Advies capaciteitsorgaan: meer tandartsen opleiden

Author:
Spiegeltje
Posted:
vr, 12/18/2009 - 13:07
UTRECHT - Er moeten meer tandartsen en mondhygiënisten worden opgeleid in Nederland. Dat adviseert het Capaciteitsorgaan vrijdag aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.
Bron: http://www.nu.nl/economie/2147090/meer-tandartsen-opleiden.html

Het orgaan ziet de vraag naar mondzorg in de toekomst toenemen en vindt bovendien dat Nederland minder afhankelijk moet zijn van de instroom van tandartsen uit het buitenland. Aan de opleiding tot tandarts beginnen jaarlijks 240 studenten. Dat aantal moet in de toekomst tussen de 314 en de 466 komen te liggen. Aan de opleiding tot mondhygiënist beginnen nu driehonderd studenten per jaar. Het Capaciteitsorgaan vindt dat dit cijfer omhoog moet naar 333, tot maximaal 416. Het Capaciteitsorgaan is een onafhankelijke stichting waarin drie partijen zitting hebben: de beroepsgroepen, de opleidingsinstellingen en de zorgverzekeraars. © ANP

Een goede zaak lijkt me, ook in het licht van de mogelijke vrijgave van tarieven. Patiënten dienen dan te kunnen kiezen uit meerdere tandartsen wat momenteel vaak niet praktisch is. Ook is de tijd om terecht te kunnen bij tandartsen en mondhygiënisten nog vaak veel te lang wat alles te maken heeft met schaarste van het aantal behandelaars, alhoewel dit per regio sterk kan verschillen. Een goede communicatie tussen tandarts en patiënt, zo blijkt steeds weer op het forum, is, naast vakkennis, van het grootste belang. Door de taalachterstand van veel buitenlandse tandartsen wordt dit bemoeilijkt. Terecht wordt daarom gesteld dat de toenemende afhankelijkheid van buitenlandse tandartsen dient te worden verminderd. Mijn persoonlijke mening.
Spiegeltje

Dat is erg veel. Nog niet eens zo zeer ten opzichte van het gemiddelde bij HBO en WO-opleidingen. Volgens mij is het bij wo geneeskunde en tandheelkunde wel minder, zijn vaker meer gemotiveerde mensen die hier aan beginnen en dat is de belangrijkste factor bij uitval. Kan ook veel met hoe de opleiding is georganiseerd te maken hebben. Uiteindelijk wordt bij de planning wel rekening gehouden met de afvalpercentages volgens mij.
vr, 12/18/2009 - 15:23 Permalink
Spiegeltje

Volgens mij dateert de laatste sluiting van een tandheelkundige opleiding (Groningen) al weer uit de jaren '80, samen met enkele andere maatregelen bij andere faculteiten (samenvoeging, krimp). Deze sanering was eigenlijk al weer achterhaald op het moment dat ze is doorgevoerd.

Weet je wat ik leuk vind? Je heeft alleen maar te weten dat veel tandartsen geen patienten erbij willen hebben, en dat is al heel lang zo . Dat bewijst dat er al jarenlang veel te weinig zijn, zijn geen studies voor nodig. Samen met het feit dat de vraag naar mondzorg in de toekomst alleen al maar zal toenemen (vergrijzing, veel minder protheses) maakt dat maatregelen nodig zijn. Schaarste aan tandartsen leidt, zeker bij vrije tarieven, tot veel te hoge inkomens, lange wachttijden en her en der slechtere zorg. Zie ook de medisch specialisten waarvan er veel te weinig zijn.

Om het te nuanceren: ik ben ook geen voorstander van onbeperkte toelating wat waarschijnlijk tot grote schommelingen zal leiden van studentenaantallen, afhankelijk van de conjunctuur. Tandartsen moeten wel in staat blijven een eigen praktijk te starten vind ik. En je loopt de kans dat tandartsen elders lhun heil gaan zoeken zoals nu veel buitenlandse tandartsen dat hier doen.
vr, 12/18/2009 - 18:30 Permalink