BIG registratie en supervisie

Author:
Spiegeltje
Posted:
zo, 12/12/2010 - 17:37
Ik heb altijd gedacht dat een tandarts met een BIG registratie zelfstandig het beroep van tandarts mocht uitvoeren maar dat lijkt niet juist te zijn. "Toevalligerwijs" tikte ik eens op de BIG-registratiesite een BIG-nummer in van een - op de naam afgaande - Israëlische tandarts.

De tandarts bleek i.d.d. een BIG registratie te hebben (op de site van de praktijk wordt daar melding van gemaakt) maar wel met de volgende clausule:
"Onder supervisie het beroep uitoefenen voor een periode van twaalf maanden teneinde kennis te maken met het Nederlands zorgstelsel met de daarbij behorende wet- en regelgeving en medische ethiek. "

Het hebben van een BIG-registratie betekent dus kennelijk niet dat je als tandarts zelfstandig mag werken. Er kan kennelijk een clausule van toepassing zijn die daar beperkingen aan stelt. Dit staat overigens haaks op de informatie op de site van de BIG-registratie. Mijns inziens dient dit duidelijker te worden gecommuniceerd...

Zie http://www.bigregister.nl/registratie/inhetbigregister/
vV

is in genoemd geval die 12 maanden al voorbij?

Supervisie ging in ieder geval niet over tandheelkundige kwaliteiten .

het is mij ook niet duidelijk wat die supervisie inhoudt...

kan inderdaad wat duidelijker lallemaal, maar is onduidelijkheid nu niet de kern van de BIG wet? :cry:
zo, 12/12/2010 - 17:42 Permalink
Spiegeltje

In de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) staat wel de mogelijkheid aangegeven dat BIG-registratie onder voorwaarden kan plaatsvinden (artikel 9 lid b).

De clausule is in zoverre wat merkwaardig omdat je mijns inziens op basis van de wet BIG onder directe supervisie van een BIG-geregistreerde tandarts ook al kunt werken zonder BIG-registratie c.q. voorbehouden handelingen mag verrichten mits je vakbekwaam bent. Dus waarom dan al die BIG-registratie verlenen als iemand nog niet heeft laten zien dat ie aan alle eisen voldoet? Tandheelkundig zal er wel sprake van zijn dat deze buitenlandse tandarts gelijkwaardig is neem ik aan maar er zijn kennelijk nog meer eisen.

Zal eens kijken of ik er morgen wat meer duidelijkheid over kan krijgen hoe het precies zit. En bijvoorbeeld welke andere beperkende voorwaarden er nog kunnen gelden bij een BIG-registratie.
zo, 12/12/2010 - 18:01 Permalink
Illuminus

Is voor buitenlandse (lees buiten europese) tandartsen die het toelatingsexamen hebben gehaald en dus qua technische opleiding gelijkgesteld zijn met nederlandse tandartsen.

Om te leren omgaan met de nederlandse regelgevingjungle etc moeten deze tandartsen een periode bij een nederlandse tandarts werken.
Bij mijn weten zijn ze voor hun technische uitvoering gewoon zelfstandig aansprakelijk en behelst de supervisie alleen de (sja hoe zullen we het noemen...) "administratieve" kant van het verhaal.
zo, 12/12/2010 - 18:33 Permalink