36 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 4
#1
Brug of implantaat
door Suzan vr, 01/04/2002 - 15:18

Ik heb een aantal jaar geleden (7)een ontstoken kies gehad en deze moest er tenslotte uit. Ik heb hier nu een gat waar ik verder helemaal geen last van heb (je ziet het niet als ik praat). Maar is het niet verstandig om dit op te vullen met een brug of implantaat. Ik heb het al een keer aan mijn tandarts gevraagd en hij zei dat het niet nodig was. Mijn kiezen of tanden zijn niet scheef gaan groeien. Wat zou u adviseren om het zo te laten of toch een brug of implantaat. Zo ja, wat adviseert u dan (brug of implantaat). Wat zijn de kosten
hier dan van.

Alvast bedankt,
Suzan

Suzan
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 01/04/2002 - 01:00
door de digitale tandarts do, 01/10/2002 - 14:36

In principe is niets doen ook altijd een oplossing welke overwogen moet worden.

Mocht jezelf toch op deze plek weer een element hebben willen staan, dan bestaan daar verschillende behandelingen voor.

Ik zal de twee meest bekende (niet-uitneembare) constructies bespreken.

- De (conventionele) brug

//www.tandarts.nl/imagesforum/driedeligebrug.jpg)

Meestal gemaakt van een metalen structuur waar porselein overheen gebakken is.
De getrokken tand/kies wordt vervangen door een dummy Deze dummy heeft de vorm van de ontbrekende tand/kies en bevind zich op/boven het tandvlees. Deze dummy wordt over het algemeen vast gemaakt aan de twee aangrenzende tanden/kiezen. Hiervoor moeten kronen worden gemaakt op deze tanden/kiezen.

Voordelen:

- Relatief snel afbehandeld (+/-twee tot vier weken)
- Relatief goedkoper dan een implantaat (+/- 1100 euro tot 1500 euro voor een 3-delige brug)
- Geen operatieve ingreep, bij sommige personen met een slechte gezondheid kan dit een voordeel zijn.
Op plaatsen waar veel te weinig bot aanwezig is voor een implantaat, kan een brug ook een makkelijkere oplossing zijn dan een uitgebreide botherstel operatie.

Nadelen:

- Het boren aan gezonde buurtanden/kiezen.
Als deze tanden/kiezen in goede staat zijn, wordt er eigenlijk gezond tandweefsel onnodig opgeofferd. Aangezien de gemiddelde levensduur van een brug ongeveer 15 jaar bedraagd, is er na die tijd iets misgegaan met een van de pijlers. Nieuwe behandelingen zijn dan noodzakelijk, welke mogelijk niet noodzakelijk waren geweest als er nooit aan geslepen was.
- het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen.
Mocht de achterste kies ontbreken dan kunnen alleen de kiezen/tanden hiervoor als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige krachten wat de levensduur van de pijler(s) negatief beinvloed.

- Een kroon op een implantaat

//www.tandarts.nl/imagesforum/solitairetandvervanging.jpg)

Een implantaat is een titanium schroef welke in het kaakbot t.p.v. het ontbrekende element geplaatst wordt. Deze schroef moet een bepaalde periode vastgroeien, waarna een kroon gemaakt kan worden, welke op het implantaat wordt vastgezet.

Voordelen:

- Het is niet noodzakelijk om aan buurtanden/kiezen te boren. Hierdoor behouden deze hun natuurlijke sterkte, kleur en vorm.
- Goede mogelijkheid om achterste kiezen te vervangen. Er hoeven geen zwevende brugdelen met ongunstige krachten gebruikt te worden.
- In stand houden van het kaakbot. Doordat het implantaat de functie overneemt van de vroegere wortel, zal het kaakbot nauwelijks slinken. Met name door de ongunstige druk van uitneembare protheses kan het kaakbot snel slinken, waardoor problemen kunnen ontstaan.

Nadelen:

- relatief langere behandeltijd dan bij een brug Afhankelijk van de lokatie, de hoeveelheid en kwaliteit bot moet een implantaat 6 weken tot 6 maanden inhelen. De inhelingstijd in de bovenkaak is het langst.
- relatief duurder dan een brug (+/- 1400 euro tot 2300 euro)
- Bij een tekort aan bot en andere complicerende factoren als uitgezakte kaakbijholtes en hoog gelegen zenuwen kan het een uitgebreide en minder voorspelbare operatie worden.
In principe zijn we in de implantologie zover dat we onder bijna alle omstandigheden met bijv. botopbouwen, implantaten kunnen zetten. Mocht er echter ook een brug gemaakt kunnen worden dan kan dat in bepaalde situaties een simpeler en doeltreffende oplossing zijn.

