wortelpuntontsteking hoe te (be)handelen ?

Author:
mamalou
Posted:
wo, 09/18/2019 - 10:41
Sinds een aantal weken heb ik last van een kies, niet heel pijnlijk maar bij tikken en bijten op harde dingen gevoelig. Gisteren naar de tandarts geweest en het blijkt dat er een ontsteking zit aan de wortelpunt. Deze kies heeft in 2016 een wortelkanaal behandeling gehad, dus de pijn valt mee.

Ik kreeg 4 opties mee;
- de wortelkanaalbehandeling opnieuw uitvoeren en kanaal schoonmaken incl wortelpunt (lukt dat zo diep ?)
- ab kuur en afwachten
- naar de kaakchirurg voor verwijderen wortelpunt
- trekken kies

Tandarts heeft pas over 3 weken tijd om een behandeling te doen, dus ik kan nog even nadenken.
WKB heeft dit zin ?? Kost namelijk behoorlijk wat en als het zinloos is en ik alsnog naar kaakchirurg moet kost me dan heel veel geld (dan ook eigen risico)
AB kuur heb ik net gehad voor iets anders dus weer een kuur wil ik niet en werkt niet ook denk ik omdat de ontsteking niet is weggegaan bij de vorige.
Meteen naar kaakchirurg
Trekken kies, kies is eerste kies linksboven, dus daar komt een gat wat opgevuld moet worden, de kies er achter is ook niet best dus een brug wordt lastig denk ik.

Heb even gekeken op de site van verzekeraar, maar ik krijg een wkb niet vergoed en aangezien dit een lastige wordt met 4 kanalen vrees ik een hele dure. Als het dan niet lukt en ik moet alsnog naar kaakchirurg komt daar nog 385 eigen risico bij (neem aan dat behandeling kaakchirurg duurder is dan 385)

Kortom wat is wijsheid ?
vV

antibiotica en afwachten heeft al geen zin. om de eenvoudige reden dat het de oorzaak niet weg kan nemen. de tandarts moet dat eigenlijk weten en dit niet eens voorstellen als serieuze optie. ab gebruik je alleen om een tijdsperiode te overbruggen , als voortraject op een behandeling ,om klachten en onrust in het werkgebied te dempen.

herbehandeling heeft alleen echt zin bij een duidelijk zichtbaar probleem met de oude endo b(er moet dus echt duidelijk winst te halen zijn) , of wanneer de behandeling langer geleden gedaan is. pas 3 jaar geleden zie ik gedaan, dan valt die eigenlijk af
wo, 09/18/2019 - 12:53 Permalink
Tissa Buut

Als je zegt dat je al een AB kuur gehad hebt, is het restant van het eigen risico wellicht
al lager dan 385 euro. Dus ook de kosten van de kaakchirugische behandeling.
Een her-endo is duur en helpt soms niet omdat het moeilijk is bij de punt te komen.
Je kunt ook naar een specialist in kanaalbehandelingen gaan, maar is ook weer duurder.
Zelf zou ik voor kaakchirurg kiezen. Hoewel ook wortelpunt-behandelingen kunnen mislukken..
Maar dat is wat ik zou proberen.
wo, 09/18/2019 - 15:32 Permalink
vV

Als antwoord op door Tissa Buut

soms is eruit halen zon gek plan niet.... je stelt dat de kies erachter niet best is, maar die heeft wellicht baat bij een kroon erop (n dit geval dan als brugpijler). Mits d ekies ervoor niet geheel gaaf is of slechts kleine vulling (dan is het zonde om er een kroon op te maken) is een conventioneel brug dan best een goede lange termijn oplossing.
wo, 09/18/2019 - 16:13 Permalink
mamalou

Als antwoord op door vV

soms is eruit halen zon gek plan niet.... je stelt dat de kies erachter niet best is, maar die heeft wellicht baat bij een kroon erop (n dit geval dan als brugpijler). Mits d ekies ervoor niet geheel gaaf is of slechts kleine vulling (dan is het zonde om er een kroon op te maken) is een conventioneel brug dan best een goede lange termijn oplossing.


De kies er voor is in prima staat, zonder vulling, de kies er achter is erg slecht en hangt van 4 vullingen uit elkaar (is kwestie van tijd dat deze het begeeft). Ik ga voor een apex resectie, dan kan kies wellicht behouden blijven en wordt het probleem meteen grondig aangepakt.
wo, 09/18/2019 - 16:31 Permalink