wortelkanaalbehandeling opnieuw

Author:
riet
Posted:
vr, 05/22/2009 - 23:25
Van de week is er een groot stuk van mijn kies afgebroken. De tandarts kon deze kies niet meer repareren. Dus nu moet er een kroon op. Er is al een keer een wortelkanaalbehandeling in deze kies gedaan. Maar nu vond de tandarts dat het boven de wortelpunt er niet helemaal rustig uit zag. Dus nu wil hij eerst opnieuw een wortelkanaalbehandeling doen. Ik zie hier erg tegenop. Ik vind het altijd vreselijk bij de tandarts. Ik heb nergens last van dus vraag ik me af of het wel echt nodig is. Bovendien maak ik me erg druk om hoe hij dan al dat vulsel uit die wortels moet halen.
Ik hoop dat iemand me antwoord kan geven. Alvast bedankt.
groet, Riet
TechniekerJeetje

Hoi,

Als je tandarts tegen je zegt dat hij de behandeling toch opnieuw wil uitvoeren omdat de wortel er enigszins onrustig uitziet, dan denk ik dat je wel mag aannemen dat dat echt zal moeten gebeuren. Je mag in ieder geval aannemen dat de goede man er wel een beetje kijk op heeft. Het zou zonde zijn als de tandarts gewoon nu de kroon zou maken en dat er na verloop van tijd toch een ontsteking de kop op steekt en de kroon er weer afgehaald moet worden om alsnog die wkb te doen, met als resultaat dat alles weer opnieuw gemaakt moet worden.
De (gevulde) kanalen worden gewoon weer uitgeboord en gevijlt en daarna weer opnieuw gevuld, waarna de kies met vullingsmateriaal tot een stomp kan worden opgebouwd, waarop de uiteindelijke kroon zal komen.

Groet en zo!
za, 05/23/2009 - 01:12 Permalink
Marry1972

ik was zeer verbaasd om te lezen dat een tandarts opnieuw een WKB kan uitvoeren in een reeds behandelende kies.
De dubieuze tandarts waar ik met een rotgang vertrokken ben (zie eerdere berichten) vertelde mij dat het niet kon en stuurde mij een keer door naar kaakchirurg om wortelpuntje schoon te laten maken... dus hoe zit het nu precies?
wo, 07/22/2009 - 17:45 Permalink
Spiegeltje

Hoe het precies zit is een lang verhaal maar in het algemeen verdient een herbehandeling de voorkeur behalve bijvoorbeeld als de tandarts er niet goed bij kan. Bijvoorbeeld als er een vijltje is afgebroken op een ongunstige plek (dat gebeurt wel eens) of als er sprake is van een krom kanaal maar er zijn nog wel meer redenen.

Er is wel één belangrijke maar die pleit tegen een (her)behandeling door de eigen tandarts terwijl die technisch gezien wel is aangewezen: het kan best zijn dat de kennis en ervaring van de tandarts niet zo goed is op het gebied van wortelkanaalbehandelingen. Herbehandelingen zijn vaak lastig(er) en/of vereisen spullen die de tandarts niet altijd heeft. En dan verwijst hij liever door. Dat is dus zeker geen verkeerde zaak. Maar doorverwijzen hoeft niet per se naar de kaakchirurg maar kan ook naar een collega tandarts met meer ervaring met kanaalbehandelingen of zelfs naar een specialist hierin (endodontoloog) voor de lastige gevallen. Deze laatste twee opties worden wel eens door de tandarts over het hoofd gezien. Dan kom je dus bij de kaakchirurg terecht terwijl er nog alternatieven zijn.

Maar nogmaals: de tandarts kan ook een goede reden hebben gehad om je juist naar de kaakchirurg te verwijzen. Dat zal je moeten navragen. Overigens kan een endodontoloog ook apexresecties uitvoeren (ik weet niet of ze het allemaal ook doen). Dus daar ben je in goede handen. Nadeel zijn de lange wachtlijsten en de meeste zitten in de Randstad.
wo, 07/22/2009 - 21:03 Permalink
Marry1972

Dank voor je goede uitleg.
De bewuste tandarts heeft veel wkb's in mijn kiezen uitgevoerd, dit zijn ook de kiezen die gingen ontsteken en later zijn getrokken. De onstekingen bleven aanhouden. Heb destijds ook gevraagd of hij mij door wilde sturen. Dit is 1x gebeurd in 2005 naar kaakchirurg, vandaag heb ik het oude rapport gezien; ''verwijderen van cementresten". In mijn rechteronderkaak zitten ook nog cementresten, dit was geloof ik normaal bij de bewuste man..

Is dit normaal of hij inderdaad moeten ingrijpen en op mijn verzoek moeten doorsturen naar specialist kanaalbehandelingen??
do, 07/23/2009 - 17:39 Permalink
rixt

Bovendien maak ik me erg druk om hoe hij dan al dat vulsel uit die wortels moet halen.


Dat verwijderen van dat vulsel uit die wortelkanalen, daar hoef je je echt niet zorgen over te maken: die zenuwen zijn al verwijderd, dus je voelt er niets van. Wat je mogelijk wel zou kunnen voelen is het schoonmaken van kanaaltjes die de vorige keer niet gevonden zijn. Maar als je tandarts verwacht dat dat pijnlijk zal zijn, dan zal ie die kies zeker van te voren verdoven. Wat je in ieder geval kunt doen is van te voren een paracetamol innemen.
Bij mij zijn nog niet zo lang geleden drie WKB's opnieuw gedaan en ik ging er iedere keer met plezier heen ('t was er gezellig).

P.S. waarom heb je je vraag onder orthodontie geplaatst?

<<>>
do, 07/23/2009 - 22:45 Permalink