Samenvattend kan naar mijn mening beter gekozen worden voor een implantaat als de buurtanden/kiezen nog relatief gezond zijn en/of als de brug zwevende delen bevat.

Het hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit en hoeveelheid bot die beschikbaar is voor een implantaat. Je moet misschien m.b.v. een consult bij een implantoloog bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Omdat het zetten van een implantaat, in het geval van voldoende bot en tandvlees, zeer voorspelbaar is en geen grote ingreep hoeft te zijn, wil ik iedereen aanraden na het verlies of bij aankomend verlies van een tand/kies een implantoloog te raadplegen. Na het trekken van een tand/kies begint het kaakbot snel te slinken, op tijd implanteren voordat er te weinig bot is, kan de hele behandeling simpeler (en goedkoper) houden.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-08 18:43 ]

de digitale tandarts
afbeelding van de digitale tandarts
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2001 - 02:00
door Moozie wo, 06/25/2003 - 17:22

u schrijft:
---------------
Na het trekken van een tand/kies begint het kaakbot snel te slinken, op tijd implanteren voordat er te weinig bot is, kan de hele behandeling simpeler (en goedkoper) houden.
---------------

Is een half jaar een redelijke tijd die er tussen trekken en implanteren mag zitten? Of doelt u op veel kortere tijd?

Moozie
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 02/16/2003 - 01:00
door de digitale tandarts wo, 06/25/2003 - 18:04

De tijd tussen extractie en het plaatsen van een implantaat, laat ik mede afhangen van de situatie op het moment van trekken.

Was het een tand/kies met zeer veel ontsteking, mist er veel bot en/of verloopt de wondgenezing moeizaam/gestoord dan zal ik langer wachten met implanteren. In mijn praktijk is dat ongeveer 3 tot 6 maanden.

Mocht de situatie gunstiger zijn dan probeer ik binnen korte tijd te implanteren, ongeveer 6 tot 8 weken na extractie, in uitzonderingsgevallen plaats ik ook wel het implantaat direct na extractie.

6 maanden is gelukkig niet erg lang na extractie, mocht u geinteresseerd zijn in een implantaat dan is het wel verstandig om op korte termijn een afspraak te maken bij een implantoloog.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-06-25 18:05 ]

de digitale tandarts
afbeelding van de digitale tandarts
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2001 - 02:00
Re: Brug of implantaat
door Cast di, 10/14/2008 - 09:15

Beste tandarts,

Donderdag aanstaande wordt mijn kies (30) getrokken.
Mijn tandarts zou eveneens kiezen voor een implantaat, echter wil hij wachten tot na mijn zwangerschap.
Dus wil hij iig nog 4 maanden wachten, ik twijfel tussen een brug en een implantaat.
Kunt u mij vertellen hoe lang ik zou moeten wachten met het plaatsen van een brug?

Cast
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 3 weken geleden
Geregistreerd: 10/13/2008 - 13:45
Re: Brug of implantaat
door Maja di, 10/14/2008 - 11:46

Als je voor een brug kiest moeten er 2 wellicht gezonde elementen beslepen worden. Ik denk dat de tandarts dit zonde vind en daarom een implantaat voorsteld.

Maja
afbeelding van Maja
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 6 dagen geleden
Geregistreerd: 02/09/2005 - 11:43
Re: Brug of implantaat
door maithe ma, 12/22/2008 - 20:19

Beste tandarts,

uw uiteenzetting over brug of implantaat is heel helder. Toch speel ik ook met het probleem tussen de keuze brug of implantaat maar weet nog niet welke punten zwaarder wegen.

