bent :smt010. Ik vind alles bij elkaar zelf ook tegenvallen. "Even een implantaatje" zoals erover gesproken wordt, zo zou ik het niet noemen. Maar........... je moet maar zo denken, als het allemaal zit.......is het resultaat mooi. Daar gaan we maar vanuit. Ik moet zelf 10 december weer terug. Wordt het (weer) opengemaakt en gaat het abutment erop. Daarna 2x gips happen en uiteindelijk de kroon (met 2 tandjes) en KLAAR. Hoop ik dan. Ik loop ook al die tijd met een slecht passend plaatje. Heb jij dat ook? In elk geval wens ik je beterschap en sterkte.
Groetjes,
Jacqueline
wo, 11/18/2009 - 17:27 Permalink
maithe

Heej Jacklyn,

10 december is al weer zo en daarna ben je er wel zon beetje klaar mee! Dat is fijn.

Ik had inderdaad mn tweede botopbouw. Heb ook al twee tandvleestransplantaties gehad omdat het tandvlees niet hard genoeg was. Wel veel gedoe, maar de kaakchirurg had dit wel al een beetje voorspeld. Het was alleen fijn geweest als het af en toe wat mee zou vallen ipv tegen. Volgende week gaan de hechtingen er uit. Ben het nu wel weer zat, eten gaat niet zo goed en mijn frame zit inderdaad niet goed meer. Die is weer bijgewerkt, hiervoor zat het wel oke. Zelfs beter dan voor ze begonnen. Maar nu begin ik weer te slissen, dus ik hoop dat de holte straks nog wat opgevuld kan worden, zodat dat minder wordt.

Jij sterkte en succes!
ma, 11/23/2009 - 19:33 Permalink
Jacklyn

Hoi Maithe,

Ik ben afgelopen donderdag geweest om het abutment erop te laten plaatsen en de tandvleescorrectie.
Het viel dit keer gelukkig mee. Alleen die verdovingsspuiten........ ik lig zo gespannen als een snaar (ondanks de valdispert) en dan doen die prikken behoorlijk pijn. Maar de behandeling was een eitje in vergelijking bij vorige keer. Er is een stukje (nep) tandvlees geplaatst. Het ziet er nog niet zo uit met uitstekend zilverkleurige dopje en hechtingen en beetje vreemd gekleurd tandvlees maar ik ben al blij dat het laatste snijwerk achter de rug is. Wanneer moet jij weer terug?
Veel sterkte dan in ieder geval en alvast fijne feestdagen.
ma, 12/14/2009 - 13:33 Permalink
Jacklyn

Even om de story af te maken: de klus is geklaard m.a.w. de kroon zit erop. Het resultaat is erg mooi :D
Dus achteraf gezien is het de pijn en het ongemak wel waard geweest. Voor een ieder die de behandeling nog moet ondergaan........succes :smt006
di, 02/09/2010 - 12:33 Permalink
seppie

Mijn tandarts adviseert mij een 4-delige brug omdat er 1 kies verloren is gegaan. (de tweede kies achter in mijn mond).
Ik denk zelf omdat de kiezen ernaast ook niet meer optimaal zijn en 4 op een rij er ook mooier uit zal gaan zien.

Nu denk ik zelf over een implantaat voor deze 4 kiezen maar ik vroeg mij af hoeveel kunst wotels er dan in mijn kaak geboord worden?
za, 08/14/2010 - 23:44 Permalink
TechniekerJeetje

Mijn tandarts adviseert mij een 4-delige brug omdat er 1 kies verloren is gegaan. (de tweede kies achter in mijn mond).
Ik denk zelf omdat de kiezen ernaast ook niet meer optimaal zijn en 4 op een rij er ook mooier uit zal gaan zien.

Nu denk ik zelf over een implantaat voor deze 4 kiezen maar ik vroeg mij af hoeveel kunst wotels er dan in mijn kaak geboord worden?


Voor elk element zou je dan een implantaat nodig hebben. Een implantaat is dus een kunstwortel. Als je èèn kies mist, dan heb je dus maar èèn implantaat nodig. Daarop krijg je dus maar een vervanging voor èèn kies! Wanneer je voor die andere kiezen een implantaat wilt moeten die ook eerst getrokken worden! Als je ze toch allemaal opgelapt wilt hebben, dan is een 4- delige brug een net zo`n goede en veel goedkopere oplossing!
za, 08/14/2010 - 23:49 Permalink
Doedolf

Beste Tandarts,

M, 28 is bij een ongelukje met de fiets voorover gevallen waarbij de linkersnijtand, rechtersnijtand en de tand daar weer rechts van naar binnen zijn geslagen. Het kaakbot (boven) daarachter was ook gebroken. Dat is inmiddels geheeld en de tanden staan weer op de juiste plaats. Alle 3 de tanden zijn inmiddels wortelkanaal behandeld en dus a-vitaal (verkleuring is naar, maar niet onoverkomelijk). Het tandvlees vertoont bij de linkersnijtand een "hap" en er is externe resorbtie opgetreden; de wortel is nog 13 mm lang, met een stuk boven het tandvlees van 12 mm. Deze tand zit (na ruim een jaar) nog steeds niet geheel vast en ik wil graag gaan kickboksen (geen goed idee, :smt018 aldus mijn tandarts). Uiteindelijk ga ik de andere tanden ook verliezen door slijtage. Overleg met aansprakelijke partij en tandarts duidt op een van volgende keuzes: Brug over 5 tanden, of een implantaat op de plek van de linkervoortand en een partij kronen.
Lezen op meerdere fora en navraag bij tandarts levert op dat ik nog een paar vragen heb:
- Wat is sterker, brug of implantaat?
- Wat gaat langer mee?
- Hoe houd je een brug schoon?
- Bot gaat "slinken" als de linkervoortand er uit gaat: welke kant slinkt het op? De tandarts zegt dat het gat opgevuld wordt met bot, terwijl ik op dit forum juist lees over ingevallen mondjes en dergelijke.
- Tandvlees gaat ook een kant op als die tand er uit gaat, voor beide gevallen, wat gebeurt er? Gaat het tandvlees wijken of wordt dat juist mooi opgevuld?
- Zijn er verder nog zaken waar ik op kan letten bij deze (voor mij moeilijke) keuze?

Groetjes en vriendelijk dank,

Roelof
do, 10/07/2010 - 16:38 Permalink