Wortelkanaalbehandeling pas na plaatsen kroon

Author:
dentalist
Posted:
zo, 05/13/2012 - 01:47
Hallo Allemaal,

Even voor de duidelijk, ik zit al jaren bij dezelfde tandartsenpraktijk, maar ik heb in korte tijd meerdere tandartsen gehad. Mijn eerste tandarts (1) ging met pensioen, zijn opvolger (2) bleek op grote schaal te sjoemelen met declaraties en is door zijn collega-tandartsen uit de praktijk gezet. Toen moest ik weer kiezen voor een ander (een keuze uit de overgebleven 2 tandartsen van de praktijk). Omdat de door mij gekozen tandarts (3) inmiddels ook niet meer aan de stoel staat, heb ik nu tandarts nr. 4, die n.m.m. zijn vak goed verstaat.

Circa 7 maanden geleden zijn er bij mij twee kronen geplaatst door tandarts 3. In maart 2012 ben ik voor een periodieke controle (A111) geweest bij tandarts 4.
Ik heb toen bij de tandarts aangegeven, dat ik af en toe een beetje last had van een van de kronen.

Volgens tandarts 4 moet er een wortelkanaalbehandeling plaatsvinden aan de kies waar een kroon op is gezet. Hij vertelde mij dat hij een gaatje in mijn (nieuwe!) kroon moet boren voor de wortelkanaalbehandeling. Het verbaasde mij enorm dat er een gat geboord moet worden in een nieuwe kroon (ruim 500 euro!). Volgens mij moet een wortelkanaalbehandeling voor plaatsing van de kroon plaatsvinden en niet erna.

Nu is het zo dat tandarts 3, voor dat zij de kronen plaatste, foto’s heeft gemaakt. Hierop had zij moeten zien dat er een wortelkanaalbehandeling had moeten plaatsvinden zo gaf tandarts 4 aan.

Nu is het zo dat de sjoemelende tandarts (2) ooit is begonnen aan een wortelkanaalbehandeling, maar hij heeft deze nooit afgemaakt volgens tandarts 4.

Dit is de rekening van tandarts (2) van destijds (2 jaar geleden):

1. Geleidings- en/ of infiltratie anesthesie EUR 12,81
2. Uitgebreid endodontisch consult EUR 35,87
3. Insluiten calciumhydroxide per element, per zitting EUR 15,37
4. Geleidings- en/ of infiltratie anesthesie EUR 12,81
5. Intra-orale foto EUR 14,35
6. Intra-orale foto EUR 14,35
7. Electronische lengtebepaling EUR 12,81
8. Toeslag kosten roterend EUR 43,71
9. Kroon van plastisch materiaal EUR 60,20
10. Etsen in combinatie met etsbare onderlaag EUR 20,50

Nrs. 1 t/m 3 zijn 2 weken eerder uitgevoerd.

Nu heb ik van tandarts 4 onlangs een offerte gehad voor de wortelkanaalbehandeling:

1. A311 Maken en beoordelen kleine röntgenfoto EUR 14,50
2. L313 Volledige wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen EUR 298,-
3. A211 Probleemgericht consult EUR 19,70
4. E111 Eenvlaksvulling EUR 42,50

Tandarts 4 gaf ook nog aan dat hij niet kan uitsluiten dat bij de wortelkanaalbehandeling de kroon helemaal zal afbreken. Ik heb ‘m al aangegeven dat ik geen filantroop ben en dat ik niet zonder meer weer voor een nieuwe kroon wil betalen.

Mijn vraag in deze is eigenlijk in hoeverre is het bovenstaande normaal? En wat is gezien het bovenstaande relaas normaal om te betalen. Zou er ook sprake moeten zijn van enige coulance richting mij, in de vorm van een tegemoetkoming in mijn kosten??
mecánico para …

Het kan natuurlijk voorkomen dat een keis na het plaatsen van een kroon opspeelt. dat is nooit helemaal te voorkomen, dus de volgorde eerst wortelkanaalbehandeling dan pas kroon geldt alleen bij dubieuze kiezen/tanden.

wat betreft het verhaal niet afgemaakte wortelkanaalbehandeling: dat had degene die de kaart leest ook kunnen weten, want die notitite plus declatratie is op de kaart ingevoerd. Daarnaast is het raar dat er voorafgaand aan eht maken van de kroon dan geen foto is gemaakt om te kijken of het allemaal klopt met de wortel.