Eerst even mijn verhaal. Ik heb ongeveer 12 jaar geleden een ongeluk gehad waarbij drie ondertanden incl. een deel van mijn kaak weggeslagen zijn. Ik heb van mijn tandarts toen een frame gekregen, hij wilde mij nog de keuze (ik was nog maar 15) laten en wellicht zou de toekomst nieuwe ontwikkelingen brengen.
Mijn huidige tandarts is gespecialiseerd in protheses en heeft voorgesteld een implantaat te plaatsen. Hij heeft tijdens de tandvleestransplantatie behandeling even naar mijn kaakbot gekeken en besloten dat hij het liever door een kaakchirurg laat aanpakken.
De kaakchirurg had echter een veel ingewikkelder proces voor ogen. Eerst moet mijn de laatste ondertand die nog staat getrokken worden (het bot ligt hier niet hoog genoeg tegenaan om het kaakbot vergenoeg omhoog te trekken). Vervolgens wil hij een distractie van mijn kaakbot doen, daarna distractie verwijderen. Wanneer mijn onderkaak niet breed genoeg is voor een implantaat moet nog een bottransplantatie plaatsvinden. In een keer een botblok plaatsen geeft volgens hem te veel risico op afstoting. Daarna plaatsen van implantaten. Best veel handelingen en bovendien moet ik waarschijnlijk een week of drie zonder frame rondlopen omdat de stang van de distractor uit mijn onderkaak steekt.

Het zijn zoveel handelingen dat ik een brug overweeg. Maar wat ik een groot nadeel van een brug vindt is dat er 3 tanden (twee hoek en kleine voortand) opgeofferd moeten worden en dat een brug elke 10 a 15 jaar vervangen moet worden. Ik ben nu 27 jaar en als ik er af kan zijn door een botopbouw + implantaat te plaatsen heb ik daar ook wel wat voor over.

Mijn vraag is dus weegt een brug echt op tegen een implantaat?

Maithe

maithe
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 12/22/2008 - 19:43
Re: Brug of implantaat
door Lieneke di, 12/23/2008 - 21:18

Met jouw leeftijd zou ik voor een implantaat gaan!

Lieneke
afbeelding van Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 dag 19 uur geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
Re: Brug of implantaat
door implantje ma, 01/05/2009 - 22:39

Ja je moet zeker voor een implantaat gaan!
De reden: Je bent jong en hoe langer je zonder tanden zit hoe meer je kaakbot gaat slinken na een aantal jaren ga je dat dan in je gezicht zien (ingevallen mond),dat is iets wat je toch zeker niet wil!
En als het even kan zou ik NIET voor 1 implantaat gaan met een klikprothese of brug er op.
Als ik het goed heb begrepen gaat het bij jou om 3 tanden dus ik zou 3 implantaten nemen met 3 kronen.
Als er dan een keer iets niet goed is met eentje hoeven ze niet de hele boel weer af te breken.
En je kaakbot is dan weer mooi opgevuld,ik zou kunstbot nemen de kans op afstoten is zeer klein en ze hoeven niet in je heup of aan de andere kant van je kaakbot te breken.
Ik heb ook kunstbot dat is vermengd met eigen bot,mijn eigen bot is uit de kaak gehaald wat verbreed moest worden,ze hebben daar stukjes bot eerst afgehaald en toen gemengd met kunstbot en vervolgens weer teruggeplaatst.
Ze hebben bij mij ook eerst een kies getrokken en direkt botopbouw en een schroef geplaatst.
Mijn implantoloog had een eis en dat was dat ik eerst naar een paradontoloog moest om zeker te weten of mijn tandvlees gezond genoeg was,hij wou het zekere voor het onzekere want als je tandvlees niet gezond en schoon is kan er veel mis gaan zoals ontstekingen en slechte genezing!

sterkte gr Claudia.

implantje
Offline
Laatst gezien: 7 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 05/18/2008 - 16:24
Re: Brug of implantaat
door robinson ma, 01/05/2009 - 22:50

Beste Claudia.
Fijn dat je zo enthousiast bent maar zou met advies geven even oppassen.

robinson
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 2 maanden geleden
Geregistreerd: 01/24/2006 - 21:33
Re: Brug of implantaat
door implantje ma, 01/05/2009 - 22:59

Klopt je hebt helemaal gelijk ik ben geen tandarts geen implantoloog geen kaakchirurg ,wel weet ik er inmiddels heel veel van en alles wat ik hier schrijf is puur mijn ervaring en wat mijn eigen implantoloog me allemaal heeft verteld en op heeft gewezen.
Het enige wat ik hier duidelijk wil maken is dat je je niet bij de eerste de beste moet laten behandelen ,ik ben bij 4 specialisten geweest en ze zeggen allemaal wat anders ,je moet je laten behandelen door diegene waar jij een goed gevoel bij hebt.
Veel vragen stellen zodat je precies weet hoe en wat er wel en niet nodig is.
Ook heb ik heel veel erover gelezen.

groetjes Claudia

implantje
Offline
Laatst gezien: 7 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 05/18/2008 - 16:24
Pagina 1 van 4