zuur bij mondhygieniste

Author:
elsbruininge
Posted:
do, 11/29/2007 - 19:08
ik ben 30 jaar
ik heb 2 jaar geleden voor het eerst mijn tanden laten schoonmaken bij de mondhygieniste.
zij was de assistente van mijn nieuwe tandarts, en net begonnen. De tandarts was er niet.
het schoonmaken, krabben poetsen en flossen met haakjes en metaal ging veel ruiger dan ik verwachtte.
de spoel/spuitvoeistof was net op, en werd uit een vaatje opnieuw bijgevuld terwijl ik wachtte.
met de vloeistof werd mijn hele gebit gespoten terwijl er electrisch met schuurpasta gepoetst en gepolijst werd
De vloeistof was ongeloofelijk zuur en smaakte naar heel sterk geconcentreerde citroen.
ik dacht dat dat normaal was, want ik had nog nooit eerder een behandeling gehad
de dag na de behandeling waren mijn lippen helemaal gebarsten en gingen vervellen, en raakte ik mijn stem een paar dagen kwijt.
omdat ik ook verkouden werd, dacht ik TOEN dat dat door de verkoudheid kwam en de irritatie door de behandeling hooguit de symptomen van de verkoudheid erger maakte.

vorig jaar ben ik weer naar de mondygieniste geweest, toen was de schoonmaakvloeistof veel minder zuur en had meer een lichte, frisse citroensmaak.

nu denk ik dat de mondhygeniste zich de eerste keer vergist heeft bij het aanmaken van de vloeistof, en hem veel te geconcentreerd gemaakt heeft.
En dat de gebarsten lippen en het verliezen van mijn stem (en misschien ook de andere de verkoudheidssymptomen) daardoor kwamen. Dat heb ik namelijk nooit als ik verkouden ben.

Mijn tanden waren weer fijn mooi wit na de behandeling, maar uiteindelijk vind ik mijn tanden na de behandelingen minder glad, en ik vind dat ze erg snel weer aanslag krijgen. Het lijkt wel sneller dan eerst, en lipstick plakt vaker aan mijn voortanden.

ik lees, dat zure dranken niet goed zijn voor je gebit,
en dat je niet je tanden moet poetsen binnen een half uur na het drinken van bijv sinaasappelsap.

kan het dat de behandeling met te sterk zuur is gedaan?
kan het dat dat slecht is geweest voor mijn tanden?
Spiegeltje

Zelf heb ik nog nooit iets gemerkt van toevoegingen van wat dan ook aan het water tijdens de behandelingen bij de mondhygieniste. Gewoon koel water gebruikt ze, een beetje te koel naar mijn zin voor mijn gevoelige tanden :x

Als het inderdaad zo is dat (citroen)zuur wordt toegevoegd voor de frisse smaak is dat een kwalijke zaak als er ook wordt gepolijst. Zelfs als het gaat om lage concentraties. Maar ik ken die gewoonte ook niet.

Als je tanden zijn blootgesteld aan een hoge zuurconcentratie leidt dat tot aantasting van het glazuur, het kan ook wat ruwer aanvoelen. Bij polijsten na een zuurstoot kan een dun laagje glazuur worden weggepoetst. Als het eenmalig is geweest hoef je je niet echt zorgen te maken.

Overigens heb ik tijdens een scheikunde praktikum, als 1e jaars student, eens een slok 4N zwavelzuur binnengekregen tijdens het pipetteren (zonder pipetteerbalon natuurlijk, dat was voor mietjes). Dat is nog zo'n 100 keer zuurder dan het zuurste citroenzuur. Mijn tanden voelden wel heel raar aan moet ik zeggen, soort schuurpapier.
do, 11/29/2007 - 23:55 Permalink
CD

Wat Lienke al zei is dat het waarschijnlijk een Air-Flow “zoutstraler” is geweest. Meestal heeft het poeder een citroensmaak. Bij aanraking van zacht weefsel (bv. lippen) kan deze ook beschadigen veroorzaken. Als na behandeling van de Air-Flow niet goed gepolijst wordt kan deze nog iets ruw aanvoelen daarbij eerder aanslag enz. op laten ontstaan.
di, 12/04/2007 - 21:14 Permalink