dus coulance, zou je mogen verwachten, echter, tandarts 4 heeft weinig te maken met wat #3 deed. dus ofwel die persoon wordt aansprakelijk gesteld of u heeft een kort eind waaraan u trekt. Zeker als het 4 aparte tandartspraktijken met eigen declaratie stromen zijn wordt dat lastig. Maar stel het eens voor. overigens de kosten van de wortelkanaalbehandeling zijn wel voor uw rekening want die is nodig en dan maakt het weinig uit wat er op zit (vulling/kroon). Het vervolg met de kroon........lastig. Ken deze situatie en het leidt doorgaans niet tot een voor iedereen bevredigende oplossing. De behandelaar doet wat ie moet doen en is niet de veroorzaker van het probleem en de patiënt zit met een kater-gevoel veroorzaakt door een ander..........maar je bent wel met zijn tweeën op 1 vierkante meter
zo, 05/13/2012 - 11:17 Permalink
dentalist

Beste mecánico para bicicletas,

Bedankt voor uw reactie. Bent u ook tandarts of iets dergelijks?

Daarnaast is het raar dat er voorafgaand aan eht maken van de kroon dan geen foto is gemaakt om te kijken of het allemaal klopt met de wortel.


Zie mijn eerste bericht:
Nu is het zo dat tandarts 3, voor dat zij de kronen plaatste, foto’s heeft gemaakt. Hierop had zij moeten zien dat er een wortelkanaalbehandeling had moeten plaatsvinden zo gaf tandarts 4 aan.
dus coulance, zou je mogen verwachten, echter, tandarts 4 heeft weinig te maken met wat #3 deed. dus ofwel die persoon wordt aansprakelijk gesteld of u heeft een kort eind waaraan u trekt. Zeker als het 4 aparte tandartspraktijken met eigen declaratie stromen zijn wordt dat lastig.


Zoals ik in mijn eerste post al aangaf, zit ik al jaren bij dezelfde tandartsenpraktijk en tandarts 1 t/m 4 werk(t)en allemaal voor deze praktijk. Tandarts 4 heeft in zoverre dus wel wat met tandarts 3 te maken. Bovendien staat tandarts 3 weliswaar niet meer aan de stoel (vanwege haar leeftijd) maar ze is nog steeds zaakvoerder/praktijkvoerder van de praktijk waar tandarts 4 in werkt. De praktijk staat nog altijd op naam van tandarts 3, dus tandarts 4 is in feite in dienst van 3.

overigens de kosten van de wortelkanaalbehandeling zijn wel voor uw rekening want die is nodig en dan maakt het weinig uit wat er op zit (vulling/kroon). Het vervolg met de kroon........lastig. Ken deze situatie en het leidt doorgaans niet tot een voor iedereen bevredigende oplossing. De behandelaar doet wat ie moet doen en is niet de veroorzaker van het probleem en de patiënt zit met een kater-gevoel veroorzaakt door een ander..........maar je bent wel met zijn tweeën op 1 vierkante meter


Maakt het nog wat uit dat de wortelkanaalbehandeling ooit al eens is begonnen door tandarts 2 maar nooit is afgemaakt?
zo, 05/13/2012 - 23:55 Permalink
mecánico para …

ik snap wel dat het complex is, maar elke tandarts heeft een eigen beroepsverantwoordelijkheid. dus of iemand dan door leeftijd er niet meer is, of wat dan ook de gene die iets niet afmaakt is verantwoordlijk voor dat deel. degene di ede kroon eropzet moet zich vergewissen van de voortrajecten en degene die de boel nu oplost is degene die u aanspreekt op andermans falende zorg. dus u moet aanspreken degene die de kroon heeft geplaatst voor eventuele coulance en verder gaat het niet zo maar van de ene op de andere persoon over.


uuuh, ja, ik doe iets in de tandheelkunde, maar door herhaald zeuren en vervelende mensen doe ik me voor als fietsemaker
wo, 05/16/2012 - 16:52 Permalink
fransaki

Zoals mecánico para bicicletas al reeds eerder zei, je kunt geen garantie gaan geven voor de falende zorg van anderen. Als ik daar aan zou beginnen dan kan ik bij heel veel nieuwe patiënten de helft gratis over gaan maken. Wat betreft de wortelkanaalbehandeling ziet er redelijk uit, is eigenlijk uitgestelde behandeling, anders was je dat bedrag ook wel kwijt geweest. De kroon moet normaal gesproken wel tegen een opening voor zenuwbehandeling kunnen. Tandarts waarschuwt natuurlijk wel voor mogelijk falen van de kroon, mocht dit onverhoopt gebeuren dan wil hij natuurlijk niet aansprakelijk zijn. Over het algemeen gaat het goed, vaak heb je ook wel zoiets als garantie bij een laboratorium. Mocht het misgaan kost het wel wat behandeltijd, maar dan zou ik voor een schappelijk prijsje een nieuwe vervaardigen. Anyway, ik zou de zenuwbehandeling gewoon doorgang laten vinden en afwachten wat de kroon doet, waarschijnlijk blijft die gewoon zitten.
wo, 05/16/2012 - 18:56 Permalink
dentalist

