zwanger willen worden en WKB

Author:
janny222
Posted:
di, 08/14/2007 - 10:00
Ik heb een vraag, en hoop dat iemand mij kan helpen.
wegens enorme pijn, vandaag bij de tandarts geweest, hij is begonnen met een WKB ivm fikse ontsteking. Nu moet ik over 9 dagen terug komen.
Echter op dit moment zit ik in mijn vruchtbare periode, en omdat wij graag zwanger willen worden zou het dus best kunnen dat ik dan als ik over 9 dgn bij de tandarts ben,ik in verwachting ben.
Dit kan ik dan nog niet testen, want mijn menstruatie is pas gepland voor begin sept.
Wat zijn de risico's mocht ik in verwachting zijn.
Is de verdoving schadelijk, of niet???

Ik hoop dat iemand een antwoord heeft
hello jozefien

heb een aantal dingen gelezen op dit forum over bepaalde verdovingen die wel en welke niet gebruikt mogen worden, zoek dat zelf voor de zekerheid even uit. Wat wel lastig is zijn de rontgenfoto's die je beter niet kan laten maken , maar die wel nodig zijn als je de wkb behandeling af wil laten maken. hoop voor je dat 1 van de tandartsen reageert. :smt006
di, 08/14/2007 - 13:45 Permalink
Irfan

Beste Janny,

Verdoving kan tot zover zonder gevaar voor vrucht worden toegediend, zolang men zich aan de richtlijnen houdt en eerder aan de lage dosis gaat zitten. Bij een tweede deel van de wortelkanaalbehandeling is weinig tot geen verdoving nodig, omdat de zenuw al verwijderd is. Evt. kan er iets in het kanaal gespoten worden als er nog enige ontstoken weefsel of restzenuwen aanwezig zijn.
Voor rontgenfoto's zijn richtlijnen dat er in de eerste zoveel weken liever geen foto's genomen worden en zo ja met een loodschort voor, maar het beste kun je even overleggen met je eigen tandarts.

Groet Irfan
di, 08/14/2007 - 13:56 Permalink
IkkeLinnie

Hoi Janny.
Heb hier wat gevonden over het maken van röntgenfoto`s tijdens de zwangerschap.
Er staat o.a. dit: (maar kijk zelf ook nog ff op de site, er staat nog meer info)
Een onderzoek bij een zwangere vrouw waarbij de straling niet in de buurt komt van de baarmoeder, zoals een foto van de longen of van de neusbijholten, kan zonder enig gevaar voor de zwangerschap plaatsvinden.

Hier de link: http://www.radiologen.nl/37/896/patientenvoorlichting/een-rontgenfoto-i…
Edit: Scrol ff een stukje naar beneden op die site, naar 5. NADELIGE EFFECTEN VAN STRALING en dan naar het ontstaan van aangeboren afwijkingen.

Groetjes Linnie!
di, 08/14/2007 - 14:11 Permalink
Irfan

Ik heb net toevallig in Beijing ook het 2-jaarlijkse congres van de IADMFR (International Association of Dental and Maxillo Facial Radiology) bijgewoond (wat je allemaal niet meemaakt op een stage :D ). Toevallig onze eigen professor Van der Stelt van ACTA Amsterdam (radiologie) gaf een duidelijk verhaal met als moraal dat digitale foto's absoluut NIET minder straling produceren dan conventionele foto's.
Alleen rontgenfoto's in de tandheelkunde geven ontzettend veel minder straling in vergelijking tot de grote scans in ziekenhuizen.

Groet Irfan
wo, 08/15/2007 - 17:26 Permalink