Zeer groot verschil bij tandartsen mbt de behandeling e.d.?

Author:
nona
Posted:
wo, 07/06/2011 - 14:41
Ik was jaren niet naar de tandarts geweest met grote gevolgen.
Nou ben ik voor de tandarts waar ik nu ben bij 2 andere andere tandartsen geweest en beide wilden mij behandelen in hun volgorde.
Ik wilde graag eerst het ergste cosmetische laten behandelen, mijn voortanden en een tand daarnaast en het reinigen of witter laten maken.
Ik kreeg bij voorgaande tandartsen te horen dat zij eerst mijn paradontitus wilde aanpakken(rond de 600 euro) en andere zaken, hoewel deze arts ook zei dat hij dit eerst zou willen behandelen maar hij zei het is jouw gebit en als jij eerst dit wil dan kan dat.
Ook heeft deze arts het met composiet materiaal weer opgebouwd en er bleek minder werk nodig dan ik had gedacht en de kosten liggen nu rond de 300 euro.
Dit viel mij reuze mee, het werk was nog geen 2 uur.
Hoe kan het dat de andere 2 tandartsen dit voor onmogelijk stelden en mijn wens niet wilden horen en op geen enkele manier meedachten?
Niet alleen de tandartsen maar ook de assistentes lachten mij zowat uit aan de telefoon toen ik dit vroeg?
Over een aantal weken gaat de tandarts verder met de behandeling.
Ik ben ontzettend blij en gelukkig met deze tandarts.
Hij heeft mijn leven veranderd.
vV

ik denk dat zij slechte ervaringen hebben met patienten die wel het cosmetische deel laten behandelen, en vervolgens afhaken bij de wel noodzakelijke behandelingen die geen direct zichtbaar resultaat hebben.

Als een patient na jaren niet geweest te zijn een bepaalde basis die echt noodzakelijk is voor behoud gebit niet wil, of pas later wil (meestal zonder daar dan wel afspraken voor te maken), maar wel alleen de zichtbare dingen wil doen werkt dat voor de tandarts zeer demotiverend. Hij/zij krijgt dan vaak het gevoel niet gehoord te (willen) worden door de patient, terwijl die daar nu net wel voor komt (zou moeten komen).

Hopelijk bent u de uitzondering op de regel, maar ik heb het te vaak meegemaakt om iemand nog altijd het voordeel van de twijfel te geven. ik leg uit waarom ik een volgorde aanhoud, en soms wil ik wel een oogje toeknijpen en mij een beetje (niet helemaal) aanpassen aan wensen, maar als die wensen onrealistisch of onpraktisch zijn doe ik dus niet mee.
wo, 07/06/2011 - 14:51 Permalink
nona

Bedankt voor uw antwoord.

Dat wist ik dus niet.
En ik begrijp het wel maar aan de andere kant betaald iemand ervoor.
Ik heb meteen betaald.
Wat bij de 2e en 3e keer niet hoefte maar wat ik zelf wel wou omdat ik niet zeker weet wat mij verzekering dekt gezien ik al lang niet was geweest en dan kom kan ik nooit voor verassingen te staan en de tandarts heeft gelijk zijn geld.

Dus als ik het goed begrijp ligt het niet aan het finincieele plaatje maar aan de waardering voor de tandarts zijn werk en dat er naar hem gelluisterd wordt?
wo, 07/06/2011 - 15:15 Permalink
vV

ja. ligt niet aan het geld want per saldo maakt het qua tijdsinvestering niet zo heel veel uit wat er eerst gebeurt. Heeft gewoon te maken met hoe je het vak ziet. neem je het serieus boeit het mij niet dat iemand zegt ""maar ik betaal er toch voor, en dus bepaal ik de volgorde"". er is gewoon een duidelijke medische reden een bepaalde volgorde aan te houden. Soms is dat niet zo heel zwart-wit, maar heel vaak dus wel.
wo, 07/06/2011 - 15:20 Permalink
Basset

Een esthetische behandeling kan stimulerend zijn voor de patient om tot een betere mondhygiene te komen. aan de andere kant kan de tandvleestoestand zorgen voor falende tandheelkunde. vooral bij het bleken moet men opletten bij parodontis. Bleekprodukten moeten na de behandeling volledig verwijderd worden. Ze worden na een oxidatieprocedure gerecupereerd en stimuleren verdere oxidatie. Daar de wortel poreuzer is en ook 20000 kanaaltje per vierkante cm heeft kan dit produkt daar dieper indringen en niet meer verwijderbaar zijn. ook is er meer kans dat het accidenteel tussen tand en tandvlees terecht komt en de parodontitis verergerd. Als er niets meer te bleke is dan gaat het bleekmiddel het tandbeen oxideren en is er gevaAR VOOR VERLIES VAN TAND(EN)

Een ander probleem is dat na esthetische behandeling het tandoppervlak plots gladder wordt. Hierdoor gaat het door parodontitis geteroriseerde tandvlees enigszins ontzwellen en genezen waardoor het kan terugtrekken en het esthetische resultaat verloren gaat.

Uiteindelijk is het een wikken en wegen welke risico´s er al dan niet worden genomen en hoe de gevolgen ingeschat worden en of men de esthetische behandeling nadien nog wil aanpassen en wie ze eventueel betaalt.

Aan de andere kant moet je de vraag stellen of een patient onbehandeld moet blijven naar caries en tandschade toe als men geen parodontale behandeling wil laten uitvoeren ... dan wordt mischien de helft van onze patienten onbehandelbaar...
vr, 07/08/2011 - 10:46 Permalink