Zwarte randen

Author:
Cluwen
Posted:
ma, 08/14/2023 - 04:16
ik heb door omstandigheden een tijd niet gepoetst en heb op diverse kiezen en tanden een zwarte rand boven het tandvlees.

mijn tandarts heeft het zo druk dat ik al sinds januari op een afspraak wacht en kan nu over drie weken pas terecht maar ik ben zo bang dat ik een volledige prothese nu moet.

de vraag is dan ook, kan een tandarts er nog iets aan doen die zwarte randen , ik voel bij sommige ook een gaatje, is een kroon dan nog mogelijk ?

lastig om op afstand te beoordelen natuurlijk, maar ik zoek toch hoop dat er misschien nog wat aan te doen is met b.v. een kroon

alvast bedankt.
Tandarts_Richa…

Zwarte randen is vaak opgehoopte tandsteen. Een goede schoonmaak beurt waarbij de tandsteen door de mondhygiënist of preventie assistente wordt verwijdert doet wonderen. Gaten kunnen gevuld worden. Of het zin heeft hangt af of de ophanging niet te ver is beschadigd. Anders raakt u sommige tanden en kiezen kwijt. Maar advies: ga nooit naar een kunstgebit. Liever een gedeeltelijk frame prothese of kronen en bruggen, afhankelijk v uw financiële mogelijkheden. . Let op de rekeningen die u al die tijd bespaard heeft, door uit te stellen, kunt u waarschijnlijk nu alsnog krijgen maar dan in een keer. En dan is dat voor velen te veel. De discussie die op dit moment speelt. Daardoor vindt men tandheelkunde te duur terwijl wij , in Nederland, een v d goedkoopste tarieven hebben v Europa. Zo goedkoop zelfs dat het vaak ten koste gaat v d kwaliteit.
ma, 08/14/2023 - 09:24 Permalink
Cluwen

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

hartelijk dank voor uw snelle en uitgebreide antwoord. ik vrees alleen dat het geen tandsteen is, de tandarts heeft in het verleden wel eens verteld dat het een soort littekens zijn en beginnende gaatjes, ook de mondhygiëniste kon het toen niet weghalen. ik ben bang dat het gewoon tandbederf is. de vraag is alleen of er bij tandbederf nog een kroon op kan. ik heb gelukkig geen pijnklachten, maar tja het ziet er niet best uit dus ben erg nerveus erdoor.
ma, 08/14/2023 - 23:58 Permalink
Cluwen

p.s. bij een hoektand en een kies kan ik met mn nagel 'erin' aan de kant van het tandvlees. weet niet of dat dan te ver gevorderd is of dat een kroon kan helpen. ben zo bang dat de tandarts over drie weken zegt dat alles eruit moet. en mn gebit is ook gevoelig bij koud drinken of koude vla.
wo, 08/16/2023 - 01:07 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik zie hier geen problemen om het weer netjes te make. Maar het gaat niet alleen om wat boven het tandvlees. Wat eronder zit (de fundering)is ook belangrijk. Als de fundering goed is, of stabiel en goed genoeg te krijgen durf ik daar een huis ( kroon) op te bouwen. Ik zou eerst alles met composiet herstellen en als na 6 maanden geen klachten zijn eventueel ,indien nodig, kronen. Hard verkleurd tand been hoeft soms niet aangepakt te worden. Esthetisch niet fraai maar functioneel met goed reinigen geen probleem. Het begint bij uw tandvlees, de fundering. Maar kronen is geen goedkope zaak. Heeft u het ervoor over???. Voor mezelf als dit mijn gebit zou zijn wel. Maar ik heb makkelijk praten, ik hoef mijn collega en technieker niet te betalen.
wo, 08/16/2023 - 18:19 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik ben pensioNADA.. met nadruk op NADA maar mag nog 3 dgn pw werken v mijn vrouw. Dit is vrijwilligers werk. Ben blij v dienst te zijn ondanks dat velen mijn antwoorden vaak niet kunnen waarderen. Misschien ben ik..ik ben gewoon te direct/bot. Dus neen dit is service v Tandarts.NL.gewoon gratis, vaak ongevraagd te veel informatie. Geef het door aan de adverteerders..
wo, 08/16/2023 - 18:28 Permalink
Cluwen

ik hoop dat u gelijk krijgt en dat niet alles getrokken hoeft te worden. die zwarte randen is de zichtbare schade, maar wie weet hoeveel gaatjes ik heb.

ben al ruim een maand erg nerveus voor de tandarts volgende week donderdag, ik eet bijna niks, slaap slecht. extreem angstig voor het slechte nieuws.

plus ik mis al een paar kiezen dus ben bang dat ze zeggen van daar beginnen we niet meer aan.

ik laat het volgende week wel weten wat de tandarts heeft gezegd. zit al onder de kalmeringspillen maar zelfs dat helpt niet.

als alles eruit moet zijn ze wel even bezig, dat wordt een bloedbad, en de laatste keer bij de kaakchirurg deed het trekken echt pijn.
wo, 08/30/2023 - 01:12 Permalink