zwanger - verstandskies wel of niet laten trekken?

Author:
inkie33
Posted:
vr, 05/30/2008 - 13:04
Hallo,

Ik ben nu ruim 17 weken zwanger. Helaas heb ik last van mijn verstandskies. Ik sta al onder behandeling vanwege ontstoken tandvlees. Die problemen zijn voor een groot deel opgelost maar dus niet bij mijn verstandskies (linksboven).

Als ik niet zwanger was geweest, dan had de tandarts hem al getrokken (de afspraak stond al). Maar nu hebben we besloten om het even uit te stellen.

Ik heb er verder ook niet zo veel last van, behalve bij het tanden stoken.

Maar nu zit het me niet lekker meer. Ik kom net terug van de tandarts (voor een andere behandeling) en er is nog een goedje in mijn verstandskies/in het tandvlees gespoten, om bacteregroei te remmen. Alleen, dat deed zo'n pijn dat ik nu weer ongerust ben.

Mijn tandarts zegt dat het geen kwaad kan om de kies te laten zitten tot na de bevalling (de bacteriën zouden geen kwaad kunnen - ook niet als niet het tandvlees maar de kies (wortels?) ontstoken zouden zijn ), en ze zegt ook dat het trekken van de kies geen kwaad kan. Het is dus aan mij om te beslissen. Pfff, maar dat is lastig. Hoe weet ik nou of ik de goede beslissing maak? En kan ik een foute beslissing nemen?

Daarom graag een second opinion.

Ik weet nog niet of mijn wortels mooi recht zijn (we kregen het niet op de foto) dus ze wilde gewoon vast beginnen. Als ze teveel weerstand voelt, kan ik altijd nog worden doorverwezen naar een kaakchirurg.

Graag uw mening. Trekken of niet?

Vriendelijke groeten,

Inkie
Spiegeltje

Wél trekken. Je hebt klachten, er is sprake van een ontsteking, en de tandarts heeft gelijk als ze zegt dat de zwangerschap geen reden is om de kies niet te trekken. Alleen bij een zwangerschap tot 13 weken is er reden om uit voorzorg terughoudend te zijn in verband met de verdoving maar dat stadium ben je nu ruim gepasseerd. Misschien wordt de beslissing makkelijker als je beseft dat de zwangerschap er verder geen rol bij speelt. Ik kan me wel voorstellen dat je ultra voorzichtig wilt zijn en geen enkel risico wilt lopen maar de tandarts heeft voor jou al vastgesteld dat het kan.

In het algemeen dienen ontstekingen in het lichaam wel behandeld te worden ook in de mond. Dat kan het beste door de oorzaak weg te nemen. In het geval van de verstandkies is trekken een zekere oplossing. Vroeg of laat moet ie er toch uit.
vr, 05/30/2008 - 19:38 Permalink
inkie33

Da's een helder antwoord. Dank u wel! Voor mij is de belangrijkste overweging inderdaad of het kwaad kan voor onze kleine spruit. Ik zie voor mezelf niet op tegen de behandeling.

Nog een vraagje...weet u (of iemand anders?) of de ontsteking kwaad kan voor de kleine, stel dat ik toch wil besluiten om de behandeling uit te stellen tot na de bevalling? Ik blijf sowieso onder controle de komende tijd.

Hartelijke groeten,

Inkie
vr, 05/30/2008 - 20:36 Permalink
Tandarts_

Volgens mij gewoon ff lekker laten zitten... U heeft tandvleesproblemen toch? Maar dat komt toch niet door de verstandskies?

Ik trek deze kiezen sowieso liever preventief, maar ook wel eens omdat er niet goed gepoetst kan worden aan de wangzijde. Eigenlijk ook preventief dus...

Alleen als er een ontsteking aan de wortels zit, dan gaat die verstandskies er gewoon uit, dat mag al na 9 weken. Ik ben hier alleen erg terughoudend mee. Of zit er een gat in?

Volgens mij kunt u beter luisteren naar uw eigen tandarts, die kent uw mond beter.
zo, 06/01/2008 - 13:34 Permalink
Van Leeuwen

Ontstekingen horen sowieso niet in het lichaam aanwezig te zijn en de oorzaak zal ten alle tijden behandeld moeten worden (indien mogelijk). Tevens kan er sprake zijn van stress omdat u zich blijkbaar zorgen maakt wat weer allerlei lichamelijke reacties kan veroorzaken.

Laat uw tandarts eerst de juiste diagnose stellen en daarna de oorzaak behandelen.

Gr. Maurice
di, 06/03/2008 - 14:50 Permalink
inkie33

Hallo,

Dank jullie wel voor de reacties. Ik heb besloten om hem toch nog even te laten zitten. Zo veel last heb ik er nu niet van, en ik zie er erg tegenop om straks met een wond te zitten en de napijn, want dat lijkt me ook niet goed voor de kleine spruit.

Ik blijf wel onder controle, eind juni heb ik weer een afspraak met de tandarts.

Groetjes,

Inkie
do, 06/05/2008 - 19:39 Permalink