Wortelkanaalbehandeling na zetten van kroon

Author:
Eleonora
Posted:
ma, 09/10/2007 - 20:55
Ongeveer drie maanden geleden heb ik een kroon gekregen. Een porseleinen inlay. Die meteen bij de tandarts gemaakt wordt, via de computer. En ter plekke afgebakken en er op gezet.

Vrijwel direct kreeg ik pijnklachten. De tandarts heeft 2 keer de kies afgeslepen, omdat hij dacht dat deze te hoog zat. Nogsteeds houd ik las bij het eten aan die kant en het drinken van hete koffie en thee. Ook 's avonds straalt de pijn door naar mijn kaken.

Vandaag is besloten dat er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd gaat worden. De tandarts boort een gat door de kroon heen en voert dan zijn behandeling uit. Als ik geluk heb breekt de kies niet en kan hij de kies vullen.

Als de behandeling uitgevoerd is, en de kies zou breken, kan er dan ter plekke een nieuwe kroon opgezet worden of duurt een wortelkanaalbehandeling langer. Moeten de wortels eerst dood gaan of zo?

Als er een vulling ingezet wordt, is er dan het risico dat deze er sneller uitvalt, omdat dit in een kroon is?

Is het niet beter om een geheel nieuwe kroon er op te zetten. En hoe halen ze die kroon er dan af?

Graag hoor ik er van.
Irfan

Beste Elenora,

Wanneer er na het zetten van de kroon een endo gedaan moet worden, wordt er meestal door de kroon heen geboord. Soms kan men de kroon ervan af krijgen als deze is vastgezet met tijdelijk cement. In dit geval wordt door de kroon heen geboord, de endo wordt in 1 of 2 zittingen voltooid. Daarna wordt gat in de kroon opgevuld met een vulmateriaal. Daar hoeft dan geen nieuwe kroon op.

Gr Irfan
wo, 09/12/2007 - 14:46 Permalink
hello jozefien

Robinson, bedoel je, dat als er door een kroon is geboord voor een endo(bij mij ook gebeurd) dat je dan een cerec inlay maakt? gratis? half geld? omdat het zonde is van de kroon, je blijft het inderdaad wel een beetje zien. Hoe kan het eigenlijk dat een kroon zonder endo wordt geplaats, zit je dan niet altijd heel dicht op de zenuw? :smt006
wo, 09/12/2007 - 19:59 Permalink
Mignon

Ja, als je prepareert voor een kroon (zeker als je wat ruim afneemt) dan kom je redelijk dicht in de buurt van de tandzenuw. Een wkb wordt echter nooit standaard gedaan voordat een tand bekroond wordt. Bijna altijd herstelt de zenuw zich van de irritatie die de boor heeft veroorzaakt. Als je niet zeker weet of er onder de kroon een gaatje is ontstaan die de zenuwontsteking heeft veroorzaakt is het altijd verstandig om de kroon eraf te halen. Anders kun je de endo door de kroon heen doen. Wel zuur als deze nog niet zo lang geleden geplaatst is...

Gr, Mignon
do, 09/13/2007 - 15:33 Permalink
Eleonora

Inmiddels is de wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Dit is inmiddels anderhalve week geleden. Nogsteeds houdt ik last van een gevoelige kies, als er iets van eten op komt en ik met die kant kauw. Hoe lang duurt het voordat die bovenste zenuw weer hersteld is?
Met warm/koud heb ik geen klachten.
Ook maakt de kies iedere keer de binnenkant van mijn wang iets stuk. De tandarts zegt dat dit vanzelf over gaat. Maar inmiddels is het al vijf maanden geleden dat die kroon is geplaats.

Wat kan er nog meer. En waarom zijn de klachten ontstaan na zo'n zetten van een kroon.

Wie weet iets meer hiervan.
ma, 09/24/2007 - 21:28 Permalink