Zijn kronen ouderwets

Author:
hello jozefien
Posted:
zo, 10/14/2007 - 13:55
De laatste tijd hoor ik steeds vaker dat kronen ouderwets zijn. Er is al zoveel mogelijk met de nieuwe composiet vullingen dat je daarmee makkelijk en mooi een kies opbouwt. Ik heb er ook al 2 voorbeelden van gezien in mijn directe omgeving, ook hun tandarts had gezegd dat een kroon nu niet meer hoefde, waar hij het vroeger wel gedaan zou hebben. Zelf heb ik een paar maanden geleden een zgn Cerec kroon laten zetten, dit schijnt een moderne en betere versie van de ouderwetse kroon te zijn, Cerec kostte 550, euro, was er inderdaad met composiet hetzelfde resultaat mogelijk geweest, of is de Cerec mooier en sterker? Graag een mening van de tandartsen. vriendelijke groeten, Jozefien :smt006
vV

dit schijnt een moderne en betere versie van de ouderwetse kroon te zijn,


het enige bijzondere aan cerec is dat de cad-cam technologie aan de stoel gebrukt wordt. De techniek/materiaalkosten die ermee gemoeid zijn kan de tandarts in eigen zak houden (heeft ie nodig voor de investering in de apparatuur, inmiddels 70.000 ex btw) inplaats van de technieker die ervoor betaald wordt. Vrijdag toevallig cursus gehad waarbij ook cerec ter sprake kwam, en eigenlijk zijn alle twijfels die ik erover had wel bevestigd. Met name over de randaansluiting en de wijze waarop deze bereikt wordt (...) en hoe men rekening moet houden met de gewenste randspleet om goed te kunnen cementeren in relatie tot de afwijking van het apparaat ..(wat een randspleet kan opleveren die dus 2,5 x de breedte heeft dan wat eigenlijk nodig is voor goed cementeren).Dit onderwerp werd op slinkse wijze ontweken. Het stuk over cerec was helaas niet anders te omschrijven als 1 groot reclameblok, waarbij niet de minste kritiek op de techniek en het apparaat geleverd werd (en dus ongeloofwaardig) Daarnaast ben ik altijd bang dat met zo`n apparaat in huis de indicatie aangepast gaat worden op de aanwezigheid van het apparaat en de investering die terugverdient moet worden, maar dat is mijn achterdochtige instelling en zal ook per praktijk verschillen.

Zolang ik bij mijn technieker een 230,- betaal voor een all-zircon procera met 5 jaar garantie...zie ik de noodzaak van cerec niet in, zeker gezien de extra handelingen die nodig zijn om een echt mooi resultaat te bereiken. Dus beter: neen.. moderner: ook niet. Het is maar hoe je het verkoopt.

Overigens: de noodzaak voor een kroon is inderdaad opgeschoven door de steeds betere composieten, maar daarmee nog zeker niet overbodig of ouderwets.
zo, 10/14/2007 - 18:49 Permalink
hello jozefien

O, jeetje, nu zit de Cerec er al in, hoop maar dat hij dan goed blijft zitten. Ik had begrepen dat je met een Cerec niet zoveel kies hoeft weg te slijpen, zag het dus meer als een inlay, maar dan een inlay waarbij je ook een zijkant helemaal kon vullen. Je moet als patient ook overal van op de hoogte zijn, dat wist ik eigenlijk al, maar dit forum is voortaan een grote hulp bij dit soort beslissingen. Een kroon kan dus inderdaad langer worden uitgesteld begrijp ik nu omdat er veel met composite gedaan kan worden. Bedankt. :smt006
zo, 10/14/2007 - 19:08 Permalink