De kroon moet normaal gesproken wel tegen een opening voor zenuwbehandeling kunnen. Tandarts waarschuwt natuurlijk wel voor mogelijk falen van de kroon, mocht dit onverhoopt gebeuren dan wil hij natuurlijk niet aansprakelijk zijn. Over het algemeen gaat het goed, vaak heb je ook wel zoiets als garantie bij een laboratorium. Mocht het misgaan kost het wel wat behandeltijd, maar dan zou ik voor een schappelijk prijsje een nieuwe vervaardigen. Anyway, ik zou de zenuwbehandeling gewoon doorgang laten vinden en afwachten wat de kroon doet, waarschijnlijk blijft die gewoon zitten.


Wat bedoelt u precies met "garantie bij een laboratorium"?
ma, 05/21/2012 - 00:24 Permalink
vV

De kroon moet normaal gesproken wel tegen een opening voor zenuwbehandeling kunnen. Tandarts waarschuwt natuurlijk wel voor mogelijk falen van de kroon, mocht dit onverhoopt gebeuren dan wil hij natuurlijk niet aansprakelijk zijn. Over het algemeen gaat het goed, vaak heb je ook wel zoiets als garantie bij een laboratorium. Mocht het misgaan kost het wel wat behandeltijd, maar dan zou ik voor een schappelijk prijsje een nieuwe vervaardigen. Anyway, ik zou de zenuwbehandeling gewoon doorgang laten vinden en afwachten wat de kroon doet, waarschijnlijk blijft die gewoon zitten.


Wat bedoelt u precies met "garantie bij een laboratorium"?


Mijn collega bedoelt daarmee dat voor overmaakwerk wat wellicht niet het lab te verwijten is toch wat ruimte is wanneer je als tandarts een goede relatie met een lab hebt. Dan is het aan beide kanten wat extra coulancewerk. Maar dat op zich geeft geen rechten in deze, dus beetje off topic, want het gaat u om uw rechten.
ma, 05/21/2012 - 09:12 Permalink
TechniekerJeetje

Ja, bij coulance gaat er alleen per jaar een percentage af ivm gebruik, bij gebruik van Lava kronen gewoon 5 jaar garantie op breuk.


Maar vast niet na een endo.... Lava is gewoon zirkonium en als dit materiaal érgens niet tegen kan, is dat warmteontwikkeling die zich absoluut gaat ontwikkelen bij het doorboren van de kroon. Er ontstaan dan microbarstjes. Eigenlijk is een zikonium kroon die doorboord is voor een endo niet een heel lang leven beschoren.....
ma, 05/21/2012 - 23:29 Permalink
dentalist

Ja, bij coulance gaat er alleen per jaar een percentage af ivm gebruik, bij gebruik van Lava kronen gewoon 5 jaar garantie op breuk.


Maar vast niet na een endo.... Lava is gewoon zirkonium en als dit materiaal érgens niet tegen kan, is dat warmteontwikkeling die zich absoluut gaat ontwikkelen bij het doorboren van de kroon. Er ontstaan dan microbarstjes. Eigenlijk is een zikonium kroon die doorboord is voor een endo niet een heel lang leven beschoren.....


De kroon moet normaal gesproken wel tegen een opening voor zenuwbehandeling kunnen.


Tandarts 4 zei ook tegen me dat de kroon tegen boren moest kunnen en dat hij daarna ook weer lang mee zou gaan.

Maar n.a.v. wat TechniekerJeetje zegt ben ik toch wel benieuwd. Hoe zit het precies? Wat is bv. de gemiddelde levensduur van een kroon na een dergelijke ingreep?
di, 05/22/2012 - 00:56 Permalink
TechniekerJeetje

Maar n.a.v. wat TechniekerJeetje zegt ben ik toch wel benieuwd. Hoe zit het precies? Wat is bv. de gemiddelde levensduur van een kroon na een dergelijke ingreep?


Dit ligt in de eerste plaats natuurlijk aan wat voor kroon of je hebt. Is dit er een op metaalbasis, dan voorzie ik weinig problemen. Is het een zirkoniumkroon, dan ligt dit aan het slijpen van de tandarts. Gaat hij/zij als een gek tekeer, dan is er gewoon een kans dat hij na verloop van tijd zal barsten. Doet hij/zij voorzichtig dan kán het best goed gaan. Voor wat betreft de levensduur, tja... Kan jaren zijn, maar ook minder.... Niet per definitie een tijd aan te hangen!
di, 05/22/2012 - 01:21 Permalink
TechniekerJeetje

ik heb nog maar 1x een zirconium kroon gezien die echt gesneuveld is na doorboren voor een endo. statistisch gezien valt het denk ik mee, en ik vraag mij af of dat aantal statistisch gezien significant is. Maar daarnaast: je hebt weinig keuze lijkt mij.


