zwarte plek op foto onder wortel dode kies

Author:
ger32
Posted:
zo, 11/24/2013 - 12:59
hallo,

Ik heb een kies waar lang geleden al een wortelkanaal behandeling bij is gedaan. Nu ging ik naar de tandarts voor een gebroken vulling ernaast ( wat een kroon gaat worden), en zei gelijk dat de kies ernaast een soort druk geeft als ik op iets hards bijt. Op de foto is een zwarte vlek te zien bij de wortel. Ik heb er geen pijn aan , maar is wel gevoelig bij kauwen en precies op 1 plekje.

Ik zit nu heel hard te denken wat ik moet, en heb eigenlijk een aantal vragen:
1.kan zo'n ontsteking ook door het lichaam zelf opgeruimd worden of evt met antibiotica
2. zo niet wat is er nog aan te doen de kies is al dood.
3.als de kies niet meer te redden is, en hij getrokken moet worden, kan er toch ook geen kroon meer op?
4. als er geen kroon op kan, moet het dan een brug worden en kan dat dan niet beter gelijk met die kies ernaast waar over een maand toch begonnen wordt met de kroon.

ik heb een tandarts die wel heel kundig is, maar niet zo veel uitlegt. wat ik begreep zat die zwarte vlek er een half jaar geleden ook al, maar toen had ik er geen klachten van.
Lieneke

1) Het lichaam gaat de ontsteking opruimen, maar kan dat alleen als de oorzaak wordt weggenomen.
2) De kies kan niet levend gemaakt worden, maar door een wortelkanaalbehandeling te doen wordt de veroorzaker van de ontsteking weggenomen. Eruit halen is ook een optie.
3) Er kan geen kroon worden gezet over een kies die er niet is, maar er kan wel een nepkies (dummy) komen als onderdeel van een brug.
4) Als er een brug wordt geplaatst dan maakt die kroon onderdeel uit van de brug. Dus ja, dat moet ter gelijk.
zo, 11/24/2013 - 17:21 Permalink