zwevende kroon

Author:
Spiegeltje
Posted:
zo, 01/07/2007 - 22:16
Momenteel ben ik onder behandeling voor een kroon op de 3-6 (1e molaar linksonder). De kroon moet nog worden gemaakt. De 3-7 is al heel lang getrokken. Ik heb het met mijn tandarts gehad over een 'zwevende' brug (kroon op de 3-6 en een zwevende boven de 3-7) maar die deed daar wat terughoudend over. Zag het nut er niet zo van in. Dat ben ik wel met hem eens maar estetisch is het wel fraaier. Ik zit nu toch ineens weer te twijfelen. Zijn er verder, behalve de extra kosten, nog nadelen aan zo'n zwevende brug?
Paul

De 'zwevende brug', oftewel een cantileverbrug, is inderdaad niet ideaal als de zwevende kies achter de bekroonde kies ligt. Hoe dichter een kies namelijk bij het scharnier (kaakgewricht) ligt, hoe meer kracht erop komt. Zo krijgt de zwevende kies dus meer krachten te verduren dan de bekroonde kies. Het zgn hefboomeffect. Een dergelijke brug heeft dus een groot risico op afbreken.
Daarnaast is de tweede grote kies bij vrijwel niemand zichtbaar bij het lachen. Ik adviseer je dan ook om nog eens goed na te denken ofdat je deze dure behandeling met een korte levensduur en weinig resultaat wel wilt ondergaan.
Hopelijk heb ik je met dit advies kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,
Paul.
do, 01/11/2007 - 16:31 Permalink
Spiegeltje

Dat van die hefboomwerking had ik me niet gerealiseerd máár ook de kies boven de 37 is (recent) getrokken zodat er geen kracht op kan worden uitgeoefend, toch? Die kies was namelijk 'uitgegroeid' en scheef gaan staan omdat er geen kies meer onder zat en zou zelfs problemen geven voor de kroon op de 36.

Maar je hebt gelijk dat je er eigenlijk weinig van ziet. Het was meer een psychologische wens om mijn gebit er weer compleet uit te laten zien. Maar ik zie er toch maar op rationele gronden vanaf.
do, 01/11/2007 - 17:09 Permalink
Paul

Ik ben blij dat je van je beslissing hebt afgezien, want juist door het ontbreken van de bovenste kies lijkt me al helemaal onzinnig om hiervoor zo'n behandeling te ondergaan. Je kunt beter in het behoud van de rest van je gebit inversteren. Een extra doosje floss, een nieuwe electrische tandenborstel en nog een bezoekje aan de mondhygienist bijvoorbeeld!

Met vriendelijke groet,
Paul.
za, 01/13/2007 - 14:40 Permalink