Is ook zo, maar ik zou het persoonlijk toch fijn vinden als me dat wel gemeld werd.

En idd, keuze is er in deze eigenlijk niet!
di, 05/22/2012 - 13:21 Permalink
TechniekerJeetje

Mijn 2 kronen zijn: 'geheel porselein overbakken', code R25.

U heeft het over zirkoniumkronen en kronen met een metalen basis. Wat heb ik dan eigenlijk? Zirkoniumkronen?


Is niet uit je omschrijving te halen. Vaak kun je dat zien aan de rand van het tandvlees. Als het een beetje donker gekleurd is, dan is er de kans dat je een metaal overbakken onderstructuur hebt.
do, 05/24/2012 - 09:33 Permalink
dentalist

Mijn 2 kronen zijn: 'geheel porselein overbakken', code R25.

U heeft het over zirkoniumkronen en kronen met een metalen basis. Wat heb ik dan eigenlijk? Zirkoniumkronen?


Is niet uit je omschrijving te halen. Vaak kun je dat zien aan de rand van het tandvlees. Als het een beetje donker gekleurd is, dan is er de kans dat je een metaal overbakken onderstructuur hebt.


Ik kan dat persoonlijk niet goed zien.

Mijn kronen kostten destijds per stuk:
Kroon, geheel porselein overbakken: EUR 227,31
Materiaal-/techniekkosten: EUR 245,-

Redelijke tarieven?

Welk soort kroon komt het meest voor? Is er ook nog prijsverschil tussen zirkoniumkronen en kronen met een metalen basis?
vr, 05/25/2012 - 02:50 Permalink
TechniekerJeetje

Welk soort kroon komt het meest voor? Is er ook nog prijsverschil tussen zirkoniumkronen en kronen met een metalen basis?


Beide worden gemaakt, prijsverschil is nihil tegenwoordig. Misschien een optie om de tandarts die ze geplaatst heeft even te vragen???

Edit;

Prijsverschil nihil als er geen gebruik wordt gemaakt van goud. Dit is op het moment duurder....
ma, 05/28/2012 - 08:10 Permalink
dentalist

Mijn 2 kronen zijn: 'geheel porselein overbakken', code R25.

U heeft het over zirkoniumkronen en kronen met een metalen basis. Wat heb ik dan eigenlijk? Zirkoniumkronen?


Ik kwam toevallig nog een overzicht tegen van mijn verzekering:

1x Gegoten metalen kroon met opgebakken porselein, partiele omslijping of schouderbevelpreparatie, gegoten metalen kroon met kunstharsvenster

1x Gegoten metalen kroon met opgebakken porselein, partiele.
do, 05/31/2012 - 01:31 Permalink
TechniekerJeetje

Mijn 2 kronen zijn: 'geheel porselein overbakken', code R25.

U heeft het over zirkoniumkronen en kronen met een metalen basis. Wat heb ik dan eigenlijk? Zirkoniumkronen?


Ik kwam toevallig nog een overzicht tegen van mijn verzekering:

1x Gegoten metalen kroon met opgebakken porselein, partiele omslijping of schouderbevelpreparatie, gegoten metalen kroon met kunstharsvenster

1x Gegoten metalen kroon met opgebakken porselein, partiele.


Metaal dus....
do, 05/31/2012 - 07:34 Permalink
dentalist

Hallo allemaal,

Ik heb inmiddels de wortelkanaalbehandeling gehad. Op zich ging het wel goed, de kroon is niet gebroken en ik ben behandeld zonder verdoving. Ik hoorde van mijn tandarts dat het toch een zirkoniumkroon is.

Wel bleek er een ontsteking te zitten aan de kaak. De tandarts heeft toen een noodvulling in de kies geplaatst, omdat er nog een 2e behandeling moet volgen.

Een paar dagen erna ben ik weer terug gegaan naar de tandarts omdat ik enorm last had van de kies. Toen heb ik Amoxicilline gehad. Dit was een kuur van 7 dagen. Nu zijn we een dag of 5 verder en ik heb er nog altijd last van. Hoe lang kan de napijn aanhouden?

Verder wilde ik graag weten of er uit de rekening die ik heb omschreven in mijn allereerste post hierboven, blijkt of ik toen uberhaupt een wortelkanaalbehandeling heb gehad??

Tot slot vraag ik me nu af of het normaal is dat een kies 2 keer een wortelkanaalbehandeling ondergaat. Ik bedoel niet 2 fases van dezelfde wortelkanaalbehandeling, maar twee afzonderlijke wortelkanaalbehandelingen. Komt dat vaker voor?
ma, 06/25/2012 - 02:41 Permalink